leverantörer

Frisörkurser

Webshops

En färgstark ledare med stor passion

Det är sällan man möter en ledare eller människa som Inger Ellen Nicolaisen, grundare av Nikita Hair. Hon har en ledarstil som är mer amerikansk än skandinavisk och tillsammans med en enorm energi är det nyckeln till hennes stora framgång.

Nikita Hair och Inger Ellen Nicolaisen har nu passerat drömgränsen med 1000 medarbetare
Nikita Hair har all anledning att fira med guldballonger. Man öppnar nya salonger hela tiden och man har precis passerat drömgränsen med 1000 anställda, förlåt medarbetare.


Positiv, stark, modig, omtänksam och med en enorm do-it-yourself- anda. Addera på en vilja att förändra, ett driv att bli avundsjuk på och en karisma som går igenom sten. Där har du norska ledaren, affärskvinnan och entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair. Med över sjuttio salonger i Norge är man nu på väg att inta Sverige på allvar.

 

Nya salonger i Sverige

Nyligen har man öppnat salonger i de heta shoppingpalatsen Mall of Scandinavia och MOOD gallerian mitt i centrala Stockholm. Man kan lätt tro att vägen till framgång har varit spikrak, välplanerad och byggd på en rejäl utbildning. Men, Inger Ellen Nicolaisen gör inte riktigt affärer på ett traditionellt sätt. Att varken vara frisör eller ekonom har inte hindrat henne att bygga ett frisörsimperium på egen hand, men nog har det varit kämpigt.

– Jag är verkligen inte född med silversked i mun. Jag flyttade hemifrån som 13-åring, var gravid när jag var 14 och hoppade av skolan tidigt. Framgång var nog det sista man förknippade mig med på den tiden. Min barndom var hård, riktigt hård. Men. Det finns alltid de som har det värre. Det gäller att vända allt till något positivt.

Läs även: Nikita - Nordens största frisörkedja!


Ger sig inte

Den synen på livet och på karriären är nog den största anledningen till att det gått som det gått för tjejen med en liten bebis på armen vid 15 års ålder. Ett år senare hade hon startat sitt första egna företag, en butik som sålde barnkläder.

– Det gick kanske inte så bra i den lilla byn i Norge, men jag GAV MIG INTE. Det var ju inte som om att bankerna gärna ville låna ut pengar till mig med min historia, men jag tar inte ett nej, så är det bara. Om någon säger nej så hittar jag bara en ny vinkel och övertygar den vägen. Man får vara lite påhittig.

Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair

Roligt med motstånd

Det hjälper nog om man gillar att ha lite motstånd, något som Inger Ellen Nicolaisen ju är van vid. Hon tar gärna en fajt.

– Under hela mitt liv har jag fått höra “det kommer aldrig att gå”. Då tänker jag bara “bring it on” och så kör jag. Det taggar mig!

Att hitta lösningar kännetecknar hela Inger Ellen och Nikitas ledarfilosofi. Istället för att kalla de anställda för just “anställda” så heter man medarbetare, alla är jämställda, man är kollegor. Alla medarbetare har en så kallad succéplan. Företaget vill utveckla och bygga talanger. Alla ska känna att man kan komma vidare och bli framgångsrik inom företaget. Alla är ivrigt påhejade av grundaren Inger Ellen.

 – Det är lite så jag är. Inget gör mig lyckligare än om jag kan inspirera någon att bli bättre. Jag älskar att stå bredvid och hålla handen när någon utmanar sig själv. Det är fantastiskt!

Peppar och lyfter

Hon har en riktigt moderlig aura och den speglar av sig både på jobbet och privat. Hon är peppande och pushande på jobbet men kan absolut frambringa konsekvenser om arbetet inte blir gjort. Privat har hon 14 barn. Ja, du läste rätt. Fjorton.

– Haha, ja det är inte klokt. Jag har tre egna barn och elva barn som kommer från mitt barnhem som jag driver i Litauen. De bor alla hos mig på gården i Norge, och flera av dem jobbar inom företaget, säger Inger Ellen stolt och med tårarna nära.

 

Behövde hjälp

Det var just efter ett besök på ett av Litauens barnhem som Inger Ellen förstod att även om hennes barndom varit tuff, så finns det alltid någon som har eller har haft det värre.

– Vi bor i ett av världens rikaste länder och många av de problem vi har, skapar vi själva. Det är inte klokt egentligen. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa till.

Nu driver hon Stiftelsen “A Hand to Children” som bland annat har ett barnhem i just Litauen.

 Nikita Hairs grundare Inger Ellen Nicolaisen har byggt upp sitt frisörimperium helt på egen hand utan utbildning.

Inte rädd för känslor

När hon pratar om sina barn blir hon rörd. Och det är en annan av Inger Ellens alla starka ledarsidor, att hon inte är rädd för att vara känslosam.

– Jag gråter ofta och jag gråter lätt. Jag blir väldigt lätt rörd, men är ännu närmare till skratt. Det finns ingen anledning att inte visa känslor! Sen får man inte vara rädd för lite negativitet. Vi behöver lite mörker för att verkligen uppskatta ljuset.

Se även: Nikita Hair Signature Collection 2016 - 'Eco-Librium'


Pusha dig själv

Inger Ellen är full av visdomsord och hennes inställning och energi smittar av sig. Nästan mot hennes vilja.

– Jag vill egentligen inte vara bra på att motivera. Jag tycker det är viktigt att vi alla, var och en, är ansvariga för vår egna motivation. För livet ÄR jobbigt och det kan vara svårt ibland. Men du måste vara din egna bästa motivator och få igång dig själv även om det känns tufft ibland. Pumpa upp ditt eget självförtroende, det är du som har ansvar för det. Att pumpa upp sitt eget självförtroende är hon bra på. Några minuter

efter att Hair Magazine träffar Inger Ellen ska hon ut på scenen framför alla sina medarbetare och försöka rappa live till en Eminem-låt. Och med hennes ledmotto, att alltid våga lite mer än vad som är “normalt”, så känns det helt naturligt.

 

Framtiden ligger i USA

Sen en tid tillbaka delar Inger Ellen sin tid mellan Norge och Florida och det känns mer än rimligt att Nikita Hair nu även ska erövra USA. Dessutom håller hon tillsammans med sin dotter på att ta fram ett Hair&Beauty-koncept under namnet Eleni&Chris. Eller ett äventyr som hon kallar det.

– När jag startade det här hade jag en dröm om att skapa ett riktigt Hair&Beauty Adventure, och nu gör jag det. Det känns verkligen som om att jag lever mitt i ett äventyr.

Med tusen medarbetare, fjorton barn, en släppt bok (Drivkraft), ett nytt beautymärke, nya salonger och en ny akademi på gång så är det ingen underdrift att säga att Inger Ellen Nicolaisen har kommit långt.

– Inte så illa jobbat av en ung hillbilly helt utan utbildning, eller hur!? säger Inger Ellen Nicolaisen och skrattar med hela kroppen så att de blonda lockarna skakar.

                               Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair
           Inger Ellen Nicolaisen startade sitt frisörimperium helt på egen hand,
                        helt utan utbildning eller kännedom om frisöryrket.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i andra utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co ger textur till håret och absorberar överflödig olja samtidigt som ditt hår vårdas.Finns att köpa hos Tendenz.
SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

Det nya tillskottet hos KEVIN.MURPHY är den lätta och flexibla finish-hårsprayen SESSION.SPRAY FLEX. En snabb lösning för att fixera och kontrollera håret.
Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl firar i år 100 år med att släppa en jubileumsmodell baserad på Leo J Wahls första patent 1919. Klippmaskinen finns att köa hos Barber Supplier.
Nya ActyvaBio hos Gocciani

Nya ActyvaBio hos Gocciani

ActyvaBio är en professionell hårvårdserie certifierad enligt COSMOS ORGANIC-standarden som finns att köpa hos Gocciani.
Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Crème Lightener från Blonde Life-serien ger en vacker blond färg, snabbt och effektivt och finns att köpa hos Tendenz.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sverige arrangerar årligen en fototävling för Intercoiffures medlemmar och för de som arbetar i en Intercoiffuresalong. Här är årets vinnare!
Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

För fjärde året i rad söker Hårkontroll efter tjejen med lika härligt hår som personlighet för att vara deras ansikte utåt under år 2019. Här är vinnaren!
Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Sebastian Professional bjöd in till lanseringsfest för deras nya serie, SEB MAN, på Nosh and Chow i Stockholm. Läs mer om lanseringen här.
Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Senaste veckan har Stockholms och modevärldens fokus legat på Stockholm Fashion Week. Här kan du se inspirerande frisyrer och hårstylingar från Instagram.
Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

L’Oréal bjöd in Hair Magazine backstage för att följa frisörernas arbete innan Hoffmann Copenhagens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jay Mahmood

Jay Mahmood

Jay Mahmood har blivit en av branschens största namn inom sitt område. Nu åker han världen över med Goldwells utbildningsprogram i klippning.
Jonas Wixner

Jonas Wixner

Jonas Wixner skulle bli byggarbetare. Såga, snickra och bygga saker. Nu bygger han frisyrer i stället. Hair Magazine träffade Jonas Wixner som driver salongen i Örnsköldsvik som farfar och pappa byggt upp.

Annons

Nya videor se fler videor

Få en stark frisörkropp

Få en stark frisörkropp

Vi mötte upp Emil Kristensen, personlig tränare, för att få några värdefulla tips på hur man bygger en stark frisörkropp. Se filmen med övningarna här!
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

I denna video visar Matt Beck, från Free Salon Education, hur du skapar en snygg asymmetrisk bob i Pixie-stil med mycket textur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

När Sam Villa inte arbetar med hår älskar han att fiska och denna snygga frisyr är inspirerad av ett fiskenät. Här kan du se hur du skapar frisyren.
Skapa en Donut Braid med Sam Villa

Skapa en Donut Braid med Sam Villa

I denna video visar talangfulle Sam Villa hur du går från en hästsvans, till en donutknut och till sist samlar alla momenten i en charmig fläta.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.