leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Margit Panczel – En rivig jubilar

Hon är inte finkänslig, hon vet vad hon vill och hon lämnar ingen oberörd. Margit Panczel är klubbmästaren i Intercoiffure Mondial som säger vad hon tycker och firar 40 år som salongsägare. Hair Magazine träffar Margit direkt efter jubileet för att prata om att vara orädd, målmedveten och att värna om miljön.

 Margit Panczel, frisör sedan 40 år tillbaka,
Margit Panczel njuter av att ha jobbat som frisör i 40 år. Hon håller sig konstant uppdaterad på nya trender och tekniker och är en aktiv och målmedveten aktör i frisörbranschen.


Margit Panczel, vars efternamn betyder pansar på Ungerska, kom som flykting till Sverige 1972. Sedan dess har hon, genom hårt arbete och ett brinnande engagemang, gjort ett avtryck på den svenska frisörbranschen och byggt upp en framgångsrik salongsverksamhet i Uppsala.  Salong Panczel, som Margit startade direkt efter frisörutbildningen, firar nämligen 40 år i år. För att hylla salongen firades jubileet med en heldag av festligheter för både kunder, anställda, vänner och branschkollegor.

- Det var jättekul att få fira att salongen har funnits i 40 år tillsammans med många av dem som har tillfört något till företaget genom åren.

 

Svart, rött, grått och vitt

Hair Magazine träffar Margit i salongen som hon själv designat. Salongen går i svart, rött, grått och vitt och bakom schamponeringen syns en stor röd mun i mosaik. Här finns plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar samtidigt som soft musik strömmar ur högtalarna.

Produkterna på produkthyllan är organiska och miljövänliga så långt det går utan att rucka på kvaliteten. Margit tittar mycket på vilka ingredienser produkterna innehåller och har alltid miljön i åtanke.
- För mig är det viktigt att vi arbetar mot att vara en miljövänlig salong. Vi sorterar produkter, färgtuber, metall, foliepapper med mera och i salongen har vi bara ledbelysning och grön el. Alla kan inte göra allt men vi försöker tänka på framtiden och frågar oss: ”Vad kan vi göra mer?”

 Margit Panczel i sin salong, Salong Panczel i Uppsala
Salong Panczel i Uppsala är inredd i svart, vitt, grått och rött med en härligt röd mun i mosaik bakom schamponeringen.

I salongen i Uppsala finns det plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar
I salongen i Uppsala finns det plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar samtidigt som soft musik strömmar ur högtalarna.


Från hudterapeut till egen frisörsalong

I Ungern arbetade Margit som hudterapeut, men i 70-talets Uppsala fanns det inte någon större arbetsmarknad inom den branschen. Därför bestämde sig Margit snabbt för att utbilda sig till frisör.
- Jag har alltid gillat att skapa och eftersom att jag hade en utbildning sedan tidigare fick jag dispens och kunde börja arbeta som frisör redan efter 1,5 år på frisörskolan.

Margit var redan då orädd och villig att satsa på sig själv. Direkt efter att hon tagit Gesällbrevet startade hon salong Panczel i en lokal på Drottninggatan i Uppsala.
- Utan att tänka så mycket hoppade jag bara in i det direkt. Jag har aldrig riktigt brytt mig om vad alla andra tycker, om det är en bra idé eller inte. I starten hade jag två anställda men efter bara fem år var vi 15 stycken i salongen.

Som person har Margit aldrig varit särskilt rädd. Hon har alltid sagt vad hon tycker och vågat vara annorlunda. Det är också något som hon har tagit med sig i sin roll som salongsägare.
- I min salong ställs det krav på kvalitet och att det är ordning och reda hela tiden. Jag har alltid producerat bra frisörer i min salong. Min ledarstil passar inte alla men de som arbetar hos mig utvecklas snabbt.

 Margit Panczel
Margit kom till Sverige som flykting från Ungern 1972. Sedan dess har hon gjort ett stort avtryck på den svenska frisörbranschen.


Nya klipptekniker till Sverige

När Margit ser tillbaka på åren som gått sedan hon började sin frisörkarriär är det med glädje och stolthet. Under 80-talet åkte hon två gånger per år till London och utbildade sig hos Vidal Sassoon, Alan International, Jingels, Toni&Guy m.fl.

- När jag började på 70-talet var det mycket läggningsvätskor, på 80-talet var det permanenten som dominerade och på 90-talet var det många olika färger och former som gällde. På utbildningarna i London fick jag lära mig mycket nya klipptekniker vilket var jättekul att ta hem till Sverige.
 


Rött är temat i salong Panczel.

    
Även konsten i salongen och på toaletten matchar salongens image. 


Målmedvetenhet och dedikation

Det är mycket som har förändrats inom frisöryrket sedan Margit började, på många plan. Konkurrensen är annorlunda, mycket på grund av att hyrstolar och tillfälliga anställningar har ökat lavinartat. Att ha en salong i 40 år är en bedrift som kräver målmedvetenhet och dedikation.
- Alla företag har upp- och nedgångar. För att lyckas driva ett företag en längre tid är det viktigt att hålla fast vid sin idé, även när det går dåligt. Vägra ge upp något som du tror på!

Salong Panczel har funnits på tre ställen i Uppsala under åren. Ett kort tag öppnade Margit även en salong i Budapest. Det visade sig att det var svårare än väntat att driva en salong i ett annat land så hon bestämde sig ganska snabbt för att lägga all sin energi på salongen i Sverige istället. Det har inte alltid varit en dans på rosor, men hur gör man då för att hålla gnistan uppe?
- Jag uppgraderar mig hela tiden, säger Margit och skrattar. Jag har gått många bra chefsutbildningar och deltar ofta i shower och event, plus att jag håller mig uppdaterad på trender och tekniker via internet. Jag hittar mycket inspiration på Youtube.
 

Produkterna i salong Panczel är noga utvalda med miljön i åtanke.
Margits produkthylla innehåller många spännande produkter. När hon beställer tittar hon mycket på vilka ingredienser produkterna innehåller och har alltid miljön i åtanke.

 

Klubbmästare i Intercoiffure Mondial

Margit har en lång meritlista där hon bland annat har varit ordförande i Utbildningsnämnden i tio år, ordförande i Sveriges Frisörföretagare Uppland i sex år och en aktiv medlem i  Idag är hon klubbmästare i ICD och har de senaste sex åren ordnat allt praktiskt kring föreningens årsmöten.

- Medlemskapet i Intercoiffure Mondial har gett mig otroligt mycket. Att få utbyta erfarenheter med kvalitetsfrisörer och faktiskt kunna stämpla mig själv som en sådan är ett privilegium. Det är en härlig gemenskap och med ICD har jag rest världen över för att ta del av utbildningar, visningar och inspiration.

 

Idag är Margit klubbmästare i Intercoiffure Mondial.
Genom medlemskapet i Intercoiffure Mondial har Margit fått ett stort utbyte av andra kvalitetsfrisörer i Sverige och världen över.
 

Att resa och att träna

I skrivande stund har Margit precis hämtat sig från 40-årsfirandet och ser fram emot att ägna sig åt sina två hobbys; att resa och att träna. I år bär det av till sommarstället i Rörvik i Stockholms skärgård, USA och tillsammans med ghd även till Sydafrika.
- Jag gillar värme och jag älskar att simma, berättar Margit. Jag är gammal simmerska och ser till att hålla mig i form. Även om det inte alltid blir simning tränar jag minst tre gånger i veckan.

Läs även: Vinnarna av Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016


Vågar satsa och står aldrig still

Salongen i sig, precis som Margit, fortsätter hela tiden att utvecklas, vågar satsa och står aldrig still. Vad nästa steg i karriären är har Margit inte helt klurat ut än.
- Just nu njuter jag bara av att ha jobbat som frisör i 40 år, och så länge jag klarar av att göra jobbet bra och kunderna är nöjda, kommer jag att fortsätta att arbeta.

Margit delar gärna med sig av sin kunskap och sin erfarenhet. Att vårda frisörbranschen och vässa kunskaperna hos nya frisörer inför framtiden är något hon brinner starkt för. Viljan att ta in traineer och söka nya utmaningar är en del i Salong Panczels framgång genom 40 år.
- Det som motiverar mig idag är de unga frisörerna och att få bidra med duktiga hantverkare i frisörbranschen även i framtiden. Nu har jag två nya traineer som gör det extra roligt att fortsätta.

Som alltid är Margits inställning energisk och framåtdrivande, eller som hon själv uttrycker det:

- Kom igen, nu kör vi!

 Välkommen till Salong Panczel i Uppsala
Välkommen in på Salong Panczel i Uppsala.
 

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

RETOUCH.ME - Root touch-up spray Kevin Murphy

RETOUCH.ME - Root touch-up spray Kevin Murphy

En root touch-up spray med torr, satinfinish för att snabbt och diskret dölja utväxt och täcka grått hår mellan färgbehandlingarna. Läs mer här.
Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

DS produktserie är speciellt utvecklad för de som vill förebygga överbelastning av kemikalier, eller lider av doftöverkänslighet.
Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

True Divinity är ett exklusivt stylingverktyg som kombinerar estetik, kvalitet och skonsamhet med modern teknologi. Läs mer om plattången här.
Nya Mad About Curls & Waves  från Schwarzkopf Professional

Nya Mad About Curls & Waves från Schwarzkopf Professional

Mad About Curls & Waves är ett heltäckande vård- och stylingkoncept speciellt framtaget för olika typer av självlockigt hår. Läs om Schwarzkopfs nya serie som låter dig framhäva dina kunders unika personlighet!
Curling Wand från Cloud Nine

Curling Wand från Cloud Nine

Cloud Nine Curling Wand är verktyget som är perfekt för att skapa både slarviga beachlockar och lockar med volym. Läs mer om Curling Wand här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!
Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

När Årets Frisör 2018 arrangerades på Vasateatern i Stockholm fanns hela Sveriges frisörelit på plats för att prisa förra årets mest framstående frisörer.
Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, tillsammans med L'Oréal Professionnel, stylade okonstlat och ungdomligt hår till Cecilie Bahnsens visning vid Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Antonio Axu

Antonio Axu

Revansch - Motgång - Revansch igen. Antonio Axus liv har varit en ständig kamp. Nu ska han ändra på det och satsa mer på sig själv.
STEVE TERRY

STEVE TERRY

Han klipper storheter som Bruce Springsteen och Britney Spears. Steve är surfaren från Australien som blev stylist åt stjärnorna och revolutionerade synen på skönhetsindustrin i kalla Sverige.

Annons

Nya videor se fler videor

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.