leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Retroella - Eko, retro & vintage

Att kliva in i Retroella på Blekingegatan i Stockholm är som att åka tillbaka i tiden, till hemmafruarnas tid med charterresor till Mallorca och Elvis på vinylspelaren. Mycket har förändrats sedan dess, men i Sarah Wings 50-talsinspirerade salong plockar hon russinen ur kakan för att erbjuda sina kunder det bästa från årtiondets glansdagar.

Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen Retroella
Det rödvita golvet har Sarah valt som ett signum för salongen, men också för att det är superklassiskt.

Solen skiner in i det stora skyltfönstret till den lilla salongen på Blekingegatan i Stockholm. Sarah Wing sopar bort håret från den senaste kunden. Vid dörren ligger hunden Fido och vilar sig i de sista sommarstrålarna.

- Det är ofta folk tror att han är en hög med hår, säger Sarah med ett leende. Han ligger alltid så stilla och gör inget ljud av sig.

Salongen är inredd helt i möbler och kuriosa från mitten av 1900- talet. Sarah själv ser ut som att hon är tagen från den tiden, klädd i 50-talets klassiska silhuett, med snäv överdel, smal midja och vid kjol. Hennes intresse för retro har funnits länge, både när det gäller hår, kläder och inredning, och att jobba som frisör var ett självklart val.

- Jag visste tidigt att jag ville arbeta med något kreativt och jag har alltid älskat ljudet av en sax som klipper hår. Alla mina kompisar fick ställa upp som modeller när jag gjorde clipslockar, victory rolls och fönvågor på klassiskt vis. I Umeå då var det inte riktigt inne och jag var därför inte säker på att det gick att göra ett koncept av det. Men jag visste att om det skulle vara möjligt skulle jag flytta till Stockholm.

Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. Nu äger och driver hon salong Retroella i Stockholm.
Sarah Wings dröm om att äga en egen vintagesalong har gått i uppfyllelse. All inredning är från mitten av 1900-talet och kunderna står på kö för att få clipslockar, victory rolls och fönvågor.


Strategiskt läge i SoFo

Sarah flyttade till Stockholm från Umeå för sex år sedan med ambitionen att öppna en retrosalong. Hon började sin resa med en hyrstol på Frisören på Hornsgatan på Söder i Stockholm där hon drev sitt eget företag i fem år. Hon byggde upp sin kundkrets och tog varje dag ett steg närmare sin dröm.

Förutom att vara en utvecklande arbetsplats hade Frisören på Hornsgatan ett strategiskt läge för Sarah. I kvarteret låg Beyond Retro, Judith second hand, Herr Judith och en Lindy Hop-dansstudio. I hippa SoFo ligger även många småbutiker och vintageshoppar. Ryktet om hennes kompetens och stilkunnighet spred sig.

- Det tar alltid lite tid innan folk börjar komma, ingen vill ju vara först Efter ett tag släppte det och jag fick många kunder som ville ha en mer personlig stil. Idag finns det många barbershops som klipper killar i retrofrisyrer men det finns inte så många salonger för tjejer som ville ha frisyrer från olika stilepoker.

Vintagesalongen Retroella i Stockholm

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Retroella är den lilla vintagesalongen på Bondegatan där kunderna njuter av 50-talsmöbler och kuriosa.
 

Tar formspråket och skapar frisyrerna
Sarah jobbar med frisyrer från hela 1900-talet och även tidigare än så. Eftersom tiderna förändras gör hon moderna tolkningar av frisyrerna så att de passar in i 2000-talets livsstil. På grund av sitt intresse får hon ofta frågan om hon skulle vilja leva på 50-talet men svaret är tvärt om.

- Det bästa med att jobba som frisör på 2000-talet är att man kan plocka russinen ur kakan och välja estetiken, inte politiken. Idag har de flesta heltidsjobb och det finns inte tid att lägga håret i flera timmar för att få till en frisyr, som på 50-talet när många var hemmafruar och hade all tid i världen. Jag tar formspråket och skapar frisyrerna med dagens verktyg.

Hos Retroella finns t.o.m. verktyg från tidigare epoker.
På ett litet bord ligger en effileringskniv som är tillverkad i Stockholm och en amerikansk uppfinning som förenklar hur man gör clipslockar som Sarah fått av en kund. Där ligger även en handdriven klippmaskin som användes innan de elektriska fanns på marknaden.


I Retroella tar Sarah emot kunder i alla åldrar. Det är inte alla som vill ha retro men de flesta vill ha en personlig stil. De har en idé om hur de vill ha sin stil istället för att följa en trend.

- Det är roligast att skapa frisyrer från 40-talet. Det var under efterkrigstiden som folk hade minst pengar och därför överdrev de frisyrerna för att få till något festligt.

40-, 50- och 60-talsfrisyrer är mest populärt bland Sarahs kunder. Tidigare höll hon kurser för grupper som ville lära sig att själva skapa retrofrisyrer. Nu håller hon mer seminarier och skräddarsydda kurser för de som är intresserade. Till exempel har hon undervisat några av de som arbetar på Skansen i hur de kan styla sitt hår.

Läs även: House of Hairdressers

Vintagesalongen Retroella i Stockholm
Kassadisken, som kommer från en skoaffär i Askersund, är Sarahs personliga favorit i salongen, och frisörskylten såklart!

  

Hela salongen är ett återbruk
Det är inte lätt att inreda en salong enbart med retromöbler. Det är inte mycket som är bevarat och av det som finns kvar är det mycket som är slitet. Att alla möbler skulle vara vintage var en förutsättning för Sarah. Största delen av inredningen i salongen hittade hon på en auktion i Malmö.

- Vintage handlar ju också om återbruk och hela salongen är ju ett återbruk!

I den lilla lokalen på endast 24 kvadrat, där det tidigare låg en guldsmed, hade en modern inredning knappt fått plats. På grund av att salongsmöblerna på Retroella är just från 50-talet har de minimalistisk och nätt design. På den tiden hade förmodligen fyra frisörer kunnat arbeta där. Idag har Sarah två klipplatser där hon själv tar emot sina kunder.

- 50-talet hade så snygg formgivning och allt som behövs i en frisörsalong idag fanns även då. Till exempel fanns det bakåtlutade schamponeringar och stolar man kunde pumpa upp och ner.

Retroella är en äkta vintagesalong, uppbyggd och designad med hjälp av återbruk. 
Retroella är en äkta vintagesalong. Vintage handlar ju också om återbruk och som Sarah uttrycker det: hela salongen är ju ett återbruk!

Salong Retroellas egen bowlingkägla  
Bowlingkäglan fick Sarah i present av en vän redan när hon flyttade till Stockholm.


Ekologiska produkter som passar in
På 50-talet kom hårfärg, blekning och permanent som användes på samma sätt som det görs idag. Produkterna har utvecklats under tiden men sättet att arbeta med dem på har inte ändrats så mycket. Sarah visar en pappförpackning med schampo från 50-talet. Då kom schampo som pulver istället för i flytande form. Även om det är en kul detalj i inredningen är det inget som fungerar idag.

- När jag tar in produkter till salongen väljer jag främst ekologiska produkter och produkter som har så lite kemikalier som möjligt. Jag gillar också förpackningar som passar in i salongen.
 


Retroellas produkthylla är full av spännande förpackningar som mestadels innehåller ekologiska produkter.

Såhär såg schampo ut på 50-talet.  
Såhär såg schampo ut på 50-talet.


Inredning som inspirerar

Salongens signum är det tidstypiska rödvita golvet. Det matchas med originaltapeter och en ljusblå fondvägg där en stor frisörskylt är i centrum. Där finns många olika färger men de harmonierar väl tillsammans.

- Det är en kreativ plats, så det får vara mycket färg. Inredningen i sig kan ju också inspirera till olika frisyrer. Problemet med att ha en salong med enbart vintagemöbler är att det inte finns någon leverantör att ringa om något skulle gå sönder.

Sarah håller sig uppdaterad på olika auktionssajter hela tiden och ofta hör folk av sig till henne om de ser något som skulle kunna passa i salongen. Precis när vi har avslutat intervjun kommer en vän till Sarah med en retro reklamposter som ska få pryda salongen.

- Att leta möbler och inredning till salongen tar rätt mycket tid, men det är ju inte mitt jobb, det är mitt intresse!

Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.
Sarah Wings är ägarinnan av den charmiga 50-talsinspirerade salongen Retroella.

Läs även: Jessie’s Barbershop i Örebro

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Caring Body Wash från Nõberu of Sweden

Caring Body Wash från Nõberu of Sweden

Rengör effektivt, har en behaglig doft och innehåller naturliga oljor som återfuktar huden. Finns dessutom som kombinerad duschgel och schampo!
VH Color 100% täckande hårfärg från Vision Haircare

VH Color 100% täckande hårfärg från Vision Haircare

Permanent, parfymfri och 100% vegansk hårfärg utan onödiga tillsatser. VH Color ger trendiga, levande resultat med fantastisk lyster och sval underton.
Jubileumssax från Hikari - hos Lützow of Sweden

Jubileumssax från Hikari - hos Lützow of Sweden

Hikari fyller 50 år och har tillverkat en ny saxmodell som är limited edition fram till september. Ett utmärkt tillfälle att investera i en riktigt bra sax!
I Want Body Volume Powder från Eleven Australia i ny förpackning med pump

I Want Body Volume Powder från Eleven Australia i ny förpackning med pump

Det populära volympudret I Want Body från Eleven Australia har fått en helt ny förpackning och utrustats med en praktisk pump för smidigare användning.
Platinum Hairline - Ny kollektion från Belle Madame

Platinum Hairline - Ny kollektion från Belle Madame

High-tech möter naturen i den nya kollektionen Platinum Hairline från Belle Madame som består av peruker i 50% äkta hår och 50% värmebeständig syntetfiber.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Iman Khalaf

Iman Khalaf

Hair Magazine träffade skönhetsentreprenören och stjärnfrisören Iman Khalaf för att prata om framgång, motgång och vad som driver honom att fortsätta utvecklas.
Margit Panczel

Margit Panczel

Margit Panczel är klubbmästaren i Intercoiffure Mondial som säger vad hon tycker och firar 40 år som salongsägare. Hair Magazine träffar Margit direkt efter jubileet för att prata om att vara orädd, målmedveten och att värna om miljön.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!