leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Retroella - Eko, retro & vintage

Att kliva in i Retroella på Blekingegatan i Stockholm är som att åka tillbaka i tiden, till hemmafruarnas tid med charterresor till Mallorca och Elvis på vinylspelaren. Mycket har förändrats sedan dess, men i Sarah Wings 50-talsinspirerade salong plockar hon russinen ur kakan för att erbjuda sina kunder det bästa från årtiondets glansdagar.

Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen Retroella
Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen, men också för att det är superklassiskt.

Solen skiner in i det stora skyltfönstret till den lilla salongen på Blekingegatan i Stockholm. Sarah Wing sopar bort håret från den senaste kunden. Vid dörren ligger hunden Fido och vilar sig i de sista sommarstrålarna.

- Det är ofta folk tror att han är en hög med hår, säger Sarah med ett leende. Han ligger alltid så stilla och gör inget ljud av sig.

Salongen är inredd helt i möbler och kuriosa från mitten av 1900- talet. Sarah själv ser ut som att hon är tagen från den tiden, klädd i 50-talets klassiska silhuett, med snäv överdel, smal midja och vid kjol. Hennes intresse för retro har funnits länge, både när det gäller hår, kläder och inredning, och att jobba som frisör var ett självklart val.

- Jag visste tidigt att jag ville arbeta med något kreativt och jag har alltid älskat ljudet av en sax som klipper hår. Alla mina kompisar fick ställa upp som modeller när jag gjorde clipslockar, victory rolls och fönvågor på klassiskt vis. I Umeå då var det inte riktigt inne och jag var därför inte säker på att det gick att göra ett koncept av det. Men jag visste att om det skulle vara möjligt skulle jag flytta till Stockholm.

Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. Nu äger och driver hon salong Retroella i Stockholm.
Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. All inredning är från mitten av 1900-talet och kunderna står på kö för att få clipslockar, victory rolls och fönvågor.


Strategiskt läge i SoFo

Sarah flyttade till Stockholm från Umeå för sex år sedan med ambitionen att öppna en retrosalong. Hon började sin resa med en hyrstol på Frisören på Hornsgatan på Söder i Stockholm där hon drev sitt eget företag i fem år. Hon byggde upp sin kundkrets och tog varje dag ett steg närmare sin dröm.

Förutom att vara en utvecklande arbetsplats hade Frisören på Hornsgatan ett strategiskt läge för Sarah. I kvarteret låg Beyond Retro, Judith second hand, Herr Judith och en Lindy Hop-dansstudio. I hippa SoFo ligger även många småbutiker och vintageshoppar. Ryktet om hennes kompetens och stilkunnighet spred sig.

- Det tar alltid lite tid innan folk börjar komma, ingen vill ju vara först Efter ett tag släppte det och jag fick många kunder som ville ha en mer personlig stil. Idag finns det många barbershops som klipper killar i retrofrisyrer men det finns inte så många salonger för tjejer som ville ha frisyrer från olika stilepoker.

Vintagesalongen Retroella i Stockholm

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Retroella är den lilla vintagesalongen på Bondegatan där kunderna njuter av 50-talsmöbler och kuriosa.
 

Tar formspråket och skapar frisyrerna
Sarah jobbar med frisyrer från hela 1900-talet och även tidigare än så. Eftersom tiderna förändras gör hon moderna tolkningar av frisyrerna så att de passar in i 2000-talets livsstil. På grund av sitt intresse får hon ofta frågan om hon skulle vilja leva på 50-talet men svaret är tvärt om.

- Det bästa med att jobba som frisör på 2000-talet är att man kan plocka russinen ur kakan och välja estetiken, inte politiken. Idag har de flesta heltidsjobb och det finns inte tid att lägga håret i flera timmar för att få till en frisyr, som på 50-talet när många var hemmafruar och hade all tid i världen. Jag tar formspråket och skapar frisyrerna med dagens verktyg.

Hos Retroella finns t.o.m. verktyg från tidigare epoker.
På ett litet bord ligger en effileringskniv som är tillverkad i Stockholm och en amerikansk uppfinning som förenklar hur man gör clipslockar som Sarah fått av en kund. Där ligger även en handdriven klippmaskin som användes innan de elektriska fanns på marknaden.


I Retroella tar Sarah emot kunder i alla åldrar. Det är inte alla som vill ha retro men de flesta vill ha en personlig stil. De har en idé om hur de vill ha sin stil istället för att följa en trend.

- Det är roligast att skapa frisyrer från 40-talet. Det var under efterkrigstiden som folk hade minst pengar och därför överdrev de frisyrerna för att få till något festligt.

40-, 50- och 60-talsfrisyrer är mest populärt bland Sarahs kunder. Tidigare höll hon kurser för grupper som ville lära sig att själva skapa retrofrisyrer. Nu håller hon mer seminarier och skräddarsydda kurser för de som är intresserade. Till exempel har hon undervisat några av de som arbetar på Skansen i hur de kan styla sitt hår.

Läs även: House of Hairdressers

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Kassadisken, som kommer från en skoaffär i Askersund, är Sarahs personliga favorit i salongen, och frisörskylten såklart!

  

Hela salongen är ett återbruk
Det är inte lätt att inreda en salong enbart med retromöbler. Det är inte mycket som är bevarat och av det som finns kvar är det mycket som är slitet. Att alla möbler skulle vara vintage var en förutsättning för Sarah. Största delen av inredningen i salongen hittade hon på en auktion i Malmö.

- Vintage handlar ju också om återbruk och hela salongen är ju ett återbruk!

I den lilla lokalen på endast 24 kvadrat, där det tidigare låg en guldsmed, hade en modern inredning knappt fått plats. På grund av att salongsmöblerna på Retroella är just från 50-talet har de minimalistisk och nätt design. På den tiden hade förmodligen fyra frisörer kunnat arbeta där. Idag har Sarah två klipplatser där hon själv tar emot sina kunder.

- 50-talet hade så snygg formgivning och allt som behövs i en frisörsalong idag fanns även då. Till exempel fanns det bakåtlutade schamponeringar och stolar man kunde pumpa upp och ner.

Retroella är en äkta vintagesalong, uppbyggd och designad med hjälp av återbruk. 
Retroella är en äkta vintagesalong. Vintage handlar ju också om återbruk och som Sarah uttrycker det: hela salongen är ju ett återbruk!

Salong Retroellas egen bowlingkägla  
Bowlingkäglan fick Sarah i present av en vän redan när hon flyttade till Stockholm.


Ekologiska produkter som passar in
På 50-talet kom hårfärg, blekning och permanent som användes på samma sätt som det görs idag. Produkterna har utvecklats under tiden men sättet att arbeta med dem på har inte ändrats så mycket. Sarah visar en pappförpackning med schampo från 50-talet. Då kom schampo som pulver istället för i flytande form. Även om det är en kul detalj i inredningen är det inget som fungerar idag.

- När jag tar in produkter till salongen väljer jag främst ekologiska produkter och produkter som har så lite kemikalier som möjligt. Jag gillar också förpackningar som passar in i salongen.
 


Retroellas produkthylla är full av spännande förpackningar som mestadels innehåller ekologiska produkter.

Såhär såg schampo ut på 50-talet.  
Såhär såg schampo ut på 50-talet.


Inredning som inspirerar

Salongens signum är det tidstypiska rödvita golvet. Det matchas med originaltapeter och en ljusblå fondvägg där en stor frisörskylt är i centrum. Där finns många olika färger men de harmonierar väl tillsammans.

- Det är en kreativ plats, så det får vara mycket färg. Inredningen i sig kan ju också inspirera till olika frisyrer. Problemet med att ha en salong med enbart vintagemöbler är att det inte finns någon leverantör att ringa om något skulle gå sönder.

Sarah håller sig uppdaterad på olika auktionssajter hela tiden och ofta hör folk av sig till henne om de ser något som skulle kunna passa i salongen. Precis när vi har avslutat intervjun kommer en vän till Sarah med en retro reklamposter som ska få pryda salongen.

- Att leta möbler och inredning till salongen tar rätt mycket tid, men det är ju inte mitt jobb, det är mitt intresse!

Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.
Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.

Läs även: Jessie’s Barbershop i Örebro

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

DS produktserie är speciellt utvecklad för de som vill förebygga överbelastning av kemikalier, eller lider av doftöverkänslighet.
Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

True Divinity är ett exklusivt stylingverktyg som kombinerar estetik, kvalitet och skonsamhet med modern teknologi. Läs mer om plattången här.
Nya Mad About Curls & Waves  från Schwarzkopf Professional

Nya Mad About Curls & Waves från Schwarzkopf Professional

Mad About Curls & Waves är ett heltäckande vård- och stylingkoncept speciellt framtaget för olika typer av självlockigt hår. Läs om Schwarzkopfs nya serie som låter dig framhäva dina kunders unika personlighet!
Curling Wand från Cloud Nine

Curling Wand från Cloud Nine

Cloud Nine Curling Wand är verktyget som är perfekt för att skapa både slarviga beachlockar och lockar med volym. Läs mer om Curling Wand här.
Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Med Super Kay Cream permanentfärg behöver du inte använda vårdande plex-produkter, eftersom produkten i sig är berikad med Ultraplex som reparerar håret.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!
Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

När Årets Frisör 2018 arrangerades på Vasateatern i Stockholm fanns hela Sveriges frisörelit på plats för att prisa förra årets mest framstående frisörer.
Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, tillsammans med L'Oréal Professionnel, stylade okonstlat och ungdomligt hår till Cecilie Bahnsens visning vid Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Joe-Yves Asmar

Joe-Yves Asmar

– I början av min karriär fick jag nej från de största salongerna, men några år senare när jag sedan hade möjligt att jobba där, valde jag bort dem för att gå min egen väg.
Marta Spizewska

Marta Spizewska

Resor, glamourösa visningar och utbildningar världen över. Hair Magazine stal en pratstund med Marta Spizewska, kreativ chef för Wella i Norden.

Annons

Nya videor se fler videor

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.