leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Sagan om Jessica Davinski och Farouk Systems

Jessica Davinski arbetar idag som frisörtekniker hos Farouk Systems Sverige. Hon får göra det hon älskar och hon får göra det världen runt. Ena dagen är hon på kontoret i Tyresö och den andra gör hon håret på Miss Universum-deltagarna. Men vägen dit har varit allt annat än lätt. Läs Jessicas inspirerande historia om hur hennes ambitioner och starka vilja tillslut ledde henne till sitt drömjobb hos Farouk Systems.


Jessica Davinski fixar hår backstage under Miss Universum, Moskva.

En omedelbar kärlek till hår
Första gången Jessica Davinski gjorde en inbakad fläta var hon 5 år gammal. Det var en omedelbar kärlek, och hon bestämde sig där och då för att bli frisör. Så fort hon fick chansen flätade hon; på kompisar, hästar, mattor och på dukar. Det tog inte lång tid innan hennes talang upptäcktes av omgivningen, och vid tidig ålder började Jessicas mamma och hennes vänner boka in sig hos Jessica för en frisyrfix innan de skulle vidare på fest.

Jessica var en så kallad ”hästtjej” och spenderade en stor del av sin uppväxt i stallet. Skolan var ingen favorit, men hon såg sitt mål som var att bli frisör klart och tydligt framför sig och såg därför till att skaffa sig tillräckligt höga betyg för att kunna komma in på frisörskolan.

Då det var dags att börja på gymnasiet bestämde sig Jessicas mamma för att flytta till Karlstad, och hon fick då välja mellan att stanna hos sin pappa i Eskilstuna eller flytta med sin mamma. Jessica hade fått veta att hon kommit in på frisörskolan i Eskilstuna och att hon även var garanterad en plats på frisörskolan i Karlstad. När Jessica väl flyttat till Karlstad insåg hon till sin stora fasa att så inte var fallet: ”jag trodde vid det läget att mitt liv var förstört!”.

Praktik på Salong Anita i Karlstad
Jessica var förstörd, men fortsatte kämpa: ”jag fick kontakt med en ny syokonsulent i Karlstad och fick veta att det fanns ett program där man enbart praktiserar. Jag hittade Salong Anita Nordin i Karlstad där jag praktiserade på heltid i ett år. Detta visade sig vara det bästa som kunde hända mig”. Hos Anita fick Jessica lära sig alla grunder inom frisöryrket. Dagarna var fyllda av kunder, servering av kaffe, schamponering, hårfärgsblandningar, produktsäljning, telefon – helt enkelt allt som ingår i att arbeta på en salong. De stunder hon inte hade något att sysselsätta sig med hängde hon efter sina läromästare som tålmodigt svarade på alla hennes nyfikna frågor om frisöryrket.


Jessica Davinski är idag frisörtekniker för Farouk Systems

Frisörskola och sommarjobb på salong
Efter det lärorika året hos Anita kom hon in på frisörskolan. ”För första gången i mitt liv tyckte jag att det var roligt att vara i skolan. Tack vare mitt lärlingsår låg jag steget före många av mina klasskompisar som började direkt efter grundskolan”. Då sommarlovet närmade sig frågade en av Jessicas lärare henne om hon inte ville sommarjobba i Arvika. Jessica tackade såklart ja och var överlycklig över att få jobba som frisör efter bara ett år på frisörskolan.

Hon tillbringande den sommaren, de andra somrarna under utbildningen samt sin praktik hos Fredrik Carlsson på Virveln. ”Fredrik är den bästa lärare jag någonsin har haft. Varenda kund som jag ansvarade för tittade han igenom och gav konstruktiv feedback. Idag är det 18 år sedan jag träffade honom för första gången, men jag kan fortfarande höra hans råd och tips i bakhuvudet ibland när jag står och jobbar. Utan Fredrik och hans engagemang hade jag inte varit där jag är idag”.

England
Då Jessica avslutade sin utbildning på frisörskolan började hon jobba hos Fredrik. Efter några års pendlande lämnade hon motvilligt salongen för att arbeta lite närmare sitt hem. Hösten 1999 flyttade Jessica till England med målet att förbättra sin engelska. Hon bodde på en vacker hästgård i Southampton, men det var endast svenska tjejer som bodde på gården och engelskan blev inte förbättrad.

Efter ett par veckor bestämde sig Jessica för att åka med en av tjejerna på gården in till staden. ”Jag klev in på en drop-insalong och frågade om de behövde en frisör. Jag hade med både sax och hårmodell och sa att jag kunde provklippa så fick de efter det bestämma sig för om de ville anställa mig eller inte. Det ville de, så där stannade jag resten av året”. Nu fick hon lära sig både engelska och mer om frisöryrket.

Makeup-artist, RENT och turné
Väl hemma i Sverige igen bestämde hon sig för att utbilda sig till makeup-artist. Jessica hade jobbat mycket med modevisningar och bruduppsättningar och då tar kunderna för givet att man också kan sminka, vilket Jessica då inte kunde. Hon tog tag i saken hösten år 2000, flyttade till Stockholm och började på Makeup Institute. Hon fick under denna höst höra att musikalen RENT skulle gå på Göta Lejon i Stockholm. Jessica, som en gång blev förälskad i showen i London, ringde upp deras produktionsbolag. Givetvis hade de redan all personal de behövde, men hon fick skicka in sitt CV och lyckades spendera sin två veckor långa praktik där. ”Under praktikveckorna måste jag ha gjort något som de gillade, för helt plötsligt var jag anställd där”.


Jessica Davinski deltar i Miss Universumförberedelserna i Moskva

”Tack vare jobbet med RENT fick jag massor av kontakter som i sin tur lett till andra jobb. Sarah Dawn Finer var med i RENT, och när hon sedan skulle jobba med Jonas Gardell tipsade hon om mig. Där träffade jag en tjej som jobbar med kostym och skulle på turné med Raphsody i Rock. Helt plötsligt var jag på turné med Robert Wells och Joe Labero. Därefter rullade det på med lite shower, tv och melodifestivaler.”

Förkrossande nyheter
Vid det här laget kände Jessica att hon hade tagit första klivet uppför karriärstegen. Drömmarna, målen och planerna var bara ett stenkast bort. Men då hände det som inte fick ske.

”Jag jobbade extra på en salong och blev sjuk. Rejält förkyld, långt ner i lungorna. Läkaren tyckte att vi skulle göra en utredning. Superbra tänkte jag, då får jag veta vad jag är allergisk mot så att jag kan undvika det.” Men Jessica fick inte höra det hon ville.

Läkaren sa att hon aldrig mer får sätta sin fot i en salong. Hon var tydligen så allvarligt allergisk så att om hon vistades i salonger skulle hon bli allvarligt sjuk och riskera att få kroniska lungsjukdomar. Jessica blev alldeles förfärad och fick panik. ”Du kan inte säga så till mig! Du förstör mitt liv! Jag arbetar inte som frisör, jag är frisör enda in i själen och kommer aldrig kunna vara något annat. Jag är bara i början av min karriär och nu dör alla mina drömmar”.

Men situationen var som den var och Jessica grät i nästan ett helt år. På arbetsförmedlingen gjorde hon tester där man får reda på vilka yrken man passar till och varenda gång fick hon frisör som nummer ett. Hon var tvungen att finna ett annat yrke, men det fanns inget annat i hela världen som hon var intresserad av att göra. Men Jessica kämpade som vanligt vidare. ”Jag hade under åren haft en del elever i salongen, så jag visste att jag gillade att utbilda. Jag hamnade på en praktik under två veckor på en 6-års verksamhet. Där fick jag sedan anställning i nästan ett år”.

Räddaren i nöden - Farouk Systems produkter
En dag gick Jessica in i en salong för att köpa ett nytt schampo. Frisören som skulle hjälpa henne upptäckte att hon också var frisör och berättade för Jessica att hennes chef hade samma allergiproblem som hon. Chefen hade fått hjälp genom healing och arbetade enbart med ammoniakfria produkter. Jesssica hade redan testat alla möjliga alternativ utan framgång, men hon hade inte provat healing. Hon bokade direkt in en behandling.

Jessica lärde känna chefen på salongen, och när hon senare skulle öppna en ny salong frågade hon Jessica om hon ville hyra en stol hos henne. Produkterna i den nya salongen kände Jessica igen från sin första salong Anita Nordin – Farouk Systems produkter.

Jessica startade ett företag, hyrde stol och mådde toppen igen! Uppenbarligen var ammoniak den största boven i hennes allergi, och Farouk Systems produkter innehåller ingen ammoniak. Jessica arbetade enbart med Farouk Systems produkter och efter ett par månader kontaktade Patrick Jennerström, chef för Farouk Systems Sverige, henne för att fråga om hon ville arbeta som frisörtekniker åt dem. ”En av mina många drömmar gick i uppfyllelse.

Efter mindre än ett år med hyrstol fick jag tag i en egen lokal och startade min egen salong. Äntligen var jag tillbaka! 2-3 dagar i veckan hade jag kunder i min salong och 2-3 dagar i veckan vidareutbildade jag frisörer runt om i landet.”

Småbarnsmamma, frisörtekniker för Farouk Systems och medlem i Europateamet
När Jessica födde sitt andra barn bestämde hon sig för att inte vara egenföretagare så länge barnen var små. Idag jobbar hon fulltid för Farouk Systems Sverige och är en del av Europateamet. ”Min vardag är väldigt varierande. Ena dagen är jag på kontoret/lagret i Tyresö, nästa dag är jag i Las Vegas och gör hår på Miss Universum-deltagarna.” I hennes arbete med Europateamet får hon resa världen runt, hålla i kurser, göra visningar och jobba på mässor. Men det viktigaste och mest värdefulla för henne är att hon får göra hår. ”Jag är frisör enda in i hjärtat och varje dag som går och jag får arbeta kreativt är jag tacksam för att jag kan göra det trots allt läkarna sa.”

Idag har Jessica Davinski jobbat för Farouk Systems i 9,5 år och har inte drabbats av sin allergi en enda gång. ”Jag är så otroligt lycklig över att det görs produkter som är lite vänligare mot oss som är överkänsliga.” Att arbeta för Farouk Systems anser Jessica vara otroligt givande. Hon får lära sig nya saker varje dag. Som en del av Europateamet får hon åka på vidareutbildningar flera gånger om året där hon möter kollegor från hela världen: ” tillsammans känns vi som en stor, härlig kreativ familj.”

Det har nu gått 30 år sedan Jessica Davinski bestämde sig för att bli frisör, och hon har inte ångrat sig en enda gång. ”Jag njuter varje dag och givetvis har jag massor av nya mål och drömmar att nå. I´m living my dream!”

Text: Ena Salatic


Titta på hårkollektioner, boka in höstens frisörkurser, se hårprodukter eller besök vår webshop
för frisörer
. Bli ett Hairmagazine Facebook-fan här eller håll dig uppdaterad på frisörbranschen
genom att prenumenera på Hairmagazines nyhetsbrev.

 

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya Mad About Curls & Waves  från Schwarzkopf Professional

Nya Mad About Curls & Waves från Schwarzkopf Professional

Mad About Curls & Waves är ett heltäckande vård- och stylingkoncept speciellt framtaget för olika typer av självlockigt hår. Läs om Schwarzkopfs nya serie som låter dig framhäva dina kunders unika personlighet!
Curling Wand från Cloud Nine

Curling Wand från Cloud Nine

Cloud Nine Curling Wand är verktyget som är perfekt för att skapa både slarviga beachlockar och lockar med volym. Läs mer om Curling Wand här.
Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Med Super Kay Cream permanentfärg behöver du inte använda vårdande plex-produkter, eftersom produkten i sig är berikad med Ultraplex som reparerar håret.
Lützow of Sweden är nu distributör för Hikari Saxar

Lützow of Sweden är nu distributör för Hikari Saxar

Nu är Lützow of Sweden distributör för Hikari Saxar i Sverige, Norge, Danmark och Finland! Läs mer här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!
Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

När Årets Frisör 2018 arrangerades på Vasateatern i Stockholm fanns hela Sveriges frisörelit på plats för att prisa förra årets mest framstående frisörer.
Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, tillsammans med L'Oréal Professionnel, stylade okonstlat och ungdomligt hår till Cecilie Bahnsens visning vid Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Guy Tang

Guy Tang

Han har 1,8 miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal, 2,1 miljoner följare på Instagram och en egen professionell färgserie. Hair Magazine har träffat kungen av färg - Guy Tang.
Matilda Paulsson (Q&A)

Matilda Paulsson (Q&A)

Vi har fått chansen att ställa frågor till Matilda Paulsson på salong Eriksson & Robach, vinnare av Fondation Guillaumes fototävling 2016. Läs om den duktiga frisören här:

Annons

Nya videor se fler videor

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.