leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Intervju med Wellas Patrick Cameron 

Patrick Cameron är känd för sin sprudlande energi och glädje, och den beskrivningen stämmer in perfekt då Hair Magazine träffar honom efter hans sista stund på scen under Wellas International Trend Vision Awards 2014/HairWorld i Frankfurt.


Patrick Cameron på scen under Wellas ITVA 2014 i Frankfurt

Det har varit ett par väldigt intensiva dagar för Patrick Cameron, som nästan inte har klivit av scenen sedan Wellas ITVA och HairWorld tog fart den 3 maj i Frankfurt. Han är känd för att vara ITVAs årliga konferencier som levererar strålande energi till publiken varenda gång. Utöver det är han världskänd för sina långhårsuppsättningar och sina fantastiska utbildningar.

Hans långa erfarenhet som konferencier för Wellas ITVA har gett honom en unik inblick i tävlingen. ”Det finns väldigt få tävlingar idag som verkligen reflekterar trender, och det är det som skiljer Wellas Trend Vision från många andra tävlingar i branschen. Och det fina med det är att oavsett varifrån i världen du kommer har du möjlighet att vinna en av världens största frisörtävlingar – och det är det som är magin bakom Trend Vision”, säger Patrick Cameron.

I år var inte ITVA ett separat event, tävlingen hölls istället på en speciell Wella-scen under den välkända HairWorld mässan som äger rum en gång vart fjärde år. Utöver det erbjöd tävlingen fler priser och vinnare. ”Formatet var väldigt annorlunda i år. Wella ville skapa fler vinnare, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Den fotografiska tävlingen är ny och spännande, men kan utvecklas mycket mer” menar Patrick Cameron om årets förändringar. ”Jag tycker att det var en otrolig exponering för Wella och Trend Vision att få ta del av HairWorld eftersom tusentals människor kommer till den mässan varenda gång”.

Läs även: International Trend Vision Awards 2014

Man måste kunna dela med sig av sin framgång

Då vi frågar Patrick Cameron om hemligheten bakom hans oändliga energi och positivet säger han att det viktigaste är att älska det man gör, för om man inte gör det syns det igenom. ”Någonting som jag lärde mig för många år sedan är att om man är framgångsrik så måste man dela med sig av den framgången. Oavsett hur trött jag är ser jag till att alltid vara trevlig och glad mot alla människor jag möter som beundrar mig och mitt arbete. Och jag tror att det är min ärlighet och kärlek för yrket som gör att jag fortfarande är kvar efter 25 års arbete som global frisör inom branschen”.

Patrick anser att en bra kommunikationsförmåga är essentiell för att uppnå framgång. "Jag är som en atlet som har tränat i flera år för att alltid, alltid vara medveten om människor runt omkring mig. Jag gör väldigt vackra håruppsättningar, men om du undrar vad som verkligen har lett mig till framgång så är det min kommunikationsförmåga.

Man kan vara världsbäst på någonting, men om man inte kan dela det med andra så är det ingen som kommer att stanna och titta".

Wella hittade mig

Under 80-talet var Patrick Cameron Artistic Director i London för Europas största hårfirma med över 500 salonger, och det var faktiskt på den vägen som Wella hittade honom. Patrick skickades till Tyskland för att hålla i ett seminarium, och därefter blev fler och fler länder intresserade av det han hade att lära ut. "Istället för att växa genom att få fler kunder, så växte jag genom länder", säger Patrick Cameron."Jag reste genom hela världen och människor lade mig på minnet".

Läs även: Patrick Cameron - Kreativitet är business

Jag har alltid älskat långhårsuppsättningar

Då Patrick Cameron får frågan "varför just långhåruppsättningar?" svarar han att han alltid har älskat det. Under sent 80-tal, då Patrick började skapa långhåruppsättningar var han rätt så ensam med det. "Det var någonting som frisörer hade släppt eftersom det inte var trendigt. Då handlade det mer om naturliga och vackra klippningar, som bland annat Sassoon var med och skapade. Men jag började med att göra långhåruppsättningar, och jag lärde ut det på samma sätt som Sassoon gjorde, en steg-för-steg metod", förklarar han. Långt hår handlar väldigt mycket om känslor och dramatik, och Patrick Cameron anser att det är väldigt svårt att lära ut en känsla men enkelt att lära ut en teknik.


Patrick Cameron igång med att skapa en av sina berömda långhåruppsättningar

Dramatik passar min personlighet

"Det är dramatiken med långt hår som jag tycker om, och dramatik passar mig", säger Patrick Cameron med ett leende på läpparna. "Rörelserna som krävs för att styla långt hår är större. Att kamma håret och fixa håret är mycket mer dramatiskt än att göra små klippningar i håret - och det passar min personlighet perfekt", säger han.

Patrick Cameron hittar inspiration överallt. Det kan vara alltifrån att se på professionella frisörer arbeta till att hitta någonting intressant på en förbigående kvinnas hår. Men även andra områden som naturen och musiken kan ge honom idéer. "Jag tar små bitar av idéer från många olika håll och sammanställer det till något eget".

Patrick gör DVD-skivor till undervisning och kollektioner årligen, och då ser han även till att frisyrerna är funktionella. "Man måste också tänka på om frisyrerna är skapade så att frisörer lätt kan återskapa dem, och det är jag väldigt noggrann med" berättar han.

Jag ger väldigt mycket

"När man tittar på frisyrer kan man tydligt se att varenda frisör har en egen stil, och det är det som gör dem speciella". Då vi bad Patrick Cameron beskriva sin egen stil som frisör svarade han "glamourös, elegant och sexig".

"Jag strävar alltid efter att förbättra frisörer, och när jag står på scen delar jag med mig av alla mina hemliga knep. Det är dyrt att gå på frisörshower och att ta sig dit, så jag är väldigt medveten om att mina gäster måste ta med sig någonting efter att de har sett mig på scen".

Patrick berättar att han aldrig har varit rädd för att dela med sig av sina hemligheter, inte ens då han var först med långhåruppsättningar. "Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer skapar man. När jag ger så mycket av min kunskap så pressas jag till att skapa mer - och det driver mig framåt".


Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron i Frankfurt

Text: Ena Salatic
Foto: Wella

Titta på hårkollektioner, boka in höstens frisörkurser, se hårprodukter eller besök vår webshop
för frisörer
. Bli ett Hairmagazine Facebook-fan här eller håll dig uppdaterad på frisörbranschen
genom att prenumenera på Hairmagazines nyhetsbrev.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

CC-Series Copper Ceramic och HD Calima Copper från Jaguar

CC-Series Copper Ceramic och HD Calima Copper från Jaguar

Koppar är trendfärgen som tagit sig från heminredningen och in i salongerna. Jaguar presenterar nya kopparfärgade tillskott.
Åtta nya nyanser i KayColor-serien från Kepro finns nu hos Hairmail

Åtta nya nyanser i KayColor-serien från Kepro finns nu hos Hairmail

KayColor ger håret näring och färg på samma gång. Nu finns de nya färgerna: Aluminium, Lavender, Blue, Emerald, Heaven, Coral, Candy Pink och Rose.
R+CO Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner hos Tendenz

R+CO Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner hos Tendenz

Den perfekta hårrevolutionen. Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner ger fyllighet, glans, styrka, mjukhet och smidighet.
disp Dry Wax nu hos Hairstuff

disp Dry Wax nu hos Hairstuff

Dry Wax från disp är ett matt spraywax som sprayas direkt i håret för textur och stadga och tillåter omstyling hela dagen.
Nya Killer.Waves från Kevin.Murphy nu hos Session.Map

Nya Killer.Waves från Kevin.Murphy nu hos Session.Map

En viktlös spray för fint, vågigt eller lockigt hår som ger vågorna och lockarna energi och gör att håret känns tjockare. Minskar frissighet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Frisörer från hela världen färdades genom häpnadsväckande vyer för att umgås över landsgränserna, utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.
Inspiration, kunskap och gemenskap på World Beard Day i Stockholm

Inspiration, kunskap och gemenskap på World Beard Day i Stockholm

Skäggentusiaster från hela landet åkte förra helgen till Stockholm för att delta i Sveriges största barberarevent, Swedish Barber Expo!
Inspirerande hårstylingar från Stockholm Fashion Week

Inspirerande hårstylingar från Stockholm Fashion Week

Det har varit full fart på olika catwalks runt om i Stockholm i samband med Stockholm Fashion Week. Här har vi hittat inspirerande frisyrer och hårstylingar från årets modevecka som ni inte får missa!
De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Frida Andersson (Q&A)

Frida Andersson (Q&A)

Titeln som Årets Frisör 2016 i Norge kammades hem av ingen mindre än svenska Frida Andersson. Hair Magazine fick chansen att ställa några frågor till stjärnfrisören:
Dejan Cekanovic

Dejan Cekanovic

Dejan har alltid gått sin egen väg. Vägen har varit långt ifrån rak men den har tagit honom till London, Paris och New York och nu till hans egen studio i Hammarbyhöjden. Hair Magazine fick chansen att träffa Dejan OCH hans livsverk - dockorna.

Nya videor se fler videor

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.