leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Dejan Cekanovic – En ödmjuk rebell

Dejan har alltid gått sin egen väg. Vägen har varit långt ifrån rak men den har tagit honom till London, Paris och New York och nu till hans egen studio i Hammarbyhöjden. Här samlar han kraft och energi med hjälp av sina dockor, som följt med honom hela livet.


Dejan Cekanovic där han trivs bäst, i sin studio i Hammarbyhöjden.

Black Eyed Peas låt Where Is The Love strömmar ur en liten högtalare i Dejans privata studio i Hammarbyhöjden.

- Musik är väldigt viktigt för mig, det gör allt mycket roligare.

Vart blicken än vandrar i studion fastnar den på dockhuvuden, från golv till tak. Dockorna har följt med Dejan under hela hans liv och var och en av dem berättar en unik historia. Hair Magazine får följa med längst in i studion och allra längst in i en låda plockar Dejan fram en av sina allra första dockor. Den är prydd med olika sorters flätor som är flätade med yttersta precision. Trots att det är över två decennier sedan de flätades är varje liten fläta intakt.

- Jag är väl lite som en hamster. Jag har sparat varenda docka jag har haft. Vissa dockor arbetar jag vidare på när jag får en idé och vissa bara är som de är.


Studion är full av dockor som alla berättar en egen historia.

Fokus på flätor
Sedan tre år tillbaka har Dejan arbetat med L’Oréal Paris och är nu en av fem Key Master Stylists i världen för Kérastase och utbildar även för Shu Uemura Nordic. Förra året turnerade han runt i Europa med Kérastase och ett utbildningskoncept med fokus på flätor som han själv varit med och tagit fram; Braid & Breakfast.

- Flätor är som en bobb, de kommer alltid tillbaka, de är alltid i trend.

En av Dejans favoritflätor är five strand braid som kan bäras antingen uppvikt, uppsatt eller utsläppt. Det är en teknik som, när Dejan gör det, ser enkel ut men hantverket bakom kräver övning och tålamod för att få till. Dejans mål med att utbilda frisörer är att lära ut ett hantverk och att ge yrket sin status och expertis tillbaka.

- I och med sociala medier har frisöryrket blivit mer kommersiellt och alla tror att de kan göra allt själva. Men det krävs ju en hel del. Jag har hållit på med det här i 25 år och det känns som att jag precis har börjat.

Läs även: Antonio Axu - Revansch


Dejans plan var att bli kock men hans mamma fick honom på andra tankar.

Fotbollskille som skulle bli kock
Som liten var Dejan en fotbollskille som skulle bli kock, men hans mamma fick honom på andra tankar.

- Jag har alltid varit mammas pojke och hon var fast övertygad om att frisöryrket var för mig. Det behövs alltid frisörer och man kan jobba som det var som helst i världen.

Det första året på frisörlinjen i Helsingborg var ett helvete för Dejan. Han hade svårt att hänga med och ville hellre spela fotboll än att klippa hår. Han var nära på att hoppa av flera gånger men under andra året hände något. Han fick en praktikplats hos Rolf Andersson på Fön & Sax.

- I skolan var det alltid mycket regler. Vi skulle ha vita rockar och allt mättes i gradantal och millimeter. Det var alldeles för matematiskt för mig men Rolf bröt ner allt så att jag förstod det och då fångades mitt intresse.

Dejan har kontakt med Rolf än idag och det var han som lärde Dejan att om man tar lite, och ger lite, så blir det mycket. Något som han lever efter även idag.

 
Dejan har sparat alla sina dockor i sin studio, även de från när han började på frisörskolan som 15-åring.

Tiden hos hårgänget
När Dejan väl fått upp ögonen för hantverket ville han bli duktig, för det blir ju roligare att göra något varje dag om man är bra. Han spenderade all sin lediga tid med att klippa sina kompisar i sitt pojkrum i Helsingborg och efter gymnasiet tog Dejan, på Rolfs inrådan, motvilligt Gesällprovet. Han var en tur på sminkskola i Göteborg och hamnade sedan som lärling hos Hårgänget i Stockholm.

- Där såg de mig mest som en galen helsingborgare som sprang runt i tyllkjol och aldrig kom in på Spy Bar. Jag hade inte riktigt hittat mig själv.

Tiden på Hårgänget lärde Dejan betydelsen av disciplin, kontroll och att faktiskt kunna klippa. Han satsade sina sista sparpengar och med sin mammas hjälp åkte han till London för att gå en två månader lång kurs med fokus på de klassiska klippningarna.


En av Dejans specialiteter är flätor och favoritflätan är en five strand braid som här ses i en uppsatt, en uppvikt och en utsläppt version.

Lyckan i London
Direkt efter studenten hade Dejan faktiskt redan provat lyckan i London, men åkt hem gråtandes efter tre dagar. Han såg därför inte särskilt mycket fram emot att åka dit igen, men han ville bli bättre. I salongen hos Rolf hade Dejan sett bilder i engelska modemagasin på hur frisörer jobbar backstage vid modevisningar, och det var dit han skulle.

- Klimatet i Sverige är helt annorlunda än utomlands, där är det mycket hårdare. På grund av mina tidigare erfarenheter hade jag aldrig tänkt mig att stanna i London, jag skulle bara genomföra kursen och sedan dra vidare.

På skolan fanns en stor, tjock pärm med alla klassiska klippningar och tekniker. Den fanns bara i ett exemplar som varken fick lånas eller kopieras. Dejan spenderade varje rast med att skriva av varenda sida i pärmen. En av lärarna på kursen såg Dejans talang och hängivenhet och övertalade honom att söka till Vidal Sassoon.

- Jag trodde inte på att jag skulle klara det men efter ett praktiskt test, en intervju och ett test till blev jag antagen. Jag var överlycklig!


"Flätor är som en bobb, de kommer alltid tillbaka, de är alltid i trend" menar Dejan som har flätat hela sitt liv.

Bröt kontraktet
Dejan utvecklades mycket under sin tid hos Vidal Sassoon. Det var en elitistisk organisation och varje dag var en tävling, vilket triggade Dejan och gjorde det extra kul. Kontraktet var på två år men Dejan var inte kvar så länge.

- Precis som på frisörskolan var det väldigt regelstyrt och allt skulle göras på ett visst sätt. Jag var ung och naiv och ifrågasatte det mesta. Till exempel ville jag inte enbart klä mig i svart och jag ville jobba med andra än bara Sassoon.

Efter en tid kände Dejan att han gav mer än han fick. En rad incidenter senare fattades ett gemensamt beslut att bryta kontraktet innan de två åren hade gått.

Läs även: Jonas Wixner - En stark släkthistoria och en motsträvig stjärna


Dejan har alltid gått sin egen väg och lyssnat på sig själv i svåra stunder.

Fick vara sig själv hos Eugene
Som tur var hade Dejan redan haft kontakt med en agentur vid sidan av. En av hans polariodbilder, som han tagit av sina dockor, hade faxats till Eugene Souleiman som blev helt tagen. Dagen efter kontraktet med Vidal Sassoon sagts upp satt Dejan på ett plan till Paris för att jobba hos Eugene med bland annat Louis Vuitton och Yohji Yamamoto.

- Hos Eugene fick jag vara mig själv. Jag jobbade hårt och efter bara ett år var jag ansvarig för modevisningar i Milano, Paris och New York. Dejan drömmer sig tillbaka till det tidiga 2000-talet, branschens glory days enligt honom.

- Det var den bästa tiden att vara hårstylist på. Backstage var det hög musik och skön stämning, man bara körde på. Idag är allt så styrt av pengar och musiken har tystnat.


En utsläppt five strand braid i Dejans studio.

Genom hela livet
Medan de andra stylisterna var ute och festade till sent på natten åkte Dejan tillbaka till hotellrummet och arbetade med sina dockor. Så har det varit genom hela livet, från att han först började på frisörlinjen som 15-åring fram till idag.

- Jag har alltid haft mycket vänner och alltid haft kul, men jag har aldrig saknat att festa. Jag festar på mitt eget sätt, med mina dockor.

Blottande utställning
I början handlade Dejans arbete med dockorna mest om att förfina sin teknik men det har under åren utvecklats till mer kreativa kreationer. Han började med att ta bort sminkningen och lägga till egen, göra masker och fotografera dem med kroppar. Tack vare hans frus påtryckningar vågade Dejan till slut visa upp sina dockor för omvärlden. Den 23 maj 2012 var det dags för vernissage i Stockholm.

- Dockorna har alltid varit en del av mig och mitt innersta. Att visa upp dem för allas beskådan var som att blotta mig totalt. Men det var också sjukt coolt!

 
Två av verken som Dejan ställde ut vid hans första vernissage med foton han tagit av sina dockor.

Fri och lycklig i Hammarbyhöjden
Dejans teknik och drivkraft tog honom från visning till visning världen över. Han har även stylat Beyonce, Linda Evangelista och Robyn, och varit ansvarig hårstylist för Madonnas film Filth and Wisdom. Livet i London och Paris var hårt och Dejan tappade kontakten med sin mamma, som alltid varit en stor del och en stor förebild i hans liv.

Tillslut fick han nog och flyttade hem till Sverige. Trots att han levt livet som han själv drömde om som tonåring är det nu i hans lilla studio i Hammarbyhöjden som han känner sig lycklig och fri.

- Efter en dag i studion med mina dockor dansar jag hem till familjen med ett stort leende på läpparna.


I Dejans privata studio har han möjlighet att vara sig själv, skapa det han vill, samtidigt som han har nära hem till sin familj där han trivs allra bäst.

Dockorna är ett livsprojekt
Idag lever Dejan ett något mer stillsamt liv med sin sambo och dotter i Stockholm. Genom agenturen Hall&Lundgren gör han ofta styling för redaktionella bilder och reklamkampanjer både i Sverige och utomlands. Dessutom blir det fortfarande en del turer till Amsterdam, Paris och London med visningar för Eugene. Och så håller han på med dockorna så klart.

- Jag har ofta varit ute på hal is och jag skulle aldrig rekommendera någon annan att ta samma väg som jag har gjort. Det är viktigt att hitta sin drivkraft och ibland kan det ta tid. Dockorna har alltid fått mig på rätt spår igen, de finns där bara för mig.

Dockorna är Dejans livsprojekt. Nästa steg är att ge ut en bok, även om det är en bit kvar innan det blir verklighet. När det kommer till dockorna skyndar Dejan långsamt, och vi väntar med spänning.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg 

Den här artikeln kan även läsas i tredje utgåvan av Hair Magazine 2016

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Editonfinns nu hos Barber Supplier och är en laddbar klippmaskin med ett kraftfullt Li-Ion batteri.
Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

De nya tillskotten är "Love Your Hair Softhood®", som är ett enkelt sätt att torka håret när du använder Curlformers® lockverktyg, och "Vintage Curl Scarf".
Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape från Grönberg & Partner innehåller ingredienser från den nordiska naturen och riktar sig till torrt och skadat hår.
Gold Display med Travel Sizes

Gold Display med Travel Sizes

Hos HeadBrands hittar du nu en läcker display med alla Golds favoriter i resestorlek. Klicka in och läs mer om displayen!
R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Shiran Larsen

Jonas Shiran Larsen

1937 är ett nytt, komplett sortiment groomingprodukter för män som skapats av en av Danmarks främsta herrfrisörer; Jonas Shiran Larsen. Här kan du läsa om den stilrena och exklusiva serien, som enbart finns hos HeadBrands:
Anthony Mascolo

Anthony Mascolo

Anthony Mascolo, International Creative Director för TIGI, berättar om sitt livs kärlek: hår.

Annons

Nya videor se fler videor

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!