leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Kreativ tävlingsanda på NOVO

”Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv”. Det menar Chriss Berner som är regerande svensk mästare och ägare av salong NOVO på Östermalm i Stockholm. Tävlingskulturen präglar hela salongen och Chriss kreativitet smittar av sig på både kunder och anställda. Här är det stilrent, avslappnat och kul!

 NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.
NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.


På Riddargatan 17, ett stenkast från Dramaten, i Stockholm ligger NOVO – en salong fylld av vinstpokaler från tävlingar runt om i världen. Redan från starten för fyra år sedan har tävlingskulturen präglat salongen, framförallt på grund av att det är ägarinnan Chriss Berners stora passion.

Chriss blev tidigt uttagen till Frisörlandslaget och har de senaste tio åren tävlat via Hair Sweden, Sveriges tävlingsorganisation. Genom åren har det blivit en del tävlande med åtta SM, fyra VM och otaliga mästerskap. Ovanför klippspeglarna i salongen står bland annat ett individuellt EM-guld och två VM-brons. Dessutom är hon i skrivande stund regerande svensk mästare.

- Jag är en frisörentusiast och hårnörd, jag är vansinnigt förtjust i mitt yrkesval! Jag är så tacksam att jag har fått tävla och bygga upp min egen teknik. Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv. Man kan ju inte vara bäst från början, men med ambition och driv kan man bli bäst. Jag var verkligen inte bäst från början men med rätt handledning har jag lyckats nå mina mål.

 Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
 

Förnyelse varje dag
Chriss hade länge haft en dröm om att ha en egen salong, men det var viktigt att lokalen var rätt och att timingen stämde. En dag fick hon nys om en ledig lokal på Riddargatan, och efter att ha sett den var Chriss förälskad. Det var dags att slå till!

- Jag kände att om jag inte satsar nu så kommer jag att ångra mig. På väldigt kort tid blev jag inkastad i det här och det har tagit nästan fyra år att få salongen som jag vill ha den. Jag är jätteglad att jag gjorde den satsningen då, trots att jag endast var 23 år gammal. Jag blir inte modigare med tiden och idag hade jag nog inte vågat ta steget.

Namnet NOVO valde Chriss utifrån att det skulle vara kort, lätt att stava och samtidigt fungera som logga.

- Det är taget direkt från latinets ord för förnyelse, och det är ju det vi håller på med varje dag!

Läs även: Schwarzkopf Professional bjöd på festlig stämning på Berns 2016

Salong NOVO i Stockholm.
Tävlingskulturen är ständigt närvarande. Ovanför de höga speglarna står pokaler från diverse frisörtävlingar uppställda.

På salong NOVO i Stockholm ligger fokus på råa material som sten, trä och metall.Inredningen på salong NOVO är till stor del skapad av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.
 

Tävlandet färgar salongen
Chriss beskriver sig själv som petig och kvalitetsfokuserad men det viktigaste i salongen är att ha en stark teamkänsla, att jobba mot ett gemensamt mål. Hennes tävlingsbakgrund har färgat hela sättet salongen är skapad på.

- Jag är väldigt mån om att alla ska trivas på jobbet. Det är viktigt att vi har kul tillsammans så personligheten spelar stor roll för vilka frisörer jag tar in i salongen. Fram till nu har alla som arbetat i salongen tävlat mycket, och det har knutit oss samman.

På salong NOVO finns stora speglar som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.
En stor favorit i salongen är de stora speglarna som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.

Chriss var tidigare lite rädd för att öppna en salong på Östermalm eftersom hon inte ville driva en klassisk Östermalmssalong. Salong NOVO är för de som söker något annat. Salongens inredning är både industriell och välkomnande. Det är fräscht, stilrent och behagligt och det mesta är designat och byggt av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.

- Det är super att ha en så pass händig karl, skrattar Chriss. Jag har fått det precis som jag vill ha det! Kundborden och receptionen har han svetsat efter min designidé.

Den del av salongen hon är extra nöjd med är helspeglarna. Det gör att kunderna ser varandra och att de spontant börjar interagera med de andra kunderna i salongen.

- När vi går in i personalrummet börjar kunderna prata med varandra. Det är en väldigt öppen och gemytlig stämning i salongen.

Läs även: Schwarzkopf Professionals team backstage på Eurovision

Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm. 


Den kreativa ådran
Att salong NOVO attraherar alla typer av kunder kan ses på deras Instagramsida. Här syns allt från ljuva uppsättningar till kreativa färgkombinationer. Att få möjlighet att leva ut sin kreativitet är något Chriss uppskattar med sina kunder även om inte alla vill ha tigerränder eller pastellrosa hår.

- Det viktiga för oss är att kunderna ska känna sig bekväma, men högfärdigt. Jag har väldigt nära till den kreativa ådran och det smittar av sig både på kunderna och de andra frisörerna i salongen. Till slut får man kunder som passar en själv. Är man busig så får man också busiga kunder.

Hemma har Chriss alltid en docka framme om hon kommer på något som hon måste testa. Dessutom arbetar hon som frilanstekniker för Schwarzkopf Professional, där hon än mer får uttrycka sina uppfinningsrika idéer. I höstas höll hon bland annat en mycket uppskattad egen avantgardevisning under Schwarzkopfs fest på Berns.

 

Chriss Berner, frisör och ägare av salong NOVO i Stockholm.
Chriss älskar att vara kreativ och hennes salong attraherar alla sorters kunder. Allt från topptrimning och klassiska uppsättningar till tigerränder och pasteller.


Många strängar på lyran
Tidigare har NOVO främst fokuserat på hyrstolsverksamhet men en möjlighet öppnades för att anställa två frisörer så nu sker ett skifte. Chriss såg det som en chans att prova något nytt och samtidigt utveckla salongen. Eftersom hon knappt varit anställd själv tog hon hjälp av Frisörföretagarna för att få råd om hur allt fungerar.

- Det man inte kan själv kan man få hjälp till. Det är vanligt att man försöker göra allt på egen hand men det är faktiskt en god idé att kontakta de som vet.

Salong NOVO i Stockholm.

I dagsläget är Chriss nöjd med salongen som den är men visst finns det en dröm om expansion i ett senare skede. Hon ser fram emot att anställa fler duktiga frisörer, och om en större lokal som tilltalar henne dyker upp är det inte omöjligt att det blir ett nytt steg i karriären. Om timingen är rätt. Hon ser också fram emot fler projekt vid sidan av och drömmen om att vinna VM, individuellt eller i lag, kommer hon aldrig att ge upp. Med Chriss nyfikenhet och vilja ska det säkert gå helt enligt planen och vi ser fram emot att följa utvecklingen.

 Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm.

Läs även: Q&A med Chriss Berner

Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012
Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i Hair Magazine, utgåva 1 2017.

..

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm fungerar som en intensiv inpackning under natten för starkare och friskare ögonfransar och ögonbryn.
Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W-familjen har fått ett nytt tillskott i form av serien Biolage R.A.W. Scalp. För att ett sunt hår börjar med en sund hårbotten.
ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerar den nya limited edition kollektionen #ghdglacialblue i en frostigt blå nyans inspirerad av höstens och vinterns catwalk-trender.
SP Reverse från Wella System Professional

SP Reverse från Wella System Professional

Wella System Professional: SP Reverse är en serie som lugnar stressat hår, ger tillbaka elasticitet, smidighet och glans, med ett effektivt skydd mot frissighet.
Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Gold Lust Mystify Restyling Spray från Oribe återaktiverar gårdagens stylingprodukter, samtidigt som den vårdar och skyddar mot skador från värmeverktyg.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Aveda Congress i Minneapolis

Aveda Congress i Minneapolis

I samband med Avedas 40-årsjubileum anordnades den största kongressen hittills i Avedas historia i Minneapolis, Minnesota och Hair Magazine fick följa med.
Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Shiran Larsen

Jonas Shiran Larsen

1937 är ett nytt, komplett sortiment groomingprodukter för män som skapats av en av Danmarks främsta herrfrisörer; Jonas Shiran Larsen. Här kan du läsa om den stilrena och exklusiva serien, som enbart finns hos HeadBrands:
Ida Rosbäck (Q&A)

Ida Rosbäck (Q&A)

​Läs vår frågestund med vinnaren av kategorierna Årets Dam och Årets Herr på Årets Frisörgalan 2014 - Ida Rosbäck!

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.