leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Alla vill hänga hos Corinne

För Corinne Henriksson är helheten lika viktig som håret – och det ska inte behöva ta en massa tid. Därför erbjuder man kunderna alltifrån snabbbehandlingar av hår, naglar och smink till totala ”make overs”. Efter succén i Sturegallerian har Corinne and Friends just öppnat två nya salonger i Stockholm – men vägen dit har varit allt annat än spikrak.


Corinne började som frisör i början av 2000-talet. Idag har hon två salonger och en rad event- och mediauppdrag.


Corinne Henrikssons första hårkund var hennes storebror. Som hon klippte med sin mammas sysax hemma i tonårsrummet i Ulricehamn. Och lika förvånad över det faktiskt riktigt lyckade resultatet, blev Corinne över hur kul hon tyckte det var att klippa.

- Jag hade aldrig haft en tanke på att bli frisör, men eftersom jag gick i åttan och just skulle söka praktikplats visste jag plötsligt var jag ville vara, säger Corinne som 23 år senare fortfarande står med saxen i högsta hugg – om än i en betydligt mer fashionabel miljö än då det begav sig i början av 90-talet.

 

Vardagsrumskänsla

Corinnes nyöppnade salong ligger liksom hennes första mitt i Stockholms city. Sammetssofforna och de yviga palmerna på Sveavägen ger en lyxig hemma hos-känsla – vilket varit Corinnes koncept sedan hon öppnade sina första salonger i Halmstad och Göteborg 2003.

- Redan då ville jag att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum. Den känslan har jag tagit med och utvecklat och har idag blivit Corinne and Friends inredningssignum.


Corinne and Friends nyöppnade salong på Sveavägen har en skön hemma-hos-känsla likt inredningen på Stureplanssalongen.

Väl anlitade

Praktikplatsen – med efterföljande frisörutbildning i Borås - visade sig till synes vara ett smart val. Corinne and Friends är idag ett välkänt varumärke som sysslar med betydligt mer än ”klippning”. Vid sidan av en serie hårsmycken och en egen agentur och tidning jobbar Corinne återkommande med tv-produktioner som Idol, Top Model och Melodifestivalen.

- Det var vår duktiga Emir Kapetanovic som fixade Måns Zelmerlöws hår på Schlagerfestivalen. Nu hoppas vi på att vi får vara med när Eurovision Song Contest ordnas i Sverige nästa år. Fast just nu är jag mest pepp på Prins Carl Philips och Sofias bröllopsdag. Jag ska vara med som expert i en bröllopsspecial som TV4 sänder i samband med bröllopet, berättar Corinne och tar emot morgonens första kund, stammisen Veronika Lindstrand.

Klipp- och färgteknik blivit signum

- Du får inte dö nu. Och fokusera på håret och inte personen, skrattar Veronika och visar upp en bild av en blonderad Kim Kardashian i längre page.

- Det ser ju jättebra ut, jag fattar precis vad du är ute efter. Vi fokuserar på en mjuk 70-talslook i snedbena, säger Corinne och börjar ”torrklippa” Veronikas hår innan det är dags för färgning.

Kombinationen av att torrklippa och att måla i färgen har med åren blivit lite av Corinne and Friends signum. Tekniken, ofta använd på italienska salonger, ger håret en ”mjukare och mer levande look” och är enkel att styla hemma eftersom den skulpteras efter hårets naturliga fall.

 
Corinne jobbar bland annat med produkter från franska Balmain.


Erbjuder skönhetboosts

Genom att titta på modebranschens utveckling i lika stor utsträckning som frisörbranschens, vill man dessutom erbjuda kunden en look som ligger i linje med internationella trender. Corinne and Friends koncept handlar mer om helheten än enbart håret. Därför erbjuder man på salongerna allt från styling till nagel- och hudvård.

- Vi kör med ”quick fix-behandlingar”, en skönhetsboost med föning, manikyr eller make up på 30 minuter. Perfekt för den som ska på en aw eller behöver en snabbfix inför ett viktigt möte, säger Corinne som hämtat inspiration till konceptet från så kallade blow dry-barer i USA och England.

- Jag har tänkt utveckla det länge, men det har inte känns som den svenska marknaden varit redo för sådana här typer av snabbehandlingar förrän nu. Det kan säkert ha att göra med att svenskarna börjat resa så mycket till New York och LA där de testat på hårbarerna. I quick fix-konceptet har Corinne tagit fram en look-meny med olika hårstylingar där kunden kan välja på allt från ”60s Bardot” till en ”The Knot” eller en ”Scandinavian natural”. Bland de olika looksen finns även en ”Corinne Classic” - en klassisk Corinne and Friends-frisyr à la beachy waves-style, som Corinne själv säger.

- Soft Farrah, 70-talsglam... Nu har vi väl ett 20-tal looks i menyn, men vi utvecklar hela tiden nya.

 
Inspirationen till quick fix-behandingarna kommer från USA och England.


Beauty lounge på NK

Quick fix-konceptet har man även utvecklat och tagit vidare till NK i Stockholm. Nyligen öppnade man i samarbete med nagelterapeuten Frida Selkirk och Tilda Forsgren, grundare av ögonbrynsbaren ”Rapid Brown Bar”, en Beauty Lounge på varuhuset. Tanken är att kunder ska kunna få hår, naglar och bryn fixade på samma gång. Den som önskar kan även få en ”total make over”, en heldag där behandlingarna avslutas med styling och personal shopping i varuhuset.

   
"Jag ville att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum", förklarar Corinne.


Egen smyckeskollektion

Som om det inte räckte med den nya salongen på Sveavägen och Beauty Loungen – under våren har Corinne även jobbat hårt med lanseringen av ett annat hjärteprojekt, hennes hårsmycken.

- Jag har saknat fina accessoarer för håret och funderat och jobbat på de här jättelänge. Jag är så glad för de har fått jättefin respons. Jag la precis en stor order till Kina där de tillverkas, säger Corinne om kollektionen som består av flätade hårspännen och band i mjukt läder.

 
Efter många års skissande och planerande lanserade Corinne i våras en egen kollektion med håraccessoarer i mjukt skinn, som har fått fin respons.


Ingen spikrak väg

Med det här utvecklingstempot kan det låta som om Corinne glidit fram på en räkmacka sedan karriären tog fart. Så har det långt ifrån varit. Corinne drar en djup suck och berättar att hennes bana inneburit allt från utbrändhet till hot om nedläggning. Efter att ”av en slump” erbjudits jobb på nyöppnade Toni & Guy i Oslo höll frisörkarriären närapå att gå förlorad. Corinnes intensiva arbetsschema slet på hennes rygg enormt.

- Jag var utbränd och blev sjukskriven en längre tid. En läkare sa till och med att jag aldrig skulle kunna jobba som frisör igen. De orden ledde till att hon drog ner på klippandet och även började jobba som make up-artist. Kul - men till en början lite av en katastrof. Corinne skrattar åt minnet när hon skulle göra sitt första smink- och hårjobb på en modefotografering för MQ.

- Jag var helt färsk när det kom till make-up och skulle få låna smink av en kollega. Men när dagen väl kom får jag inte tag på henne så jag står där och det enda jag har är min egen sminkväska. Håret gick bra, men med sminkningen stod jag handfallen. Modellen måste ju ha undrat vad jag höll på med, haha.


Klipp- och färgteknik har blivit lite av ett signum hos Corinne & Friends.


Tackar tv-program

Tursamt nog kom hon snart i kontakt med en sjukgymnast som hade ett annat budskap än läkaren – med rätt rehabilitering skulle hon visst kunna klippa igen. Efter ett tappert tränande var ryggen bättre och Corinne kunde åter ställa sig bakom frisörstolen. Denna gång hos Tony Lundström – mannen bakom en av landets då mest omtalade salonger.

- Vi jobbade med Sveriges modeelit och det var en fantastiskt kul tid. Att jag mitt i allt ihop erbjöds att ta över en frisörlokal i Sturegallerian kändes inte alls speciellt lägligt just då. Att åter öppna eget var med andra ord inget Corinne tänkt sig. Men att hon efter några långa grubblandes nätter till slut tackade ja, har hon till stor del ett tv-program att tacka för.

- Jag såg Renée Nyberg intervjua entreprenören Christopher Gardner om hans bok ”Jakten på lycka”. På frågan om vad hans framgång berodde på svarade han: ”du kan inte vänta på att saker ska serveras på en silverbricka, du måste fånga tillfällena när de dyker upp”. De orden etsade sig fast och jag sa ja till lokalen.

 

Framgång kantad av bakslag

Corinne and Friends blev kundmässigt – mycket tack vare Corinnes kontaktnät – en omedelbar succé. Ekonomiskt beskriver hon det dock som ett helvete. Några ingående detaljer vill hon inte gå in på, men avslöjar att det rörde sig om medarbetare som förskingrade miljonbelopp.

- Jag höll på att gå in i väggen av stress. Ett tag ville jag bara sälja allt, flytta till USA och börja om med något helt nytt. Men Corinne och hennes vänner lyckades vända skutan. Med hjälp av investerare kom man på rätt köl och framtiden ser som synes mycket ljus ut.

- Och jag ska unna mig min längsta semester någonsin. Jag tycker faktiskt att jag är värd det, ler Corinne och målar i rikligt med färg på Veronikas lockar.

     

Text: Sofia Edgren
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Edition från Barber Supplier

Wahl Magic Clip Cordless Gold Editonfinns nu hos Barber Supplier och är en laddbar klippmaskin med ett kraftfullt Li-Ion batteri.
Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

Softhood och Vintage scarf från Curlformers® by HairFlair

De nya tillskotten är "Love Your Hair Softhood®", som är ett enkelt sätt att torka håret när du använder Curlformers® lockverktyg, och "Vintage Curl Scarf".
Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape finns hos Grönberg & Partner

Repairserien från InShape från Grönberg & Partner innehåller ingredienser från den nordiska naturen och riktar sig till torrt och skadat hår.
Gold Display med Travel Sizes

Gold Display med Travel Sizes

Hos HeadBrands hittar du nu en läcker display med alla Golds favoriter i resestorlek. Klicka in och läs mer om displayen!
R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jessica Davinski

Jessica Davinski

Jessica Davinskis historia om hennes spännande väg till drömjobbet som frisörtekniker för Farouk Systems.
Henrik Danielsson

Henrik Danielsson

På en av hans fyra frisörsalonger i Malmö träffar vi Henrik Danielsson och får ta del av hans historia. Han började som hjälpreda i sin mammas salong, och är idag både frisör och salongägare av frisörkedjan HeadOn.

Annons

Nya videor se fler videor

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!