leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Östlings Salonger - När inredningen har betydelse

Finsågade björkstockar, vitt kakel och betong. Hannele och Magnus är samborna som tillsammans med Moduline har skapat en salong för Borås medborgare och stans allra bästa frisörer. De har tidigare gjort många inredningsprojekt tillsammans men den stora salongen på Allégatan var ett projekt utöver det vanliga.

Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
 

På bästa läge, mitt i Borås, syns de stora panoramafönstren tillhörande Östlings Salonger lång väg. Den centrala placeringen vid Rådhuset kombinerat med duktig personal och välkomnande inredning har gjort att kunderna fullkomligt strömmat in i salongen sedan öppningen i mars i år.
- Vi förstod nog inte ens hur bra flöde det var här förrän vi hade öppnat, berättar Hannele. Vi väntade till efter öppningen med att ta ner plasten i skyltfönstren eftersom vi inte var helt färdiga med alla detaljer i salongen. Efter härlig feedback från alla som sett salongen tog vi till slut ner plasten och då stannade bokstavligen trafiken på gatan för stunden. Det var en lokal som ingen hade tänkt på.

Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.
Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.

Inredningen i Östlings salonger i Borås är inspirerad av nordisk natur och design.
Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design och är en salong där alla är välkomna.

En lyckad kombo
Östlings Salonger ägs och drivs av samborna Hannele Määttä och Magnus Clasén som tillsammans har ritat och inrett salongen. Idén till salongen kom från Hannele som har arbetat som frisör i 20 år. Hon har genom åren arbetat på flera olika salonger och upplevt långa dagar i dåligt ljus och bullriga miljöer.
- Jag ville skapa en salong där kunderna känner sig välkomna men framförallt där frisörerna trivs med att arbeta varje dag, säger Hannele. Jag vill att de ska känna ’här vill jag jobba!’.

Hannele och sambon Magnus kompletterar varandra och har genomfört många lyckade inredningsprojekt tidigare. Dock har inget varit lika stort som salongen på Allégatan.
- Hannele är duktig på färg, material och att skapa harmoni i lokalen medan jag är mer praktisk och skapade därför skisser och möbler, säger Magnus. Jag lärde mig att svetsa och tillverka inredning som passade salongen både praktiskt och visuellt.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.
Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.

Det bästa av allt
Lokalen Hannele hade hittat till salongen var en gammal nedlagd outletaffär som gått i konkurs, så allt behövde göras från scratch. De bestämde sig från början för att det inte fanns några genvägar, de ville ha det bästa av allt. Därför kontaktade de Tage på Moduline som hjälpte till med frisörstolar, schamponeringsstolar och utrustning till frisörerna.
- Vi har gjort mycket av inredningen själva, bland annat receptionsdisken, butiksinredningen och klippborden, berättar Magnus. Dock är alla delar som är väsentliga för frisören, så som schamponeringsstolar, frisörstolar, och vagnar från Moduline. Tage har lång erfarenhet av att bygga upp salonger så vi fick råd och tips när det gäller utrymmen och plats av honom. Det är ju inte så lätt att veta hur många schamponeringar som behövs eller får plats när man aldrig har byggt en salong förr.

Förutom Tages kunskap föll Modulines sortiment de blivande salongsägarna i smaken.
- Vi har jobbat jättemycket med ljus, färger och olika material och de hade precis det vi hade tänk oss, säger Hannele. Det var viktigt för oss att salongen skulle vara en familjesalong, att den passar både unga par, barn och Asta 83 år. Den bästa dagen var när vi öppnade för då insåg vi att vi inte skrämde bort någon med inredningen. Det var människor i alla åldrar som kom in och ville boka tid.

Östlings salonger i Borås.Klippspeglarna får varje kund att känna sig som en stjärna samtidigt som lamporna ger ett behagligt arbetsljus för frisörerna.
 

                                     Östlings salonger i Borås.
                                    Östlings salonger är en en familjesalong som
                                              passar alla, även de minsta. 


Professionalitet och nordisk skönhet
När kunderna kommer in i salongen syns det direkt att det är en stor salong, men inredningen är ändå ljus, mysig och välkomnande. Det är en stor blandning av material som harmonierar tillsammans och skapar en salong som andas professionalitet och nordisk skönhet.
- Vi gjorde en moodboard som vi satte upp hemma i vardagsrummet med alla olika material och idéer, säger Magnus. Vi jobbade mycket med inspiration från svensk natur. Kallt kakel kombinerat med varma tyger och finsågade björkstubbar blev en väldigt skön mix.

 


Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design.


Avskärmat med tyg
Salongen är indelad i olika rum med olika funktioner; schamponeringen i ett, klippstationerna i ett och receptionen i ett. Med hjälp av tyger som hänger från taket kan varje klippstation skärmas av från de andra i salongen och folket på gatan så att frisören och kunden kan få ett mer privat utrymme.
- I schamponeringen valde vi stolar från Gamma & Bross med shiatsumassage som är helt magiska att sitta i, säger Hannele. De är väldigt gedigna och känns som om de kommer att hålla länge, samtidigt som de har en fin design. Massagen går över hela ryggen och ner på vaderna. Nästan alla kunder vill ligga kvar en extra stund bara för att det är så skönt.

Östlings salonger i Borås består av ett glatt frisörgäng som tar hand om alla, stora som små.
Det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans, säger Hannele.


Bara de bästa frisörerna
Östlings Salonger hade bara ett par månader efter öppningen tolv frisörer, tre anställda i butiken och tre hudvårdsspecialister. Den stora framgången hos stadens frisörer ligger bland annat i inredningen.
- Vårt mål från början var att starta en salong med bara de bästa frisörerna i Borås, berättar Hannele. Det visade sig inte vara så lätt att få folk att vilja säga upp sig och byta till en salong som inte funnits tidigare, så när vi öppnade salongen var vi faktiskt bara tre. Det var lite läskigt eftersom vi hade köpt en så stor lokal, vi ville ju gärna att den skulle fyllas också.
Hannele och Magnus valde ändå att anställa en receptionist för att ge kunderna ett riktigt bra bemötande. Efter öppningen, när alla hade fått se den nya salongen, fullkomligt exploderade det. Salongen var fylld med kunder och hela tio av Borås bästa frisörer kom och erbjöd sig att arbeta där.
- Trots att jag älskar inredningen är det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen, säger Hannele. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans.
Hanneles dröm om en salong för alla, där frisörerna trivs, har gått i uppfyllelse. De utmaningar hon och Magnus fruktade innan öppningen var som bortblåsta när salongen släppte in dagsljuset genom de stora skyltfönstren för första gången.

Se även: House of Hairdressers

Östlings salonger i Borås.

  
På Östlings salongen är det viktigt att både frisörerna och kunderna trivs. Ljusa tygskynken skärmar av kunden och frisören från de andra i salongen och folk som går förbi på gatan utanför.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jens Eliasson

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.
Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight är det perfekta hjälpmedlet för att ta snygga före- och efterbilder på din kunds nya frisyr i salongen. Läs mer här.
Gold Luxury Hair Masque

Gold Luxury Hair Masque

Hos HeadBrands hittar ni nu Gold Luxury Hair Masque, en vårdande mask som gör torrt och livlöst hår mjukt och glansigt. Läs mer här!
Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Veganska hårvårdsproducenten Maria Nila fortsätter att bredda sitt sortiment med produkter utöver hårvård och hårstyling. Nu med doftljus och presentaskar.
Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Ett av Wellas nya tillskott är ett rengörarande balsam helt utan parabener, sulfater och silikon som efterlämnar håret rent, mjukt, återfuktat och glansigt.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Shiran Larsen

Jonas Shiran Larsen

1937 är ett nytt, komplett sortiment groomingprodukter för män som skapats av en av Danmarks främsta herrfrisörer; Jonas Shiran Larsen. Här kan du läsa om den stilrena och exklusiva serien, som enbart finns hos HeadBrands:
Ulf Oseroff Rosén

Ulf Oseroff Rosén

För att bota diskbråck och sin eviga rastlöshet startade Ulf Oseroff Rosén House of Hairdressers - en ergonomisk salong i ständig förändring. Läs om frisörsalongen som även är ett konstgalleri med gula detaljer.

Annons

Nya videor se fler videor

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.