leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Josefin Gligic Rognsøy – lyhörd och målmedveten backstager

Hårstylisten, Backstagergrundaren och jurymedlemmen Josefin Gligic Rognsøy har nyss återvänt till Sverige och sina hemtrakter i Västergötland efter fem år i Paris. Nu ser hon fram emot att kombinera backstagelivet vid Europas modeveckor med skogens tystnad.

Efter fem år utomlands är Josefin nu tillbaka i Sverige.
Nu när Josefin flyttat tillbaka till Sverige kommer hon i huvudsak att frilansa i Skandinavien och runt om i Europa men hon är även öppen för nya möjligheter.

För Josefin Gligic Rognsøy började intresset för hår redan när hon gick på lågstadiet. Hon hade aldrig varit intresserad av att ha långt hår som de andra flickorna, det var mer page som gällde. I fyran snaggade hon av allt!

- Mamma har alltid låtit mig göra min grej och uppmuntrat mig att gå min egen väg. I sexan färgade jag håret för första gången och sedan dess har jag provat allt.

Intresset tog Josefin till frisörgymnasiet i Borås. I skolan var hon ambitiös men lite försiktig. Hon valde att kombinera praktik med att gå ett gesällförberedande  år i Jönköping efter studenten. Praktiken gjorde hon på salong Rose i Ulricehamn, hos Lena och Anna-Lena som var som hennes extramammor och såg till att de lärde henne allt och lite till. Trots att hon kunde hämta ut diplomet och medaljen i Jönköping valde hon att hämta ut det i Stockholm istället.

- I Jönköping fick man gå ut på isen under en hockeymatch med HV71, och det lät inte så kul. Valde man Stockholm var det mer extravagant med pompa och ståt, tillsammans med gesäller från alla hantverksyrken i Blå hallen i Stockholms Stadshus.

Josefin har fått utmärkelserna Årets Gesäll och Årets Frisör.
Efter att hon tagit examen och blivit Årets Gesäll flyttade hon till Tokyo för att plugga japanska, sjunga karaoke och leva livet.

Prova yrket i olika kulturer
På tåget upp till ceremonin i Stockholm fick hon beskedet att hon, efter att ha skickat in en strålande motivering, belönats med utmärkelsen Årets Gesäll av Hantverksrådet.

- Jag skrev en text om hur jag ville utvecklas i mitt hantverksyrke. Jag fantiserade om streetfashion i Tokyo och på Island, och ville utöva mitt yrke i olika sub-kulturer, det föll domarna för.

Stipendiet använde Josefin till en makeup- utbildning i Göteborg och efter avklarad examen tog hon sig till Tokyo. Där fokuserade hon kanske inte lika mycket på hantverket som hon skrev i ansökan till Årets Gesäll men hon pluggade japanska, sjöng karaoke och levde livet.

Årets frisör 2007
Väl tillbaka i Sverige fick hon jobb som färgtekniker för Toni&Guy i Göteborg.

- Det var en fantastisk skola. Vi gick kurser i London, det var mycket utbildning både internt och internationellt och det ställdes höga krav. Ett system där man pushade varandra hela tiden till att nå nästa nivå och en högre position.

Tillsammans med sin chef vann Josefin Årets Frisör 2007. Tävlingen var inte lika stor då som idag och kategorin Årets Team fanns inte och därför fick de dela titeln.

- Det var ju såklart superkul! Jag hade aldrig tänkt på att tävla i hår men vi gjorde så mycket kollektioner och bilder så vi hade redan goda kontakter med fotografer och andra inblandade och jag älskar att jobba med bild. Att vinna kändes verkligen superstort och gav såklart en jättestor självförtroendeboost.

De senaste tre åren har Josefin varit en del av juryn som bedömt tävlingen, något hon tycker är jättekul och ser som ett ärofyllt uppdrag.

Paris calling
Från Toni&Guy i Göteborg tog sig Josefin till Preston Hair i Stockholm där hon fick mersmak för mode.

- Min chef på salongen i Stockholm var signad med MIKAs och jag fick assistera honom på modeplåtningar. Det var det som lockade mig mest, att få se mer av den värld jag var så intresserad av. Tillsammans med Robert gjorde jag även en del visningar under modeveckan i Paris. Jag hade inte varit där tidigare men jag tyckte att staden var fantastisk och jag kände direkt att ”wow, här vill jag bo!”.

Under tiden på Preston Hair byggde Josefin upp sin portfolio för att kunna jobba mer självständigt som frilans. Det gick inte lång tid innan hon tog steget och flyttade ner till Paris för att pröva lyckan. Första gången hon åkte ner visste hon inte hur länge hon skulle stanna. Det visade sig bli fem år.

Från Preston Hair i Stockholm till John Galliano i Paris.
När Josefin kom till Paris kunde hon ingen franska och kulturen var helt annorlunda än hon var van vid. Trots det var det ändå helt magiskt.

- Jag kunde ingen franska och det var en helt annan kultur men det var helt magiskt när jag kom ner. Jag fick agentur ganska snabbt och det tog inte lång tid innan jag arbetade med det jag drömt om. Jag åkte hem då och då och klippte mina stammisar men tillslut hade jag så mycket att göra att jag fick stanna på heltid.

Idag står Josefin inte på salong längre. Just nu gör hon bilder till modemagasin, reklam och stylar hår vid modeveckor runt om i Europa. Dessutom har hon arbetat en del med att testa och ta fram nya produkter tillsammans med stora varumärken.

Kreativa team
Josefin berättar att hon som hårstylist måste vara lyhörd och ödmjuk. Oftast är det stylisten och fotografen som planerat temat för bilden tillsammans med kunden. Därefter visar de oftast med en moodboard eller referenser från andra inspirerande bilder vilken känsla de vill förmedla och beskriver hur de har tänkt att hår och makeup ska se ut. Oftast sker briefingen på morgonen samma dag, så det är inte mycket tid till förberedelser.

- Jag känner själv att det varit ett plus med erfarenheterna från förr, att jag har lärt mig mycket av att jobba på salong. Det har gjort att jag har förståelse för olika personligheter och stilar, att jag kan hantera olika sorters människor och göra folk nöjda.

Miljön är ofta väldigt internationell och hur dagen ser ut beror mycket på vilket team som ska samarbeta för det specifika uppdraget. Josefin har jobbat i många olika team. Oftast är de hon jobbar med kreativa, glada och inspirerande, men hon har även arbetat med team som inte alls haft samma mål.

- Det beror mycket på vem man jobbar med, det har både kastats borstar och skrikits högt backstage. Man får försöka hålla sig lugn, ha tålamod och inte ta det personligt om någon slänger ur sig något när de är stressade.

”Det brukar vara kaos”
Vid en modevisning börjar hårstylisterna oftast sex till fyra timmar innan showen. Då visar den som är huvudansvarig en demo med vad som ska göras och därefter är det bara att sätta igång med de 40–50 modeller som ska stylas.

- Under genrepet laddar vi i teamet om samtidigt som press och bloggare får komma in backstage. Därefter är det tajt om både utrymme och tid samtidigt som designern kan ha fått för sig att håret ska ändras. Det brukar vara kaos. Det är väldigt intensivt när man står där men det är en härlig känsla när allt är på plats. Trångt, stressigt och mycket folk men så härligt!

Ett av Josefins mål med att arbeta i Paris var att göra visningar för de stora kända modehusen. Nu är det en del av hennes vardag. Bland annat har hon arbetat tillsammans med Eugene Souleiman på visningar för Maison Margiela.

- Det är en extremt kul visning att vara med på. John Galliano är huvuddesigner och han, tillsammans med Eugene Souleiman, Pat McGrath, och stylister från Margiela, sätter looksen. Det är tre dagars förberedelser med peruker, glitter, färger och konstiga material överallt. Det är en kreativ lekstuga och det är fantastiskt att få vara med på.

Josefins favoriter
När Josefin kom från Sverige och kastades in i backstagelivet i Paris insåg hon att det fanns en hel del grejer som hon aldrig sett förut eller som varit svårt för henne att få tag på hemma i Sverige.

- Jag såg en massa spännande produkter som användes på plåtningar och visningar. Jag fick en helt annan förståelse för hur viktigt det är med rätt verktyg för att få ett bra resultat. När man arbetar som frilans är man ofta själv så jag kände att ”det här måste jag dela med mig av”.

Josefins webbshop Backstager.seJosefins webbshop Backstager.se
I Josefins webbshop backstager.se finns noga utvalda specialprodukter, nödvändigheter och verktyg som man som man inte kan vara utan!

Så skapades Josefins egna webbshop www.backstager.se där hon erbjuder sina favoriter till andra frilansare och frisörer.

- Det är en webbshop med noga utvalda specialprodukter, nödvändigheter och verktyg som man behöver ha i sitt arbetskit, som man inte kan vara utan! Vi är ett litet team och till min frus förfäran har jag lagret hemma.

Förhoppningsvis kan hon hålla ännu större lager i framtiden. Nu har de lämnat basen i Paris och köpt ett hus i skogen utanför Josefins hemstad, Ulricehamn. En av de första sakerna hon gjorde efter att ha flyttat hem var att besöka sina mentorer på Salong Rose och spana in gesällbrevet som fortfarande hänger där.
Hon har dock inte släppt greppet om mode-staden helt. Lägenheten i Paris står kvar och dessutom har paret en liten lägenhet i Stockholm. Planerna för framtiden är ännu inte helt utkristalliserade, mer än att hon precis signat för agenturen LinkDetails i Stockholm.

Josefin bor idag utanför sin hemstad Ulricehamn.
Josefin ser fram emot att kombinera backstagelivet vid Europas modeveckor med skogens tystnad.

- Jag kommer i huvudsak att frilansa i Skandinavien och runt om i Europa men jag är väldigt öppen för nya möjligheter. Det har varit en dröm att ha ett hem i varje stad och det känns fantastiskt bra att det äntligen blivit verklighet!

Läs även: Hög nivå och stor talang på Årets Frisör 2017

Text: Camilla Svensson

Foto: Mikael Sjöberg

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Matrix SoColor Cult med 27 intensiva färger

Matrix SoColor Cult med 27 intensiva färger

Matrix SoColor Cult är en hårfärgsserie med en omfattande färgpalett med 27 färger som kan anpassas i intensitet och hållbarhet.
Hold.Me Hairspray från Design.Me hos Baldacci

Hold.Me Hairspray från Design.Me hos Baldacci

En hårspray - 3 olika stadga! Hold.Me Hairspray har ett justerbart munstycke som gör att det kan anpassas efter exakt den stadga som efterfrågas.
Soft Mousse från disp finns nu hos Hairstuff

Soft Mousse från disp finns nu hos Hairstuff

Soft Mousse från disp är en vårdande och formgivande mousse som ger stadga och naturlig volym, samt ett fullvärdigt värmeskydd vid användning av värmeverktyg.
Tre nyheter från Eksperience

Tre nyheter från Eksperience

Revlon Professional utökar Eksperience-sortimentet med tre nya produkter; en sulfatfri cleanser, ett fuktgivande balsam och ett balsam för behandlat hår.
Body Builder från Living Proof nu hos Session.Map

Body Builder från Living Proof nu hos Session.Map

Body Builder från Living proof är en fyllighetsgivande spray som anpassas efter hårets specifika behov och skapar omedelbar fyllighet med luftighet och rörelse.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.
Glamour och lyx på Gold International Show i Köpenhamn

Glamour och lyx på Gold International Show i Köpenhamn

Modehuset Gold bjöd in 800 frisörer från hela Skandinavien till en galakväll i Köpenhamn, med show, cirkuskonster och flera nya lanseringar.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Över 250 frisörer hade rest från Nordens alla hörn för att ta del av den allra första HeadBrands Xperience, och vilken upplevelse det blev!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Dejan Cekanovic

Dejan Cekanovic

Dejan har alltid gått sin egen väg. Vägen har varit långt ifrån rak men den har tagit honom till London, Paris och New York och nu till hans egen studio i Hammarbyhöjden. Hair Magazine fick chansen att träffa Dejan OCH hans livsverk - dockorna.
Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Vinnaren av Årets Avantgarde Sofia Geideby, som precis varit med och startat upp Kollektivet Kai, ger oss en update på det som nyligen hänt i hennes liv.

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.