leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Mariana ”Mirre” Dehlin – Uppfinningsrik glädjespridare med äventyrslust

Frisör, inspiratör, företagare, uppfinnare och dokusåpakändis. Mariana ”Mirre” Dehlin är Intercoiffure-medlem, styrelseledamot i Frisörföretagarnas riksstyrelse och driver salongen Mirres. Hon har många strängar på sin lyra, älskar att tävla och sprider positiv energi omkring sig vart hon än går. Vi hälsade på Mirre i salongen på Kungsholmen.

Frisör, Intercoiffure-medlem, uppfinnare och dokusåpakändis Mariana ”Mirre” Dehlin.Mariana ”Mirre” Dehlin blev känd för hela svenska folket när hon deltog i Robinson 2002. Förutom tävlingsanda och en längtan efter det okända har hon alltid haft en stor passion för hår, innovation och företagande.

Mariana ”Mirre” Dehlin blev känd för svenska folket när hon deltog i Robinson 2002. Inom frisörvärlden var hon dock redan erkänd genom sitt företag och sina tävlingsmeriter i Stockholmslaget som ung. Det första året i Robinson kom Mirre på andra plats. Sedan dess har hon deltagit två gånger till och tredje gången gillt knep hon förstaplatsen. Att hon är en envis kämpe som aldrig ger sig visade hon prov på redan när hon skulle in på frisörskolan. Det var högt söktryck det året. Det krävdes 5.0 i betyg, och Mirre kom inte in.

- Då ringde jag runt till alla de stora skolorna. Efter otaliga samtal sa plötsligt Enskedegårdsgymnasiet att de kanske hade en plats, men det hade gått så lång tid in på terminen att de egentligen inte ville ta in mig. Jag övertygade dem om att jag redan kunde klippa och tjatade hål i huvudet på dem. Till slut ringde de tillbaka och sa ”okej”.

Ett självklart val
Valet att bli frisör var självklart, det fanns inga andra alternativ. Hennes förkärlek till hår började redan som liten.

- Jag hade en granne som hette Birgitta, hon hade en fantastisk blå kappa med spets på. Jag var inne hos henne varje dag och på hennes hallbord låg där en jättefin borste i silver. Så jag lekte frisör med henne och borstade hennes hår. Hon sa alltid att det blev så fint. Det var hos grannen Birgitta det började och efter det gick det vidare till dockorna, som alla fick nya frisyrer, och sedan till kompisarna i skolan.

- I högstadiet klippte och färgade jag alla mina kompisar. Jag var helt självlärd och provade att vinkla saxen på olika sätt och färga med olika tekniker, helt på egen hand. Det var många föräldrar som ringde hem till min mamma för att jag förstört deras barns hår men jag kände aldrig att jag gjort något fel. Min mamma var väldigt tåligmodig med mig och nu i efterhand fascinerar det mig att hon inte klagade över att det alltid var hår i badrummet.

Ett stort försprång
När Mirre först inte kom in på frisörlinjen fick hon jobb hos en bekant till hennes pappa som hade en salong i Fruängen.

- Jag fick jobba hos en man som hette Oliver, en fransman som jämnt stod med en cigg i munnen samtidigt som han rullade permanent. Hans mål var att jag skulle bli bättre än han, så han skällde ut mig som attan de gånger jag gjorde fel. På grund av att hon testat så mycket på kompisarna hemma i badrummet och att hon fått erfarenhet genom tiden i salongen hade Mirre ett stort försprång i skolan. Detta trots att hon kom in sent på terminen. Frisörämnena klarade hon med excellens.

”Mirres” ligger på Kungsholmen, precis vid  Fridhemsplan och firade 20 år 2015.”Mirres” ligger på Kungsholmen, precis vid  Fridhemsplan och firade 20 år 2015.

Tävling och företagande
Hennes intresse för hår och hennes kämparglöd gjorde att hon redan i skolan började tävla för Stockholmslaget. Det gav henne möjlighet att öva ännu mer, komma ut i världen och dessutom få värdefulla kontakter.

- Tävlandet har gett mig sjukt många träningstimmar och en stor förståelse för hur hårstråna fungerar. Vissa har en naturlig talang men jag tror inte att jag hade det från början. Däremot har jag tränat, tränat och tränat, och på så sätt har jag övat upp det. Mitt intresse var så stort redan då och än idag älskar jag mitt jobb. Mirre startade sitt eget företag direkt efter skolan och efter några år av att hyra stol valde hon att öppna sin egen salong, Mirres. Till en början hade hon bara hyrstolar i salongen men efter ett tag gjorde hon om företaget till ett aktiebolag och valde att bara ha anställda.

Läs även: Fiorella Geraci – En ödmjuk vinnare som aldrig ger sig

- Det är fantastiskt att jobba med anställda. Vi jobbar mer ihop och blir en mer homogen grupp. Det är också mycket roligare att titta på siffror och sätta upp mål när man har anställda, så jag rekommenderar det verkligen!

Mirre har alltid haft många strängar på sin lyra och genom sin passion för långhårsuppsättningar och hennes fallenhet för att förmedla kunskap till andra blev hon konsulent för Hårologi. Det ledde till att hon hux flux blev involverad i bröllopsmässor och fick dessutom flera jobb som konferencier.

Mirre startade sitt eget företag direkt efter skolan.
Att tävla och att uppleva nya saker är bland det bästa Mirre vet. Hennes kämparglöd och uthållighet har hjälpt henne många gånger, bland annat när hon vann Robinson tredje säsongen hon var med.

Flamklippning som Mirre kallar det, är en av få i Sverige som erbjuder det.Velaterapi, eller flamklippning som Mirre kallar det, blev populärt för ett par år sedan när Victoria’s Secrets modeller började använda sig av det. Mirre lärde sig tekniken som ung och är nu en av få i Sverige som erbjuder det på salongsmenyn.

Den mest omskrivna kvinnan i Sverige
Även om Mirre redan var uppmärksammad frisör tidigare var det som att trycka på en knapp när hon hade varit med i Robinson första gången. Hon blev rekommenderad av en kollega som varit med tidigare och upplevelsen, som var fantastisk i sig, öppnade en massa nya dörrar.

- En period var jag den mest omskrivna kvinnan i Sverige. Kombinationen av att vara en stockholmstjej med ett kreativt yrke och att vara känd från Robinson gjorde att jag var en väldigt bra artikelprodukt. Jag skulle kunna gjort tidningsjobb dagarna i ända utan att tjäna några pengar, så jag tog betalt för allt jag var med i.

Förutom mediestormen blev Mirre även alla flickors födelsedagspresent.

- Papporna låg på golvet och filmade när deras barn blev klippta av mig. Det var ett väldigt spännande år. Alla som var med i Robinson fick som en egen hejaklack. Jag fick en väldigt oförarglig hejaklack med 13-åriga killar och tjejer medan Robban och Emma Andersson fick andra typer av fans.

Robinson gav Mirre många möjligheter att få uppleva nya saker, men hon tackade också nej till väldigt mycket. Bland annat blev hon tillfrågad om hon ville vika ut sig, vilket hon inte alls hade lust med. Det finns såklart en baksida med ett kändisskap, men Robinson var genomgående en kul fas i Mirres liv.

- Jag var så nära ett kändisskap man kan komma men har haft möjlighet att komma tillbaka till mitt vanliga liv. Jag blir absolut igenkänd på gatan fortfarande men det är inte som Charlotte Perrelli eller Carola Häggkvist. Jag känner en stor ödmjukhet mot dem och jag är glad att jag inte lever det livet längre. Det var helt hysteriskt ett tag.

Att se branschen uppifrån
I och med att Mirre tävlade gick hon tidigt med i Frisörföretagarna. Där växte hennes politiska ådra fram och hon har suttit med i riksstyrelsen i två omgångar, varav den senaste är pågående.

Mirre är medlem i riksstyrelsen och jobbar mycket med miljöfrågor, speciellt på naturen och frisörernas hälsa.
Som medlem i Frisörföretagarnas riksstyrelse ser hon branschen mer uppifrån, hur det är att driva företag och hur de kan påverka politikerna. Idag jobbar Mirre framförallt med miljöfrågor.

- Det är fantastiskt roligt! Nu ser jag branschen mer uppifrån, hur det är att driva företag och hur vi kan påverka politikerna. Tidigare överutbildade vi frisörer så att det inte fanns plats till alla att arbeta. Detta skapade en oro att frisör inte var ett framtidsyrke. Nu är det istället så att det utbildas för få frisörer så nu måste vi jobba för att få folk att förstå att det är kul att jobba som frisör och att det finns jobb. Som medlem i riksstyrelsen jobbar Mirre mycket med miljöfrågor. En av de största bovarna är blekningsmedel, både för naturen och för frisörernas hälsa.

- För att alla ska få vara långlivade i vår bransch är det viktigt att vi använder handskar. De flesta vet idag att det är viktigt att använda handskar när vi sätter i färgen, men det är dessutom jätteviktigt att vi har det även när vi sköljer ur färgen.

Den innovativa ådran
Redan som liten hade Mirre ett intresse för att uppfinna saker. Att se problem, anamma dem och hitta en positiv lösning. Hon har så mycket idéer som måste få komma ut och den senaste, som har blivit verklighet, är hennes nylanserade Mirrokel – ett snyggt förstoringsglas som också är ett smycke.

Mirrokel är ett snyggt förstoringsglas som också är ett smycke.

Mirres pojkvännen Pär kom på ordspelet att Mirres monokel skulle få namnet Mirrokel.
Mirre har så mycket idéer som hon måste få utlopp för. Den senaste som har blivit verklighet är hennes nylanserade Mirrokel – ett snyggt förstoringsglas som också är ett smycke.

- Min syn är bra när jag står och klipper men helt plötsligt märkte jag att jag hade svårt att se vad det stod på flaskorna. Detta beror dels på min ålder men också på att det kom en ny EU-lag som gjorde att alla ingredienser måste stå på förpackningarna, på alla språk, så texten blir väldigt liten. Så då kom jag på att man skulle kunna ha ett förstoringsglas runt halsen, som ett smycke.

Hon satte sig hemma och ritade och med hjälp av olika vänner och bekanta fanns de första exemplaren av Mirres Mirrokel till salu på alla hjärtans dag i år. Det var dessutom pojkvännen Pär som kom på ordspelet att Mirres monokel skulle få namnet Mirrokel.

Glädjen i det svarta
Att ge tips och råd och hjälpa andra är något Mirre gärna ägnar sig åt. Hon säger själv att det är det bästa sättet för henne att bygga upp sin egen karma på. Hon har dessutom en föreläsning som heter ”Våga Vinn”. Den handlar om företagande och hur man orkar vara glad. Just att vara glad är något som verkligen beskriver Mirre. Det märks när hon kommer in i ett rum. Hon sprider glädje och positiv energi omkring sig. Enligt henne själv är det för att hon alltid tänker det värsta.

- Jag vaknar glad på morgonen och har en enorm energi. Nyckeln till det är att om något negativt händer föreställer jag mig alltid något värre. Då blir det som skett inte så farligt och det blir ganska snabbt förlåtet. Så egentligen är jag inte så positiv, jag ser korpsvart när något negativt händer.

Läs även: Dani Abunar – Stjärnfrisör med stora visioner

Det tog många år innan Mirre själv insåg att det var så hon hanterade problem, det var faktiskt under Robinson, men det är en strategi som fungerar. Hon fick tidigt lära sig att hantera sorg och motgång och har använt det till att ta vara på livet.

- Min mor dog väldigt tidigt och den dagen lovade jag mig själv att jag aldrig skulle vara ledsen över materiella ting. Hon hade så mycket önskningar som hon ville göra, men som hon aldrig hann. Det har gjort att jag har känt att jag inte kan vänta på vissa saker, det är bara att köra på.

Trots hennes glada inställning till livet kan även Mirre ha en dålig dag, men hon hittar alltid något som får henne på gott humör igen.

- Igår hade jag en skitdag, och det tillät jag mig att ha, men jag skulle absolut inte ha det idag igen. På kvällen fick jag reda på att jag fick möjlighet att köra tävlingsklass i Tjejvasan och det vände min dag! Bara jag hör ordet tävling blir jag så sjukt exalterad så när jag la mig på kudden och skulle sova var jag hur lycklig som helst!

Mirre har en längtan att flytta utomlands, även om hon inte vill lämna sin salong.

Förutom salongen har Mirre en föreläsning som heter ”Våga Vinn” - om företagande och hur man orkar vara glad.
Efter Robinson blev Mirre årets födelsedagspresent för unga tonåringar. Hon berättar att papporna låg på golvet i salongen och filmade när deras barn blev klippta av ”Robinson-Mirre”.

Det okända är vägen framåt
Att uppleva nya saker är något av det bästa Mirre vet. Hon har gjort mer roliga saker än många andra och hon själv är väldigt nöjd med sitt liv. Hon sporras av det okända och vilka nya relationer och möjligheter det öppnar upp för. Nu när hennes barn snart vuxit upp väcks återigen lusten efter att utforska något nytt.

- Jag har en sådan sjuk längtan att flytta utomlands, även om jag inte vill lämna min salong. Jag är så imponerad av människor som bara flyttar till ett annat land och skapar ett liv där. Det skulle vara kul att byta land och se hur snabbt jag skulle kunna få en kundkrets och vilka priser jag skulle kunna ta. Drömmen är Australien eller USA, någonstans där man kan surfa i alla fall. Det är också min stora passion.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Editonfinns nu hos Barber Supplier och är en laddbar klippmaskin med ett kraftfullt Li-Ion batteri.
Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

De nya tillskotten är "Love Your Hair Softhood®", som är ett enkelt sätt att torka håret när du använder Curlformers® lockverktyg, och "Vintage Curl Scarf".
Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape från Grönberg & Partner innehåller ingredienser från den nordiska naturen och riktar sig till torrt och skadat hår.
Gold Display med Travel Sizes

Gold Display med Travel Sizes

Hos HeadBrands hittar du nu en läcker display med alla Golds favoriter i resestorlek. Klicka in och läs mer om displayen!
R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Rebecca Taylor

Rebecca Taylor

Med tio år på sociala medier i bagaget och en halv miljon följare är hon värd att kallas Instagrams färgdrottning. Läs den exklusiva intervjun med den amerikanska kändisfrisören, Rebecka Taylor!
Eugene Souleiman

Eugene Souleiman

Bakom frisyrerna vid några av modeveckornas främsta namn står Eugene Souleiman, en av modevärldens mest eftertraktade stylister. Läs vår intervju med honom här!

Annons

Nya videor se fler videor

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!