leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Alla vill hänga hos Corinne

För Corinne Henriksson är helheten lika viktig som håret – och det ska inte behöva ta en massa tid. Därför erbjuder man kunderna alltifrån snabbbehandlingar av hår, naglar och smink till totala ”make overs”. Efter succén i Sturegallerian har Corinne and Friends just öppnat två nya salonger i Stockholm – men vägen dit har varit allt annat än spikrak.


Corinne började som frisör i början av 2000-talet. Idag har hon två salonger och en rad event- och mediauppdrag.


Corinne Henrikssons första hårkund var hennes storebror. Som hon klippte med sin mammas sysax hemma i tonårsrummet i Ulricehamn. Och lika förvånad över det faktiskt riktigt lyckade resultatet, blev Corinne över hur kul hon tyckte det var att klippa.

- Jag hade aldrig haft en tanke på att bli frisör, men eftersom jag gick i åttan och just skulle söka praktikplats visste jag plötsligt var jag ville vara, säger Corinne som 23 år senare fortfarande står med saxen i högsta hugg – om än i en betydligt mer fashionabel miljö än då det begav sig i början av 90-talet.

 

Vardagsrumskänsla

Corinnes nyöppnade salong ligger liksom hennes första mitt i Stockholms city. Sammetssofforna och de yviga palmerna på Sveavägen ger en lyxig hemma hos-känsla – vilket varit Corinnes koncept sedan hon öppnade sina första salonger i Halmstad och Göteborg 2003.

- Redan då ville jag att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum. Den känslan har jag tagit med och utvecklat och har idag blivit Corinne and Friends inredningssignum.


Corinne and Friends nyöppnade salong på Sveavägen har en skön hemma-hos-känsla likt inredningen på Stureplanssalongen.

Väl anlitade

Praktikplatsen – med efterföljande frisörutbildning i Borås - visade sig till synes vara ett smart val. Corinne and Friends är idag ett välkänt varumärke som sysslar med betydligt mer än ”klippning”. Vid sidan av en serie hårsmycken och en egen agentur och tidning jobbar Corinne återkommande med tv-produktioner som Idol, Top Model och Melodifestivalen.

- Det var vår duktiga Emir Kapetanovic som fixade Måns Zelmerlöws hår på Schlagerfestivalen. Nu hoppas vi på att vi får vara med när Eurovision Song Contest ordnas i Sverige nästa år. Fast just nu är jag mest pepp på Prins Carl Philips och Sofias bröllopsdag. Jag ska vara med som expert i en bröllopsspecial som TV4 sänder i samband med bröllopet, berättar Corinne och tar emot morgonens första kund, stammisen Veronika Lindstrand.

Klipp- och färgteknik blivit signum

- Du får inte dö nu. Och fokusera på håret och inte personen, skrattar Veronika och visar upp en bild av en blonderad Kim Kardashian i längre page.

- Det ser ju jättebra ut, jag fattar precis vad du är ute efter. Vi fokuserar på en mjuk 70-talslook i snedbena, säger Corinne och börjar ”torrklippa” Veronikas hår innan det är dags för färgning.

Kombinationen av att torrklippa och att måla i färgen har med åren blivit lite av Corinne and Friends signum. Tekniken, ofta använd på italienska salonger, ger håret en ”mjukare och mer levande look” och är enkel att styla hemma eftersom den skulpteras efter hårets naturliga fall.

 
Corinne jobbar bland annat med produkter från franska Balmain.


Erbjuder skönhetboosts

Genom att titta på modebranschens utveckling i lika stor utsträckning som frisörbranschens, vill man dessutom erbjuda kunden en look som ligger i linje med internationella trender. Corinne and Friends koncept handlar mer om helheten än enbart håret. Därför erbjuder man på salongerna allt från styling till nagel- och hudvård.

- Vi kör med ”quick fix-behandlingar”, en skönhetsboost med föning, manikyr eller make up på 30 minuter. Perfekt för den som ska på en aw eller behöver en snabbfix inför ett viktigt möte, säger Corinne som hämtat inspiration till konceptet från så kallade blow dry-barer i USA och England.

- Jag har tänkt utveckla det länge, men det har inte känns som den svenska marknaden varit redo för sådana här typer av snabbehandlingar förrän nu. Det kan säkert ha att göra med att svenskarna börjat resa så mycket till New York och LA där de testat på hårbarerna. I quick fix-konceptet har Corinne tagit fram en look-meny med olika hårstylingar där kunden kan välja på allt från ”60s Bardot” till en ”The Knot” eller en ”Scandinavian natural”. Bland de olika looksen finns även en ”Corinne Classic” - en klassisk Corinne and Friends-frisyr à la beachy waves-style, som Corinne själv säger.

- Soft Farrah, 70-talsglam... Nu har vi väl ett 20-tal looks i menyn, men vi utvecklar hela tiden nya.

 
Inspirationen till quick fix-behandingarna kommer från USA och England.


Beauty lounge på NK

Quick fix-konceptet har man även utvecklat och tagit vidare till NK i Stockholm. Nyligen öppnade man i samarbete med nagelterapeuten Frida Selkirk och Tilda Forsgren, grundare av ögonbrynsbaren ”Rapid Brown Bar”, en Beauty Lounge på varuhuset. Tanken är att kunder ska kunna få hår, naglar och bryn fixade på samma gång. Den som önskar kan även få en ”total make over”, en heldag där behandlingarna avslutas med styling och personal shopping i varuhuset.

   
"Jag ville att salongerna skulle kännas familjära och varma, lite som att kunderna kom och hängde hemma i mitt vardagsrum", förklarar Corinne.


Egen smyckeskollektion

Som om det inte räckte med den nya salongen på Sveavägen och Beauty Loungen – under våren har Corinne även jobbat hårt med lanseringen av ett annat hjärteprojekt, hennes hårsmycken.

- Jag har saknat fina accessoarer för håret och funderat och jobbat på de här jättelänge. Jag är så glad för de har fått jättefin respons. Jag la precis en stor order till Kina där de tillverkas, säger Corinne om kollektionen som består av flätade hårspännen och band i mjukt läder.

 
Efter många års skissande och planerande lanserade Corinne i våras en egen kollektion med håraccessoarer i mjukt skinn, som har fått fin respons.


Ingen spikrak väg

Med det här utvecklingstempot kan det låta som om Corinne glidit fram på en räkmacka sedan karriären tog fart. Så har det långt ifrån varit. Corinne drar en djup suck och berättar att hennes bana inneburit allt från utbrändhet till hot om nedläggning. Efter att ”av en slump” erbjudits jobb på nyöppnade Toni & Guy i Oslo höll frisörkarriären närapå att gå förlorad. Corinnes intensiva arbetsschema slet på hennes rygg enormt.

- Jag var utbränd och blev sjukskriven en längre tid. En läkare sa till och med att jag aldrig skulle kunna jobba som frisör igen. De orden ledde till att hon drog ner på klippandet och även började jobba som make up-artist. Kul - men till en början lite av en katastrof. Corinne skrattar åt minnet när hon skulle göra sitt första smink- och hårjobb på en modefotografering för MQ.

- Jag var helt färsk när det kom till make-up och skulle få låna smink av en kollega. Men när dagen väl kom får jag inte tag på henne så jag står där och det enda jag har är min egen sminkväska. Håret gick bra, men med sminkningen stod jag handfallen. Modellen måste ju ha undrat vad jag höll på med, haha.


Klipp- och färgteknik har blivit lite av ett signum hos Corinne & Friends.


Tackar tv-program

Tursamt nog kom hon snart i kontakt med en sjukgymnast som hade ett annat budskap än läkaren – med rätt rehabilitering skulle hon visst kunna klippa igen. Efter ett tappert tränande var ryggen bättre och Corinne kunde åter ställa sig bakom frisörstolen. Denna gång hos Tony Lundström – mannen bakom en av landets då mest omtalade salonger.

- Vi jobbade med Sveriges modeelit och det var en fantastiskt kul tid. Att jag mitt i allt ihop erbjöds att ta över en frisörlokal i Sturegallerian kändes inte alls speciellt lägligt just då. Att åter öppna eget var med andra ord inget Corinne tänkt sig. Men att hon efter några långa grubblandes nätter till slut tackade ja, har hon till stor del ett tv-program att tacka för.

- Jag såg Renée Nyberg intervjua entreprenören Christopher Gardner om hans bok ”Jakten på lycka”. På frågan om vad hans framgång berodde på svarade han: ”du kan inte vänta på att saker ska serveras på en silverbricka, du måste fånga tillfällena när de dyker upp”. De orden etsade sig fast och jag sa ja till lokalen.

 

Framgång kantad av bakslag

Corinne and Friends blev kundmässigt – mycket tack vare Corinnes kontaktnät – en omedelbar succé. Ekonomiskt beskriver hon det dock som ett helvete. Några ingående detaljer vill hon inte gå in på, men avslöjar att det rörde sig om medarbetare som förskingrade miljonbelopp.

- Jag höll på att gå in i väggen av stress. Ett tag ville jag bara sälja allt, flytta till USA och börja om med något helt nytt. Men Corinne och hennes vänner lyckades vända skutan. Med hjälp av investerare kom man på rätt köl och framtiden ser som synes mycket ljus ut.

- Och jag ska unna mig min längsta semester någonsin. Jag tycker faktiskt att jag är värd det, ler Corinne och målar i rikligt med färg på Veronikas lockar.

     

Text: Sofia Edgren
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Luminous Bronze Self-Tan Drops är koncentrerade brun-utan-soldroppar som blandas med den dagliga ansiktskrämen. Läs mer här:
KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

Hos HeadBrands hittar ni nu dessa två nyheter från KC Professional - ett dry shampoo och ett heat protection spray, båda fria från parfym.
HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

Flex Dry Brush ger en skonsam utredning och är dessutom värmeresistent - vilket gör den optimal att använda till föntorkning.
Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills Masque är en fuktbehandling som kompletterar varje hårstrå och ger fuktbalans i hela hårbotten.
Net teknisk kappa

Net teknisk kappa

Den tekniska kappan Net är elegant, behaglig och perfekt vid färgning. Det nätliknande materialet har en vatten- och kemikalieavstötande plastbeläggning.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

I helgen avgjordes den tredje semifinalen inför Årets barberare 2018. Ali Alahama från Troy Salon i Nybro utsågs till mellersta/norra Sveriges bästa barberare.
Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Linnéa Hessel (Q&A)

Linnéa Hessel (Q&A)

Vi har passat på att ställa några frågor till Linnéa Hessel, trainee på salong Noomi i Gävle, till kommande numret av Hair Magazine. Läs hennes svar här!
Johan Kristensen

Johan Kristensen

Johan Kristensen är hårstylisten som delar upp yrkeslivet mellan lugnet på salongen i Gävle och hetsen kring shower med Schwarzkopf. Och han älskar det. – Jag får verkligen det bästa av två världar. Läs den inspirerande intervjun här:

Annons

Nya videor se fler videor

Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!