leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Robert Preston - orädd kreatör

Från bygglinjen i Tensta till modeveckor i Paris. Robert Preston är idag en av Sveriges mest erkända frisörer. Hair Magazine har träffat denna orädda kreatör som går in i allt med ett barns glädje och  nyfikenhet.

Robert Preston - orädd kreatör
Robert Preston är en av Sveriges mest erkända frisörer och kreatörer.

 Såg du den här? säger Robert när vi kommer ner i källaren till Preston Hair samtidigt som han visar upp en film han lagt upp på Instagram. Filmen är från en plåtning dagen innan där det sitter en modell i stolen och Robert står bakom och fönar sitt eget hår.

- En skitsnygg modell och så fönar man sig själv, haha! Utbrister han med glimten i ögat. Att styla hår på modeller vid modefotograferingar är näst intill vardagsmat för frisören och kreatören Robert Preston. Förutom att skapa hår vid modefotograferingar driver han Preston Hair i Stockholm, sätter trender under modeveckorna i Paris och är en del av juryn vid Årets Frisör. Bland annat.

80-talets anda
Trots att Robert är en av Sveriges mest erkända frisörer var det inte självklart att han skulle bli frisör. Han sökte in till frisörlinjen på gymnasiet men hade inte betyg nog för att komma in.

- Jag var skitdålig i skolan. Att fogas in i 80-talets anda, passa in i mallen och sitta still i ett klassrum i Tensta var inte min grej. Skolan var ändå en social plats där jag träffade mycket människor, så det var inte tråkigt. Det var nog mer ett myror-i-brallan-syndrom jag hade. Istället för att bli frisör, som sin far, gick Robert byggteknisk linje på gymnasiet. När han var klar med utbildningen stod han redo att ta sig an vuxenlivet och arbetsmarknaden men slogs i ansiktet av byggkraschen. Det fanns inte ett jobb i sikte.

- Det är en ganska svår situation att stå i när man ska ta sina första steg som vuxen, att bygga upp ett självförtroende och planera för en framtid.

Robert Preston - orädd kreatör
Robert och Preston Hair är ambassadörer för L’Oréal Professionnel men är även sponsrade av Dyson, ett samarbete de är stolta över att ta del av.

En parodi på män

Efter påtryckningar från sin pappa åkte Robert till Glasgow, Skottland, för att hälsa på släkten och samtidigt gå en privat frisörutbildning. Något som blev lite av en chock.

- Jag hade ju formats som ung man in av ett extremt manligt umgänge genom byggbranschen. Det är nästan en parodi på hur män ska vara. Att sedan kastas in i en bransch som i princip är tvärt om är ju självklart lite annorlunda. Det tog tid för Robert att ta till sig frisöryrket och allt vad det innebär. Utbildningen, som bara var på åtta månader, gav honom mest en säck obesvarade frågor men väckte ändå ett intresse för yrket. Dessutom kände han att han ville leva upp till sina föräldrars förväntningar eftersom de betalat utbildningen. Så det var bara att bita ihop och fortsätta.

- Frisöryrket i sig själv är extremt kommunikativt, det handlar så mycket om relationer. Att vara en testosteronfylld 20-åring som har pratat om tjejer med andra män de senaste åren till att faktiskt prata med kvinnor är två helt skilda världar. Det är många steg att ta för att bygga upp det som frisöryrket är synonymt med; närhet och respekt. Det är kärnvärderingar som nästan är mer viktigt än det kreativa.

Fem snabba med Robert PrestonFem snabba med Robert Preston
Fem snabba med Robert Preston.

En spark i rätt riktning
Väl tillbaka i Stockholm jobbade Robert i sin pappas salong. Att bo hemma och jobba tillsammans med sin far blev snart påfrestande för en ung man som fått smak för det självständiga livet. Han sökte jobb som städare hos Eliza Kruuse som äger KRUUSE/CO på Östermalm. Efter en strålande intervju fick Robert besked om att han inte fick jobbet.

- Hon såg igenom mig, att jag egentligen var en feg frisör som mest ville städa där för att kunna suga åt mig information. Det kändes lite snopet att inte få jobbet, men å andra sidan sparkade hon mig i rätt riktning. Eliza rekommenderade Robert till en frisörkollega, dåvarande presidenten för Intercoiffure, Kjell Johansson, och helt plötsligt hade han en plats som frisör på Kjells salong Fatale.

Robert Preston - orädd kreatör
För Robert var det lite av en chock att gå från den näst intill parodiskt manliga byggbranschen till frisörbranschen. Idag trivs han som fisken i vattnet i salongen, på scen, backstage och på plåtningar.

I gråzonerna av okunskap
Kjell tog med Robert till Paris där han inför en stor publik fick representera Sverige vid en av Intercoiffures visningar.

- För mig var det inget märkvärdigt, jag trodde att alla fick göra sånt. På scen valde Robert att både färga och klippa trots att han bara hade tio minuter till förfogande. Färgen såg till en början ut som att någon knäckt ett ägg i modellens huvud men efter att ha fönat håret i förpigmenteringsskum istället för vanlig mousse transformerades både klippningen och färgen. Någon man inte ”skulle göra”.

- Jag kände inte till varken ramar eller regler. Det är något jag har försökt bibehålla genom hela livet. Att gå in i allt med ett barns kreativa glädje och nyfikenhet och att inte alltid veta vad som är rätt eller fel. I gråzonerna av okunskap kan nya saker ske. Känslan av att stå på scen i Paris för första gången är något han alltid kommer att minnas. Minnet har dock naggats lite i kanten av att Robert efter ett tag började tvivla på varför han fått möjligheten, som visade sig inte vara självklar för alla.

- Det slog mig långt senare att jag förmodligen inte skickades till Paris på grund av min kompetens, utan för att jag var kille, hetero och frisör. Det känns som att jag blev könskvoterad. För min del blev jag förbannad när jag kom på det, och jag bestämde mig för att jag måste jobba hårdare. Jag vill ju vara där jag är för att jag är bra på det jag gör.

Robert Preston - orädd kreatörRobert Preston - orädd kreatör
I källaren hänger det bilder på Roberts pappa som också är frisör och en självklar förebild.

Yes-man
Sedan den första gången på scenen i Paris har Robert rest världen runt och varit en del av modeveckor, utbildningar, visningar och modeplåtningar. Bland annat blev han den första svenska frisören som kom in i L’Oréal Professionnels internationella team.

- Jag tror inte att jag alltid har varit bäst för jobbet, däremot är jag den person som oftast har tackat ja. Jag tror att väldigt många väljer att tacka nej om de inte känner sig redo när frågan ställs, istället för att tacka ja och sedan göra sig redo till när uppgiften ska utföras. Mycket av Roberts internationella arbete berodde på att många trodde att det var det han ville göra, även om så inte alltid var fallet.

- Ibland var jag skitnervös! Jag har känt oro för att misslyckas, göra fel och göra folk missnöjda. Att kliva ut på scen är inte alltid helt naturligt, det handlar nog mer om att ge sken av att det är naturligt än att det faktiskt är det. Fast när jag väl står där uppe brukar jag faktiskt tycka att det är rätt roligt. När man får beröm för saker får man dessutom en kick av det och då vill man ha mer.

Ett team
En period i Roberts liv som format hans karriär var tiden på Toni&Guy under ledning av Steve Terry.

- Vi var ett gäng galningar som jobbade där som var drivna och det har gått bra för väldigt många av de som var där då. Vi hade kul. och peppade varandra som ett team.Efter att sedan ha hyrt stol på SACHAJUAN kände Robert att det var något som saknades. Han hade härliga kollegor och vänner i salongen men var inte del av en grupp på samma sätt. Som egenföretagare kände han sig ensam, och därför valde han att starta Preston Hair.

- Jag ville ha ett team, en stark grupp med bra kommunikation. Dessutom hade jag en naiv föreställning om att jag skulle bli mer fri som chef, vilket inte var sant.

Robert Preston - orädd kreatör
Istället för att vara med i ett korpenfotbollslag, spela i ett hobbyband eller springa Iron Man är Roberts hobby att göra kreativa plåtningar – bara för att det är kul.

Expandera rollen som frisör
Tanken med Preston Hair var att skapa en liten, lokal frisörsalong med en hög ambitionsnivå.

- I Sverige håller vi generellt väldigt hög klass, vilket är fantastiskt. Jag ville att Preston Hair skulle hålla en jättehög svensk klass där det är behagligt och trevligt i salongen men där vi också har möjlighet att göra externa, kreativa arbeten och expandera rollen som frisör. Att driva en salong och vara chef förde med sig fler utmaningar än Robert hade räknat med och insiktsfullt ser han tillbaka på de tio år som salongen har funnits.

- Jag tror att man är olika personligheter i olika skeden i livet. I grund och botten är jag inte en chef, jag är kreatör. Efter ett tag rannsakade jag mig själv och insåg att många av de saker jag tagit på mig att göra fanns det människor i min omgivning som var mycket bättre på. Där och då skedde en omorganisation där bland annat Robert fru, Lisa, blev en stor del av organisationen. Även medarbetarna har egna ansvarsområden.

- Självklart är jag chef idag men jag har inte alla rollerna. Det gör att jag är mer harmonisk och kan fokusera på det jag är bra på. Har man byggt ett företag som man vill ska vara någorlunda självgående måste man ha förtroende för sina medarbetare. Det tog mig tid att lära mig det. Robert utvärderar hela tiden sig själv för att kunna se hur han kan utvecklas och bli bättre i alla avseenden. Idag påverkas han dessutom mycket av sina barn och deras utveckling.

- Genom mina barn ser jag en förlängning av mig själv även om de har ett mycket större sportintresse än jag har. Ibland blir jag nästan lite irriterad över att de är så ointresserade av lådorna med fjädrar och löshår i min studio hemma. Visst skulle jag kunna tvinga dem till det men jag tycker att de ska hitta sin egen väg.

Robert Preston - orädd kreatör
Som ung frisör fick Robert genom Intercoiffure möjlighet att stå på scen i Paris och efter det har de internationella uppdragen avlöst varandra. Bland annat blev han förste svensk att komma in i L’Oréal Professionnels internationella team.

"Det var bättre förr"
Roberts väg dit han är idag har definitivt inte varit spikrak, men han har lärt sig mycket på vägen, bland annat genom att våga göra misstag.

- Idag har jag mycket erfarenhet och jag är passionerad kring vår bransch, framförallt för att vi har ett sådant oerhört analogt yrke som har klivit in i en digital era. En del av frisörbranschen som har utvecklats enormt de senaste åren är ju barberarsidan som kommit tillbaka starkt. Det är kul att se att män och kvinnor arbetar primärt med män. Det är något jävligt rock’n’roll med det. För övrigt tycker Robert att delar av frisörbranschen på många sätt står och stampar. Anledningen tror han är att klassiska svenska frisörsalonger har haft det lite för bra genom åren.

- Kassaapparater fanns inte, vi spottade ut permanenter och pengarna rullade in. På de som var med på den tiden, när vi inte ens hade moms, låter det som att det var som att vinna på lotto varje dag man gick till jobbet. Jag får tillägga att jag är för ung för att ha varit med på den tiden men det är många som tjatar om att det var bättre förr, och det var det. Sedan fick vi samma krav på oss som alla andra. Släpp det, gå vidare och gå framåt. Vi kommer att behöva möta framtiden med nya ögon och det är ju det bästa. Det är nu spännande saker kan hända.

Robert Preston - orädd kreatörRobert Preston - orädd kreatör
Robert öppnade Preston Hair på Narvavägen i Stockholm för tio år sedan med ambitionen att skapa en liten, lokal frisörsalong med en hög ambitionsnivå. I källaren finns allt som kan behövas för att snabbt mobilisera frisörerna för kreativa uppdrag utanför salongen.

TEXT: CAMILLA SVENSSON
FOTO: MIKAEL SJÖBERG
.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm fungerar som en intensiv inpackning under natten för starkare och friskare ögonfransar och ögonbryn.
Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W-familjen har fått ett nytt tillskott i form av serien Biolage R.A.W. Scalp. För att ett sunt hår börjar med en sund hårbotten.
ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerar den nya limited edition kollektionen #ghdglacialblue i en frostigt blå nyans inspirerad av höstens och vinterns catwalk-trender.
SP Reverse från Wella System Professional

SP Reverse från Wella System Professional

Wella System Professional: SP Reverse är en serie som lugnar stressat hår, ger tillbaka elasticitet, smidighet och glans, med ett effektivt skydd mot frissighet.
Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Gold Lust Mystify Restyling Spray från Oribe återaktiverar gårdagens stylingprodukter, samtidigt som den vårdar och skyddar mot skador från värmeverktyg.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Aveda Congress i Minneapolis

Aveda Congress i Minneapolis

I samband med Avedas 40-årsjubileum anordnades den största kongressen hittills i Avedas historia i Minneapolis, Minnesota och Hair Magazine fick följa med.
Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Antonio Axu

Antonio Axu

Revansch - Motgång - Revansch igen. Antonio Axus liv har varit en ständig kamp. Nu ska han ändra på det och satsa mer på sig själv.
Ola Lewitschnick och Emma Mills

Ola Lewitschnick och Emma Mills

Går du förbi Surebabyyes på dagen ser den ut som en helt vanlig salong. På kvällen däremot, då de flesta frisörsalonger är mörka och tysta, händer det alltsom spännande saker i källarlokalen i hjärtat av hippa Hornstull.

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.