leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Skidor cyklar och saxar i Åre - Barber by Ridderstråle

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer Ridderstråle nischa sig och enbart fokusera på herrhår och skägg. För att samtidigt kunna åka skidor och cykla öppnade han sin egen salong, Barber by Ridderstråle, i Åre.

Barber by Ridderstråle var tänkt  som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.Barber by Ridderstråle var tänkt som en herrsalong men både kvinnor och män känner sig som hemma i salongen.

Längtan efter att åka skidor och cykla tog Christer Ridderstråle till Åre och längtan efter att förfina sitt hantverk gav honom styrkan att öppna sin egen herrsalong, Barber by Ridderstråle. Christer kommer ursprungligen från Boden men har bott större delen av sitt liv i grannstaden Luleå. Innan han kom till Åre för sju år sedan hann han även med ett par år i Stockholm där han bland annat jobbade på Björn Axén. Längtan till naturen blev snart för stor så han tog sina skidor och sin cykel med sig och flyttade till fjällorten Åre.

Christer Ridderstråle på Barber by Ridderstråle i Åre. Barber by Ridderstråle i Åre.

Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.Jenny Lantz tog plats vid en av klippstolarna hos Barber by Ridderstråle för ett par månader sen.

Enbart klipp och skägg
Efter att ha jobbat med alla delar av frisöryrket i närmare 30 år ville Christer nischa sig. Hans dröm var att öppna en herrsalong med fokus på enbart klipp och skägg. Som ny i byn ville han inte kasta sig ut i det direkt, men efter att ha lärt känna byn i fem år insåg Christer att det faktiskt fanns en marknad för det.

- När jag utbildade mig var de flesta salonger unisex och killar färgade håret i stor utsträckning. Den klassiska herrfrisören höll på att dö ut, fram till för ungefär åtta år sedan. Då började de trendiga herrsalongerna dyka upp i Stockholm, inspirerade av London och New York där de fortfarande fanns kvar. Jag ville jobba med att klippa killar och visste inte riktigt om det fanns utrymme för det hela året runt i Åre, men det gjorde det.

I en gammal bagagelokal i ett gult hus, precis bredvid tågstationen i Åre, hittade Christer den perfekta platsen för hans salong. Där passerar det mycket människor samtidigt som det känns genuint och charmigt. Inredningen går i mörka, klassiska toner som kompletteras med arvegods och klippstationer från American Crew.

- Jag ville hålla inredningen klassisk och inspirerades mycket av Barber & Books av Håkan Ström som jag arbetade med i Stockholm.

Läs även: Barber & Books

Barber by Ridderstråle i Åre.

Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det  gula huset vid stationen. Barber by Ridderstråle i Åre.
Christer Ridderstråle och Jenny Lantz håller till i det gula huset vid stationen.

Bättre Service
Efter öppningen för 1,5 år sedan har salongens popularitet bara ökat. Trots att trycket av människor på stan varierar mellan låg- och högsäsong har Barber by Ridderstråle full beläggning året om. Det blev dock inte bara fokus på herrar i salongen. Jenny Lantz, Christers tidigare kollega, tog nämligen plats vid en av klippstationerna för ett par månader sedan.

- Tanken från början var att salongen enbart skulle vara för män men även om jag har full beläggning hela året känns det inte riktigt som att marknaden är stor nog för att ha två personer på heltid som arbetar enbart med herrhår. Jag kände Jenny sedan tidigare så när hon kontaktade mig tvekade jag inte på att ge henne en plats i salongen.

Jenny har länge arbetat som frisör i Åre och har en gedigen kundkrets som, till skillnad från Christers, består av 95 procent kvinnor. Även om det tillkommit ett par rosa produkter i hyllan har stämningen i salongen inte förändrats.

- Jag var lite orolig att mina manliga kunder skulle känna att det var tråkigt att det satt en tjej bredvid och att det luktade hårspray, men det har inte alls varit ett problem. Vi kompletterar varandra och dessutom kan vi ju erbjuda bättre service och ha öppet fler timmar per vecka.

Läs  även: Petersson & Toth - Runda former och kvalitet


Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.Längtan efter att förfina sitt hantverk gav Christer Ridderstårle styrkan att öppna sin egen herrsalong.

Minemalt lager en ekonomisk fördel
När Christer öppnade salongen sa han blankt nej till att färga och permanenta.Det betydde att han också sa nej till nästan 50 procent av sina kunder. Det berodde dels på att han ville förfina sitt hantverk men han såg det även som en ekonomisk fördel.

- Grundtanken är att jag inte ska ha ett för stort lager och låsa upp tillgångar i färg och permanent. När det kommer till klipp och skägg är det inga produktkostnader som läggs på.  Ju mindre kostnader man har, desto mindre behöver man jobba och desto mer kan man åka skidor. Jag älskar att jobba men jag vill hinna åka skidor också.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg. Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.
Efter nästan 30 år som frisör ville Christer förfina sitt hantverk av herrklippningar och skägg.

Höga toppar
Att vilja åka skidor är Christer långt ifrån ensam om att vilja i Åre. Inte oväntat skiftar trycket i byn under året med de högsta topparna vid nyår, sportlov och påsklov. Förutom glada skidåkare fylls byn också av säsongsarbetare under vinterhalvåret, även om de kanske inte går och klipper sig så ofta.

- Det är ju skillnad från att bo i en vanlig stad där det är jämnt skägg jämnt. Här rörs hela byn om under skidsäsongen och det blir en sån härlig mix av kunder. Hit kommer allt från stockholmare i kashmirrockar med den senaste trendfrisyren till de som kommer direkt från fjället i gummistövlar och skoterjacka.

Under de sju år som Christer bott i byn har det skett stora förändringar. I början var det nästan helt tomt under sommarmånaderna. Nu har intresset för cykel, löpning och vandring ökat och fler gillar att vistas i fjällen även på sommaren.- På sommaren kommer många hit en weekend för att slappa. Det är mer ”laid back” än på vintern när alla ska göra allt samtidigt. Det är det som är så kul med att bo här. Att det är sådana kontrast.

Sedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökatSedan salongen öppnade för 1,5 år har popularitet bara ökat.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jonas Kullman

Läs även: Hår, träning och citypuls hos Studio Levels

.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

DS produktserie är speciellt utvecklad för de som vill förebygga överbelastning av kemikalier, eller lider av doftöverkänslighet.
Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

True Divinity är ett exklusivt stylingverktyg som kombinerar estetik, kvalitet och skonsamhet med modern teknologi. Läs mer om plattången här.
Nya Mad About Curls & Waves  från Schwarzkopf Professional

Nya Mad About Curls & Waves från Schwarzkopf Professional

Mad About Curls & Waves är ett heltäckande vård- och stylingkoncept speciellt framtaget för olika typer av självlockigt hår. Läs om Schwarzkopfs nya serie som låter dig framhäva dina kunders unika personlighet!
Curling Wand från Cloud Nine

Curling Wand från Cloud Nine

Cloud Nine Curling Wand är verktyget som är perfekt för att skapa både slarviga beachlockar och lockar med volym. Läs mer om Curling Wand här.
Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Med Super Kay Cream permanentfärg behöver du inte använda vårdande plex-produkter, eftersom produkten i sig är berikad med Ultraplex som reparerar håret.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!
Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

När Årets Frisör 2018 arrangerades på Vasateatern i Stockholm fanns hela Sveriges frisörelit på plats för att prisa förra årets mest framstående frisörer.
Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, tillsammans med L'Oréal Professionnel, stylade okonstlat och ungdomligt hår till Cecilie Bahnsens visning vid Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Cari Forsgren

Cari Forsgren

Under 2017 hann Cari Forsgren både bli utnämnd till Årets barberare och öppna en egen barbershop i Stockholm. Nu vill hon sätta barberarna på kartan i Sverige.
Herbert Patzer

Herbert Patzer

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? De har alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.

Annons

Nya videor se fler videor

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.