leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Intervju med Wellas Patrick Cameron 

Patrick Cameron är känd för sin sprudlande energi och glädje, och den beskrivningen stämmer in perfekt då Hair Magazine träffar honom efter hans sista stund på scen under Wellas International Trend Vision Awards 2014/HairWorld i Frankfurt.


Patrick Cameron på scen under Wellas ITVA 2014 i Frankfurt

Det har varit ett par väldigt intensiva dagar för Patrick Cameron, som nästan inte har klivit av scenen sedan Wellas ITVA och HairWorld tog fart den 3 maj i Frankfurt. Han är känd för att vara ITVAs årliga konferencier som levererar strålande energi till publiken varenda gång. Utöver det är han världskänd för sina långhårsuppsättningar och sina fantastiska utbildningar.

Hans långa erfarenhet som konferencier för Wellas ITVA har gett honom en unik inblick i tävlingen. ”Det finns väldigt få tävlingar idag som verkligen reflekterar trender, och det är det som skiljer Wellas Trend Vision från många andra tävlingar i branschen. Och det fina med det är att oavsett varifrån i världen du kommer har du möjlighet att vinna en av världens största frisörtävlingar – och det är det som är magin bakom Trend Vision”, säger Patrick Cameron.

I år var inte ITVA ett separat event, tävlingen hölls istället på en speciell Wella-scen under den välkända HairWorld mässan som äger rum en gång vart fjärde år. Utöver det erbjöd tävlingen fler priser och vinnare. ”Formatet var väldigt annorlunda i år. Wella ville skapa fler vinnare, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Den fotografiska tävlingen är ny och spännande, men kan utvecklas mycket mer” menar Patrick Cameron om årets förändringar. ”Jag tycker att det var en otrolig exponering för Wella och Trend Vision att få ta del av HairWorld eftersom tusentals människor kommer till den mässan varenda gång”.

Läs även: International Trend Vision Awards 2014

Man måste kunna dela med sig av sin framgång

Då vi frågar Patrick Cameron om hemligheten bakom hans oändliga energi och positivet säger han att det viktigaste är att älska det man gör, för om man inte gör det syns det igenom. ”Någonting som jag lärde mig för många år sedan är att om man är framgångsrik så måste man dela med sig av den framgången. Oavsett hur trött jag är ser jag till att alltid vara trevlig och glad mot alla människor jag möter som beundrar mig och mitt arbete. Och jag tror att det är min ärlighet och kärlek för yrket som gör att jag fortfarande är kvar efter 25 års arbete som global frisör inom branschen”.

Patrick anser att en bra kommunikationsförmåga är essentiell för att uppnå framgång. "Jag är som en atlet som har tränat i flera år för att alltid, alltid vara medveten om människor runt omkring mig. Jag gör väldigt vackra håruppsättningar, men om du undrar vad som verkligen har lett mig till framgång så är det min kommunikationsförmåga.

Man kan vara världsbäst på någonting, men om man inte kan dela det med andra så är det ingen som kommer att stanna och titta".

Wella hittade mig

Under 80-talet var Patrick Cameron Artistic Director i London för Europas största hårfirma med över 500 salonger, och det var faktiskt på den vägen som Wella hittade honom. Patrick skickades till Tyskland för att hålla i ett seminarium, och därefter blev fler och fler länder intresserade av det han hade att lära ut. "Istället för att växa genom att få fler kunder, så växte jag genom länder", säger Patrick Cameron."Jag reste genom hela världen och människor lade mig på minnet".

Läs även: Patrick Cameron - Kreativitet är business

Jag har alltid älskat långhårsuppsättningar

Då Patrick Cameron får frågan "varför just långhåruppsättningar?" svarar han att han alltid har älskat det. Under sent 80-tal, då Patrick började skapa långhåruppsättningar var han rätt så ensam med det. "Det var någonting som frisörer hade släppt eftersom det inte var trendigt. Då handlade det mer om naturliga och vackra klippningar, som bland annat Sassoon var med och skapade. Men jag började med att göra långhåruppsättningar, och jag lärde ut det på samma sätt som Sassoon gjorde, en steg-för-steg metod", förklarar han. Långt hår handlar väldigt mycket om känslor och dramatik, och Patrick Cameron anser att det är väldigt svårt att lära ut en känsla men enkelt att lära ut en teknik.


Patrick Cameron igång med att skapa en av sina berömda långhåruppsättningar

Dramatik passar min personlighet

"Det är dramatiken med långt hår som jag tycker om, och dramatik passar mig", säger Patrick Cameron med ett leende på läpparna. "Rörelserna som krävs för att styla långt hår är större. Att kamma håret och fixa håret är mycket mer dramatiskt än att göra små klippningar i håret - och det passar min personlighet perfekt", säger han.

Patrick Cameron hittar inspiration överallt. Det kan vara alltifrån att se på professionella frisörer arbeta till att hitta någonting intressant på en förbigående kvinnas hår. Men även andra områden som naturen och musiken kan ge honom idéer. "Jag tar små bitar av idéer från många olika håll och sammanställer det till något eget".

Patrick gör DVD-skivor till undervisning och kollektioner årligen, och då ser han även till att frisyrerna är funktionella. "Man måste också tänka på om frisyrerna är skapade så att frisörer lätt kan återskapa dem, och det är jag väldigt noggrann med" berättar han.

Jag ger väldigt mycket

"När man tittar på frisyrer kan man tydligt se att varenda frisör har en egen stil, och det är det som gör dem speciella". Då vi bad Patrick Cameron beskriva sin egen stil som frisör svarade han "glamourös, elegant och sexig".

"Jag strävar alltid efter att förbättra frisörer, och när jag står på scen delar jag med mig av alla mina hemliga knep. Det är dyrt att gå på frisörshower och att ta sig dit, så jag är väldigt medveten om att mina gäster måste ta med sig någonting efter att de har sett mig på scen".

Patrick berättar att han aldrig har varit rädd för att dela med sig av sina hemligheter, inte ens då han var först med långhåruppsättningar. "Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer skapar man. När jag ger så mycket av min kunskap så pressas jag till att skapa mer - och det driver mig framåt".


Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron i Frankfurt

Text: Ena Salatic
Foto: Wella

Titta på hårkollektioner, boka in höstens frisörkurser, se hårprodukter eller besök vår webshop
för frisörer
. Bli ett Hairmagazine Facebook-fan här eller håll dig uppdaterad på frisörbranschen
genom att prenumenera på Hairmagazines nyhetsbrev.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co ger textur till håret och absorberar överflödig olja samtidigt som ditt hår vårdas.Finns att köpa hos Tendenz.
SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

Det nya tillskottet hos KEVIN.MURPHY är den lätta och flexibla finish-hårsprayen SESSION.SPRAY FLEX. En snabb lösning för att fixera och kontrollera håret.
Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl firar i år 100 år med att släppa en jubileumsmodell baserad på Leo J Wahls första patent 1919. Klippmaskinen finns att köa hos Barber Supplier.
Nya ActyvaBio hos Gocciani

Nya ActyvaBio hos Gocciani

ActyvaBio är en professionell hårvårdserie certifierad enligt COSMOS ORGANIC-standarden som finns att köpa hos Gocciani.
Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Crème Lightener från Blonde Life-serien ger en vacker blond färg, snabbt och effektivt och finns att köpa hos Tendenz.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sverige arrangerar årligen en fototävling för Intercoiffures medlemmar och för de som arbetar i en Intercoiffuresalong. Här är årets vinnare!
Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

För fjärde året i rad söker Hårkontroll efter tjejen med lika härligt hår som personlighet för att vara deras ansikte utåt under år 2019. Här är vinnaren!
Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Sebastian Professional bjöd in till lanseringsfest för deras nya serie, SEB MAN, på Nosh and Chow i Stockholm. Läs mer om lanseringen här.
Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Senaste veckan har Stockholms och modevärldens fokus legat på Stockholm Fashion Week. Här kan du se inspirerande frisyrer och hårstylingar från Instagram.
Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

L’Oréal bjöd in Hair Magazine backstage för att följa frisörernas arbete innan Hoffmann Copenhagens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Gunilla Andersson Gustafsson

Gunilla Andersson Gustafsson

Lärare, doktorand, ordförande, vice VD och författare. Gunilla har samlat på sig många titlar genom åren, men hon är alltid främst frisör - med stort F.
Cari Forsgren

Cari Forsgren

Under 2017 hann Cari Forsgren både bli utnämnd till Årets barberare och öppna en egen barbershop i Stockholm. Nu vill hon sätta barberarna på kartan i Sverige.

Annons

Nya videor se fler videor

Få en stark frisörkropp

Få en stark frisörkropp

Vi mötte upp Emil Kristensen, personlig tränare, för att få några värdefulla tips på hur man bygger en stark frisörkropp. Se filmen med övningarna här!
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

I denna video visar Matt Beck, från Free Salon Education, hur du skapar en snygg asymmetrisk bob i Pixie-stil med mycket textur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

När Sam Villa inte arbetar med hår älskar han att fiska och denna snygga frisyr är inspirerad av ett fiskenät. Här kan du se hur du skapar frisyren.
Skapa en Donut Braid med Sam Villa

Skapa en Donut Braid med Sam Villa

I denna video visar talangfulle Sam Villa hur du går från en hästsvans, till en donutknut och till sist samlar alla momenten i en charmig fläta.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.