leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Making Waves ger en ljusare framtid genom utbildning

Med en vision att förändra livet för utsatta ungdomar runt om i världen har Wella och UNICEF gått samman i utbildningsprojektet Making Waves. Sofie Eriksson är precis hemkommen från skolan i Vietnam.
– Det är så stort att vara med om att verkligen göra skillnad.

Sofie Eriksson, utbildare i Wellas projekt Making Waves
”Jag är inte samma person när jag kom hem som jag var när jag åkte” - veckorna i Vietnam förändrade Sofie positivt.


Att beröra, frigöra och förändra genom utbildning och mentorskap. Det är Wella och UNICEFs vision för det långsiktiga utbildningsprogrammet Making Waves som inleddes 2010. Sedan dess har programmet stärkt och utbildat över 31 000 oprivilegierade ungdomar i Vietnam, Rumänien och Brasilien.

Sårbara ungdomar

Genom utbildning hoppas man lära ut frisörhantverket till sårbara ungdomar som växer upp i de mest fattiga områden så att de genom att inneha en yrkesskicklighet kan ta ansvar för sin egen inkomst och stärka dem i sina liv. I de nämnda tre länderna har man egna utbildningscenter där frisöryrket lärs ut.

– Det är så himla häftigt att lära ut ett hantverk, det blir en helt annan sak än att till exempel skänka pengar. Ungdomarna lär sig något som de sedan kan omvandla till ett yrke och därigenom tjäna sina egna pengar. Det är fantastiskt att få vara en del av detta projekt. Att verkligen få göra skillnad, säger Sofie Eriksson som precis varit och utbildat på skolan i Ho Chi Min City i Vietnam.


Det var 25 stycken elever i varje klass. Här lär de sig tvätta håret på varandra.

Utbildning gör skillnad

För utbildning gör verkligen skillnad, forskning, studier och erfarenhet stärker Wella och UNICEFs idé om att man genom utbildning kan förändra sitt liv. Förutom sina egna frisörutbildningar bidrar Wella också genom att sponsra lokala skolor och barnhem.

– Hela resan var en känslomässig berg- och dalbana. Det är omöjligt att förbereda sig på vad man kommer möta i form av människors bakgrund och samhällets kontraster. Även om det kan vara jobbigt så är det en otrolig känsla att se att vi gör nytta och att verkligen ge alla dessa barn och ungdomar en möjlighet att ta sig vidare. Att hjälpa dem upptäcka ett nytt sätt att se på världen och framtiden.

Colin McAndrew från UK visar hur man använder enbart tummen för att klippa med saxen.
Första dagen visade Colin McAndrew från UK hur man använder enbart tummen för att klippa med saxen.Stärker självförtroendet

I skolorna går både tjejer och killar i åldrarna 15 till 17 år, i skolsalen hade Sofie 25 elever varje dag. Hon såg stor skillnad på ungdomarnas självförtroende på sina veckor i skolan men upptäckte också en annan häftig utveckling.

– När vi började så höll sig tjejerna för sig och killarna för sig men eftersom vi lärare och mentorer umgicks över könsgränserna och behandlade alla lika så började även eleverna umgås och plötsligt blev det en blandad grupp som hade roligt tillsammans. Det var riktigt coolt att se.

Även teoretisk undervisning stod på schemat. Här går Evangeline Barrett, UK, igenom hur man konsulterar.
Även teoretisk undervisning stod på schemat. Här går Evangeline Barrett, UK, igenom hur man konsulterar.

Hjärtat i Wellas organisation

Utbildning har varit hjärtat i Wellas organisation i över hundra år och deras budskap är att utbildning verkligen har potentialen att förändra liv.

– Wella och UNICEF har gett oss inspiration och hopp. Den här upplevelsen har gett mig ambition och något att sträva efter. Wella och UNICEF har berört mig och förändrat alla barnens liv och gett dem en utbildning och en livserfarenhet som säkrar en bättre och ljusare framtid för dem, säger Ana Maria, en lokal frisör som jobbat som lärare på skolan i Rumänien där hela nitton av dem som utexaminerades i januari 2015 nu läser vidare inom frisöryrket.


Sofie Eriksson beskriver med stor passion hur arbetet i Vietnam utvecklade henne på många sätt, både som människa och frisör.


Många ungdomar i risk zonen

Making Waves har ambitionen att utbilda 100 ungdomar varje år. De flesta ungdomar som väljs ut för programmet kommer från utsatta områden, är föräldralösa eller barn från oerhört fattiga familjer, är offer eller i riskzonen för missbruk, vanvård och våld.

– Genom stödet från Wella och UNICEF kan vi arbeta med att stärka skyddet och socialsystemet för barn och ungdomar på en subnationell nivå och använda de goda resultaten för att nå förändring på en nationell nivå, säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs representant i Vietnam.

Armin Wenter från Italien hjälper en elev.
Eleverna fick testa sig fram på dockhuvuden efter demonstration av mentorerna. Här hjälper Armin Wenter från Italien en elev.


Oerhört starka upplevelser

I Vietnam är Making Waves en del av en Humanitarian Vocational Training School där 400 elever varje år får möjligheten att lära sig frisöryrket, men de får också utbildning inom skönhet, business och de tar del av aktiviteter som stärker dem socialt.

– Det var tydligt att dessa ungdomar inte är vana vid att behandlas väl. En elev blev chockad över att han inte blev utskälld när han gjorde fel utan att läraren istället pedagogiskt visade hur man gör igen. Han blev helt mållös. Vid ett annat tillfälle fyllde en kille i klassen år och vi bestämde oss för att sjunga och bjuda på tårta. Han föll i tårar och berättade att det var det var den bästa dagen i hans liv. Det var så oerhört starkt, berättar Sofie Eriksson.

Glada elever som sköljer dockhuvuden efter avslutat färgappliceringspass.
Glada elever som sköljer dockhuvuden efter avslutat färgappliceringspass.


Hårstylister från hela världen

Programmet har också som mål att hjälpa Wellas frisörer att dela sin passion och sin talang och kunskap för frisöryrket. Därför reser hårstylister från hela världen för att utbilda på de olika skolorna, vilket blir en lärorik upplevelse både för ungdomarna och instruktörerna.

– Wella-familjen är så stor! Det fattar man först när man är iväg såhär, det var helt fantastiskt att träffa folk från hela världen och tillsammans jobba mot samma mål, berättar Sofie.

Att komma hem till Sverige igen efter en väldigt omtumlande och lärorik upplevelse kan också bli känslomässigt och starkt.

– Många sa “välkommen tillbaka till verkligheten” när jag kom hem, och då kändes det helt fel. Det känns snarare som att vi lever i en bubbla här hemma och att verkligheten är därute. På så vis var det lite konstigt att komma hem.

 
I Making Waves skolor går både tjejer och killar i åldrarna 15 till 17 år. Eleverna får lära sig både hur man fönar ch klipper rakt.

Tveka inte - åk!

Men även om Sofie var osäker på vad som väntade när hon sökte in till programmet och att upplevelsen rört om massor av känslor och gett henne nya insikter så uppmanar hon alla kollegor att göra som hon gjort.

– Tveka inte! Visst, jag var nervös innan jag åkte och man är inte samma person som kommer hem som man var innan man åkte. Men jag är idag mycket rikare som person och det är så himla värt det. Jag skulle utan tvekan åka igen, alla dagar i veckan. Det är en ynnest att få delta och göra skillnad på riktigt.

 
På plats i Vietnam för Making Waves räkning var mentorer från vitt spridda ställen i
världen. Längst bak Sara Allsop, Nya Zeeland, Armin Wenter, Italien, Colin McAndrew, UK,
Ingrid Schlingmann, Spanien (från Nederländerna men bor och jobbar i Spanien), Belinda
Jeffrey, Australien och Sofie Eriksson från Sverige. Längst fram Evangeline Barrett, UK och
Luciano Canete från Spanien.

                                Sofie Eriksson
               ”Det är fantastiskt att få vara en del av detta projekt” berättar Sofie Eriksson
                            som rest till Vietnam för att lära ungdomar ett yrke.


Se fler bilder här:

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg och Wella

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines sjätte utgåva, 2015.

 

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Hos HeadBrands hittar ni nu en ny pomada från Fudge som skyddar håret, ger bra stadga och har hög glans. Läs mer här:
Nu lanseras nya System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nu lanseras nya System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nya System Professional med EnergyCode™ Complex är en teknik som skräddarsyr hårvård till varje unik person med oändliga kombinationsmöjligheter.
KMS nya Style Primers

KMS nya Style Primers

Nu lanseras KMS nya Style Primers till START segmentet, som förbereder håret inför styling: avslappnat och enkelt – men med fantastisk stil. Läs mer om produkterna här:
@PURE PIGMENTS - Nyhet från Goldwell

@PURE PIGMENTS - Nyhet från Goldwell

Nu lanserar Goldwell en helt ny innovation inom hårfärg. @Pure Pigments öppnar dörren till en helt ny dimension av resultat: direktverkande pigment som skapar häpnadsväckande glans och lyster.
Barber Supplier utökar med barberarinredning med vintagekänsla från Barber Furniture

Barber Supplier utökar med barberarinredning med vintagekänsla från Barber Furniture

Barber Furniture är ett holländskt företag som specialiserar sig på old school barberarinredning. Se mer av sortimentet här!

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Färgstark inspirationskväll med Goldwell

Färgstark inspirationskväll med Goldwell

Under ett exklusivt event i Stockholm fick Goldwell-frisörerna ta del av tips, inspiration och produktnyheter tillsammans med Jay Mahmood och Dani Abunar.
Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internationella branschmässan TOP HAIR – DIE MESSE i Düsseldorf fanns det mesta för den som älskar hår i alla dess former. Läs mer och se bilderna här!
Vinnaren av Hårkontrolls modelljakt 2018 är korad

Vinnaren av Hårkontrolls modelljakt 2018 är korad

Med mingel, mode- och hårvisningar röstade juryn fram Hårkontrolls nya ansiktet utåt som kommer pryda varumärkets reklamkampanjer och annonser under 2018.
Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Cari Forsgren

Cari Forsgren

Under 2017 hann Cari Forsgren både bli utnämnd till Årets barberare och öppna en egen barbershop i Stockholm. Nu vill hon sätta barberarna på kartan i Sverige.
Marta Spizewska

Marta Spizewska

Resor, glamourösa visningar och utbildningar världen över. Hair Magazine stal en pratstund med Marta Spizewska, kreativ chef för Wella i Norden.

Annons

Nya videor se fler videor

De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.