leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Skidor cyklar och saxar i Åre - Barber by Ridderstråle

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer Ridderstråle nischa sig och enbart fokusera på herrhår och skägg. För att samtidigt kunna åka skidor och cykla öppnade han sin egen salong, Barber by Ridderstråle, i Åre.

Barber by Ridderstråle var tänkt  som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.Barber by Ridderstråle var tänkt som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.

Längtan efter att åka skidor och cykla tog Christer Ridderstråle till Åre och längtan efter att förfina sitt hantverk gav honom styrkan att öppna sin egen herrsalong, Barber by Ridderstråle. Christer kommer ursprungligen från Boden men har bott större delen av sitt liv i grannstaden Luleå. Innan han kom till Åre för sju år sedan hann han även med ett par år i Stockholm där han bland annat jobbade på Björn Axén. Längtan till naturen blev snart för stor så han tog sina skidor och sin cykel med sig och flyttade till fjällorten Åre.

Christer Ridderstråle på Barber by Ridderstråle i Åre. Barber by Ridderstråle i Åre.

Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.

Enbart klipp och skägg
Efter att ha jobbat med alla delar av frisöryrket i närmare 30 år ville Christer nischa sig. Hans dröm var att öppna en herrsalong med fokus på enbart klipp och skägg. Som ny i byn ville han inte kasta sig ut i det direkt, men efter att ha lärt känna byn i fem år insåg Christer att det faktiskt fanns en marknad för det.

- När jag utbildade mig var de flesta salonger unisex och killar färgade håret i stor utsträckning. Den klassiska herrfrisören höll på att dö ut, fram till för ungefär åtta år sedan. Då började de trendiga herrsalongerna dyka upp i Stockholm, inspirerade av London och New York där de fortfarande fanns kvar. Jag ville jobba med att klippa killar och visste inte riktigt om det fanns utrymme för det hela året runt i Åre, men det gjorde det.

I en gammal bagagelokal i ett gult hus, precis bredvid tågstationen i Åre, hittade Christer den perfekta platsen för hans salong. Där passerar det mycket människor samtidigt som det känns genuint och charmigt. Inredningen går i mörka, klassiska toner som kompletteras med arvegods och klippstationer från American Crew.

- Jag ville hålla inredningen klassisk och inspirerades mycket av Barber & Books av Håkan Ström som jag arbetade med i Stockholm.

Läs även: Barber & Books

Barber by Ridderstråle i Åre.

Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det  gula huset vid stationen. Barber by Ridderstråle i Åre.
Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det gula huset vid stationen.

Bättre Service
Efter öppningen för 1,5 år sedan har salongens popularitet bara ökat. Trots att trycket av människor på stan varierar mellan låg- och högsäsong har Barber by Ridderstråle full beläggning året om. Det blev dock inte bara fokus på herrar i salongen. Jenny Lantz, Christers tidigare kollega, tog nämligen plats vid en av klippstationerna för ett par månader sedan.

- Tanken från början var att salongen enbart skulle vara för män men även om jag har full beläggning hela året känns det inte riktigt som att marknaden är stor nog för att ha två personer på heltid som arbetar enbart med herrhår. Jag kände Jenny sedan tidigare så när hon kontaktade mig tvekade jag inte på att ge henne en plats i salongen.

Jenny har länge arbetat som frisör i Åre och har en gedigen kundkrets som, till skillnad från Christers, består av 95 procent kvinnor. Även om det tillkommit ett par rosa produkter i hyllan har stämningen i salongen inte förändrats.

- Jag var lite orolig att mina manliga kunder skulle känna att det var tråkigt att det satt en tjej bredvid och att det luktade hårspray, men det har inte alls varit ett problem. Vi kompletterar varandra och dessutom kan vi ju erbjuda bättre service och ha öppet fler timmar per vecka.

Läs  även: Petersson & Toth - Runda former och kvalitet


Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.

Minemalt lager en ekonomisk fördel
När Christer öppnade salongen sa han blankt nej till att färga och permanenta.Det betydde att han också sa nej till nästan 50 procent av sina kunder. Det berodde dels på att han ville förfina sitt hantverk men han såg det även som en ekonomisk fördel.

- Grundtanken är att jag inte ska ha ett för stort lager och låsa upp tillgångar i färg och permanent. När det kommer till klipp och skägg är det inga produktkostnader som läggs på.  Ju mindre kostnader man har, desto mindre behöver man jobba och desto mer kan man åka skidor. Jag älskar att jobba men jag vill hinna åka skidor också.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg. Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.
Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Höga toppar
Att vilja åka skidor är Christer långt ifrån ensam om att vilja i Åre. Inte oväntat skiftar trycket i byn under året med de högsta topparna vid nyår, sportlov och påsklov. Förutom glada skidåkare fylls byn också av säsongsarbetare under vinterhalvåret, även om de kanske inte går och klipper sig så ofta.

- Det är ju skillnad från att bo i en vanlig stad där det är jämnt skägg jämnt. Här rörs hela byn om under skidsäsongen och det blir en sån härlig mix av kunder. Hit kommer allt från stockholmare i kashmirrockar med den senaste trendfrisyren till de som kommer direkt från fjället i gummistövlar och skoterjacka.

Under de sju år som Christer bott i byn har det skett stora förändringar. I början var det nästan helt tomt under sommarmånaderna. Nu har intresset för cykel, löpning och vandring ökat och fler gillar att vistas i fjällen även på sommaren.- På sommaren kommer många hit en weekend för att slappa. Det är mer ”laid back” än på vintern när alla ska göra allt samtidigt. Det är det som är så kul med att bo här. Att det är sådana kontrast.

Sedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökatSedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökat.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jonas Kullman

Läs även: Hår, träning och citypuls hos Studio Levels

.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Caring Body Wash från Nõberu of Sweden

Caring Body Wash från Nõberu of Sweden

Rengör effektivt, har en behaglig doft och innehåller naturliga oljor som återfuktar huden. Finns dessutom som kombinerad duschgel och schampo!
VH Color 100% täckande hårfärg från Vision Haircare

VH Color 100% täckande hårfärg från Vision Haircare

Permanent, parfymfri och 100% vegansk hårfärg utan onödiga tillsatser. VH Color ger trendiga, levande resultat med fantastisk lyster och sval underton.
Jubileumssax från Hikari - hos Lützow of Sweden

Jubileumssax från Hikari - hos Lützow of Sweden

Hikari fyller 50 år och har tillverkat en ny saxmodell som är limited edition fram till september. Ett utmärkt tillfälle att investera i en riktigt bra sax!
I Want Body Volume Powder från Eleven Australia i ny förpackning med pump

I Want Body Volume Powder från Eleven Australia i ny förpackning med pump

Det populära volympudret I Want Body från Eleven Australia har fått en helt ny förpackning och utrustats med en praktisk pump för smidigare användning.
Platinum Hairline - Ny kollektion från Belle Madame

Platinum Hairline - Ny kollektion från Belle Madame

High-tech möter naturen i den nya kollektionen Platinum Hairline från Belle Madame som består av peruker i 50% äkta hår och 50% värmebeständig syntetfiber.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Linda Beronius (Q&A)

Linda Beronius (Q&A)

Hair Magazine fick chansen att träffa Linda Beronius, Marketing & Education Manager för Grazette Of Sweden. Få en snabbkoll på hennes liv som frisör!
Elsa Strömholm (Q&A)

Elsa Strömholm (Q&A)

Elsa Strömholm, vinnaren av Årets Elev 2017, svarar på frågor och avslöjar bland annat vilken som är hennes favoritprodukt och vem hon ser upp till i branschen!

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!