leverantörer

Frisörkurser

Webshops

 

Hair Magazine har talat med fyra frisörer som har god erfarenhet av att delta i stora internationella tävlingar kring vad det krävs för att delta. Vi passade också på att fråga varför de gör det och vad de får ut av det. Och en sak är i alla fall klar – man måste delta för att kunna vinna, och man ska lägga tid och energi på det!

Frisörer är passionerade eldsjälar som brinner för deras bransch, och för att kunna leva ut den kreativa delen av yrket deltar många i tävlingar. Flera av de stora internationella varumärkena arrangerar tävlingar, såsom Revlon Professional som anordnar Style Master, American Crew Allstar, Goldwell Color Zoom och Wella TrendVision Award. Dessutom anordnas frisörmästerskap på hemmaplan, exempelvis Årets Frisör som Frisörföretagarna står bakom där flera kategorier ingår. Men vad krävs för att delta i tävlingar? Hur mycket arbete ska läggas ner, och inte minst, vad får man ut av det? Det har vi frågat fyra tävlingserfarna frisörer om.

 

KEVIN SKOU BIRK,

Tradium i Randers, Danmark, vann den danska American Crew All Stars-tävlingen 2015.

 
Förstaplatsen i internationella American Crew All-Star Challenge 2015 gick till ukrainaren Sergey Shapochka. Som nummer två till höger om vinnaren (bredvid svenska deltagaren Homan Taghizadeh) står Kevin Skou Birk tillsammans med de andra finalisterna.


Därför deltar jag i tävlingar:

- Det är en superspännande utmaning. Jag var med i American Crew All Stars-tävlingen och jag deltog i princip för att se om jag kunde vinna. Jag hade en aning om att jag hade en bra idé, men det är det säkert många som anser att de har. När det så visade sig att jag vann i Danmark var det en fet upplevelse.

Ytterligare en anledning till att Kevin deltog, förklarar han var för att få möjligheten att åka sex dagar till Rom och tillbringa dem med inspirerande människor, och för att få en photoshoot med en superprofessionell fotograf med professionella människor omkring sig.

- Och så är jag ju begeistrad över processen. Att förbereda sig till tävlingen, researcha och närma sig uppgiften mer teoretiskt och analytiskt än att ”bara” klippa en frisyr.


Detta krävs för att delta – så förbereder jag mig:

- Det krävs att man gör en insats, och att man är villig att göra det! Den danska delen av tävlingen är en bild där man ska göra en frisyr som avspeglar American Crew, och som visar min tolkning samt mina tankar och reflektioner kring tidens trender. Samtidigt skulle man förklara var inspirationen kom från, hur man hade klippt och stylat modellen och vilka produkter man hade använt för att uppnå resultatet. Att samla de många elementen och få det till att utmynna i en stil med en twist av något nytt tyckte jag var väldigt spännande. Kevin gjorde mycket research för att hitta stilen ”The American Crew way”.

- Men det är ju upp till en själv hur mycket tid man vill lägga på det, säger han. Här efter allierade han sig med en professionell fotograf som hade koll på sitt hantverk.

- Och det är viktigt tycker jag. Man kan förmodligen själv ta en bild, men det liknar lätt en silverbröllopsuppställning. Så jag valde att anlita en professionell. Där efter fann Kevin en modell som hade det hår, ansikte och uttryck han menade kunde avspegla den look han sökte.

 
Kevin Skou Birk vann den danska All-Star Challenge-tävlingen med den här stylingen på modellen Morten.


Det får jag ut av att delta i tävlingar:

- Jag fick sinnesjukt mycket ut av det. Inte minst för att jag vann och gick vidare till den internationella tävlingen, där jag mötte många spännande och inspirerande människor som brinner för mäns hår så som jag gör, och som älskar att vara kreativa och inte minst kan ta mäns hår till en helt ny nivå. Men också själva processen menar Kevin att man lär sig mycket av, och han uppmanar alla som har lust att pröva det.

- Man lär mycket av att ha ett kreativt samarbete med en modell och en fotograf, och när man får lov att nörda med sakerna utvecklar man också sitt sätt att arbeta som frisör. Härutöver har jag fått goda kontakter. Jag har exempelvis precis varit i Berlin och klippt och stylat till en photoshoot, berättar Kevin och avslutar med att säga att man inte ska låta sig avskräckas, och att man ska delta för att vinna och lägga den tid och kraft det kräver.

- Det kan hända att det går vägen i alla fall, men min erfarenhet säger mig att vill man ha något ska man kämpa för det.

 

PATRICIA HILLHAMMAR,

Elite by Ulla-Britts Hårdesign, Kungsbacka, Vann Wella TrendVision Award 2015:

 Patricia Hillhammar, vinnare av Wellas nationella TrendVision Award 2015
Patricia Hillhammar, Elite by Ulla-Britts Hårdesign, vann Wellas nationella tävling TrendVision Award 2015.


Därför deltar jag i tävlingar:

- Jag deltar i tävlingar av många olika orsaker, men framförallt för att jag är en tävlingsmänniska och det ger mig en kick. Och jag tycker det är det bästa sättet att utveckla sig själv på. Både genom att själv skapa frisyrer till tävlingen och genom att se vad de andra deltagarna kommer med, berättar Patricia Hillhammar, som senast har varit med i kategorin ColorVision under Wella TrendVision Award. Hon berättar också att det naturligtvis skiljer sig mellan tävlingar där man ska skapa en bild och där man ska arbeta på plats.

- Jag kan gilla de tävlingar där man skapar på plats, för deltagarna – trots att vi är konkurrenter – hjälper varandra och stämningen är super, säger hon och fastslår samtidigt att deltagande i en tävling är den bästa utbildning man kan få. Patricia har deltagit i TrendVision fem gånger, och härutöver i fyra andra tävlingar.

- Det ger en fantastiskt bra erfarenhet.

Läs även: Wellas TrendVision Award har avgjorts!

Detta krävs för att delta – så förbereder jag mig:

- Det är olika i förhållande till de olika tävlingarna hur mycket man behöver förbereda innan själva tävlingen. När det gäller TrendVision lägger jag väldigt mycket tankeverksamhet på att skapa en bild av vad jag vill med mina modeller. Därefter ska jag naturligtvis hitta en modell, och så ska jag hitta den stil och de kläder jag menar matchar det hår jag vill visa.

För Patricia handlar det i hög grad om hands-on-övningar.

- Jag övar mig på modellen som ska följa med till tävlingen, så jag vet precis hur mycket färg som ska användas i hennes hår, hur det ska läggas och hur hennes hår ska stylas för att uppnå precis den look jag vill framhäva.

Patricia lägger ungefär 20 timmar inför en tävling när hon ska göra arbetet på plats, och det sker primärt med modellen, men också på träningshuvuden.

- Men när man arbetar med kunder hela tiden ger det ju också övning i förhållande till klippning, styling och färgning, konstaterar hon.

 Patricia Hillhammars modell under finalen av Wella TrendVision Award Patricia Hillhammars modell under finalen av Wella TrendVision Award
Patricia Hillhammars modell under finalen av Wella TrendVision Award som ägde rum under WellaFest i Stockholm tidigare i år.


Det får jag ut av att delta i tävlingar:

- Jag får ut väldigt mycket av att delta i tävlingar. Det ger massa erfarenhet och är en fantastisk utbildning och utveckling. Jag lär mig otroligt mycket och så får jag tillfälle att arbeta med min passion för tävlingar och hår. Dessutom har den salong Patricia arbetar på, Elite by Ulla-Britts Hårdesign, ett rykte om att vara en salong som tävlar mycket. Det gör att kunderna intresserar sig väldigt mycket kring det och att det alltid finns något spännande att tala om i salongen.

- Det gör bara vardagen roligare, säger Patricia, och hon avslutar med att berätta att hon kommer delta i tävlingar så länge hon har tid, eftersom det kräver att man investerar en del av sin fritid.

Läs även: Patricia Hillhammar vinnare i internationell frisörtävling


MARK NORDSKOV,

Fi5ve, Danmark, vann danska versionen av Goldwells Colorzoom 2015 i Partner-kategorin:

                         Mark Nordskov, vinnaren av Partner Category i den danska ColorZoom-tävlingen 2015, här tillsammans med Therese Gyoni från Kao
Mark Nordskov, från danska salongen FI5VE, vann Partner Category i den danska
ColorZoom-tävlingen 2015. Här tillsammans med Therese Gyoni från Kao.

 
Därför deltar jag i tävlingar:

- Egoism. Så är det. Jag vill bevisa att jag kan, och att jag är den bästa. Det berättar Mark Nordskov som har vunnit ett flertal tävlingar. Utöver Goldwells danska version av ColorZoom, som han har vunnit tre gånger liksom han 2009 även vann den internationella finalen, har han också vunnit i de danska tävlingarna L’Oréal Color Trophy, Revlon Professionals Style Master och Wella TrendVision Award.

- Jag deltar i de tävlingar där idén kommer till mig och det är klockrent hur jag ska angripa uppgiften så snart jag ser upplägget. Gör det inte det, deltar jag inte. Jag vill göra det ultimata och jag vill vinna. Det är lite för dyrt att bara ställa upp för nöjes skull, fastslår Mark som vidare menar att man ska gå ”all in” när man bestämmer sig för att delta.

- Priset för stylister, makeup-artister och fotografer är det samma oavsett om man vinner eller förlorar – och då kan man lika gärna använda sina pengar ordentligt.

Detta krävs för att delta – så förbereder jag mig:

- När jag ska delta i en tävling samlar jag allt material som finns. Jag skapar moodboards, klipper ut ur tidningar, samlar idéerna och når fram till vad min utgångspunkt ska vara och vad jag vill. Det är också otroligt viktigt att hitta den profil företaget som håller i tävlingen önskar få fram. Det är ett fel riktigt många faktiskt begår – och det sagt med den allra största respekt. De glömmer att sätta sig in i företagets ideologi, för det läggs mycket pengar och krafter på guidelines till oss. Så vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt. När idén är funnen och stilen är lagd, hittar Mark en modell och så startar han samarbetet med modell, makeup-artist, stylist och inte minst fotograf, där han alltid anlitar Christina Havemann.

- Det är väldigt viktigt att hitta en modell som har obetingad tillit till dig, och som du har obetingad tillit till. Liksom som med de andra samarbetspartnerna. För när vi står med det färdiga resultatet är det lika mycket deras förtjänst som min. Han menar att man ska använda professionella människor.

- Man kan absolut vinna med gott humör och en väninna som kan lägga en fin eyeliner, men man kan också hitta guld i Arresø (Danmarks största insjö, reds. anm.). Sannolikheten är bara inte särskilt stor! Den tid som Mark lägger ner på förberedelser kan variera från några dagar till flera månader, och ofta är de bilder som görs snabbt de bästa berättar han med ett leende.

 

Mark Nordskovs vinnarbild i
Goldwells ColorZoom Challenge 2015.
Mark Nordskov med modell.


Det får jag ut av att delta i tävlingar:

- Det jag får ut av att delta är en bekräftelse på att jag är bäst. Gan- ska enkelt! Men utöver detta hjälper det också till att skapa en god stämning i salongen. Kunderna frågar, de är nyfikna, och så vet de att om man kan vinna så kan man sitt yrke. Vidare menar han att den utveckling det skapar primärt sker eftersom man talar om tävlingarna i salongen.
- Den färg jag skapade då jag vann 2009 har jag exempelvis aldrig använt i salongen! Om Mark ska delta i en tävling igen kan han inte svara på.
- Troligtvis. Men jag kan inte ingå i en kreativ process på beställning. Den ska komma av sig själv…

 

DANIEL TOBIASEN,

Salong Shampoo Boy, Danmark, vann den danska Style Master-tävlingen 2015:

 Daniel Tobiasen, vinnare av Style Master-tävlingen 2015.
Daniel Tobiasen (till vänster), ägare av danska salongen Shampoo Boy, vann danska Style Master-tävlingen 2015 med bl.a. looken som ses på högra bilden.


Därför deltar jag i tävlingar:

- Jag deltar i tävlingar för jag tycker att det ger mig väldigt mycket att få vara kreativ på ett helt annat sätt än det man gör till vardags. Tävlingarna väljer Daniel ut från vilka riktlinjerna är.

- Bland annat tycker jag att Style Master gav mig riktigt mycket eftersom det är tre looker, en klippning. Den utgångspunkten kan jag även använda till mina kunder även om det såklart är ett annat uttryck. Men att få vara innovativ och arbeta från grunden, hitta stilen, hitta modellen och komma på tre frisyrer, det är en enormt kul, spännande och utvecklande resa.

 

Detta krävs för att delta – så förbereder jag mig:

- När jag ska delta i en tävling börjar jag gärna ett halvår före med att arbeta med träningshuvuden, testa tekniker och lugnt och stilla ta reda på vad som fungerar, och på den vägen nå fram till något som inte har setts förut. Jag leker med andra ord med håret, och plötsligt dyker det upp något jag inte hade räknat med och som bara fungerar. Daniel inspireras mycket av hands-on-processen, och han lägger riktigt mycket tid på det han kallar sin ”kreativa lekplats”.

- Och man ska njuta av det, annars ska man låta det vara…, säger han.

Disciplin kräver det också.

- Har man inte något att göra i salongen en måndag morgon är det bara att ta fram dockan. Självklart är det en del av förberedelserna att också sätta sig in i de krav som ställs i de enskilda tävlingarna, och vidare menar Daniel att det är jätteviktigt att man ser till att samarbeta med professionella makeup- artister, stylister och fotografer.

- Själva looken är viktig och det ska man lägga tid och energi på, och så ska resultatet vara superprofessionellt. Men framförallt kräver deltagande i tävlingar att man engagerar sig, och att man inte gör något halvt. För då vinner man inte!

 
Style Master-tävlingen går ut på att skapa tre olika looker med bara en klippning.

Det får jag ut av att delta i tävlingar:

- Jag får riktigt mycket ut av att delta i tävlingar. Jag kan ganska enkelt märka att jag blir bättre och bättre för varje gång jag deltar. Vill man nå toppen måste man träna hårt, men så växer man också med uppgiften.

I salongen kan Daniel märka det i förhållande till att han också här har blivit snabbare och med lika bra resultat.

- Man finner nya sätt att göra sakerna på och de kan användas i salongen.

Daniel berättar att han just nu känner att han vill delta i allt som kan ge honom något som frisör.

- Då jag var i Rom under finalen i Style Master kunde jag ganska enkelt hitta inspiration till flera års arbete i salongen bara genom att se på vad de andra deltagarna arbetade med, avslutar han.

 

Text: Pia Finne
Foto:
Sven Lindwall, Wendy Breiner, Revlon Professional Brands, Bo Bindslev

 Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines sjätte utgåva, 2015.

Nya produkter se fler produktnyheter

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Den nya serien Color från Kiepe innehåller 15 nya saxar. Colorsaxarna kommer i tre olika längder 5", 5,5" och 6" och finns i fem fina färgalternativ.
Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer är en blandning mellan en volymprodukt och en kräm. Ett lättviktigt skum som ger både volym och mjukhet!
Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Det praktiska jeansförklädet Denim Dress är avsett för dagligt salongsbruk. Material 100% bomull
COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY är en familj med fem färgförstärkande behandlingar. Fyra helt nya färger finns nu hos SESSION.MAP.
Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals växtbaserade hårfärg EOS firar 20 år och lanseras nu i Norden. EOS får håret att se starkt och friskt ut utan att kompromissa med resultatet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Wixner

Jonas Wixner

Jonas Wixner skulle bli byggarbetare. Såga, snickra och bygga saker. Nu bygger han frisyrer i stället. Hair Magazine träffade Jonas Wixner som driver salongen i Örnsköldsvik som farfar och pappa byggt upp.
Michael Shaun Corby

Michael Shaun Corby

Hair Magazine intervjuar Alternas Global Creative Director och internationella stjärna Michael Shaun Corby

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!