leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Retroella - Eko, retro & vintage

Att kliva in i Retroella på Blekingegatan i Stockholm är som att åka tillbaka i tiden, till hemmafruarnas tid med charterresor till Mallorca och Elvis på vinylspelaren. Mycket har förändrats sedan dess, men i Sarah Wings 50-talsinspirerade salong plockar hon russinen ur kakan för att erbjuda sina kunder det bästa från årtiondets glansdagar.

Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen Retroella
Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen, men också för att det är superklassiskt.

Solen skiner in i det stora skyltfönstret till den lilla salongen på Blekingegatan i Stockholm. Sarah Wing sopar bort håret från den senaste kunden. Vid dörren ligger hunden Fido och vilar sig i de sista sommarstrålarna.

- Det är ofta folk tror att han är en hög med hår, säger Sarah med ett leende. Han ligger alltid så stilla och gör inget ljud av sig.

Salongen är inredd helt i möbler och kuriosa från mitten av 1900- talet. Sarah själv ser ut som att hon är tagen från den tiden, klädd i 50-talets klassiska silhuett, med snäv överdel, smal midja och vid kjol. Hennes intresse för retro har funnits länge, både när det gäller hår, kläder och inredning, och att jobba som frisör var ett självklart val.

- Jag visste tidigt att jag ville arbeta med något kreativt och jag har alltid älskat ljudet av en sax som klipper hår. Alla mina kompisar fick ställa upp som modeller när jag gjorde clipslockar, victory rolls och fönvågor på klassiskt vis. I Umeå då var det inte riktigt inne och jag var därför inte säker på att det gick att göra ett koncept av det. Men jag visste att om det skulle vara möjligt skulle jag flytta till Stockholm.

Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. Nu äger och driver hon salong Retroella i Stockholm.
Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. All inredning är från mitten av 1900-talet och kunderna står på kö för att få clipslockar, victory rolls och fönvågor.


Strategiskt läge i SoFo

Sarah flyttade till Stockholm från Umeå för sex år sedan med ambitionen att öppna en retrosalong. Hon började sin resa med en hyrstol på Frisören på Hornsgatan på Söder i Stockholm där hon drev sitt eget företag i fem år. Hon byggde upp sin kundkrets och tog varje dag ett steg närmare sin dröm.

Förutom att vara en utvecklande arbetsplats hade Frisören på Hornsgatan ett strategiskt läge för Sarah. I kvarteret låg Beyond Retro, Judith second hand, Herr Judith och en Lindy Hop-dansstudio. I hippa SoFo ligger även många småbutiker och vintageshoppar. Ryktet om hennes kompetens och stilkunnighet spred sig.

- Det tar alltid lite tid innan folk börjar komma, ingen vill ju vara först Efter ett tag släppte det och jag fick många kunder som ville ha en mer personlig stil. Idag finns det många barbershops som klipper killar i retrofrisyrer men det finns inte så många salonger för tjejer som ville ha frisyrer från olika stilepoker.

Vintagesalongen Retroella i Stockholm

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Retroella är den lilla vintagesalongen på Bondegatan där kunderna njuter av 50-talsmöbler och kuriosa.
 

Tar formspråket och skapar frisyrerna
Sarah jobbar med frisyrer från hela 1900-talet och även tidigare än så. Eftersom tiderna förändras gör hon moderna tolkningar av frisyrerna så att de passar in i 2000-talets livsstil. På grund av sitt intresse får hon ofta frågan om hon skulle vilja leva på 50-talet men svaret är tvärt om.

- Det bästa med att jobba som frisör på 2000-talet är att man kan plocka russinen ur kakan och välja estetiken, inte politiken. Idag har de flesta heltidsjobb och det finns inte tid att lägga håret i flera timmar för att få till en frisyr, som på 50-talet när många var hemmafruar och hade all tid i världen. Jag tar formspråket och skapar frisyrerna med dagens verktyg.

Hos Retroella finns t.o.m. verktyg från tidigare epoker.
På ett litet bord ligger en effileringskniv som är tillverkad i Stockholm och en amerikansk uppfinning som förenklar hur man gör clipslockar som Sarah fått av en kund. Där ligger även en handdriven klippmaskin som användes innan de elektriska fanns på marknaden.


I Retroella tar Sarah emot kunder i alla åldrar. Det är inte alla som vill ha retro men de flesta vill ha en personlig stil. De har en idé om hur de vill ha sin stil istället för att följa en trend.

- Det är roligast att skapa frisyrer från 40-talet. Det var under efterkrigstiden som folk hade minst pengar och därför överdrev de frisyrerna för att få till något festligt.

40-, 50- och 60-talsfrisyrer är mest populärt bland Sarahs kunder. Tidigare höll hon kurser för grupper som ville lära sig att själva skapa retrofrisyrer. Nu håller hon mer seminarier och skräddarsydda kurser för de som är intresserade. Till exempel har hon undervisat några av de som arbetar på Skansen i hur de kan styla sitt hår.

Läs även: House of Hairdressers

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Kassadisken, som kommer från en skoaffär i Askersund, är Sarahs personliga favorit i salongen, och frisörskylten såklart!

  

Hela salongen är ett återbruk
Det är inte lätt att inreda en salong enbart med retromöbler. Det är inte mycket som är bevarat och av det som finns kvar är det mycket som är slitet. Att alla möbler skulle vara vintage var en förutsättning för Sarah. Största delen av inredningen i salongen hittade hon på en auktion i Malmö.

- Vintage handlar ju också om återbruk och hela salongen är ju ett återbruk!

I den lilla lokalen på endast 24 kvadrat, där det tidigare låg en guldsmed, hade en modern inredning knappt fått plats. På grund av att salongsmöblerna på Retroella är just från 50-talet har de minimalistisk och nätt design. På den tiden hade förmodligen fyra frisörer kunnat arbeta där. Idag har Sarah två klipplatser där hon själv tar emot sina kunder.

- 50-talet hade så snygg formgivning och allt som behövs i en frisörsalong idag fanns även då. Till exempel fanns det bakåtlutade schamponeringar och stolar man kunde pumpa upp och ner.

Retroella är en äkta vintagesalong, uppbyggd och designad med hjälp av återbruk. 
Retroella är en äkta vintagesalong. Vintage handlar ju också om återbruk och som Sarah uttrycker det: hela salongen är ju ett återbruk!

Salong Retroellas egen bowlingkägla  
Bowlingkäglan fick Sarah i present av en vän redan när hon flyttade till Stockholm.


Ekologiska produkter som passar in
På 50-talet kom hårfärg, blekning och permanent som användes på samma sätt som det görs idag. Produkterna har utvecklats under tiden men sättet att arbeta med dem på har inte ändrats så mycket. Sarah visar en pappförpackning med schampo från 50-talet. Då kom schampo som pulver istället för i flytande form. Även om det är en kul detalj i inredningen är det inget som fungerar idag.

- När jag tar in produkter till salongen väljer jag främst ekologiska produkter och produkter som har så lite kemikalier som möjligt. Jag gillar också förpackningar som passar in i salongen.
 


Retroellas produkthylla är full av spännande förpackningar som mestadels innehåller ekologiska produkter.

Såhär såg schampo ut på 50-talet.  
Såhär såg schampo ut på 50-talet.


Inredning som inspirerar

Salongens signum är det tidstypiska rödvita golvet. Det matchas med originaltapeter och en ljusblå fondvägg där en stor frisörskylt är i centrum. Där finns många olika färger men de harmonierar väl tillsammans.

- Det är en kreativ plats, så det får vara mycket färg. Inredningen i sig kan ju också inspirera till olika frisyrer. Problemet med att ha en salong med enbart vintagemöbler är att det inte finns någon leverantör att ringa om något skulle gå sönder.

Sarah håller sig uppdaterad på olika auktionssajter hela tiden och ofta hör folk av sig till henne om de ser något som skulle kunna passa i salongen. Precis när vi har avslutat intervjun kommer en vän till Sarah med en retro reklamposter som ska få pryda salongen.

- Att leta möbler och inredning till salongen tar rätt mycket tid, men det är ju inte mitt jobb, det är mitt intresse!

Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.
Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.

Läs även: Jessie’s Barbershop i Örebro

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.
Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight är det perfekta hjälpmedlet för att ta snygga före- och efterbilder på din kunds nya frisyr i salongen. Läs mer här.
Gold Luxury Hair Masque

Gold Luxury Hair Masque

Hos HeadBrands hittar ni nu Gold Luxury Hair Masque, en vårdande mask som gör torrt och livlöst hår mjukt och glansigt. Läs mer här!
Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Veganska hårvårdsproducenten Maria Nila fortsätter att bredda sitt sortiment med produkter utöver hårvård och hårstyling. Nu med doftljus och presentaskar.
Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Ett av Wellas nya tillskott är ett rengörarande balsam helt utan parabener, sulfater och silikon som efterlämnar håret rent, mjukt, återfuktat och glansigt.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Ellen Jansson (Q&A)

Ellen Jansson (Q&A)

Ellen Jansson vinnare av National Wella TrendVision 2017 svarar på frågor om bland annat vilka frisörer hon ser upp till och vilken kändis hon vill ge en ny frisyr!
STEVE TERRY

STEVE TERRY

Han klipper storheter som Bruce Springsteen och Britney Spears. Steve är surfaren från Australien som blev stylist åt stjärnorna och revolutionerade synen på skönhetsindustrin i kalla Sverige.

Annons

Nya videor se fler videor

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.