leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Trevor Sorbie – En ödmjuk legend

Under sin 50 år långa karriär har Trevor Sorbie inspirerat frisörer över hela världen med innovativa frisyrer, tilldelats otaliga utmärkelser och byggt upp en välgörenhetsorganistaion för personer som lider av medicinskt håravfall. Trots hans framgång och stora inflytelse i branschen blir han fortfarande nervös.

Trots Trevor Sorbies nervositet för att stå på scen har han blivit en av världens mest hyllade frisörer. Trots Trevor Sorbies nervositet för att stå på scen har han blivit en av världens mest hyllade frisörer. Under Salon International gjorde han sitt första framträdande på 11 år.

Hair Magazine fick den stora äran att träffa Trevor Sorbie under Salon International i London. Han hade precis stått på scen inför hundratals människor, något som tidigare var en stor del av hans vardag. När vi slår oss ner i pressloungen på mässan är han märkbart uppe i varv och hans fru hämtar ett glas rödvin till honom.

- Den mentala förberedelsen innan showen är värre än när jag väl står på scen. Nu, efter showen, mår jag bra men jag har inte sovit mycket de senaste dagarna. Jag har inte stått såhär på en scen på 11 år och började tvivla på mig själv, kan jag fortfarande det här? Så är det ju med allt, om du inte tränar regelbundet så tappar du självförtroendet. Det var otroligt läskigt.

Trevor berättar att anledningen till att han slutade stå på scen var på grund av hälsoskäl, att nervositeten blev för mycket till slut samt att det var dags att ta ett steg tillbaka.

- Jag spydde inför varje show och det blev tillslut för påfrestande. Man måste vara ärlig mot sig själv. Jag har alltid sagt att jag skulle lämna plats när det kom någon som var bättre än mig. Den där någon blev Angelo Seminara. Han är ett geni och dessutom min bästa vän. Han var till och med best man på mitt bröllop.

Nathan Walker, som varit en del av Trevor Sorbies team i 25 år, har skapat den här looken genom att projicera ljus på modellens hår och färga efter linjerna.Nathan Walker, som varit en del av Trevor Sorbies team i 25 år, har skapat den här looken genom att projicera ljus på modellens hår och färga efter linjerna.

My New Hair
Istället har Trevor ägnat större delen av sin tid de senaste åren på sin välgörenhetsorganisation, My New Hair. Idén till organisationen kom när Trevors svägerska hade diagnostiserats med cancer och bad honom om hjälp innan hon skulle börja med cellgiftsbehandling. Organisationen erbjuder stöd för de som lider av medicinskt håravfall. Hundratals frisörer, som specialutbildats i hur de på bästa sätt klipper peruker anpassade efter individen och ger råd till de som drabbats, ingår i organisationens nätverk.

Alla kreativa projekt
Trots att Trevor själv inte stått på scen de senaste åren har hans kreativa team fortsatt att inspirera. Teamet jobbat konstant med nya idéer och den som först kommer på en idé får möjlighet att utföra den. Hans egen titel i företaget är idag Creative Ambassador.

- Jag är involverad i alla kreativa projekt man jag har inte något att göra med själva företaget längre. Jag hatar företagande, jag är för gammal för det nu så jag lämnar över det ansvaret till andra.

Att vara en del av Trevor Sorbie Creative Team är något som kräver hårt arbete, men framförallt passion.

- Det är många som vill vara en del av en show som den här på Salon International och det är många som söker sig till oss. Vi vill ha frisörer som är passionerade. Den absolut största delen av alla frisörer vill jobba på salong eller kanske driva sin egen, men det finns en liten del som ägnar hela sitt liv åt att skapa något annorlunda.

En look skapad med hårdekorationer gjorda av papper.En look skapad med hårdekorationer gjorda av papper. Tom Conell berättar att Trevor gör att han kan tänja sina gränser längre än han själv trodde var möjligt.Tom Conell berättar att Trevor gör att han kan tänja sina gränser längre än han själv trodde var möjligt. 

Innovation som utvecklar
Inför Salon International i London var det Hairdressers Journals chefredaktör, Jane Lewis Or, som övertalade honom att göra comeback på scen, en sista gång. Tillsammans med sitt kreativa team skapade Trevor två kollektioner med fokus på innovation. En mer salongsvänlig och en lite mer konstnärlig

- Innovation är viktigt för mig och mitt team. Att enbart klippa människors hår i en salong räcker inte för oss. Innovation is progression. Det vi visade på scen idag är förhoppningsvis morgondagens hår. Jag älskar hår som inte ser ut som att det precis kommit ut från salongen. Det är vårt levebröd men jag vill ha grädde på toppen.

Ödmjukt engagemang
Något Trevor är stolt över är hans förmåga att behålla sin personal. Flera av medlemmarna i hans kreativa team har jobbat med honom i över 20 år och Nathan Walker, som är International Technical Director, har varit en del av teamet i över 25 år. Nyckeln till det är, enligt Trevor, en ödmjuk framtoning och ett engagemang i alla delar av arbetet.

- Jag sopar fortfarande golvet i mina salonger, jag tvättar kunders hår och gör kaffe när jag är där. Min filosofi är att det är jag som är chef men jag går inte runt och agerar som en chef. Jag har inget eget kontor, jag sitter på samma ställe som personalen. Jag vill känna min personal och jag vill att de känner mig.

Se även: ‘Unified’ av Trevor Sorbie

Hair Magazine träffade Trevor Sorbie i pressloungen på Salon International.Hair Magazine träffade Trevor Sorbie i pressloungen på Salon International.

Levande legend
För de som inte får äran att lära känna Trevor personligen har han skapat en dokumentärfilm om sig själv och hans liv. I filmen berättar han väldigt ärligt om sin uppväxt och vägen till framgång. Som 15-åring följde Trevor i samma fotspår som både sin far och sin farfar som båda var barberare. Han jobbade hårt och redan som 23-åring kunde han titulera sig Art Director hos Vidal Sassoon.

Idag är han en levande legend som har blivit synonym med den professionella hårindustrin med otaliga utmärkelser i bagaget. Bland annat har han kunnat titulera sig British Hairdresser of the Year hela fyra gånger. Hans nyckelord har alltid varit innovation och han har varit med och utvecklat flera tekniker och frisyrer som präglat sättet vi ser på hår.

- Jag är bara en liten pojke från Paisley i Skottland. Min mamma och pappa hade inga pengar, vi delade utedass med andra familjer. Att komma från ingenting till att ha ett multimiljonföretag är ändå en bedrift.

Trevor är dessutom den första frisören som har tilldelats en MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), vilket på svenska motsvarar att utnämnas till riddare. Samma order har även tilldelats the Beatles och den svenske fotbollsspelaren Henrik Larsson.

- Alla tror att man bara har glidit fram när man är framgångsrik men jag har absolut upplevt stora farthinder på vägen. Jag har haft fantastiska toppar och förfärliga dalar. Om jag skulle leva om mitt liv har jag inte mycket jag skulle vilja ändra på. Kanske släta ut vägen lite grann men i det stora hela har jag haft ett underbart liv.

Läs även: Salon International 2017

För Trevor är det viktigt att känna sina anställda och att de känner honom. Därför spenderar han så mycket tid han kan i sina fem salonger.För Trevor är det viktigt att känna sina anställda och att de känner honom. Därför spenderar han så mycket tid han kan i sina fem salonger.

Dr. Trevor Sorbie
Efter en så pass lång karriär med så många scenframträdanden och prestigefyllda utmärkelser kan man inte tro att Trevor Sorbie skulle vara nervös för någonting längre. Nej, det kan man inte tro, men för en tid sedan fick Trevor en doktorsutmärkelse för sitt entreprenörskap och arbete med välgörenhetsorganisationen My New Hair. Utmärkelsen betyder att han kan kalla sig själv för Dr. Trevor Sorbie och motsvarar en doktorsexamen från ett universitet. Det innebar också att han var tvungen att vara med vid examensceremonin.

- Det var en bitterljuv dag. Där stod jag, tillsammans med 250 av framtidens doktorer, forskare, professorer och advokater. Jag blev så osäker på mig själv. Jag är ju bara en frisör, varför får jag en doktorsexamen för att klippa hår? På morgonen innan ceremonin spydde jag för jag var så nervös.

Att kunna överkomma den sortens nervositet och bli en av världens mest respekterade och hyllade frisörer är en bedrift som verkligen kräver dedikation, engagemang och en drivkraft. Som avslutning på intervjun bad vi Trevor att dela med sig av sina bästa tips för att bli framgångsrik.

- För att nå ditt mål måste du vilja nå det, inte bara för en dag utan hela livet. Du måste vara passionerad i det du gör, det är det viktigaste. Det går inte att lära sig, det måste komma inifrån. Om jag kan klara det kan vem som helst göra det, jag är ingen särskilt smart person.

Text: Camilla Svensson
Foto: Salon International & Patricia Egardsson

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Varje säsong lanserar Balmain Paris Hair Couture en runwayinspirerad kollektion. Denna gång inspirerad av svart lack och plagg från Balmain fashionshow.
Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Detta dubbelverkande system neutraliserar gula undertoner och deponerar anpassade direktfärger på fibern för en vacker silverton.
System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man är en hårvårds- och stylingserie speciellt för män. System Man består av nio produkter som kan kombineras med hela System Professional-serien.
Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nu har KC Professional släppt nya fräscha färger! Pure pastels, som innehåller mjuka och rena pastellnyanser, och Earth tones som består av naturliga och mjuka toner.
TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS Black kombinerar klassisk estetik och modern ergonomisk design med en högkvalitativ djup svart metallyta som även skyddar allergiker mot nickel.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!
Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Frisörer från hela världen färdades genom häpnadsväckande vyer för att umgås över landsgränserna, utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Natasha Toloue

Natasha Toloue

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.
Frida Andersson (Q&A)

Frida Andersson (Q&A)

Titeln som Årets Frisör 2016 i Norge kammades hem av ingen mindre än svenska Frida Andersson. Hair Magazine fick chansen att ställa några frågor till stjärnfrisören:

Nya videor se fler videor

Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.