leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Alla vill hänga hos Corinne

För Corinne Henriksson är helheten lika viktig som håret – och det ska inte behöva ta en massa tid. Därför erbjuder man kunderna alltifrån snabbbehandlingar av hår, naglar och smink till totala ”make overs”. Efter succén i Sturegallerian har Corinne and Friends just öppnat två nya salonger i Stockholm – men vägen dit har varit allt annat än spikrak.


Corinne började som frisör i början av 2000-talet. Idag har hon två salonger och en rad event- och mediauppdrag.


Corinne Henrikssons första hårkund var hennes storebror. Som hon klippte med sin mammas sysax hemma i tonårsrummet i Ulricehamn. Och lika förvånad över det faktiskt riktigt lyckade resultatet, blev Corinne över hur kul hon tyckte det var att klippa.

- Jag hade aldrig haft en tanke på att bli frisör, men eftersom jag gick i åttan och just skulle söka praktikplats visste jag plötsligt var jag ville vara, säger Corinne som 23 år senare fortfarande står med saxen i högsta hugg – om än i en betydligt mer fashionabel miljö än då det begav sig i början av 90-talet.

 

Vardagsrumskänsla

Corinnes nyöppnade salong ligger liksom hennes första mitt i Stockholms city. Sammetssofforna och de yviga palmerna på Sveavägen ger en lyxig hemma hos-känsla – vilket varit Corinnes koncept sedan hon öppnade sina första salonger i Halmstad och Göteborg 2003.

- Redan då ville jag att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum. Den känslan har jag tagit med och utvecklat och har idag blivit Corinne and Friends inredningssignum.


Corinne and Friends nyöppnade salong på Sveavägen har en skön hemma-hos-känsla likt inredningen på Stureplanssalongen.

Väl anlitade

Praktikplatsen – med efterföljande frisörutbildning i Borås - visade sig till synes vara ett smart val. Corinne and Friends är idag ett välkänt varumärke som sysslar med betydligt mer än ”klippning”. Vid sidan av en serie hårsmycken och en egen agentur och tidning jobbar Corinne återkommande med tv-produktioner som Idol, Top Model och Melodifestivalen.

- Det var vår duktiga Emir Kapetanovic som fixade Måns Zelmerlöws hår på Schlagerfestivalen. Nu hoppas vi på att vi får vara med när Eurovision Song Contest ordnas i Sverige nästa år. Fast just nu är jag mest pepp på Prins Carl Philips och Sofias bröllopsdag. Jag ska vara med som expert i en bröllopsspecial som TV4 sänder i samband med bröllopet, berättar Corinne och tar emot morgonens första kund, stammisen Veronika Lindstrand.

Klipp- och färgteknik blivit signum

- Du får inte dö nu. Och fokusera på håret och inte personen, skrattar Veronika och visar upp en bild av en blonderad Kim Kardashian i längre page.

- Det ser ju jättebra ut, jag fattar precis vad du är ute efter. Vi fokuserar på en mjuk 70-talslook i snedbena, säger Corinne och börjar ”torrklippa” Veronikas hår innan det är dags för färgning.

Kombinationen av att torrklippa och att måla i färgen har med åren blivit lite av Corinne and Friends signum. Tekniken, ofta använd på italienska salonger, ger håret en ”mjukare och mer levande look” och är enkel att styla hemma eftersom den skulpteras efter hårets naturliga fall.

 
Corinne jobbar bland annat med produkter från franska Balmain.


Erbjuder skönhetboosts

Genom att titta på modebranschens utveckling i lika stor utsträckning som frisörbranschens, vill man dessutom erbjuda kunden en look som ligger i linje med internationella trender. Corinne and Friends koncept handlar mer om helheten än enbart håret. Därför erbjuder man på salongerna allt från styling till nagel- och hudvård.

- Vi kör med ”quick fix-behandlingar”, en skönhetsboost med föning, manikyr eller make up på 30 minuter. Perfekt för den som ska på en aw eller behöver en snabbfix inför ett viktigt möte, säger Corinne som hämtat inspiration till konceptet från så kallade blow dry-barer i USA och England.

- Jag har tänkt utveckla det länge, men det har inte känns som den svenska marknaden varit redo för sådana här typer av snabbehandlingar förrän nu. Det kan säkert ha att göra med att svenskarna börjat resa så mycket till New York och LA där de testat på hårbarerna. I quick fix-konceptet har Corinne tagit fram en look-meny med olika hårstylingar där kunden kan välja på allt från ”60s Bardot” till en ”The Knot” eller en ”Scandinavian natural”. Bland de olika looksen finns även en ”Corinne Classic” - en klassisk Corinne and Friends-frisyr à la beachy waves-style, som Corinne själv säger.

- Soft Farrah, 70-talsglam... Nu har vi väl ett 20-tal looks i menyn, men vi utvecklar hela tiden nya.

 
Inspirationen till quick fix-behandingarna kommer från USA och England.


Beauty lounge på NK

Quick fix-konceptet har man även utvecklat och tagit vidare till NK i Stockholm. Nyligen öppnade man i samarbete med nagelterapeuten Frida Selkirk och Tilda Forsgren, grundare av ögonbrynsbaren ”Rapid Brown Bar”, en Beauty Lounge på varuhuset. Tanken är att kunder ska kunna få hår, naglar och bryn fixade på samma gång. Den som önskar kan även få en ”total make over”, en heldag där behandlingarna avslutas med styling och personal shopping i varuhuset.

   
"Jag ville att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum", förklarar Corinne.


Egen smyckeskollektion

Som om det inte räckte med den nya salongen på Sveavägen och Beauty Loungen – under våren har Corinne även jobbat hårt med lanseringen av ett annat hjärteprojekt, hennes hårsmycken.

- Jag har saknat fina accessoarer för håret och funderat och jobbat på de här jättelänge. Jag är så glad för de har fått jättefin respons. Jag la precis en stor order till Kina där de tillverkas, säger Corinne om kollektionen som består av flätade hårspännen och band i mjukt läder.

 
Efter många års skissande och planerande lanserade Corinne i våras en egen kollektion med håraccessoarer i mjukt skinn, som har fått fin respons.


Ingen spikrak väg

Med det här utvecklingstempot kan det låta som om Corinne glidit fram på en räkmacka sedan karriären tog fart. Så har det långt ifrån varit. Corinne drar en djup suck och berättar att hennes bana inneburit allt från utbrändhet till hot om nedläggning. Efter att ”av en slump” erbjudits jobb på nyöppnade Toni & Guy i Oslo höll frisörkarriären närapå att gå förlorad. Corinnes intensiva arbetsschema slet på hennes rygg enormt.

- Jag var utbränd och blev sjukskriven en längre tid. En läkare sa till och med att jag aldrig skulle kunna jobba som frisör igen. De orden ledde till att hon drog ner på klippandet och även började jobba som make up-artist. Kul - men till en början lite av en katastrof. Corinne skrattar åt minnet när hon skulle göra sitt första smink- och hårjobb på en modefotografering för MQ.

- Jag var helt färsk när det kom till make-up och skulle få låna smink av en kollega. Men när dagen väl kom får jag inte tag på henne så jag står där och det enda jag har är min egen sminkväska. Håret gick bra, men med sminkningen stod jag handfallen. Modellen måste ju ha undrat vad jag höll på med, haha.


Klipp- och färgteknik har blivit lite av ett signum hos Corinne & Friends.


Tackar tv-program

Tursamt nog kom hon snart i kontakt med en sjukgymnast som hade ett annat budskap än läkaren – med rätt rehabilitering skulle hon visst kunna klippa igen. Efter ett tappert tränande var ryggen bättre och Corinne kunde åter ställa sig bakom frisörstolen. Denna gång hos Tony Lundström – mannen bakom en av landets då mest omtalade salonger.

- Vi jobbade med Sveriges modeelit och det var en fantastiskt kul tid. Att jag mitt i allt ihop erbjöds att ta över en frisörlokal i Sturegallerian kändes inte alls speciellt lägligt just då. Att åter öppna eget var med andra ord inget Corinne tänkt sig. Men att hon efter några långa grubblandes nätter till slut tackade ja, har hon till stor del ett tv-program att tacka för.

- Jag såg Renée Nyberg intervjua entreprenören Christopher Gardner om hans bok ”Jakten på lycka”. På frågan om vad hans framgång berodde på svarade han: ”du kan inte vänta på att saker ska serveras på en silverbricka, du måste fånga tillfällena när de dyker upp”. De orden etsade sig fast och jag sa ja till lokalen.

 

Framgång kantad av bakslag

Corinne and Friends blev kundmässigt – mycket tack vare Corinnes kontaktnät – en omedelbar succé. Ekonomiskt beskriver hon det dock som ett helvete. Några ingående detaljer vill hon inte gå in på, men avslöjar att det rörde sig om medarbetare som förskingrade miljonbelopp.

- Jag höll på att gå in i väggen av stress. Ett tag ville jag bara sälja allt, flytta till USA och börja om med något helt nytt. Men Corinne och hennes vänner lyckades vända skutan. Med hjälp av investerare kom man på rätt köl och framtiden ser som synes mycket ljus ut.

- Och jag ska unna mig min längsta semester någonsin. Jag tycker faktiskt att jag är värd det, ler Corinne och målar i rikligt med färg på Veronikas lockar.

     

Text: Sofia Edgren
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co ger textur till håret och absorberar överflödig olja samtidigt som ditt hår vårdas.Finns att köpa hos Tendenz.
SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

Det nya tillskottet hos KEVIN.MURPHY är den lätta och flexibla finish-hårsprayen SESSION.SPRAY FLEX. En snabb lösning för att fixera och kontrollera håret.
Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl firar i år 100 år med att släppa en jubileumsmodell baserad på Leo J Wahls första patent 1919. Klippmaskinen finns att köa hos Barber Supplier.
Nya ActyvaBio hos Gocciani

Nya ActyvaBio hos Gocciani

ActyvaBio är en professionell hårvårdserie certifierad enligt COSMOS ORGANIC-standarden som finns att köpa hos Gocciani.
Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Crème Lightener från Blonde Life-serien ger en vacker blond färg, snabbt och effektivt och finns att köpa hos Tendenz.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sverige arrangerar årligen en fototävling för Intercoiffures medlemmar och för de som arbetar i en Intercoiffuresalong. Här är årets vinnare!
Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

För fjärde året i rad söker Hårkontroll efter tjejen med lika härligt hår som personlighet för att vara deras ansikte utåt under år 2019. Här är vinnaren!
Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Sebastian Professional bjöd in till lanseringsfest för deras nya serie, SEB MAN, på Nosh and Chow i Stockholm. Läs mer om lanseringen här.
Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Senaste veckan har Stockholms och modevärldens fokus legat på Stockholm Fashion Week. Här kan du se inspirerande frisyrer och hårstylingar från Instagram.
Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

L’Oréal bjöd in Hair Magazine backstage för att följa frisörernas arbete innan Hoffmann Copenhagens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jessica Lundström

Jessica Lundström

Jessica Lundström vann svenska Style Masters Contest 2017. På Studio The Look i Linköping hänger tävlingsbilderna som gjorde henne till nationell vinnare.
Anela Muminhodzic (Q&A)

Anela Muminhodzic (Q&A)

Anela Muminhodzic är frisör på Victor | Noblesse i Göteborg och vinnare av Årets Nykoming 2015. Här svarar hon på några frågor om sig själv, sin inspiration och sina framtidsplaner.

Annons

Nya videor se fler videor

Få en stark frisörkropp

Få en stark frisörkropp

Vi mötte upp Emil Kristensen, personlig tränare, för att få några värdefulla tips på hur man bygger en stark frisörkropp. Se filmen med övningarna här!
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

I denna video visar Matt Beck, från Free Salon Education, hur du skapar en snygg asymmetrisk bob i Pixie-stil med mycket textur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

När Sam Villa inte arbetar med hår älskar han att fiska och denna snygga frisyr är inspirerad av ett fiskenät. Här kan du se hur du skapar frisyren.
Skapa en Donut Braid med Sam Villa

Skapa en Donut Braid med Sam Villa

I denna video visar talangfulle Sam Villa hur du går från en hästsvans, till en donutknut och till sist samlar alla momenten i en charmig fläta.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.