leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Wella Making Waves: En resa som förändrade liv

Vardagen som frisör i Kambodja skiljer sig markant från hur vi har det här i Norden. Det fick frisörerna Ravin Sandi och Maria Lysebjerg uppleva samtidigt som de förändrade livet för några av landets utsatta ungdomar genom Wella och UNICEF:s utbildningsprojekt; Making Waves. 

Making Waves är ett utbildningsprojekt som anordnas av Wella och UNICEF för att hjälpa utsatta ungdomar ut ur fattigdom.Making Waves är ett utbildningsprojekt som anordnas av Wella och UNICEF för att hjälpa utsatta ungdomar ut ur fattigdom.

Svenska Ravin Sandi från Hair Office i Karlstad och danska Maria Lysebjerg från Salon Lysebjerg i Næstved har varit med om en resa som förändrat livet för utsatta ungdomar i Kambodja. Innan de åkte hade de båda frisörerna ingen aning om att resan även skulle förändra deras egna liv.

- Resan med Making Waves har varit en känslomässig bergochdalbana, säger Maria. Det är obeskrivligt givande att få vara där för människor på det sättet och få möjlighet att dela med sig av den glädje man har till sitt yrke och känna hur inspirerade de här människorna har blivit.

Sedan 2011 åker varje år tio frisörer från olika delar av världen som mentorer för att delta i det ideella projektet Making Waves, ett samarbete mellan Wella Professionals och UNICEF. I år kom mentorerna från bland annat Danmark, Sverige, Australien, Storbritannien, Nederländerna och Nya Zeeland. Projektets vision är att erbjuda utsatta unga människor en praktisk utbildning genom mentorskap och förse dem med den kunskap de behöver för att skapa sig en ljusare framtid.

Tidigare har projektet besökt Vietnam, Rumänien och Brasilien och totalt har över 44 800 unga människor stärkts på deras väg ut ur fattigdom. I år var det ungdomar i Phnom Penh i Kambodja som fick möjlighet att ta del av projektet.

Läs även: Fratres M barberade Hair Magazines män till förmån för Movember

Under utbildningsprojektet Making Waves fick eleverna lära sig allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering.Under utbildningsprojektet Making Waves fick eleverna lära sig allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering.

Verkligheten i Kambodja
I Phnom Penh möttes mentorerna av en verklighet som var väldigt olik vardagen de var vana vid. Det var varmt, fuktigt och smutsigt. Fattigdomen var utbredd och klasskillnaderna var stora, och tydliga.

- Det var väldigt annorlunda, berättar Ravin. Frisörerna i Kambodja har inte samma förutsättningar att kunna ha, vad vi kallar, ett normalt liv. Vi såg allt från salonger ute på gatorna där de klippte utomhus eller under plåttak i slummen till exklusiva salonger inne i staden. Vi träffade många trevliga människor men det var också mycket som var jobbigt, men viktigt, att uppleva.

Maria berättar också om en tydlig kulturskillnad och det stora intresset som finns för frisöryrket.

- I Kambodja är det män som klipper män och kvinnor som klipper kvinnor. De människor vi träffade i salongen var väldigt intresserade av vårt arbete, speciellt kvinnorna. Vårt yrke är verkligen något som många kvinnor arbetar med och vill arbeta med.

Här lär Ravin en av eleverna att locka håret med hjälp av plattång.Här lär Ravin en av eleverna att locka håret med hjälp av plattång.

Kackerlackor och fladdermöss
Undervisningen hölls i en utbildningslokal mitt i stan. Även här var det stora skillnader mot vad de var vana vid.

- Vi kom till lokalen en dag innan eleverna för att röja upp och ställa iordning, berättar Ravin. När vi öppnade kartongerna med verktyg så kröp det ut kackerlackor som sprang runt på golvet. Det var kvavt och varmt. Vi hade fläktar men på eftermiddagen blev luften så varm att fläktarna bara blåste vidare varmluft.

Det var begränsad tillgång till elektricitet, speglar med sprickor i glaset och pallar med vingliga ben. Men det var ändå inte det värsta.

- Det jag minns allra tydligast var att det var fladdermöss i taket varje dag, säger Maria. De satt på väggarna och flög runt, framförallt på eftermiddagarna. Varje morgon fick vi torka bort fladdermusspillning från arbetsplatserna, golvet och speglarna innan eleverna kom.
Under deras tid i Kambodja fick mentorerna ytterligare perspektiv på livet.

- En dag åkte vi ut i slummen och fick se hur folk bodde där och då kändes lokalen helt plötsligt lyxig, säger Ravin. Allt är ju relativt och med kambodjanska mått så var det faktiskt bra lokaler vi var i.

Läs även: WELLA-UNICEF Making Waves 2016 i Vietnam

Utbildningslokalerna skiljde sig markant från vad vi i Norden är vana vid. ”Varje morgon torkade vi bort fladdermusbajs från arbetsplatserna, golven och speglarna innan eleverna kom”, berättar Maria. Utbildningslokalerna skiljde sig markant från vad vi i Norden är vana vid. ”Varje morgon torkade vi bort fladdermusbajs från arbetsplatserna, golven och speglarna innan eleverna kom”, berättar Maria.

Engagemang och nyfikenhet
Totalt var det 19 studenter som fick intensivträning och elva nybörjare som fick en introduktion till frisöryrket. Nytt för i år var att mentorerna även höll en ”training for trainers” session för sju frisörlärare för att bredda deras kunskap så att de kan fortsätta att leverera utbildning med hög kvalitet till eleverna.

- Eleverna var oerhört olika och kom från olika bakgrunder men det de hade gemensamt var deras ödmjukhet, enorma engagemang och nyfikenhet, säger Maria. Vi tvivlade inte på att de försökte lära sig så mycket de bara kunde.

Ett starkt team
Under projektets gång tränades eleverna i grundläggande tekniker, i allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering. Genom att dela med sig av sin kunskap inspirerade mentorerna eleverna till att själva ta kontroll över sin framtid som frisörer och ge dem en stabil grund att stå på.

Trots att mentorteamet aldrig hade träffats före resan blev de snabbt ett team med stort T.

- Vi hade ett helt fantastiskt team och vi arbetade så bra tillsammans, berättar Maria. Det var befriande eftersom alla mentorerna var väldigt olika. Som grupp höjde vi både varandra och eleverna. Vi har verkligen blivit som en familj.

Mentorernas teamwork och glädje smittade av sig på eleverna.
Mentorernas teamwork och glädje smittade av sig på eleverna.

En ljus framtid
Mentorernas glädje smittade av sig på eleverna och gjorde att undervisningen blev både lärorik och kul. Den enda utmaningen som mötte dem var språket.

- Vissa av eleverna kunde lite engelska men de flesta förstod inte ett ord, säger Ravin. Vi hade två tolkar som hjälpte till men med tio mentorer och ett 20-tal elever var det svårt för dem att hinna med. Därför blev kroppsspråket otroligt viktigt, genom det kunde vi prata samma språk.

Trots språkförbistringen tvivlar mentorerna inte på att de har gjort en skillnad för elevernas framtid.

- Jag blir så sentimental när jag tänker på hur det kändes att uppleva hur tacksamma de här människorna var över det vi gjort, säger Maria. Att känna hur mycket det betydde för dem att vi investerade i dem, trodde på dem och såg en ljus framtid för dem.

Kroppsspråk är universellt och glädjen som elever och mentorer gav till varandra är obeskrivlig.Trots att eleverna inte kunde engelska var det inga problem att kommunicera. Kroppsspråk är universellt och glädjen som elever och mentorer gav till varandra är obeskrivlig. Eleverna ville få ut så mycket som möjligt av dagarna tillsammans med mentorerna. Elevernas engagemang och tacksamhet gick inte att ta miste på. De ville få ut så mycket som möjligt av dagarna tillsammans med mentorerna. 

Stor tacksamhet
Ravin och Maria är båda otroligt tacksamma över att ha fått varit en del av projektet och resan, inte bara själva resan till Kambodja utan även den personliga resa som den innebar. Trots att syftet med projektet var att hjälpa till att förändra livet för de utsatta eleverna i Kambodja är det tydligt att det även förändrat livet för mentorerna.

- Det är så viktigt att älska det man gör. Vi måste vara tacksamma för allt från lokalen vi jobbar i, att vi har tak över huvudet och att vi jobbar för att leva, inte för att överleva, säger Ravin. Jag har hunnit göra en del i min karriär hittills men detta är det ändå det jag är allra mest stolt över, det jag har gett till eleverna och till mig själv. Jag rekommenderar alla mina frisörkollegor att söka nästa år.

Även Maria rekommenderar andra frisörer att ta del av upplevelsen som volontär för Making Waves.

- Det går inte att beskriva vad det gör för en som människa att hjälpa utsatta människor på det här sättet. Man förväntar sig en resa där man ska åka och göra skillnad för dem men kommer hem själv med en känsla av att de här människorna har förändrat dig. De har visat dig hur du blir den bästa utgåvan av dig själv. Vem vill inte uppleva något sådant?

Text: Camilla Svensson
Foto: Wella Professionals och privat

Se fler bilder i galleriet!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Biolage R.A.W. Color Care - hårvårdsserie för färgbehandlat hår

Biolage R.A.W. Color Care - hårvårdsserie för färgbehandlat hår

Den senaste lanseringen från Biolage R.A.W. är Color Care - en hårvårdsserie bestående av schampo, balsam och värmeskydd för färgbehandlat hår.
No Yellow Gigs och No Orange Gigs från Kepro KayPro nu hos Hairmail

No Yellow Gigs och No Orange Gigs från Kepro KayPro nu hos Hairmail

Schampo och hårmask som bevarar svala silvriga toner och eliminerar gula/orange toner. Finns både för blonda hår och för mörka färgade hår.
Lombard presenterar torrschampo och styling i ett från Keune

Lombard presenterar torrschampo och styling i ett från Keune

Torrschampo och styling i samma produkt! Keune Blend Refreshing Balm absorberar fett utan att lämna några rester.
Nya BC Bonacure - Nu hos Schwarzkopf Professional

Nya BC Bonacure - Nu hos Schwarzkopf Professional

Med nya BC Bonacure får du chansen att upptäcka kraften från hudvårdsteknologier för alla olika hårtyper. Läs mer om produkterna här:
BaBylissPRO lanserar Miracurl MKII

BaBylissPRO lanserar Miracurl MKII

Nya Miracurl MKII tar automatiska locktänger till en helt ny nivå. Dina kunder kan få det utseende de önskar med bara ett verktyg.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.
Hair Magazine besökte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besökte Cosmoprof i Bologna

Efter 50 år har Cosmoprof vuxit till ett av världens största arrangemang i den professionella skönhetsbranschen. Spana in allt från mässan här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Dejan Cekanovic

Dejan Cekanovic

Dejan har alltid gått sin egen väg. Vägen har varit långt ifrån rak men den har tagit honom till London, Paris och New York och nu till hans egen studio i Hammarbyhöjden. Hair Magazine fick chansen att träffa Dejan OCH hans livsverk - dockorna.
Roger Persson

Roger Persson

Mormorshår, tuppkam och crazy colours. Cybtekk Hair Studio i Göteborg har ett lite annorlunda signum. Men så är ägaren Roger Persson också före detta punkare.

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.