leverantörer

Frisörkurser

Webshops

En färgstark ledare med stor passion

Det är sällan man möter en ledare eller människa som Inger Ellen Nicolaisen, grundare av Nikita Hair. Hon har en ledarstil som är mer amerikansk än skandinavisk och tillsammans med en enorm energi är det nyckeln till hennes stora framgång.

Nikita Hair och Inger Ellen Nicolaisen har nu passerat drömgränsen med 1000 medarbetare
Nikita Hair har all anledning att fira med guldballonger. Man öppnar nya salonger hela tiden och man har precis passerat drömgränsen med 1000 anställda, förlåt medarbetare.


Positiv, stark, modig, omtänksam och med en enorm do-it-yourself- anda. Addera på en vilja att förändra, ett driv att bli avundsjuk på och en karisma som går igenom sten. Där har du norska ledaren, affärskvinnan och entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair. Med över sjuttio salonger i Norge är man nu på väg att inta Sverige på allvar.

 

Nya salonger i Sverige

Nyligen har man öppnat salonger i de heta shoppingpalatsen Mall of Scandinavia och MOOD gallerian mitt i centrala Stockholm. Man kan lätt tro att vägen till framgång har varit spikrak, välplanerad och byggd på en rejäl utbildning. Men, Inger Ellen Nicolaisen gör inte riktigt affärer på ett traditionellt sätt. Att varken vara frisör eller ekonom har inte hindrat henne att bygga ett frisörsimperium på egen hand, men nog har det varit kämpigt.

– Jag är verkligen inte född med silversked i mun. Jag flyttade hemifrån som 13-åring, var gravid när jag var 14 och hoppade av skolan tidigt. Framgång var nog det sista man förknippade mig med på den tiden. Min barndom var hård, riktigt hård. Men. Det finns alltid de som har det värre. Det gäller att vända allt till något positivt.

Läs även: Nikita - Nordens största frisörkedja!


Ger sig inte

Den synen på livet och på karriären är nog den största anledningen till att det gått som det gått för tjejen med en liten bebis på armen vid 15 års ålder. Ett år senare hade hon startat sitt första egna företag, en butik som sålde barnkläder.

– Det gick kanske inte så bra i den lilla byn i Norge, men jag GAV MIG INTE. Det var ju inte som om att bankerna gärna ville låna ut pengar till mig med min historia, men jag tar inte ett nej, så är det bara. Om någon säger nej så hittar jag bara en ny vinkel och övertygar den vägen. Man får vara lite påhittig.

Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair

Roligt med motstånd

Det hjälper nog om man gillar att ha lite motstånd, något som Inger Ellen Nicolaisen ju är van vid. Hon tar gärna en fajt.

– Under hela mitt liv har jag fått höra “det kommer aldrig att gå”. Då tänker jag bara “bring it on” och så kör jag. Det taggar mig!

Att hitta lösningar kännetecknar hela Inger Ellen och Nikitas ledarfilosofi. Istället för att kalla de anställda för just “anställda” så heter man medarbetare, alla är jämställda, man är kollegor. Alla medarbetare har en så kallad succéplan. Företaget vill utveckla och bygga talanger. Alla ska känna att man kan komma vidare och bli framgångsrik inom företaget. Alla är ivrigt påhejade av grundaren Inger Ellen.

 – Det är lite så jag är. Inget gör mig lyckligare än om jag kan inspirera någon att bli bättre. Jag älskar att stå bredvid och hålla handen när någon utmanar sig själv. Det är fantastiskt!

Peppar och lyfter

Hon har en riktigt moderlig aura och den speglar av sig både på jobbet och privat. Hon är peppande och pushande på jobbet men kan absolut frambringa konsekvenser om arbetet inte blir gjort. Privat har hon 14 barn. Ja, du läste rätt. Fjorton.

– Haha, ja det är inte klokt. Jag har tre egna barn och elva barn som kommer från mitt barnhem som jag driver i Litauen. De bor alla hos mig på gården i Norge, och flera av dem jobbar inom företaget, säger Inger Ellen stolt och med tårarna nära.

 

Behövde hjälp

Det var just efter ett besök på ett av Litauens barnhem som Inger Ellen förstod att även om hennes barndom varit tuff, så finns det alltid någon som har eller har haft det värre.

– Vi bor i ett av världens rikaste länder och många av de problem vi har, skapar vi själva. Det är inte klokt egentligen. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa till.

Nu driver hon Stiftelsen “A Hand to Children” som bland annat har ett barnhem i just Litauen.

 Nikita Hairs grundare Inger Ellen Nicolaisen har byggt upp sitt frisörimperium helt på egen hand utan utbildning.

Inte rädd för känslor

När hon pratar om sina barn blir hon rörd. Och det är en annan av Inger Ellens alla starka ledarsidor, att hon inte är rädd för att vara känslosam.

– Jag gråter ofta och jag gråter lätt. Jag blir väldigt lätt rörd, men är ännu närmare till skratt. Det finns ingen anledning att inte visa känslor! Sen får man inte vara rädd för lite negativitet. Vi behöver lite mörker för att verkligen uppskatta ljuset.

Se även: Nikita Hair Signature Collection 2016 - 'Eco-Librium'


Pusha dig själv

Inger Ellen är full av visdomsord och hennes inställning och energi smittar av sig. Nästan mot hennes vilja.

– Jag vill egentligen inte vara bra på att motivera. Jag tycker det är viktigt att vi alla, var och en, är ansvariga för vår egna motivation. För livet ÄR jobbigt och det kan vara svårt ibland. Men du måste vara din egna bästa motivator och få igång dig själv även om det känns tufft ibland. Pumpa upp ditt eget självförtroende, det är du som har ansvar för det. Att pumpa upp sitt eget självförtroende är hon bra på. Några minuter

efter att Hair Magazine träffar Inger Ellen ska hon ut på scenen framför alla sina medarbetare och försöka rappa live till en Eminem-låt. Och med hennes ledmotto, att alltid våga lite mer än vad som är “normalt”, så känns det helt naturligt.

 

Framtiden ligger i USA

Sen en tid tillbaka delar Inger Ellen sin tid mellan Norge och Florida och det känns mer än rimligt att Nikita Hair nu även ska erövra USA. Dessutom håller hon tillsammans med sin dotter på att ta fram ett Hair&Beauty-koncept under namnet Eleni&Chris. Eller ett äventyr som hon kallar det.

– När jag startade det här hade jag en dröm om att skapa ett riktigt Hair&Beauty Adventure, och nu gör jag det. Det känns verkligen som om att jag lever mitt i ett äventyr.

Med tusen medarbetare, fjorton barn, en släppt bok (Drivkraft), ett nytt beautymärke, nya salonger och en ny akademi på gång så är det ingen underdrift att säga att Inger Ellen Nicolaisen har kommit långt.

– Inte så illa jobbat av en ung hillbilly helt utan utbildning, eller hur!? säger Inger Ellen Nicolaisen och skrattar med hela kroppen så att de blonda lockarna skakar.

                               Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair
           Inger Ellen Nicolaisen startade sitt frisörimperium helt på egen hand,
                        helt utan utbildning eller kännedom om frisöryrket.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i andra utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

Ny högklassig, parfymfri produktserie från Sim Sensitive

DS produktserie är speciellt utvecklad för de som vill förebygga överbelastning av kemikalier, eller lider av doftöverkänslighet.
Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

Nya plattången True Divinity MK2 Black från HH Simonsen

True Divinity är ett exklusivt stylingverktyg som kombinerar estetik, kvalitet och skonsamhet med modern teknologi. Läs mer om plattången här.
Nya Mad About Curls & Waves  från Schwarzkopf Professional

Nya Mad About Curls & Waves från Schwarzkopf Professional

Mad About Curls & Waves är ett heltäckande vård- och stylingkoncept speciellt framtaget för olika typer av självlockigt hår. Läs om Schwarzkopfs nya serie som låter dig framhäva dina kunders unika personlighet!
Curling Wand från Cloud Nine

Curling Wand från Cloud Nine

Cloud Nine Curling Wand är verktyget som är perfekt för att skapa både slarviga beachlockar och lockar med volym. Läs mer om Curling Wand här.
Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Kepro Super Kay Cream permanentfärg

Med Super Kay Cream permanentfärg behöver du inte använda vårdande plex-produkter, eftersom produkten i sig är berikad med Ultraplex som reparerar håret.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!
Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

Årets frisör 2018 - Höjdpunkterna från Frisörsveriges största event

När Årets Frisör 2018 arrangerades på Vasateatern i Stockholm fanns hela Sveriges frisörelit på plats för att prisa förra årets mest framstående frisörer.
Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Grattis alla vinnare på Årets Frisör 2018!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylade hår till Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, tillsammans med L'Oréal Professionnel, stylade okonstlat och ungdomligt hår till Cecilie Bahnsens visning vid Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Pernilla Moberg (Q&A)

Pernilla Moberg (Q&A)

Hair Magazine fick chansen att prata lite med Pernilla som arbetar som frisör på salong LB, Mölnlycke och är medlem i både frisörlandslaget och yrkeslandslaget.
Ricard Larsson & Håkan Lange

Ricard Larsson & Håkan Lange

Kvalitet, service och engagemang är tre grundvärderingar hos Larsson & Lange. Det är vad som binder de åtta mycket individuella salongerna samman – samt en gemensam filosofi att utveckling och inspiration är ”drivet” i branschen.

Annons

Nya videor se fler videor

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.