leverantörer

Frisörkurser

Webshops

”Älska det du gör och gör det med hjärtat”

Kungen av avantgarde – Mario Krankl – tog en paus från förberedelserna inför kvällens stora show på TOP HAIR i Düsseldorf för ett samtal om trender, resor och vad som krävs för att lyckas.

Mario Krankl på scenen under showet i Düsseldorf.
Mario Krankl från Österrike på scenen på TOP HAIR i Düsseldorf.

Backstage på TOP HAIR i Düsseldorf är det full fart i logerna. Under dagen hålls flera visningar med bland annat Guy Tang, Patrick Cameron och Frank Brormann. Här är fullt av kändisar och energinivån är hög. Den största logen tillhör öppningsakten inför kvällens gala och prisfest - kungen av avantgarde - Mario Krankl.
Totalt ska 25 modeller stylas i allt från små, hudnära flätor till spektakulära kreationer som sticker ut både på höjden och på bredden. I Mario Krankls team är det 15 stylister och makeupartister som har varit igång sedan tidig morgon. När jag möter Mario är det ungefär sex timmar kvar till den första modellen ska ut på scen. Det är varmt.

- Det är en stor ära att få vara den första tysktalande som öppnar showen ikväll, säger Mario när han tar en vätskepaus med mig utanför logen.

Förberedelser backstage inför showet Transmission. Mario Krankl är en av Österrikes mest kända frisörer.
Editorial Braids är ett av kapitlen under Mario Krankls show Transmission. Här håller stylisterna på att förbereda modellerna sex timmar innan showen. Mario Krankl är en av Österrikes mest erkända frisörer. Han blev världsmästare som 21-åring och är nu Global Master för Goldwell.

Transmission i fem kapitel
Namnet på kvällens föreställning är Transmission och den tar avstamp i showen som Mario presenterade under Global Zoom i Stockholm i höstas. Nu har han byggt vidare på showen och lagt till fler moment.
Totalt har visningen fem kapitel. Marios senaste frisyrkollektion ”Hair In Motion” är ett av dem. Den lyfter fram bärbara frisyrer som direkt går att applicera i salonger runt om i världen. Kollektionen visar olika strukturer och rörelser i håret som är anpassade efter modellernas livsstil och ansiktsform.

Läs även: Rock your head! TOP HAIR i Düsseldorf

- Den starkaste trenden vi ser idag är att formen passar människan bakom frisyren, säger Mario. Färgmässigt går trenden från modeindustrin i svart, vitt och rött men jag ser även att mörkare guld, koppar och grönt kommer mer och mer.

Konst och laser
Showen avslutas med Marios expertområde, och det är inte konstigt att han kallas kungen av avantgarde. Holographic Cyber Dreads kallas det sista kapitlet och det är en konstkreation utan dess like som ackompanjeras av en lasershow.

- Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen. Många tycker inte att vi behöver avantgarde men om man tittar ut över publiken under en avantgardeshow ser man, att de älskar det.

Avantgarde var en del av showen. Visningen hade fem kapitel.

”Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen” säger Mario.

Idag är den starkaste trenden att formen passar människan bakom frisyren. Detta visar Mario i sin senaste kollektion ”Hair in Motion”.

Tre små vättar
Mario har många meriter på sin lista, bland annat blev han världsmästare som 21-åring, han var huvudfrisör vid Alternative Hair Shows 30-årsjubileum och är nu Goldwell Global Master för det internationella Global Zoom-teamet.
Genom hans arbete och hans passion för hår reser han världen runt. Även om det är många och långa timmar i flyg, på hotell och i backstageområden, är det just det här han brinner för, att få dela med sig av sina visioner och sin kunskap.
På resorna har han alltid med sig tre små vättar som hjälper honom på vägen.

- Den ena vätten har en lykta så att jag alltid hittar hem, den andra har en kanna vatten som fyller mig med inspiration och den tredje har en hacka som symboliserar allt hårt arbete som krävs för att lyckas.

Färgerna vitt, svart och rött är några av trendfärgerna just nu.Det första kapitlet i showen Transmission har fått namnet Beautys vs. Beasts där färgtemat går i trendfärgerna vitt, svart och rött.

Hårt arbete och kärlek
Just att lägga ner hårt arbete är något som Mario ser som en utmaning för branschen.

- Idag är det en utmaning att få engagerade frisörer till salongen eller till olika projekt. De europeiska frisörerna är kända över hela världen men man måste lägga mer än 40 timmar i veckan för att lyckas. På grund av olika lagar och regler är det svårt att skicka folk på helgseminarier och om vi inte fortsätter att utbilda de unga kommer kunskapen att minska.

Det är dock inte bara hårt arbete och många timmars övande som krävs för att lyckas.

- Det viktigaste för att bli en duktig frisör är att ha kul i sitt arbete, älska det man gör och göra det med hjärtat.

Text: Camilla Svensson

Foto: Camilla Svensson & Hildebrand Photography

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Varje säsong lanserar Balmain Paris Hair Couture en runwayinspirerad kollektion. Denna gång inspirerad av svart lack och plagg från Balmain fashionshow.
Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Detta dubbelverkande system neutraliserar gula undertoner och deponerar anpassade direktfärger på fibern för en vacker silverton.
System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man är en hårvårds- och stylingserie speciellt för män. System Man består av nio produkter som kan kombineras med hela System Professional-serien.
Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nu har KC Professional släppt nya fräscha färger! Pure pastels, som innehåller mjuka och rena pastellnyanser, och Earth tones som består av naturliga och mjuka toner.
TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS Black kombinerar klassisk estetik och modern ergonomisk design med en högkvalitativ djup svart metallyta som även skyddar allergiker mot nickel.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!
Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Frisörer från hela världen färdades genom häpnadsväckande vyer för att umgås över landsgränserna, utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Trevor Sorbie

Trevor Sorbie

Under sin 50 år långa karriär har Trevor Sorbie inspirerat frisörer världen över, tilldelats utmärkelser, byggt upp en välgörenhetsorganistaion och mycket mer!
Fiorella Geraci

Fiorella Geraci

Från Buenos Aires och Stockholm till Växjö och världen. Fiorellas kämparglöd och talang har gjort henne till salongsägare, medlem i Revlon Professional och Alterna Haircares internationella team, trefaldig vinnare av Style Masters och nu även nominerad till Årets Frisör 2017 i Avantgarde. Läs och låt dig inspireras av duktiga Fiorella Geraci!

Nya videor se fler videor

Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.