leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Natasha Toloue - började som 10-åring

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.

Frisör Natasha Toloue

Vi träffas på Natasha Sthlm, som är Natasha Toloues egen salong på Östermalm i Stockholm. Det är fullt av folk trots att klockan börjar närma sig sju, det är alltid så, från tidig morgon till sen kväll. Natasha har, minst sagt, ett gott rykte. Både som frisör och som person. Det är en varm, glad och mjuk person som möter oss. Det är enkelt att förstå varför hon är så omtyckt. Hon är väldigt mån om att vi ska träffa alla på salongen, hon är stolt över sitt team och vill att alla som jobbar på salongen ska veta att de är viktiga. Hon kallar sina kunder “hjärtat” och det låter på riktigt som att hon menar det.

– Jag älskar mina kunder och deras hår. Jag vill att de ska ha det bästa, att de ska må bra, säger Natasha Toloue.

Natasha Toloue

Kommer från Teheran

Natasha kom från Teheran i Iran till Sverige och Göteborg som tioåring med en mamma som var frisör och en pappa som var läkare. Så länge hon kan minnas har hon stått på en pall i sin mammas salong och hjälpt till, övat och studerat. Hon var bara 10 år när hon tog emot sin första betalande kund.
– Hahaha, ja det är sant. Min mamma hann inte komma till en tid som var bokad så då tog jag den helt enkelt. Jag stod där på en pall och fönade loss. Modigt av kunden kan tyckas. Men:
– Hon blev jättenöjd!

Lärde sig den hårda vägen

Hos sin mamma fick hon lära sig allt om hantverket, hon fick öva och öva. Och hon blev drillad hårt.

– Mamma brukade ibland blåsa med fönen nära mina händer så jag skulle vänja mig vid värmen. Snacka om att lära sig den hårda vägen, haha. Föräldrarna lobbade båda hårt för att hon skulle välja att följa i just deras fotspår och Natasha hade talanger för båda yrkena. Men passionen var hår. Hon lekte gärna med pappas labb där hon brukade samla växter och blommor och experimentera fram egna hårprodukter. Hon mixade till exempel fram ett eget hårspray som hon sen använde på sig själv och sina systrar. Varje helg brukade hon tvinga systrarna att leka bröllop så hon fick göra fina håruppsättningar. Precis som mamma gjorde på jobbet. Man kunde ju tro att det var frisörgymnasiet som väntade när det var dags att välja.

– Jag försökte dock att komma in på något annat spår och läste natur på gymnasiet. Men det märktes nog ganska tydligt att jag ville något annat. Efter gympan blev det alltid lång kö för att få håret fönat av mig. Det gjorde att jag ofta kom försent till nästa lektion. Jag visste att natur inte var för mig, men fullföljde ändå utbildningen.

Öppnade eget som 20-åring

Efter tre år på gymnasiet läste hon till slut ett år på frisörskolan i Göteborg. Samtidigt öppnade hon sin första egna salong. Då var hon 20 år. Kaxigt att öppna en egen salong vid en så ung ålder.

– Ja, på ett sätt var det ju det. Men när man är ung är man så orädd och man orkar mycket mer. Jag hade jobbdagar från sju på morgonen till åtta på kvällen och samtidigt pluggade jag. Visst var det jobbigt ibland men det var SÅ roligt.

Natasha Toloue började som frisör som 10-åring
När Natasha gick på gymnasiet stod kompisarna på kö för att bli fönade av henne.


Jobbade gratis hos de bästa

Innan hon öppnade salongen jobbade hon gratis hos de allra bästa salongerna i Göteborg. Hon ville lära sig av de bästa och genom dem hitta fram till en egen stil.

– Jag jobbade gratis hos tre-fyra olika frisörer och herregud, vad jag lärde mig mycket. Det blev perfekt för mig som kunde ta lite lärdom av alla och mixa ihop i väntan på att hitta min egen personliga stil. Något som jag tror man måste hitta med tiden. Och den skulle komma. Fast lite längre fram. Först skulle hon flytta. Efter två år med sin första egna salong var det dags för nästa steg och Stockholm blev det naturliga valet. Hon fick direkt jobb hos SACHAJUAN.

– Det var den finaste salongen i Stockholm. Åh, jag blev fantastiskt bemött och mottagen med öppna armar. Jag är så himla tacksam för de åren, jag utvecklades enormt där och trivdes så bra.

   


Behövde andas och vara fri

Natasha blir lite rörd när hon pratar om sin forna arbetsgivare där hon stannade i fem år. Även om hon trivdes fantastiskt där hon var, blev drivkraften att ha något alldeles eget till slut för stor.

– Jag kände ett behov av att bara vara jag, för mig själv. Att få rå om mina alldeles egna kunder, få andas och göra vad jag själv ville.

Sagt och gjort och Natasha Sthlm var ett faktum. Och det gick som tåget. Kunder strömmade in och Natasha blev allt mer känd och omtalad i huvudstaden. Men det var ändå något som gnagde inombords. Kanske fanns det mer att göra ute i världen? Hon bestämde sig för att åka till London för att söka lyckan. Hon lämnade därmed salongen på hemmaplan för en stund och sökte jobb i den engelska storstaden. Självklart fick hon napp. Och inte på vilket ställe som helst, utan på Burlingtons Boutique.

– Åren i London var de roligaste i mitt liv. Burlingtons är inte bara en frisörsalong, det är mer en stylingstudio. Här skapas modejobb, man gör hår och smink och det är full fart. Det var här jag äntligen utvecklade min egen stil. Det kändes som jag klev två steg högre på stegen på en gång.

Natasha Sthlm
Snyggt och stilrent typsnitt hälsar kunden välkommen till salongen.

Sassoon med en twist

Hennes egen stil kan enklast beskrivas som “Sassoon med en modern twist” - med andra ord kommer grunden ur den Sassoonska skolan och så har hon adderat detaljer på egen hand. På Burlington agerade hon Art Director och utvecklade egna frisyrer för salongen men också för Redken. Hon bodde i London i fyra år men pendlade hela tiden tillbaka till Stockholm för att se över sin salong och ta hand om sina stamkunder hemma.

– Det var roligt att komma hem. Jag minns när jag använde ghds tänger i början och svenskarna hade aldrig sett något liknande. När jag gjorde lockar av en plattång blev mina kollegor helt tokiga, “vad gööööör du!?”. Haha, ingen fattade hur det var möjligt på den tiden.


Redken är ett favoritmärke som Natasha även jobbat för.


Inte bara ljust och glatt

Men även om hon menar att Londontiden var den roligaste tiden i livet så var det inte bara ljust och glatt hela vägen. För samtidigt som hon gjorde karriär i London så växte salongen på hemmaplan. Att inte vara med och överse en sådan expansion kan vara jobbigt både känslomässigt och yrkesmässigt.

– Det var tufft att inte vara på plats, den största anledningen till att en salong går bra är personalen som arbetar där. Jag skulle inte stå här idag om det inte vore för teamet i salongen.

Natasha Toloues salong i Stockholm
Att vårda kunden är viktigt för Natasha och personalen på hennes salong.


Blev ödmjuk

Trots att det är tydligt att det finns något som gnager i Natasha från de här åren så väljer hon att se positivt på tiden och allt runtomkring. Överlag känns hon som en otroligt positiv själ. Och hon lärde sig mycket på de tuffa åren.

– Man får inte ge upp och man får inte ta saker personligt. Vissa gör business på sitt sätt och någon annan på ett annat sätt. Det är inte personligt. Men det är svårt, jag är en känslomänniska och känner mycket. Men jag lärde mig ödmjukhet under de här åren och jag förstod verkligen värdet av riktigt bra frisörer.

Släpper inte london så l ätt

Även om Natasha valde att flytta hem från London så har hon inte släppt England helt, hon åker fortfarande tillbaka några dagar varje månad och tar hand om sina kunder där. Och efter alla år i branschen, det är för övrigt helt omöjligt att tro att hon har fyllt fyrtio år, vet hon exakt vad hon vill med sin salong.

– Jag vill skapa en miljö att jobba i där alla trivs. Oavsett var man kommer ifrån eller vem man är så ska man må bra här och känna att man är i en “free zone”. Att se till att kunderna mår så bra som möjligt – det är min drivkraft.

Natasha Toloues salong i Stockholm
Natashas salonger har alltid varit ljusa, gärna med massor av vitt.

Vill vårda

Därför jobbar man mycket med välmående på salongen. Man arbetar vårdande med både kinesiska och indiska metoder så som djupmassage i hårbotten. Och man erbjuder inte extensions på menyn då man inte anser det som hälsosamt.

– Man ser på hårbotten hur håret mår. Och om inte håret mår bra så mår inte människan bra, det är enkelt att se och då måste vi ta hand om dem. Så på ett sätt har hon fått med sig både mammas och pappas kunskaper till salongen. Dessutom tar både hon och personalen hand om sig själva. Alla tränar hårt för att bibehålla den fysik som yrket kräver. Själv tränar hon taekwondo och dans. Båda idrotter har hon dessutom haft en professionell karriär i. Hon har vunnit SM-silver i taekwondo och dansat bakom de allra största artisterna som 90-talet kunde uppbåda.

                                Natasha har även rönt framgångar inom taekwondo
                          Natasha har även rönt framgångar inom taekwondo
                                 som hon haft en professional karriär inom.


Dansade med Michael Jackson

– Mitt stoltaste ögonblick i hela mitt liv, karriären inräknad, var när jag dansade bakom och med Michael Jackson på hans framträdande här i Stockholm 1993. Det är utan tvekan det största som hänt i mitt liv. Numera dansar jag i en grupp som bara dansar Michael Jackson-koreografi och vi ska uppträda på Liseberg på halloween, det ska bli fantastiskt roligt. Att träna gör henne glad och stark, dessutom lär hon sig mycket om ledarskap och disciplin från kampsporten. Något som hon annars tycker är det knepigaste med sin roll som salongägare.

– Det här med ledarskap är svårt. Speciellt för mig som är känslomänniska. Du vet, personal går vidare i livet och kanske vill öppna egna salonger, då är det så svårt att se dem lämna. Men återigen, man får inte ta det personligt, men det är så svårt.

Natasha Toloues salong i Stockholm
Salongen har öppet nästan jämt och där är alltid fullt med folk.


Tycker synd om unga frisörer

Om ledarskap är utmaningen för henne själv så ser hon en annan utmaning för branschen i stort. Hon tycker att det är för mycket teori för nya unga frisörer idag. Hon vill ta tillbaka stoltheten i lärlingssystemet.

– Jag tycker synd om de unga idag. Tänk vad mycket de missar, de får inte uppleva det häftiga som var förr. Att vara lärling är fantastiskt! Det är för mycket teori idag! Och som lärling mötte hon de allra bästa, det är också det hon är mest stolt över i sin karriär. Att lyssna på äldre kollegor är en ynnest och deras erfarenheter är guld värda.

– Jag har träffat så många duktiga frisörer genom åren och arbetat med de allra bästa. Det är så häftigt att ha fått den möjligheten.

Ska gifta sig

Hur framtiden ser ut får vi inte veta. Än. Det finns massor av idéer och roliga saker på gång, både på hemmaplan och i London. Men de planerna är än så länge hemliga. Men, nästa år ska hon stå brud. Och gissa vem som ska fixa håret?

– Mamma såklart!

                              Natasha Toloue
                  Natasha är klädd i svart från topp till tå när vi möter henne.
                      Ändå strålar hon färgstarkt! Natasha har värme och ett
                                     glatt leende för alla hon möter.

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg samt privat bild

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines sjätte utgåva, 2015.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Editonfinns nu hos Barber Supplier och är en laddbar klippmaskin med ett kraftfullt Li-Ion batteri.
Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

De nya tillskotten är "Love Your Hair Softhood®", som är ett enkelt sätt att torka håret när du använder Curlformers® lockverktyg, och "Vintage Curl Scarf".
Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape från Grönberg & Partner innehåller ingredienser från den nordiska naturen och riktar sig till torrt och skadat hår.
Gold Display med Travel Sizes

Gold Display med Travel Sizes

Hos HeadBrands hittar du nu en läcker display med alla Golds favoriter i resestorlek. Klicka in och läs mer om displayen!
R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Vera Ekelund (Q&A)

Vera Ekelund (Q&A)

Frågor och svar med Vera Ekelund, vinnare i Creative-kategorin i Goldwell Color Zoom Challenge 2018.
Joe-Yves Asmar

Joe-Yves Asmar

– I början av min karriär fick jag nej från de största salongerna, men några år senare när jag sedan hade möjligt att jobba där, valde jag bort dem för att gå min egen väg.

Annons

Nya videor se fler videor

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!