leverantörer

Frisörkurser

Webshops

M ROOM – där män kan känna sig som hemma

Europas största herrfrisörkedja, M Room, har hittat mark i Sverige. Närmare bestämt i Sundbyberg. Kedjan finns i flera länder och erbjuder barberartjänster för män i medlemskapsform. Hair Magazine träffade den svenske franchisetagaren Robert Rydell som ska etablera kedjan på den svenska marknaden.

M Room har kommit till Sverige

Mitt i hjärtat av Sundbyberg ligger en, än så länge unik, salong i Sverige. M Room, en herrsalong med ett finskt koncept, öppnade sina dörrar här i början av februari och harredan etablerat sig i området. Konceptet innebär att varje salong inom M Room-kedjan erbjuder medlemskap som inkluderar ett fritt antal klippningar utan tidsbokning.

- Sundbyberg är en bra stadsdel för Sveriges första M Room-salong. Det är som en egen liten stad med både kontor och bostäder.

Robert Rydell är den första att ta in franchisekonceptet i Sverige. M Room startade i Finland och är idag landets största arbetsgivare i branschen med över 60 salonger. Sverige är inte det första steget utanför Finlands gränser. M Rooms salonger finns bland annat i USA, Tyskland och Estland, och har flera andra länder på gång.

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.  M Room i Stockholm

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.


Lanseringen av konceptet

Robert började som lärling i sin mammas salong för 25 år sedan och har sedan dess varit hängiven frisöryrket. M Rooms grundare, Petri Sipiläinen och Toni Kylätasku, lärde Robert känna när han deltog i herrklippningstävlingar på 90-talet. Kontakten återupptogs för två år sedan när arbetet med att lansera M Room i Sverige tog fart.

- Det var mycket som skulle klaffa innan vi kunde lansera konceptet men vi lyckades ändå pricka rätt rent tidsmässigt. När vi öppnade var det inga lov i närheten och det geografiska läget gör att vi kan fånga upp både män som arbetar och bor i området.

 Sveriges första M Room

Strategiskt läge i Sundbyberg

Det strategiska läget är en del i att M Room byggt upp sin kundkrets så snabbt. Salongen ligger centralt i Sundbyberg mitt emot nöjespalatset Grand Garbo. Här passerar kommunalbussar, flygbussar, tvärbanan och massor av bilar varje dag. Dessutom ligger tunnelbanan och pendeltågen bara ett stenkast bort för de som vill komma förbi M Room även om de inte bor eller jobbar i området.

- Vi vill att det ska vara enkelt, att det inte behöver bli en stor grej att gå till frisören. Fotbollsfarsan ska enkelt kunna komma förbi med sina grabbar när det behövs, utan att boka tid.

 M Room har sin egen produktserie

M Room har sin egen produktserie med alla produkter en kille kan tänkas behöva för att ta hand om sig, för både hår, hud och rengöring.


Släpp ner axlarna

Tanken med M Room är att det ska vara en tidlös barberarsalong dit alla killar kan komma och släppa ner axlarna. Här finns inga damtidningar eller rosa produktflaskor på hyllorna.

- Många frisörsalonger är uppbyggda för att tilltala kvinnor. En kille längtar oftast inte till frisören, att klippa sig är bara något som är nödvändigt. Män längtar snarare därifrån så fort de har kommit in och det ska vara så smärtfritt som möjligt.

M Rooms egen produktserie

 M Room är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla  

Salongen är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla och givetvis schyssta mansprodukter.


Som ett träningskort

Att det ska vara enkelt och smärtfritt är något som M Room tagit fasta på. Det var av just den anledningen som medlemskapen kom till.

- Det är som ett träningskort som kunderna kan utnyttja när de är i behov av det. För en kort frisyr kan det vara varje vecka, för längre hår kan det bli var tredje eller var fjärde. Tillgängligheten visas på hemsidan, så att de kan komma förbi med kort varsel.

Medlemskapen finns i tre olika nivåer; silver, guld eller platina. Medlemskapet ger medlemmarna flera olika fördelar beroende på nivå men framförallt har de tillgång till alla M Rooms salonger världen över, utan att boka tid. Genom en app eller via hemsidan kan medlemmarna se hur många som är i kö och vilken typ av medlemskap de har. Alla M Rooms salonger är uppbyggda på samma sätt, allt för att kunden ska känna sig som hemma.
- Oavsett om du som kund går in i Tammerfors, Åbo, Seattle, Berlin eller Stockholm ska du känna att du kommer in hos din barberare. Inredningen, produkterna, servicen och tjänsterna – allt ska vara likadant.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 På M Room bokar kollar man tilgänglighet online och checkar in i butiken.

På nätet kan man enkelt kolla tillgängligheten i salongen för att sedan "checka in" när man är på plats.

M Cut Technique

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken. En viktig del i Roberts arbete med M Room är just att utbilda nya barberare i tekniken och att säkerställa att affärskonceptet efterlevs.

- Målet med M Room är att ta bort så många orosmoment som möjligt. Kunden ska inte behöva undra hur tjänsten kommer att utföras, det ska bli samma resultat oavsett vilken barberare som utför tjänsten. Självklart har alla barberare sin egen personlighet, man kan inte stöpa alla i samma form, men i det stora hela ska resultatet bli detsamma.

 Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

 

Varför behövs en frisörkedja för män?

Enligt Robert är fördelarna med en salongskedja för män många. Bland annat har killar lättare att slappna av när de känner att tjänsterna och atmosfären är anpassad för dem.

- Klippteknikerna skiljer sig ju också. Att arbeta med herrfrisyrer och skägg kräver speciell träning och ju mer du gör något, desto bättre blir du. Som frisör får du bättre koll på vad kunden genomsnittligt önskar, vilket betyder färre överraskningar. Det kan kanske kännas tråkigt men det är också en trygghet för frisörerna.

Salongen i Sundbyberg har idag fyra barberare och snart är det dags att öppna upp ännu en salong. När salongen blir självgående är det dags för Robert att jobba vidare med nästa salong och utbilda nya barberare i M Cut technique. I förlängningen kommer de även att ta in nya franchiseföretagare som vill öppna och driva M Rooms salonger i Sverige.

 

Sveriges första M Room  Sveriges första M Room

M Rooms första salong i Sverige ligger strategiskt mitt i Sundbyberg.
 

Läs även: Koafför & Barber – En öppen salong med fokus på detaljerna

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

R+Co Rodeo Star Thickening Style Foam finns hos Tendenz

Med Rodeo Star Thickening Style Foam från R+Co får du omedelbart tjockare hår och mer fyllighet och volym. Lär mer om produkten här.
Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight - för snygga frisyrbilder i salongen

Ringlight är det perfekta hjälpmedlet för att ta snygga före- och efterbilder på din kunds nya frisyr i salongen. Läs mer här.
Gold Luxury Hair Masque

Gold Luxury Hair Masque

Hos HeadBrands hittar ni nu Gold Luxury Hair Masque, en vårdande mask som gör torrt och livlöst hår mjukt och glansigt. Läs mer här!
Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Doftljus och presentaskar från Maria Nila

Veganska hårvårdsproducenten Maria Nila fortsätter att bredda sitt sortiment med produkter utöver hårvård och hårstyling. Nu med doftljus och presentaskar.
Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Cleansing Conditioner - Oil Reflection från Wella

Ett av Wellas nya tillskott är ett rengörarande balsam helt utan parabener, sulfater och silikon som efterlämnar håret rent, mjukt, återfuktat och glansigt.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!
Highlights on Tour besökte Kristianstad

Highlights on Tour besökte Kristianstad

Frisörföretagarnas nya satsning, Highlights on Tour, har turnerat runt i landet under hösten. Hair Magazine hängde med till årets sista stopp; Kristianstad.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Benjamin Martin (2017)

Benjamin Martin (2017)

Under Sebastian Professionals event i Berlin hade Benjamin många järn i elden. Hair Magazine lyckades fånga honom till en exklusiv intervju. Läs om Sebastians Global Capability Trainer, Benjamin Martin här:
Justin Andersson

Justin Andersson

I en källarlokal på Södermalm i Stockholm jobbar en av landets absolut bästa vintagefrisörer. Hair Magazine har besökt livsstilsbutiken, retromekkat och frisörsalongen Sivletto.

Annons

Nya videor se fler videor

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Talangfulle Benjamin Martin visar i denna tutorial tre olika festuppsättningar som passar utmärkt till fest och bröllop. Se videon här,
ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

ghd "how to" - Perfekta vågor med plattång

I denna video visar ghd hur man skapar det perfekta vågiga håret med en plattång.
Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.