leverantörer

Frisörkurser

Webshops

”Älska det du gör och gör det med hjärtat”

Kungen av avantgarde – Mario Krankl – tog en paus från förberedelserna inför kvällens stora show på TOP HAIR i Düsseldorf för ett samtal om trender, resor och vad som krävs för att lyckas.

Mario Krankl på scenen under showet i Düsseldorf.
Mario Krankl från Österrike på scenen på TOP HAIR i Düsseldorf.

Backstage på TOP HAIR i Düsseldorf är det full fart i logerna. Under dagen hålls flera visningar med bland annat Guy Tang, Patrick Cameron och Frank Brormann. Här är fullt av kändisar och energinivån är hög. Den största logen tillhör öppningsakten inför kvällens gala och prisfest - kungen av avantgarde - Mario Krankl.
Totalt ska 25 modeller stylas i allt från små, hudnära flätor till spektakulära kreationer som sticker ut både på höjden och på bredden. I Mario Krankls team är det 15 stylister och makeupartister som har varit igång sedan tidig morgon. När jag möter Mario är det ungefär sex timmar kvar till den första modellen ska ut på scen. Det är varmt.

- Det är en stor ära att få vara den första tysktalande som öppnar showen ikväll, säger Mario när han tar en vätskepaus med mig utanför logen.

Förberedelser backstage inför showet Transmission. Mario Krankl är en av Österrikes mest kända frisörer.
Editorial Braids är ett av kapitlen under Mario Krankls show Transmission. Här håller stylisterna på att förbereda modellerna sex timmar innan showen. Mario Krankl är en av Österrikes mest erkända frisörer. Han blev världsmästare som 21-åring och är nu Global Master för Goldwell.

Transmission i fem kapitel
Namnet på kvällens föreställning är Transmission och den tar avstamp i showen som Mario presenterade under Global Zoom i Stockholm i höstas. Nu har han byggt vidare på showen och lagt till fler moment.
Totalt har visningen fem kapitel. Marios senaste frisyrkollektion ”Hair In Motion” är ett av dem. Den lyfter fram bärbara frisyrer som direkt går att applicera i salonger runt om i världen. Kollektionen visar olika strukturer och rörelser i håret som är anpassade efter modellernas livsstil och ansiktsform.

Läs även: Rock your head! TOP HAIR i Düsseldorf

- Den starkaste trenden vi ser idag är att formen passar människan bakom frisyren, säger Mario. Färgmässigt går trenden från modeindustrin i svart, vitt och rött men jag ser även att mörkare guld, koppar och grönt kommer mer och mer.

Konst och laser
Showen avslutas med Marios expertområde, och det är inte konstigt att han kallas kungen av avantgarde. Holographic Cyber Dreads kallas det sista kapitlet och det är en konstkreation utan dess like som ackompanjeras av en lasershow.

- Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen. Många tycker inte att vi behöver avantgarde men om man tittar ut över publiken under en avantgardeshow ser man, att de älskar det.

Avantgarde var en del av showen. Visningen hade fem kapitel.

”Avantgarde för mig är att ta hantverket och lyfta det till den högsta dimensionen” säger Mario.

Idag är den starkaste trenden att formen passar människan bakom frisyren. Detta visar Mario i sin senaste kollektion ”Hair in Motion”.

Tre små vättar
Mario har många meriter på sin lista, bland annat blev han världsmästare som 21-åring, han var huvudfrisör vid Alternative Hair Shows 30-årsjubileum och är nu Goldwell Global Master för det internationella Global Zoom-teamet.
Genom hans arbete och hans passion för hår reser han världen runt. Även om det är många och långa timmar i flyg, på hotell och i backstageområden, är det just det här han brinner för, att få dela med sig av sina visioner och sin kunskap.
På resorna har han alltid med sig tre små vättar som hjälper honom på vägen.

- Den ena vätten har en lykta så att jag alltid hittar hem, den andra har en kanna vatten som fyller mig med inspiration och den tredje har en hacka som symboliserar allt hårt arbete som krävs för att lyckas.

Färgerna vitt, svart och rött är några av trendfärgerna just nu.Det första kapitlet i showen Transmission har fått namnet Beautys vs. Beasts där färgtemat går i trendfärgerna vitt, svart och rött.

Hårt arbete och kärlek
Just att lägga ner hårt arbete är något som Mario ser som en utmaning för branschen.

- Idag är det en utmaning att få engagerade frisörer till salongen eller till olika projekt. De europeiska frisörerna är kända över hela världen men man måste lägga mer än 40 timmar i veckan för att lyckas. På grund av olika lagar och regler är det svårt att skicka folk på helgseminarier och om vi inte fortsätter att utbilda de unga kommer kunskapen att minska.

Det är dock inte bara hårt arbete och många timmars övande som krävs för att lyckas.

- Det viktigaste för att bli en duktig frisör är att ha kul i sitt arbete, älska det man gör och göra det med hjärtat.

Text: Camilla Svensson

Foto: Camilla Svensson & Hildebrand Photography

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Care Silver Savior från Keune - nu hos Lombard

Care Silver Savior från Keune - nu hos Lombard

Care Silver Savior näringsrika schampo och balsam har en formula lika kraftfull i dess neutraliserande egenskaper som den är skonsam mot håret.
Nya Redken Color Extend Blondage

Nya Redken Color Extend Blondage

Med nya Color Extend Blondage schampo och balsam från Redken kan färgbehandlat blont hår bli ljusare, starkare och se bättre ut.
Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

No Frizz Instant De-Frizzer är ett torrbalsam och en antifriss-spray med vårdande egenskaper som omedelbart tämjer upp till 92 % frissighet i torrt hår.
ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH är perfekt när håret behöver djuprengöras ordentligt och återställas till sitt naturliga tillstånd utan att ta bort naturliga oljor eller färg.
Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nya ghd Oval Dressing Brush är en klassisk groomingborste tillverkad av nylonborst, som både vårdar och ger glans.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Robert Preston

Robert Preston

Robert Preston är idag en av Sveriges mest erkända frisörer. Hair Magazine har träffat denna orädda kreatör som går in i allt med ett barns glädje och nyfikenhet.
Christer Johansson och David Johansson

Christer Johansson och David Johansson

Nöjd personal ger nöjda kunder. Det mottot kör man med på ”Christers Hårvård” i Göteborg. Något som onekligen funkar – trots sina snart hundra år på nacken fortsätter kunderna att strömma till salongen.

Nya videor se fler videor

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.