leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Kreativ tävlingsanda på NOVO

”Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv”. Det menar Chriss Berner som är regerande svensk mästare och ägare av salong NOVO på Östermalm i Stockholm. Tävlingskulturen präglar hela salongen och Chriss kreativitet smittar av sig på både kunder och anställda. Här är det stilrent, avslappnat och kul!

 NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.
NOVO ligger på Riddargatan i Stockholm, men är inte en klassisk Östermalmssalong.


På Riddargatan 17, ett stenkast från Dramaten, i Stockholm ligger NOVO – en salong fylld av vinstpokaler från tävlingar runt om i världen. Redan från starten för fyra år sedan har tävlingskulturen präglat salongen, framförallt på grund av att det är ägarinnan Chriss Berners stora passion.

Chriss blev tidigt uttagen till Frisörlandslaget och har de senaste tio åren tävlat via Hair Sweden, Sveriges tävlingsorganisation. Genom åren har det blivit en del tävlande med åtta SM, fyra VM och otaliga mästerskap. Ovanför klippspeglarna i salongen står bland annat ett individuellt EM-guld och två VM-brons. Dessutom är hon i skrivande stund regerande svensk mästare.

- Jag är en frisörentusiast och hårnörd, jag är vansinnigt förtjust i mitt yrkesval! Jag är så tacksam att jag har fått tävla och bygga upp min egen teknik. Att tävla är ett bra sätt att jobba med sig själv. Man kan ju inte vara bäst från början, men med ambition och driv kan man bli bäst. Jag var verkligen inte bäst från början men med rätt handledning har jag lyckats nå mina mål.

 Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
Nu är de fyra frisörer på NOVO. Fr.v. Jennie Näslund, Chriss Berner, Emma Avara och Brita Petersen.
 

Förnyelse varje dag
Chriss hade länge haft en dröm om att ha en egen salong, men det var viktigt att lokalen var rätt och att timingen stämde. En dag fick hon nys om en ledig lokal på Riddargatan, och efter att ha sett den var Chriss förälskad. Det var dags att slå till!

- Jag kände att om jag inte satsar nu så kommer jag att ångra mig. På väldigt kort tid blev jag inkastad i det här och det har tagit nästan fyra år att få salongen som jag vill ha den. Jag är jätteglad att jag gjorde den satsningen då, trots att jag endast var 23 år gammal. Jag blir inte modigare med tiden och idag hade jag nog inte vågat ta steget.

Namnet NOVO valde Chriss utifrån att det skulle vara kort, lätt att stava och samtidigt fungera som logga.

- Det är taget direkt från latinets ord för förnyelse, och det är ju det vi håller på med varje dag!

Läs även: Schwarzkopf Professional bjöd på festlig stämning på Berns 2016

Salong NOVO i Stockholm.
Tävlingskulturen är ständigt närvarande. Ovanför de höga speglarna står pokaler från diverse frisörtävlingar uppställda.

På salong NOVO i Stockholm ligger fokus på råa material som sten, trä och metall.Inredningen på salong NOVO är till stor del skapad av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.
 

Tävlandet färgar salongen
Chriss beskriver sig själv som petig och kvalitetsfokuserad men det viktigaste i salongen är att ha en stark teamkänsla, att jobba mot ett gemensamt mål. Hennes tävlingsbakgrund har färgat hela sättet salongen är skapad på.

- Jag är väldigt mån om att alla ska trivas på jobbet. Det är viktigt att vi har kul tillsammans så personligheten spelar stor roll för vilka frisörer jag tar in i salongen. Fram till nu har alla som arbetat i salongen tävlat mycket, och det har knutit oss samman.

På salong NOVO finns stora speglar som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.
En stor favorit i salongen är de stora speglarna som öppnar upp för interaktion mellan kunderna.

Chriss var tidigare lite rädd för att öppna en salong på Östermalm eftersom hon inte ville driva en klassisk Östermalmssalong. Salong NOVO är för de som söker något annat. Salongens inredning är både industriell och välkomnande. Det är fräscht, stilrent och behagligt och det mesta är designat och byggt av Chriss och hennes händige man. Fokus ligger på råa material som sten, trä och metall.

- Det är super att ha en så pass händig karl, skrattar Chriss. Jag har fått det precis som jag vill ha det! Kundborden och receptionen har han svetsat efter min designidé.

Den del av salongen hon är extra nöjd med är helspeglarna. Det gör att kunderna ser varandra och att de spontant börjar interagera med de andra kunderna i salongen.

- När vi går in i personalrummet börjar kunderna prata med varandra. Det är en väldigt öppen och gemytlig stämning i salongen.

Läs även: Schwarzkopf Professionals team backstage på Eurovision

Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm. 


Den kreativa ådran
Att salong NOVO attraherar alla typer av kunder kan ses på deras Instagramsida. Här syns allt från ljuva uppsättningar till kreativa färgkombinationer. Att få möjlighet att leva ut sin kreativitet är något Chriss uppskattar med sina kunder även om inte alla vill ha tigerränder eller pastellrosa hår.

- Det viktiga för oss är att kunderna ska känna sig bekväma, men högfärdigt. Jag har väldigt nära till den kreativa ådran och det smittar av sig både på kunderna och de andra frisörerna i salongen. Till slut får man kunder som passar en själv. Är man busig så får man också busiga kunder.

Hemma har Chriss alltid en docka framme om hon kommer på något som hon måste testa. Dessutom arbetar hon som frilanstekniker för Schwarzkopf Professional, där hon än mer får uttrycka sina uppfinningsrika idéer. I höstas höll hon bland annat en mycket uppskattad egen avantgardevisning under Schwarzkopfs fest på Berns.

 

Chriss Berner, frisör och ägare av salong NOVO i Stockholm.
Chriss älskar att vara kreativ och hennes salong attraherar alla sorters kunder. Allt från topptrimning och klassiska uppsättningar till tigerränder och pasteller.


Många strängar på lyran
Tidigare har NOVO främst fokuserat på hyrstolsverksamhet men en möjlighet öppnades för att anställa två frisörer så nu sker ett skifte. Chriss såg det som en chans att prova något nytt och samtidigt utveckla salongen. Eftersom hon knappt varit anställd själv tog hon hjälp av Frisörföretagarna för att få råd om hur allt fungerar.

- Det man inte kan själv kan man få hjälp till. Det är vanligt att man försöker göra allt på egen hand men det är faktiskt en god idé att kontakta de som vet.

Salong NOVO i Stockholm.

I dagsläget är Chriss nöjd med salongen som den är men visst finns det en dröm om expansion i ett senare skede. Hon ser fram emot att anställa fler duktiga frisörer, och om en större lokal som tilltalar henne dyker upp är det inte omöjligt att det blir ett nytt steg i karriären. Om timingen är rätt. Hon ser också fram emot fler projekt vid sidan av och drömmen om att vinna VM, individuellt eller i lag, kommer hon aldrig att ge upp. Med Chriss nyfikenhet och vilja ska det säkert gå helt enligt planen och vi ser fram emot att följa utvecklingen.

 Salong NOVO i Stockholm.

Salong NOVO i Stockholm.

Läs även: Q&A med Chriss Berner

Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012
Chriss Berner har många vinster i bagaget. I salongen står högsta vinsten; EM-guldet 2012.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i Hair Magazine, utgåva 1 2017.

..

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Genom att kombinera gamla smidestraditioner med toppmodern och futuristisk teknik får vi resultatet Kasho Damascus.
Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

KEVIN.MURPHY presenterar HEATED.DEFENSE som är ett nytt leave in-skydd för håret. Skyddar håret mot både värmeverktyg och mekanisk skada.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Gem Lites Colorditioner är ett pigmenterat, färgbevarande och stärkande balsam som återuppbygger och reparerar bindningarna i håret. Finns hos Headbrands!
Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Cera Wandbar är en ny locktång som tack vare dess ergonomiska vinkel ger massor av stylingmöjligheter utan att belasta din handled, axel eller armbåge.
Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliand Glow Brightening Oil från Joico ger lyster i de ljusaste blonda håren samtidigt som den tillför näring och skyddar alla sköra hårstrån

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserar nya, uppdaterade IGORA Vibrance. En flytande lättfärg med mer glans och fler nyanser, vilket ger fler användningsområden.
Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Christinah Sandåker Nicolaisen

Christinah Sandåker Nicolaisen

Från en uppväxt i det nordligaste Norge tillsammans med 13 syskon till en ledarposition i Sveriges största frisörkoncern, Raise Gruppen. Läs om frisörprinsessan, Christinah med "h".
Tan Bergqvist

Tan Bergqvist

Sveriges vinnare av American Crew All Star Challenge 2016 är Tan Bergqvist, Salong Chic i Malmö. I år räckte det inte till internationell finalplats men Tan har fått blodad tand och har redan börjat planera inför nästa års tävling.

Annons

Nya videor se fler videor

2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.
Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

I denna video visar Schwarzkopf Professionals tillsammans med Jenny Strebe, @theconfessionsofahairstylist, hur du skuggar rötterna i en reversed balayage.
Julinspirerad hästsvans med ghd

Julinspirerad hästsvans med ghd

Ghd visar i denna video hur du gör en snygg, lockig hästsvans med hårpynt. Se videon här och gör dig klar för att styla julens alla kunder.
Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Även i år ställde en rad frivilliga frisörer upp på Rådhusplatsen den 11 december för att bjuda på gratis klippning och styling till hemlösa.
Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.