leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Björn Axén - Med hantverket i fokus

En drivkraft att hela tiden bli bättre. En mission att sprida hantverket. En vilja att inspirera och ett mål på att höja statusen i frisöryrket. På Björn Axén Academy har man många och höga krav. Och de grundas alla i stark passion.

Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck - Powertrion som ansvarar för utbildningarna.
Powertrion som ansvarar för utbildningarna: Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck.

När man kliver in genom dörrarna på Björn Axén Academy möts man av glädje och energi. Glädje från dem som arbetar här och glädje från eleverna som går i skolan. Den upplyftande energin går nästan att ta på och överallt blixtrar leenden och skratt. Lokalerna fullkomligt bubblar av framtidsförväntan och yrkesstolthet.

– Vi brinner verkligen för hår! Vi är alla eldsjälar som jobbar här och vi brinner så för detta och för att höja statusen i vårt yrke, säger Helén Pellbäck, utbildningsansvarig.

Hon delar ansvaret för utbildningarna med kollegorna Lina Ressner och Petra Lundin. Tillsammans bildar de ett passionerat team. Ett team on a mission!

– Vi har höga krav och förväntningar på oss, det finns alltid en lust och energi att utvecklas, menar Lina Ressner. Helen fyller i:

– Vi vill hela tiden bli bättre, bättre på allt!

Läs även: Intervju med Johan Hellström från Björn Axén

Björn Axén eleverna tar hand om kunderna i salongen
Studenter övar också på alldeles levande kunder i akademins salong.


Växer med nya utbildningar

Till Björn Axén Academy kommer frisörer från hela landet. Antingen kommer man till grundutbildningen direkt från gymnasiet eller så söker man en ny riktning i sin yrkeskarriär. Utbildade frisörer söker inspiration genom att gå någon av akademins alla uppskattade kurser som varje termin erbjuds. Till vårterminen utökar man också utbudet med make up-utbildningar och en påbyggnadsutbildning som ger möjlighet för komplettering, till exempel för dem som utbildat sig utomlands och behöver få behörighet i Sverige, eller för den som inte lyckats ta sin examen och äntligen vill bli examinerad som behörig frisör med gesällbrev. Påbyggnadsutbildningen kan också vara perfekt för den som varit ifrån yrket ett tag och vill komma tillbaka.

– Vi växer så det knakar och jag tror våra nya utbildningar fyller ett behov. Många står mitt emellan att gå hela grundutbildningen eller att gå en dag/helgkurs. Påbyggnadsutbildningen är ett bra alternativ om man vill ta ett helhetsgrepp i sin yrkeskarriär, säger Petra Lundin.

Petra Lundin, en av de utbildningsanvariga hos Björn Axén. 
Petra Lundin menar att det inte finns något roligare yrke!


Make up tillhör helheten

Att man nu adderar make up-utbildningar till Björn Axén Academy låter kanske inte som något självklart val. Men efter noga övervägande kom man fram till att make up ju faktiskt är en del av helheten.

– Vi har alltid varit duktiga på brud och fest. Make up är ju också en tjänst vi erbjuder på alla våra salonger. Eftersom vi också är duktiga på utbildning så förstod vi att det här är något vi bör kombinera, säger Lina Ressner.

Björn Axén Academy har nu rekryterat erkänt duktiga make up-artisten Jessica Jarmteg och första utbildningen drar igång kommande vårtermin.

– Jessica är oerhört kunnig inom make up och hon hjälper oss nu att skapa den bästa utbildningen man kan tänka sig, berättar Lina Ressner och informerar om att det även kommer läggas till kortare make up-kurser i utbudet framöver.

Se även: 'Twist of Amber' av Björn Axén A/W 2015

Hantverk och trend

Björn Axén Academy har ett trendigt yttre med läckra bilder och välstylade shower. Trend är viktigt för företaget. Men hantverket är kanske än viktigare.

– Jag njuter med att jobba med hantverket, det hållbara. Det estetiska i yrket är fantastiskt, att förädla en människa, säger Helén Pellbäck.

– Det är också viktigt att betona att ALLA är välkomna hit, vi har märkt att en del tror att våra utbildningar inte är för alla. Ibland får vi frågan “Men, får vem som helst komma!?” och det är tråkigt. ALLA är välkomna, betonar Lina Ressner.

                           
                         Helén Pellbäck förklarar hur de nya utbildningarna
                                   kommer komma många till gagn.


Björn Axéns dröm

Björn Axén Academy bär också på mycket historia som fortfarande är högst påtaglig. Björn Axén ordnade själv utbildningar i sin egen lägenhet långt före akademin såg sitt ljus 2004.

– Björn närde en dröm om en skola tidigt och han är ständigt närvarande hos oss. Vi refererar ofta till att “Det här hade Björn tyckt om”, det kan gälla allt från en frisyr till en bild. Vi strävar alltid mot att göra honom stolt, säger Helén Pellbäck.


Elever övar på dockor i en av akademins fina utbildningssalar. Just ny bygger man fler.


Yrkesstolthet

Ni talar ofta om att höja statusen i yrket, behövs det?

– Det behövs kanske inte inom yrket men utåt sett. Vi tycker det är viktigt att andra yrkesgrupper ser oss som seriösa och ambitiösa. Jag gillar till exempel inte uttrycket “frissan” om frisörer, säger Helén Pellbäck.

– Det handlar om en yrkesstolthet, fyller Petra Lundin på och ger samtidigt beröm till Frisörföretagarna som man menar gjort ett jättejobb med att städa upp branschen och kvalitetssäkra utbildningar.

– Vi borgar för kvalitet, det är mer än en flashig hemsida man ska leverera. Vi kan inte floppa. Vi får inte släppa igenom något som är dåligt för då är risken att vi sätter vårt rykte på spel. Alla delar är viktiga i kvalitetssäkringen, menar Lina Ressner.

Se även: Hidden Gems av Björn Axén S/S 2015

Lina Ressner, utbildningsansvarig hos Björn Axén
Lina Ressner talar passionerat kring kärnan i branschen.


Inspireras av eleverna

Det är tydligt att frisörer älskar att inspireras och lära sig nytt då Björn Axén Academy har ett ständigt tryck på sina kurser. Men inspiration får man även som lärare på skolan.

– Det bästa med det här yrket är just eleverna. De är så gränslösa och oformade när de kommer till oss. Kreativiteten flödar och man blir oerhört inspirerad av deras orädda sätt och tänk, säger Petra Lundin. Helén Pellbäck håller med och fyller i:

– Att dela ut examen är så fantastiskt och häftigt. Det är det som driver mig. Att se andra lyckas och förverkliga sina drömmar. Det är känslosamt och vackert.


Före och efter

Hela frisöryrket är en enda stor dos inspiration menar Lina Ressner.

– Det är helt magiskt hur frisören kan förvandla en person. Den här idén om “före och efter”. Att se potentialen och estetiken. Jag har alltid älskat den vanliga människan som går ut från salongen som en härligare upplaga av sig själv. “En härligare upplaga av sig själv”. De orden klingar vackert i Björn Axén Academys energiska lokaler fyllda av morgondagens stjärnfrisörer.

Se även: Björn Axén 50 år - Storsatsar med ny flagship-salong

 Receptionen hos Björn Axén styrs även den av elever.
Studenter tar också hand om receptionen, kundbemötande är en del av utbildningen.

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.
Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Genom att kombinera gamla smidestraditioner med toppmodern och futuristisk teknik får vi resultatet Kasho Damascus.
Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

KEVIN.MURPHY presenterar HEATED.DEFENSE som är ett nytt leave in-skydd för håret. Skyddar håret mot både värmeverktyg och mekanisk skada.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Gem Lites Colorditioner är ett pigmenterat, färgbevarande och stärkande balsam som återuppbygger och reparerar bindningarna i håret. Finns hos Headbrands!
Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Cera Wandbar är en ny locktång som tack vare dess ergonomiska vinkel ger massor av stylingmöjligheter utan att belasta din handled, axel eller armbåge.
Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliand Glow Brightening Oil från Joico ger lyster i de ljusaste blonda håren samtidigt som den tillför näring och skyddar alla sköra hårstrån

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserar nya, uppdaterade IGORA Vibrance. En flytande lättfärg med mer glans och fler nyanser, vilket ger fler användningsområden.
Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Anela Muminhodzic (Q&A)

Anela Muminhodzic (Q&A)

Anela Muminhodzic är frisör på Victor | Noblesse i Göteborg och vinnare av Årets Nykoming 2015. Här svarar hon på några frågor om sig själv, sin inspiration och sina framtidsplaner.
Justin Andersson

Justin Andersson

I en källarlokal på Södermalm i Stockholm jobbar en av landets absolut bästa vintagefrisörer. Hair Magazine har besökt livsstilsbutiken, retromekkat och frisörsalongen Sivletto.

Annons

Nya videor se fler videor

2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.
Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

I denna video visar Schwarzkopf Professionals tillsammans med Jenny Strebe, @theconfessionsofahairstylist, hur du skuggar rötterna i en reversed balayage.
Julinspirerad hästsvans med ghd

Julinspirerad hästsvans med ghd

Ghd visar i denna video hur du gör en snygg, lockig hästsvans med hårpynt. Se videon här och gör dig klar för att styla julens alla kunder.
Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Även i år ställde en rad frivilliga frisörer upp på Rådhusplatsen den 11 december för att bjuda på gratis klippning och styling till hemlösa.
Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.