leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Skidor cyklar och saxar i Åre - Barber by Ridderstråle

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer Ridderstråle nischa sig och enbart fokusera på herrhår och skägg. För att samtidigt kunna åka skidor och cykla öppnade han sin egen salong, Barber by Ridderstråle, i Åre.

Barber by Ridderstråle var tänkt  som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.Barber by Ridderstråle var tänkt som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.

Längtan efter att åka skidor och cykla tog Christer Ridderstråle till Åre och längtan efter att förfina sitt hantverk gav honom styrkan att öppna sin egen herrsalong, Barber by Ridderstråle. Christer kommer ursprungligen från Boden men har bott större delen av sitt liv i grannstaden Luleå. Innan han kom till Åre för sju år sedan hann han även med ett par år i Stockholm där han bland annat jobbade på Björn Axén. Längtan till naturen blev snart för stor så han tog sina skidor och sin cykel med sig och flyttade till fjällorten Åre.

Christer Ridderstråle på Barber by Ridderstråle i Åre. Barber by Ridderstråle i Åre.

Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.

Enbart klipp och skägg
Efter att ha jobbat med alla delar av frisöryrket i närmare 30 år ville Christer nischa sig. Hans dröm var att öppna en herrsalong med fokus på enbart klipp och skägg. Som ny i byn ville han inte kasta sig ut i det direkt, men efter att ha lärt känna byn i fem år insåg Christer att det faktiskt fanns en marknad för det.

- När jag utbildade mig var de flesta salonger unisex och killar färgade håret i stor utsträckning. Den klassiska herrfrisören höll på att dö ut, fram till för ungefär åtta år sedan. Då började de trendiga herrsalongerna dyka upp i Stockholm, inspirerade av London och New York där de fortfarande fanns kvar. Jag ville jobba med att klippa killar och visste inte riktigt om det fanns utrymme för det hela året runt i Åre, men det gjorde det.

I en gammal bagagelokal i ett gult hus, precis bredvid tågstationen i Åre, hittade Christer den perfekta platsen för hans salong. Där passerar det mycket människor samtidigt som det känns genuint och charmigt. Inredningen går i mörka, klassiska toner som kompletteras med arvegods och klippstationer från American Crew.

- Jag ville hålla inredningen klassisk och inspirerades mycket av Barber & Books av Håkan Ström som jag arbetade med i Stockholm.

Läs även: Barber & Books

Barber by Ridderstråle i Åre.

Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det  gula huset vid stationen. Barber by Ridderstråle i Åre.
Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det gula huset vid stationen.

Bättre Service
Efter öppningen för 1,5 år sedan har salongens popularitet bara ökat. Trots att trycket av människor på stan varierar mellan låg- och högsäsong har Barber by Ridderstråle full beläggning året om. Det blev dock inte bara fokus på herrar i salongen. Jenny Lantz, Christers tidigare kollega, tog nämligen plats vid en av klippstationerna för ett par månader sedan.

- Tanken från början var att salongen enbart skulle vara för män men även om jag har full beläggning hela året känns det inte riktigt som att marknaden är stor nog för att ha två personer på heltid som arbetar enbart med herrhår. Jag kände Jenny sedan tidigare så när hon kontaktade mig tvekade jag inte på att ge henne en plats i salongen.

Jenny har länge arbetat som frisör i Åre och har en gedigen kundkrets som, till skillnad från Christers, består av 95 procent kvinnor. Även om det tillkommit ett par rosa produkter i hyllan har stämningen i salongen inte förändrats.

- Jag var lite orolig att mina manliga kunder skulle känna att det var tråkigt att det satt en tjej bredvid och att det luktade hårspray, men det har inte alls varit ett problem. Vi kompletterar varandra och dessutom kan vi ju erbjuda bättre service och ha öppet fler timmar per vecka.

Läs  även: Petersson & Toth - Runda former och kvalitet


Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.

Minemalt lager en ekonomisk fördel
När Christer öppnade salongen sa han blankt nej till att färga och permanenta.Det betydde att han också sa nej till nästan 50 procent av sina kunder. Det berodde dels på att han ville förfina sitt hantverk men han såg det även som en ekonomisk fördel.

- Grundtanken är att jag inte ska ha ett för stort lager och låsa upp tillgångar i färg och permanent. När det kommer till klipp och skägg är det inga produktkostnader som läggs på.  Ju mindre kostnader man har, desto mindre behöver man jobba och desto mer kan man åka skidor. Jag älskar att jobba men jag vill hinna åka skidor också.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg. Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.
Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Höga toppar
Att vilja åka skidor är Christer långt ifrån ensam om att vilja i Åre. Inte oväntat skiftar trycket i byn under året med de högsta topparna vid nyår, sportlov och påsklov. Förutom glada skidåkare fylls byn också av säsongsarbetare under vinterhalvåret, även om de kanske inte går och klipper sig så ofta.

- Det är ju skillnad från att bo i en vanlig stad där det är jämnt skägg jämnt. Här rörs hela byn om under skidsäsongen och det blir en sån härlig mix av kunder. Hit kommer allt från stockholmare i kashmirrockar med den senaste trendfrisyren till de som kommer direkt från fjället i gummistövlar och skoterjacka.

Under de sju år som Christer bott i byn har det skett stora förändringar. I början var det nästan helt tomt under sommarmånaderna. Nu har intresset för cykel, löpning och vandring ökat och fler gillar att vistas i fjällen även på sommaren.- På sommaren kommer många hit en weekend för att slappa. Det är mer ”laid back” än på vintern när alla ska göra allt samtidigt. Det är det som är så kul med att bo här. Att det är sådana kontrast.

Sedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökatSedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökat.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jonas Kullman

Läs även: Hår, träning och citypuls hos Studio Levels

.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Genom att kombinera gamla smidestraditioner med toppmodern och futuristisk teknik får vi resultatet Kasho Damascus.
Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

KEVIN.MURPHY presenterar HEATED.DEFENSE som är ett nytt leave in-skydd för håret. Skyddar håret mot både värmeverktyg och mekanisk skada.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Gem Lites Colorditioner är ett pigmenterat, färgbevarande och stärkande balsam som återuppbygger och reparerar bindningarna i håret. Finns hos Headbrands!
Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Cera Wandbar är en ny locktång som tack vare dess ergonomiska vinkel ger massor av stylingmöjligheter utan att belasta din handled, axel eller armbåge.
Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliand Glow Brightening Oil från Joico ger lyster i de ljusaste blonda håren samtidigt som den tillför näring och skyddar alla sköra hårstrån

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserar nya, uppdaterade IGORA Vibrance. En flytande lättfärg med mer glans och fler nyanser, vilket ger fler användningsområden.
Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Johan Kristensen

Johan Kristensen

Johan Kristensen är hårstylisten som delar upp yrkeslivet mellan lugnet på salongen i Gävle och hetsen kring shower med Schwarzkopf. Och han älskar det. – Jag får verkligen det bästa av två världar. Läs den inspirerande intervjun här:
Ola Lewitschnick och Emma Mills

Ola Lewitschnick och Emma Mills

Går du förbi Surebabyyes på dagen ser den ut som en helt vanlig salong. På kvällen däremot, då de flesta frisörsalonger är mörka och tysta, händer det alltsom spännande saker i källarlokalen i hjärtat av hippa Hornstull.

Annons

Nya videor se fler videor

2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.
Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

I denna video visar Schwarzkopf Professionals tillsammans med Jenny Strebe, @theconfessionsofahairstylist, hur du skuggar rötterna i en reversed balayage.
Julinspirerad hästsvans med ghd

Julinspirerad hästsvans med ghd

Ghd visar i denna video hur du gör en snygg, lockig hästsvans med hårpynt. Se videon här och gör dig klar för att styla julens alla kunder.
Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Även i år ställde en rad frivilliga frisörer upp på Rådhusplatsen den 11 december för att bjuda på gratis klippning och styling till hemlösa.
Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.