leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Making Waves ger en ljusare framtid genom utbildning

Med en vision att förändra livet för utsatta ungdomar runt om i världen har Wella och UNICEF gått samman i utbildningsprojektet Making Waves. Sofie Eriksson är precis hemkommen från skolan i Vietnam.
– Det är så stort att vara med om att verkligen göra skillnad.

Sofie Eriksson, utbildare i Wellas projekt Making Waves
”Jag är inte samma person när jag kom hem som jag var när jag åkte” - veckorna i Vietnam förändrade Sofie positivt.


Att beröra, frigöra och förändra genom utbildning och mentorskap. Det är Wella och UNICEFs vision för det långsiktiga utbildningsprogrammet Making Waves som inleddes 2010. Sedan dess har programmet stärkt och utbildat över 31 000 oprivilegierade ungdomar i Vietnam, Rumänien och Brasilien.

Sårbara ungdomar

Genom utbildning hoppas man lära ut frisörhantverket till sårbara ungdomar som växer upp i de mest fattiga områden så att de genom att inneha en yrkesskicklighet kan ta ansvar för sin egen inkomst och stärka dem i sina liv. I de nämnda tre länderna har man egna utbildningscenter där frisöryrket lärs ut.

– Det är så himla häftigt att lära ut ett hantverk, det blir en helt annan sak än att till exempel skänka pengar. Ungdomarna lär sig något som de sedan kan omvandla till ett yrke och därigenom tjäna sina egna pengar. Det är fantastiskt att få vara en del av detta projekt. Att verkligen få göra skillnad, säger Sofie Eriksson som precis varit och utbildat på skolan i Ho Chi Min City i Vietnam.


Det var 25 stycken elever i varje klass. Här lär de sig tvätta håret på varandra.

Utbildning gör skillnad

För utbildning gör verkligen skillnad, forskning, studier och erfarenhet stärker Wella och UNICEFs idé om att man genom utbildning kan förändra sitt liv. Förutom sina egna frisörutbildningar bidrar Wella också genom att sponsra lokala skolor och barnhem.

– Hela resan var en känslomässig berg- och dalbana. Det är omöjligt att förbereda sig på vad man kommer möta i form av människors bakgrund och samhällets kontraster. Även om det kan vara jobbigt så är det en otrolig känsla att se att vi gör nytta och att verkligen ge alla dessa barn och ungdomar en möjlighet att ta sig vidare. Att hjälpa dem upptäcka ett nytt sätt att se på världen och framtiden.

Colin McAndrew från UK visar hur man använder enbart tummen för att klippa med saxen.
Första dagen visade Colin McAndrew från UK hur man använder enbart tummen för att klippa med saxen.Stärker självförtroendet

I skolorna går både tjejer och killar i åldrarna 15 till 17 år, i skolsalen hade Sofie 25 elever varje dag. Hon såg stor skillnad på ungdomarnas självförtroende på sina veckor i skolan men upptäckte också en annan häftig utveckling.

– När vi började så höll sig tjejerna för sig och killarna för sig men eftersom vi lärare och mentorer umgicks över könsgränserna och behandlade alla lika så började även eleverna umgås och plötsligt blev det en blandad grupp som hade roligt tillsammans. Det var riktigt coolt att se.

Även teoretisk undervisning stod på schemat. Här går Evangeline Barrett, UK, igenom hur man konsulterar.
Även teoretisk undervisning stod på schemat. Här går Evangeline Barrett, UK, igenom hur man konsulterar.

Hjärtat i Wellas organisation

Utbildning har varit hjärtat i Wellas organisation i över hundra år och deras budskap är att utbildning verkligen har potentialen att förändra liv.

– Wella och UNICEF har gett oss inspiration och hopp. Den här upplevelsen har gett mig ambition och något att sträva efter. Wella och UNICEF har berört mig och förändrat alla barnens liv och gett dem en utbildning och en livserfarenhet som säkrar en bättre och ljusare framtid för dem, säger Ana Maria, en lokal frisör som jobbat som lärare på skolan i Rumänien där hela nitton av dem som utexaminerades i januari 2015 nu läser vidare inom frisöryrket.


Sofie Eriksson beskriver med stor passion hur arbetet i Vietnam utvecklade henne på många sätt, både som människa och frisör.


Många ungdomar i risk zonen

Making Waves har ambitionen att utbilda 100 ungdomar varje år. De flesta ungdomar som väljs ut för programmet kommer från utsatta områden, är föräldralösa eller barn från oerhört fattiga familjer, är offer eller i riskzonen för missbruk, vanvård och våld.

– Genom stödet från Wella och UNICEF kan vi arbeta med att stärka skyddet och socialsystemet för barn och ungdomar på en subnationell nivå och använda de goda resultaten för att nå förändring på en nationell nivå, säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs representant i Vietnam.

Armin Wenter från Italien hjälper en elev.
Eleverna fick testa sig fram på dockhuvuden efter demonstration av mentorerna. Här hjälper Armin Wenter från Italien en elev.


Oerhört starka upplevelser

I Vietnam är Making Waves en del av en Humanitarian Vocational Training School där 400 elever varje år får möjligheten att lära sig frisöryrket, men de får också utbildning inom skönhet, business och de tar del av aktiviteter som stärker dem socialt.

– Det var tydligt att dessa ungdomar inte är vana vid att behandlas väl. En elev blev chockad över att han inte blev utskälld när han gjorde fel utan att läraren istället pedagogiskt visade hur man gör igen. Han blev helt mållös. Vid ett annat tillfälle fyllde en kille i klassen år och vi bestämde oss för att sjunga och bjuda på tårta. Han föll i tårar och berättade att det var det var den bästa dagen i hans liv. Det var så oerhört starkt, berättar Sofie Eriksson.

Glada elever som sköljer dockhuvuden efter avslutat färgappliceringspass.
Glada elever som sköljer dockhuvuden efter avslutat färgappliceringspass.


Hårstylister från hela världen

Programmet har också som mål att hjälpa Wellas frisörer att dela sin passion och sin talang och kunskap för frisöryrket. Därför reser hårstylister från hela världen för att utbilda på de olika skolorna, vilket blir en lärorik upplevelse både för ungdomarna och instruktörerna.

– Wella-familjen är så stor! Det fattar man först när man är iväg såhär, det var helt fantastiskt att träffa folk från hela världen och tillsammans jobba mot samma mål, berättar Sofie.

Att komma hem till Sverige igen efter en väldigt omtumlande och lärorik upplevelse kan också bli känslomässigt och starkt.

– Många sa “välkommen tillbaka till verkligheten” när jag kom hem, och då kändes det helt fel. Det känns snarare som att vi lever i en bubbla här hemma och att verkligheten är därute. På så vis var det lite konstigt att komma hem.

 
I Making Waves skolor går både tjejer och killar i åldrarna 15 till 17 år. Eleverna får lära sig både hur man fönar ch klipper rakt.

Tveka inte - åk!

Men även om Sofie var osäker på vad som väntade när hon sökte in till programmet och att upplevelsen rört om massor av känslor och gett henne nya insikter så uppmanar hon alla kollegor att göra som hon gjort.

– Tveka inte! Visst, jag var nervös innan jag åkte och man är inte samma person som kommer hem som man var innan man åkte. Men jag är idag mycket rikare som person och det är så himla värt det. Jag skulle utan tvekan åka igen, alla dagar i veckan. Det är en ynnest att få delta och göra skillnad på riktigt.

 
På plats i Vietnam för Making Waves räkning var mentorer från vitt spridda ställen i
världen. Längst bak Sara Allsop, Nya Zeeland, Armin Wenter, Italien, Colin McAndrew, UK,
Ingrid Schlingmann, Spanien (från Nederländerna men bor och jobbar i Spanien), Belinda
Jeffrey, Australien och Sofie Eriksson från Sverige. Längst fram Evangeline Barrett, UK och
Luciano Canete från Spanien.

                                Sofie Eriksson
               ”Det är fantastiskt att få vara en del av detta projekt” berättar Sofie Eriksson
                            som rest till Vietnam för att lära ungdomar ett yrke.


Se fler bilder här:

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg och Wella

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines sjätte utgåva, 2015.

 

Nya produkter se fler produktnyheter

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Den nya serien Color från Kiepe innehåller 15 nya saxar. Colorsaxarna kommer i tre olika längder 5", 5,5" och 6" och finns i fem fina färgalternativ.
Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer är en blandning mellan en volymprodukt och en kräm. Ett lättviktigt skum som ger både volym och mjukhet!
Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Det praktiska jeansförklädet Denim Dress är avsett för dagligt salongsbruk. Material 100% bomull
COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY är en familj med fem färgförstärkande behandlingar. Fyra helt nya färger finns nu hos SESSION.MAP.
Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals växtbaserade hårfärg EOS firar 20 år och lanseras nu i Norden. EOS får håret att se starkt och friskt ut utan att kompromissa med resultatet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Tobias Norén och Staffan Johansson

Tobias Norén och Staffan Johansson

I hjärtat av Östermalm i Stockholm ligger en liten, liten bit av England. På salongen Rudeboys samlas anglofiler och musikintresserade lika mycket för att klippa sig som för att lyssna på musik och prata. – Vi vill att salongen ska kännas som ett vardagsrum!
Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Vinnaren av Årets Avantgarde Sofia Geideby, som precis varit med och startat upp Kollektivet Kai, ger oss en update på det som nyligen hänt i hennes liv.

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!