leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Alla vill hänga hos Corinne

För Corinne Henriksson är helheten lika viktig som håret – och det ska inte behöva ta en massa tid. Därför erbjuder man kunderna alltifrån snabbbehandlingar av hår, naglar och smink till totala ”make overs”. Efter succén i Sturegallerian har Corinne and Friends just öppnat två nya salonger i Stockholm – men vägen dit har varit allt annat än spikrak.


Corinne började som frisör i början av 2000-talet. Idag har hon två salonger och en rad event- och mediauppdrag.


Corinne Henrikssons första hårkund var hennes storebror. Som hon klippte med sin mammas sysax hemma i tonårsrummet i Ulricehamn. Och lika förvånad över det faktiskt riktigt lyckade resultatet, blev Corinne över hur kul hon tyckte det var att klippa.

- Jag hade aldrig haft en tanke på att bli frisör, men eftersom jag gick i åttan och just skulle söka praktikplats visste jag plötsligt var jag ville vara, säger Corinne som 23 år senare fortfarande står med saxen i högsta hugg – om än i en betydligt mer fashionabel miljö än då det begav sig i början av 90-talet.

 

Vardagsrumskänsla

Corinnes nyöppnade salong ligger liksom hennes första mitt i Stockholms city. Sammetssofforna och de yviga palmerna på Sveavägen ger en lyxig hemma hos-känsla – vilket varit Corinnes koncept sedan hon öppnade sina första salonger i Halmstad och Göteborg 2003.

- Redan då ville jag att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum. Den känslan har jag tagit med och utvecklat och har idag blivit Corinne and Friends inredningssignum.


Corinne and Friends nyöppnade salong på Sveavägen har en skön hemma-hos-känsla likt inredningen på Stureplanssalongen.

Väl anlitade

Praktikplatsen – med efterföljande frisörutbildning i Borås - visade sig till synes vara ett smart val. Corinne and Friends är idag ett välkänt varumärke som sysslar med betydligt mer än ”klippning”. Vid sidan av en serie hårsmycken och en egen agentur och tidning jobbar Corinne återkommande med tv-produktioner som Idol, Top Model och Melodifestivalen.

- Det var vår duktiga Emir Kapetanovic som fixade Måns Zelmerlöws hår på Schlagerfestivalen. Nu hoppas vi på att vi får vara med när Eurovision Song Contest ordnas i Sverige nästa år. Fast just nu är jag mest pepp på Prins Carl Philips och Sofias bröllopsdag. Jag ska vara med som expert i en bröllopsspecial som TV4 sänder i samband med bröllopet, berättar Corinne och tar emot morgonens första kund, stammisen Veronika Lindstrand.

Klipp- och färgteknik blivit signum

- Du får inte dö nu. Och fokusera på håret och inte personen, skrattar Veronika och visar upp en bild av en blonderad Kim Kardashian i längre page.

- Det ser ju jättebra ut, jag fattar precis vad du är ute efter. Vi fokuserar på en mjuk 70-talslook i snedbena, säger Corinne och börjar ”torrklippa” Veronikas hår innan det är dags för färgning.

Kombinationen av att torrklippa och att måla i färgen har med åren blivit lite av Corinne and Friends signum. Tekniken, ofta använd på italienska salonger, ger håret en ”mjukare och mer levande look” och är enkel att styla hemma eftersom den skulpteras efter hårets naturliga fall.

 
Corinne jobbar bland annat med produkter från franska Balmain.


Erbjuder skönhetboosts

Genom att titta på modebranschens utveckling i lika stor utsträckning som frisörbranschens, vill man dessutom erbjuda kunden en look som ligger i linje med internationella trender. Corinne and Friends koncept handlar mer om helheten än enbart håret. Därför erbjuder man på salongerna allt från styling till nagel- och hudvård.

- Vi kör med ”quick fix-behandlingar”, en skönhetsboost med föning, manikyr eller make up på 30 minuter. Perfekt för den som ska på en aw eller behöver en snabbfix inför ett viktigt möte, säger Corinne som hämtat inspiration till konceptet från så kallade blow dry-barer i USA och England.

- Jag har tänkt utveckla det länge, men det har inte känns som den svenska marknaden varit redo för sådana här typer av snabbehandlingar förrän nu. Det kan säkert ha att göra med att svenskarna börjat resa så mycket till New York och LA där de testat på hårbarerna. I quick fix-konceptet har Corinne tagit fram en look-meny med olika hårstylingar där kunden kan välja på allt från ”60s Bardot” till en ”The Knot” eller en ”Scandinavian natural”. Bland de olika looksen finns även en ”Corinne Classic” - en klassisk Corinne and Friends-frisyr à la beachy waves-style, som Corinne själv säger.

- Soft Farrah, 70-talsglam... Nu har vi väl ett 20-tal looks i menyn, men vi utvecklar hela tiden nya.

 
Inspirationen till quick fix-behandingarna kommer från USA och England.


Beauty lounge på NK

Quick fix-konceptet har man även utvecklat och tagit vidare till NK i Stockholm. Nyligen öppnade man i samarbete med nagelterapeuten Frida Selkirk och Tilda Forsgren, grundare av ögonbrynsbaren ”Rapid Brown Bar”, en Beauty Lounge på varuhuset. Tanken är att kunder ska kunna få hår, naglar och bryn fixade på samma gång. Den som önskar kan även få en ”total make over”, en heldag där behandlingarna avslutas med styling och personal shopping i varuhuset.

   
"Jag ville att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum", förklarar Corinne.


Egen smyckeskollektion

Som om det inte räckte med den nya salongen på Sveavägen och Beauty Loungen – under våren har Corinne även jobbat hårt med lanseringen av ett annat hjärteprojekt, hennes hårsmycken.

- Jag har saknat fina accessoarer för håret och funderat och jobbat på de här jättelänge. Jag är så glad för de har fått jättefin respons. Jag la precis en stor order till Kina där de tillverkas, säger Corinne om kollektionen som består av flätade hårspännen och band i mjukt läder.

 
Efter många års skissande och planerande lanserade Corinne i våras en egen kollektion med håraccessoarer i mjukt skinn, som har fått fin respons.


Ingen spikrak väg

Med det här utvecklingstempot kan det låta som om Corinne glidit fram på en räkmacka sedan karriären tog fart. Så har det långt ifrån varit. Corinne drar en djup suck och berättar att hennes bana inneburit allt från utbrändhet till hot om nedläggning. Efter att ”av en slump” erbjudits jobb på nyöppnade Toni & Guy i Oslo höll frisörkarriären närapå att gå förlorad. Corinnes intensiva arbetsschema slet på hennes rygg enormt.

- Jag var utbränd och blev sjukskriven en längre tid. En läkare sa till och med att jag aldrig skulle kunna jobba som frisör igen. De orden ledde till att hon drog ner på klippandet och även började jobba som make up-artist. Kul - men till en början lite av en katastrof. Corinne skrattar åt minnet när hon skulle göra sitt första smink- och hårjobb på en modefotografering för MQ.

- Jag var helt färsk när det kom till make-up och skulle få låna smink av en kollega. Men när dagen väl kom får jag inte tag på henne så jag står där och det enda jag har är min egen sminkväska. Håret gick bra, men med sminkningen stod jag handfallen. Modellen måste ju ha undrat vad jag höll på med, haha.


Klipp- och färgteknik har blivit lite av ett signum hos Corinne & Friends.


Tackar tv-program

Tursamt nog kom hon snart i kontakt med en sjukgymnast som hade ett annat budskap än läkaren – med rätt rehabilitering skulle hon visst kunna klippa igen. Efter ett tappert tränande var ryggen bättre och Corinne kunde åter ställa sig bakom frisörstolen. Denna gång hos Tony Lundström – mannen bakom en av landets då mest omtalade salonger.

- Vi jobbade med Sveriges modeelit och det var en fantastiskt kul tid. Att jag mitt i allt ihop erbjöds att ta över en frisörlokal i Sturegallerian kändes inte alls speciellt lägligt just då. Att åter öppna eget var med andra ord inget Corinne tänkt sig. Men att hon efter några långa grubblandes nätter till slut tackade ja, har hon till stor del ett tv-program att tacka för.

- Jag såg Renée Nyberg intervjua entreprenören Christopher Gardner om hans bok ”Jakten på lycka”. På frågan om vad hans framgång berodde på svarade han: ”du kan inte vänta på att saker ska serveras på en silverbricka, du måste fånga tillfällena när de dyker upp”. De orden etsade sig fast och jag sa ja till lokalen.

 

Framgång kantad av bakslag

Corinne and Friends blev kundmässigt – mycket tack vare Corinnes kontaktnät – en omedelbar succé. Ekonomiskt beskriver hon det dock som ett helvete. Några ingående detaljer vill hon inte gå in på, men avslöjar att det rörde sig om medarbetare som förskingrade miljonbelopp.

- Jag höll på att gå in i väggen av stress. Ett tag ville jag bara sälja allt, flytta till USA och börja om med något helt nytt. Men Corinne och hennes vänner lyckades vända skutan. Med hjälp av investerare kom man på rätt köl och framtiden ser som synes mycket ljus ut.

- Och jag ska unna mig min längsta semester någonsin. Jag tycker faktiskt att jag är värd det, ler Corinne och målar i rikligt med färg på Veronikas lockar.

     

Text: Sofia Edgren
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Balmain Hair Couture Limited Edition Collection

Varje säsong lanserar Balmain Paris Hair Couture en runwayinspirerad kollektion. Denna gång inspirerad av svart lack och plagg från Balmain fashionshow.
Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Color Extend Graydiant Anti-Yellow Shampoo och Silver Conditioner från Redken

Detta dubbelverkande system neutraliserar gula undertoner och deponerar anpassade direktfärger på fibern för en vacker silverton.
System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man - Ny groomingserie till män från System Professional

System Man är en hårvårds- och stylingserie speciellt för män. System Man består av nio produkter som kan kombineras med hela System Professional-serien.
Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nya färger från KC Professional - Nu hos HeadBrands

Nu har KC Professional släppt nya fräscha färger! Pure pastels, som innehåller mjuka och rena pastellnyanser, och Earth tones som består av naturliga och mjuka toner.
TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS i svart utgåva från JAGUAR

TIMELESS Black kombinerar klassisk estetik och modern ergonomisk design med en högkvalitativ djup svart metallyta som även skyddar allergiker mot nickel.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!
Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Frisörer från hela världen färdades genom häpnadsväckande vyer för att umgås över landsgränserna, utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Bradley Smith

Bradley Smith

På Heathrow Terminal 5 ligger Bradley Smiths expressalong. Här bokar folk inte tid, de bara kommer förbi och sätter sig i stolen.
Rosallie Asmar

Rosallie Asmar

Tack vare en stor passion för frisöryrket, skicklighet och målmedvetenhet har Rosallie Asmar på kort tid gått från stjärnskott till internationellt etablerad.

Nya videor se fler videor

Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.