leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Intervju med Wellas Patrick Cameron 

Patrick Cameron är känd för sin sprudlande energi och glädje, och den beskrivningen stämmer in perfekt då Hair Magazine träffar honom efter hans sista stund på scen under Wellas International Trend Vision Awards 2014/HairWorld i Frankfurt.


Patrick Cameron på scen under Wellas ITVA 2014 i Frankfurt

Det har varit ett par väldigt intensiva dagar för Patrick Cameron, som nästan inte har klivit av scenen sedan Wellas ITVA och HairWorld tog fart den 3 maj i Frankfurt. Han är känd för att vara ITVAs årliga konferencier som levererar strålande energi till publiken varenda gång. Utöver det är han världskänd för sina långhårsuppsättningar och sina fantastiska utbildningar.

Hans långa erfarenhet som konferencier för Wellas ITVA har gett honom en unik inblick i tävlingen. ”Det finns väldigt få tävlingar idag som verkligen reflekterar trender, och det är det som skiljer Wellas Trend Vision från många andra tävlingar i branschen. Och det fina med det är att oavsett varifrån i världen du kommer har du möjlighet att vinna en av världens största frisörtävlingar – och det är det som är magin bakom Trend Vision”, säger Patrick Cameron.

I år var inte ITVA ett separat event, tävlingen hölls istället på en speciell Wella-scen under den välkända HairWorld mässan som äger rum en gång vart fjärde år. Utöver det erbjöd tävlingen fler priser och vinnare. ”Formatet var väldigt annorlunda i år. Wella ville skapa fler vinnare, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Den fotografiska tävlingen är ny och spännande, men kan utvecklas mycket mer” menar Patrick Cameron om årets förändringar. ”Jag tycker att det var en otrolig exponering för Wella och Trend Vision att få ta del av HairWorld eftersom tusentals människor kommer till den mässan varenda gång”.

Läs även: International Trend Vision Awards 2014

Man måste kunna dela med sig av sin framgång

Då vi frågar Patrick Cameron om hemligheten bakom hans oändliga energi och positivet säger han att det viktigaste är att älska det man gör, för om man inte gör det syns det igenom. ”Någonting som jag lärde mig för många år sedan är att om man är framgångsrik så måste man dela med sig av den framgången. Oavsett hur trött jag är ser jag till att alltid vara trevlig och glad mot alla människor jag möter som beundrar mig och mitt arbete. Och jag tror att det är min ärlighet och kärlek för yrket som gör att jag fortfarande är kvar efter 25 års arbete som global frisör inom branschen”.

Patrick anser att en bra kommunikationsförmåga är essentiell för att uppnå framgång. "Jag är som en atlet som har tränat i flera år för att alltid, alltid vara medveten om människor runt omkring mig. Jag gör väldigt vackra håruppsättningar, men om du undrar vad som verkligen har lett mig till framgång så är det min kommunikationsförmåga.

Man kan vara världsbäst på någonting, men om man inte kan dela det med andra så är det ingen som kommer att stanna och titta".

Wella hittade mig

Under 80-talet var Patrick Cameron Artistic Director i London för Europas största hårfirma med över 500 salonger, och det var faktiskt på den vägen som Wella hittade honom. Patrick skickades till Tyskland för att hålla i ett seminarium, och därefter blev fler och fler länder intresserade av det han hade att lära ut. "Istället för att växa genom att få fler kunder, så växte jag genom länder", säger Patrick Cameron."Jag reste genom hela världen och människor lade mig på minnet".

Läs även: Patrick Cameron - Kreativitet är business

Jag har alltid älskat långhårsuppsättningar

Då Patrick Cameron får frågan "varför just långhåruppsättningar?" svarar han att han alltid har älskat det. Under sent 80-tal, då Patrick började skapa långhåruppsättningar var han rätt så ensam med det. "Det var någonting som frisörer hade släppt eftersom det inte var trendigt. Då handlade det mer om naturliga och vackra klippningar, som bland annat Sassoon var med och skapade. Men jag började med att göra långhåruppsättningar, och jag lärde ut det på samma sätt som Sassoon gjorde, en steg-för-steg metod", förklarar han. Långt hår handlar väldigt mycket om känslor och dramatik, och Patrick Cameron anser att det är väldigt svårt att lära ut en känsla men enkelt att lära ut en teknik.


Patrick Cameron igång med att skapa en av sina berömda långhåruppsättningar

Dramatik passar min personlighet

"Det är dramatiken med långt hår som jag tycker om, och dramatik passar mig", säger Patrick Cameron med ett leende på läpparna. "Rörelserna som krävs för att styla långt hår är större. Att kamma håret och fixa håret är mycket mer dramatiskt än att göra små klippningar i håret - och det passar min personlighet perfekt", säger han.

Patrick Cameron hittar inspiration överallt. Det kan vara alltifrån att se på professionella frisörer arbeta till att hitta någonting intressant på en förbigående kvinnas hår. Men även andra områden som naturen och musiken kan ge honom idéer. "Jag tar små bitar av idéer från många olika håll och sammanställer det till något eget".

Patrick gör DVD-skivor till undervisning och kollektioner årligen, och då ser han även till att frisyrerna är funktionella. "Man måste också tänka på om frisyrerna är skapade så att frisörer lätt kan återskapa dem, och det är jag väldigt noggrann med" berättar han.

Jag ger väldigt mycket

"När man tittar på frisyrer kan man tydligt se att varenda frisör har en egen stil, och det är det som gör dem speciella". Då vi bad Patrick Cameron beskriva sin egen stil som frisör svarade han "glamourös, elegant och sexig".

"Jag strävar alltid efter att förbättra frisörer, och när jag står på scen delar jag med mig av alla mina hemliga knep. Det är dyrt att gå på frisörshower och att ta sig dit, så jag är väldigt medveten om att mina gäster måste ta med sig någonting efter att de har sett mig på scen".

Patrick berättar att han aldrig har varit rädd för att dela med sig av sina hemligheter, inte ens då han var först med långhåruppsättningar. "Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer skapar man. När jag ger så mycket av min kunskap så pressas jag till att skapa mer - och det driver mig framåt".


Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron i Frankfurt

Text: Ena Salatic
Foto: Wella

Titta på hårkollektioner, boka in höstens frisörkurser, se hårprodukter eller besök vår webshop
för frisörer
. Bli ett Hairmagazine Facebook-fan här eller håll dig uppdaterad på frisörbranschen
genom att prenumenera på Hairmagazines nyhetsbrev.

Nya produkter se fler produktnyheter

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Den nya serien Color från Kiepe innehåller 15 nya saxar. Colorsaxarna kommer i tre olika längder 5", 5,5" och 6" och finns i fem fina färgalternativ.
Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer är en blandning mellan en volymprodukt och en kräm. Ett lättviktigt skum som ger både volym och mjukhet!
Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Det praktiska jeansförklädet Denim Dress är avsett för dagligt salongsbruk. Material 100% bomull
COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY är en familj med fem färgförstärkande behandlingar. Fyra helt nya färger finns nu hos SESSION.MAP.
Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals växtbaserade hårfärg EOS firar 20 år och lanseras nu i Norden. EOS får håret att se starkt och friskt ut utan att kompromissa med resultatet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Shiran Larsen

Jonas Shiran Larsen

1937 är ett nytt, komplett sortiment groomingprodukter för män som skapats av en av Danmarks främsta herrfrisörer; Jonas Shiran Larsen. Här kan du läsa om den stilrena och exklusiva serien, som enbart finns hos HeadBrands:
Iman Khalaf

Iman Khalaf

Hair Magazine träffade skönhetsentreprenören och stjärnfrisören Iman Khalaf för att prata om framgång, motgång och vad som driver honom att fortsätta utvecklas.

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!