leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Kreativ tävlingsanda på NOVO

”Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv”. Det menar Chriss Berner som är regerande svensk mästare och ägare av salong NOVO på Östermalm i Stockholm. Tävlingskulturen präglar hela salongen och Chriss kreativitet smittar av sig på både kunder och anställda. Här är det stilrent, avslappnat och kul!

 NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.
NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.


På Riddargatan 17, ett stenkast från Dramaten, i Stockholm ligger NOVO – en salong fylld av vinstpokaler från tävlingar runt om i världen. Redan från starten för fyra år sedan har tävlingskulturen präglat salongen, framförallt på grund av att det är ägarinnan Chriss Berners stora passion.

Chriss blev tidigt uttagen till Frisörlandslaget och har de senaste tio åren tävlat via Hair Sweden, Sveriges tävlingsorganisation. Genom åren har det blivit en del tävlande med åtta SM, fyra VM och otaliga mästerskap. Ovanför klippspeglarna i salongen står bland annat ett individuellt EM-guld och två VM-brons. Dessutom är hon i skrivande stund regerande svensk mästare.

- Jag är en frisörentusiast och hårnörd, jag är vansinnigt förtjust i mitt yrkesval! Jag är så tacksam att jag har fått tävla och bygga upp min egen teknik. Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv. Man kan ju inte vara bäst från början, men med ambition och driv kan man bli bäst. Jag var verkligen inte bäst från början men med rätt handledning har jag lyckats nå mina mål.

 Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
 

Förnyelse varje dag
Chriss hade länge haft en dröm om att ha en egen salong, men det var viktigt att lokalen var rätt och att timingen stämde. En dag fick hon nys om en ledig lokal på Riddargatan, och efter att ha sett den var Chriss förälskad. Det var dags att slå till!

- Jag kände att om jag inte satsar nu så kommer jag att ångra mig. På väldigt kort tid blev jag inkastad i det här och det har tagit nästan fyra år att få salongen som jag vill ha den. Jag är jätteglad att jag gjorde den satsningen då, trots att jag endast var 23 år gammal. Jag blir inte modigare med tiden och idag hade jag nog inte vågat ta steget.

Namnet NOVO valde Chriss utifrån att det skulle vara kort, lätt att stava och samtidigt fungera som logga.

- Det är taget direkt från latinets ord för förnyelse, och det är ju det vi håller på med varje dag!

Läs även: Schwarzkopf Professional bjöd på festlig stämning på Berns 2016

Salong NOVO i Stockholm.
Tävlingskulturen är ständigt närvarande. Ovanför de höga speglarna står pokaler från diverse frisörtävlingar uppställda.

På salong NOVO i Stockholm ligger fokus på råa material som sten, trä och metall.Inredningen på salong NOVO är till stor del skapad av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.
 

Tävlandet färgar salongen
Chriss beskriver sig själv som petig och kvalitetsfokuserad men det viktigaste i salongen är att ha en stark teamkänsla, att jobba mot ett gemensamt mål. Hennes tävlingsbakgrund har färgat hela sättet salongen är skapad på.

- Jag är väldigt mån om att alla ska trivas på jobbet. Det är viktigt att vi har kul tillsammans så personligheten spelar stor roll för vilka frisörer jag tar in i salongen. Fram till nu har alla som arbetat i salongen tävlat mycket, och det har knutit oss samman.

På salong NOVO finns stora speglar som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.
En stor favorit i salongen är de stora speglarna som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.

Chriss var tidigare lite rädd för att öppna en salong på Östermalm eftersom hon inte ville driva en klassisk Östermalmssalong. Salong NOVO är för de som söker något annat. Salongens inredning är både industriell och välkomnande. Det är fräscht, stilrent och behagligt och det mesta är designat och byggt av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.

- Det är super att ha en så pass händig karl, skrattar Chriss. Jag har fått det precis som jag vill ha det! Kundborden och receptionen har han svetsat efter min designidé.

Den del av salongen hon är extra nöjd med är helspeglarna. Det gör att kunderna ser varandra och att de spontant börjar interagera med de andra kunderna i salongen.

- När vi går in i personalrummet börjar kunderna prata med varandra. Det är en väldigt öppen och gemytlig stämning i salongen.

Läs även: Schwarzkopf Professionals team backstage på Eurovision

Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm. 


Den kreativa ådran
Att salong NOVO attraherar alla typer av kunder kan ses på deras Instagramsida. Här syns allt från ljuva uppsättningar till kreativa färgkombinationer. Att få möjlighet att leva ut sin kreativitet är något Chriss uppskattar med sina kunder även om inte alla vill ha tigerränder eller pastellrosa hår.

- Det viktiga för oss är att kunderna ska känna sig bekväma, men högfärdigt. Jag har väldigt nära till den kreativa ådran och det smittar av sig både på kunderna och de andra frisörerna i salongen. Till slut får man kunder som passar en själv. Är man busig så får man också busiga kunder.

Hemma har Chriss alltid en docka framme om hon kommer på något som hon måste testa. Dessutom arbetar hon som frilanstekniker för Schwarzkopf Professional, där hon än mer får uttrycka sina uppfinningsrika idéer. I höstas höll hon bland annat en mycket uppskattad egen avantgardevisning under Schwarzkopfs fest på Berns.

 

Chriss Berner, frisör och ägare av salong NOVO i Stockholm.
Chriss älskar att vara kreativ och hennes salong attraherar alla sorters kunder. Allt från topptrimning och klassiska uppsättningar till tigerränder och pasteller.


Många strängar på lyran
Tidigare har NOVO främst fokuserat på hyrstolsverksamhet men en möjlighet öppnades för att anställa två frisörer så nu sker ett skifte. Chriss såg det som en chans att prova något nytt och samtidigt utveckla salongen. Eftersom hon knappt varit anställd själv tog hon hjälp av Frisörföretagarna för att få råd om hur allt fungerar.

- Det man inte kan själv kan man få hjälp till. Det är vanligt att man försöker göra allt på egen hand men det är faktiskt en god idé att kontakta de som vet.

Salong NOVO i Stockholm.

I dagsläget är Chriss nöjd med salongen som den är men visst finns det en dröm om expansion i ett senare skede. Hon ser fram emot att anställa fler duktiga frisörer, och om en större lokal som tilltalar henne dyker upp är det inte omöjligt att det blir ett nytt steg i karriären. Om timingen är rätt. Hon ser också fram emot fler projekt vid sidan av och drömmen om att vinna VM, individuellt eller i lag, kommer hon aldrig att ge upp. Med Chriss nyfikenhet och vilja ska det säkert gå helt enligt planen och vi ser fram emot att följa utvecklingen.

 Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm.

Läs även: Q&A med Chriss Berner

Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012
Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i Hair Magazine, utgåva 1 2017.

..

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

No Yellow Gigs och No Orange Gigs från Kepro KayPro nu hos Hairmail

No Yellow Gigs och No Orange Gigs från Kepro KayPro nu hos Hairmail

Schampo och hårmask som bevarar svala silvriga toner och eliminerar gula/orange toner. Finns både för blonda hår och för mörka färgade hår.
Lombard presenterar torrschampo och styling i ett från Keune

Lombard presenterar torrschampo och styling i ett från Keune

Torrschampo och styling i samma produkt! Keune Blend Refreshing Balm absorberar fett utan att lämna några rester.
Nya BC Bonacure - Nu hos Schwarzkopf Professional

Nya BC Bonacure - Nu hos Schwarzkopf Professional

Med nya BC Bonacure får du chansen att upptäcka kraften från hudvårdsteknologier för alla olika hårtyper. Läs mer om produkterna här:
BaBylissPRO lanserar Miracurl MKII

BaBylissPRO lanserar Miracurl MKII

Nya Miracurl MKII tar automatiska locktänger till en helt ny nivå. Dina kunder kan få det utseende de önskar med bara ett verktyg.
ghd flight saharan gold travel hairdryer

ghd flight saharan gold travel hairdryer

ghd flight är en lätt och kompakt resefön med kraftfull prestanda. Den är 60% lättare än ghd aura professional hairdryer men med en kapacitet på 85%.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.
Hair Magazine besökte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besökte Cosmoprof i Bologna

Efter 50 år har Cosmoprof vuxit till ett av världens största arrangemang i den professionella skönhetsbranschen. Spana in allt från mässan här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Bradley Smith

Bradley Smith

På Heathrow Terminal 5 ligger Bradley Smiths expressalong. Här bokar folk inte tid, de bara kommer förbi och sätter sig i stolen.
Jessica Lundström

Jessica Lundström

Jessica Lundström vann svenska Style Masters Contest 2017. På Studio The Look i Linköping hänger tävlingsbilderna som gjorde henne till nationell vinnare.

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.