leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Intervju med Wellas Patrick Cameron 

Patrick Cameron är känd för sin sprudlande energi och glädje, och den beskrivningen stämmer in perfekt då Hair Magazine träffar honom efter hans sista stund på scen under Wellas International Trend Vision Awards 2014/HairWorld i Frankfurt.


Patrick Cameron på scen under Wellas ITVA 2014 i Frankfurt

Det har varit ett par väldigt intensiva dagar för Patrick Cameron, som nästan inte har klivit av scenen sedan Wellas ITVA och HairWorld tog fart den 3 maj i Frankfurt. Han är känd för att vara ITVAs årliga konferencier som levererar strålande energi till publiken varenda gång. Utöver det är han världskänd för sina långhårsuppsättningar och sina fantastiska utbildningar.

Hans långa erfarenhet som konferencier för Wellas ITVA har gett honom en unik inblick i tävlingen. ”Det finns väldigt få tävlingar idag som verkligen reflekterar trender, och det är det som skiljer Wellas Trend Vision från många andra tävlingar i branschen. Och det fina med det är att oavsett varifrån i världen du kommer har du möjlighet att vinna en av världens största frisörtävlingar – och det är det som är magin bakom Trend Vision”, säger Patrick Cameron.

I år var inte ITVA ett separat event, tävlingen hölls istället på en speciell Wella-scen under den välkända HairWorld mässan som äger rum en gång vart fjärde år. Utöver det erbjöd tävlingen fler priser och vinnare. ”Formatet var väldigt annorlunda i år. Wella ville skapa fler vinnare, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Den fotografiska tävlingen är ny och spännande, men kan utvecklas mycket mer” menar Patrick Cameron om årets förändringar. ”Jag tycker att det var en otrolig exponering för Wella och Trend Vision att få ta del av HairWorld eftersom tusentals människor kommer till den mässan varenda gång”.

Läs även: International Trend Vision Awards 2014

Man måste kunna dela med sig av sin framgång

Då vi frågar Patrick Cameron om hemligheten bakom hans oändliga energi och positivet säger han att det viktigaste är att älska det man gör, för om man inte gör det syns det igenom. ”Någonting som jag lärde mig för många år sedan är att om man är framgångsrik så måste man dela med sig av den framgången. Oavsett hur trött jag är ser jag till att alltid vara trevlig och glad mot alla människor jag möter som beundrar mig och mitt arbete. Och jag tror att det är min ärlighet och kärlek för yrket som gör att jag fortfarande är kvar efter 25 års arbete som global frisör inom branschen”.

Patrick anser att en bra kommunikationsförmåga är essentiell för att uppnå framgång. "Jag är som en atlet som har tränat i flera år för att alltid, alltid vara medveten om människor runt omkring mig. Jag gör väldigt vackra håruppsättningar, men om du undrar vad som verkligen har lett mig till framgång så är det min kommunikationsförmåga.

Man kan vara världsbäst på någonting, men om man inte kan dela det med andra så är det ingen som kommer att stanna och titta".

Wella hittade mig

Under 80-talet var Patrick Cameron Artistic Director i London för Europas största hårfirma med över 500 salonger, och det var faktiskt på den vägen som Wella hittade honom. Patrick skickades till Tyskland för att hålla i ett seminarium, och därefter blev fler och fler länder intresserade av det han hade att lära ut. "Istället för att växa genom att få fler kunder, så växte jag genom länder", säger Patrick Cameron."Jag reste genom hela världen och människor lade mig på minnet".

Läs även: Patrick Cameron - Kreativitet är business

Jag har alltid älskat långhårsuppsättningar

Då Patrick Cameron får frågan "varför just långhåruppsättningar?" svarar han att han alltid har älskat det. Under sent 80-tal, då Patrick började skapa långhåruppsättningar var han rätt så ensam med det. "Det var någonting som frisörer hade släppt eftersom det inte var trendigt. Då handlade det mer om naturliga och vackra klippningar, som bland annat Sassoon var med och skapade. Men jag började med att göra långhåruppsättningar, och jag lärde ut det på samma sätt som Sassoon gjorde, en steg-för-steg metod", förklarar han. Långt hår handlar väldigt mycket om känslor och dramatik, och Patrick Cameron anser att det är väldigt svårt att lära ut en känsla men enkelt att lära ut en teknik.


Patrick Cameron igång med att skapa en av sina berömda långhåruppsättningar

Dramatik passar min personlighet

"Det är dramatiken med långt hår som jag tycker om, och dramatik passar mig", säger Patrick Cameron med ett leende på läpparna. "Rörelserna som krävs för att styla långt hår är större. Att kamma håret och fixa håret är mycket mer dramatiskt än att göra små klippningar i håret - och det passar min personlighet perfekt", säger han.

Patrick Cameron hittar inspiration överallt. Det kan vara alltifrån att se på professionella frisörer arbeta till att hitta någonting intressant på en förbigående kvinnas hår. Men även andra områden som naturen och musiken kan ge honom idéer. "Jag tar små bitar av idéer från många olika håll och sammanställer det till något eget".

Patrick gör DVD-skivor till undervisning och kollektioner årligen, och då ser han även till att frisyrerna är funktionella. "Man måste också tänka på om frisyrerna är skapade så att frisörer lätt kan återskapa dem, och det är jag väldigt noggrann med" berättar han.

Jag ger väldigt mycket

"När man tittar på frisyrer kan man tydligt se att varenda frisör har en egen stil, och det är det som gör dem speciella". Då vi bad Patrick Cameron beskriva sin egen stil som frisör svarade han "glamourös, elegant och sexig".

"Jag strävar alltid efter att förbättra frisörer, och när jag står på scen delar jag med mig av alla mina hemliga knep. Det är dyrt att gå på frisörshower och att ta sig dit, så jag är väldigt medveten om att mina gäster måste ta med sig någonting efter att de har sett mig på scen".

Patrick berättar att han aldrig har varit rädd för att dela med sig av sina hemligheter, inte ens då han var först med långhåruppsättningar. "Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer skapar man. När jag ger så mycket av min kunskap så pressas jag till att skapa mer - och det driver mig framåt".


Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron i Frankfurt

Text: Ena Salatic
Foto: Wella

Titta på hårkollektioner, boka in höstens frisörkurser, se hårprodukter eller besök vår webshop
för frisörer
. Bli ett Hairmagazine Facebook-fan här eller håll dig uppdaterad på frisörbranschen
genom att prenumenera på Hairmagazines nyhetsbrev.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Matrix SoColor Cult med 29 intensiva färger

Matrix SoColor Cult med 29 intensiva färger

Matrix SoColor Cult är en hårfärgsserie med en omfattande färgpalett med 29 färger som kan anpassas i intensitet och hållbarhet.
Hold.Me Hairspray från Design.Me hos Baldacci

Hold.Me Hairspray från Design.Me hos Baldacci

En hårspray - 3 olika stadga! Hold.Me Hairspray har ett justerbart munstycke som gör att det kan anpassas efter exakt den stadga som efterfrågas.
Soft Mousse från disp finns nu hos Hairstuff

Soft Mousse från disp finns nu hos Hairstuff

Soft Mousse från disp är en vårdande och formgivande mousse som ger stadga och naturlig volym, samt ett fullvärdigt värmeskydd vid användning av värmeverktyg.
Tre nyheter från Eksperience

Tre nyheter från Eksperience

Revlon Professional utökar Eksperience-sortimentet med tre nya produkter; en sulfatfri cleanser, ett fuktgivande balsam och ett balsam för behandlat hår.
Body Builder från Living Proof nu hos Session.Map

Body Builder från Living Proof nu hos Session.Map

Body Builder från Living proof är en fyllighetsgivande spray som anpassas efter hårets specifika behov och skapar omedelbar fyllighet med luftighet och rörelse.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.
Glamour och lyx på Gold International Show i Köpenhamn

Glamour och lyx på Gold International Show i Köpenhamn

Modehuset Gold bjöd in 800 frisörer från hela Skandinavien till en galakväll i Köpenhamn, med show, cirkuskonster och flera nya lanseringar.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Över 250 frisörer hade rest från Nordens alla hörn för att ta del av den allra första HeadBrands Xperience, och vilken upplevelse det blev!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Frida Andersson

Frida Andersson

2016 var året då Frida Andersson vann några av Norges mest prestigefyllda priser i branschen, men nu är hennes nästa utmaning att på heltid utbilda för Goldwell!
Tobias Norén och Staffan Johansson

Tobias Norén och Staffan Johansson

I hjärtat av Östermalm i Stockholm ligger en liten, liten bit av England. På salongen Rudeboys samlas anglofiler och musikintresserade lika mycket för att klippa sig som för att lyssna på musik och prata. – Vi vill att salongen ska kännas som ett vardagsrum!

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.