leverantörer

Frisörkurser

Webshops

En färgstark ledare med stor passion

Det är sällan man möter en ledare eller människa som Inger Ellen Nicolaisen, grundare av Nikita Hair. Hon har en ledarstil som är mer amerikansk än skandinavisk och tillsammans med en enorm energi är det nyckeln till hennes stora framgång.

Nikita Hair och Inger Ellen Nicolaisen har nu passerat drömgränsen med 1000 medarbetare
Nikita Hair har all anledning att fira med guldballonger. Man öppnar nya salonger hela tiden och man har precis passerat drömgränsen med 1000 anställda, förlåt medarbetare.


Positiv, stark, modig, omtänksam och med en enorm do-it-yourself- anda. Addera på en vilja att förändra, ett driv att bli avundsjuk på och en karisma som går igenom sten. Där har du norska ledaren, affärskvinnan och entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair. Med över sjuttio salonger i Norge är man nu på väg att inta Sverige på allvar.

 

Nya salonger i Sverige

Nyligen har man öppnat salonger i de heta shoppingpalatsen Mall of Scandinavia och MOOD gallerian mitt i centrala Stockholm. Man kan lätt tro att vägen till framgång har varit spikrak, välplanerad och byggd på en rejäl utbildning. Men, Inger Ellen Nicolaisen gör inte riktigt affärer på ett traditionellt sätt. Att varken vara frisör eller ekonom har inte hindrat henne att bygga ett frisörsimperium på egen hand, men nog har det varit kämpigt.

– Jag är verkligen inte född med silversked i mun. Jag flyttade hemifrån som 13-åring, var gravid när jag var 14 och hoppade av skolan tidigt. Framgång var nog det sista man förknippade mig med på den tiden. Min barndom var hård, riktigt hård. Men. Det finns alltid de som har det värre. Det gäller att vända allt till något positivt.

Läs även: Nikita - Nordens största frisörkedja!


Ger sig inte

Den synen på livet och på karriären är nog den största anledningen till att det gått som det gått för tjejen med en liten bebis på armen vid 15 års ålder. Ett år senare hade hon startat sitt första egna företag, en butik som sålde barnkläder.

– Det gick kanske inte så bra i den lilla byn i Norge, men jag GAV MIG INTE. Det var ju inte som om att bankerna gärna ville låna ut pengar till mig med min historia, men jag tar inte ett nej, så är det bara. Om någon säger nej så hittar jag bara en ny vinkel och övertygar den vägen. Man får vara lite påhittig.

Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair

Roligt med motstånd

Det hjälper nog om man gillar att ha lite motstånd, något som Inger Ellen Nicolaisen ju är van vid. Hon tar gärna en fajt.

– Under hela mitt liv har jag fått höra “det kommer aldrig att gå”. Då tänker jag bara “bring it on” och så kör jag. Det taggar mig!

Att hitta lösningar kännetecknar hela Inger Ellen och Nikitas ledarfilosofi. Istället för att kalla de anställda för just “anställda” så heter man medarbetare, alla är jämställda, man är kollegor. Alla medarbetare har en så kallad succéplan. Företaget vill utveckla och bygga talanger. Alla ska känna att man kan komma vidare och bli framgångsrik inom företaget. Alla är ivrigt påhejade av grundaren Inger Ellen.

 – Det är lite så jag är. Inget gör mig lyckligare än om jag kan inspirera någon att bli bättre. Jag älskar att stå bredvid och hålla handen när någon utmanar sig själv. Det är fantastiskt!

Peppar och lyfter

Hon har en riktigt moderlig aura och den speglar av sig både på jobbet och privat. Hon är peppande och pushande på jobbet men kan absolut frambringa konsekvenser om arbetet inte blir gjort. Privat har hon 14 barn. Ja, du läste rätt. Fjorton.

– Haha, ja det är inte klokt. Jag har tre egna barn och elva barn som kommer från mitt barnhem som jag driver i Litauen. De bor alla hos mig på gården i Norge, och flera av dem jobbar inom företaget, säger Inger Ellen stolt och med tårarna nära.

 

Behövde hjälp

Det var just efter ett besök på ett av Litauens barnhem som Inger Ellen förstod att även om hennes barndom varit tuff, så finns det alltid någon som har eller har haft det värre.

– Vi bor i ett av världens rikaste länder och många av de problem vi har, skapar vi själva. Det är inte klokt egentligen. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa till.

Nu driver hon Stiftelsen “A Hand to Children” som bland annat har ett barnhem i just Litauen.

 Nikita Hairs grundare Inger Ellen Nicolaisen har byggt upp sitt frisörimperium helt på egen hand utan utbildning.

Inte rädd för känslor

När hon pratar om sina barn blir hon rörd. Och det är en annan av Inger Ellens alla starka ledarsidor, att hon inte är rädd för att vara känslosam.

– Jag gråter ofta och jag gråter lätt. Jag blir väldigt lätt rörd, men är ännu närmare till skratt. Det finns ingen anledning att inte visa känslor! Sen får man inte vara rädd för lite negativitet. Vi behöver lite mörker för att verkligen uppskatta ljuset.

Se även: Nikita Hair Signature Collection 2016 - 'Eco-Librium'


Pusha dig själv

Inger Ellen är full av visdomsord och hennes inställning och energi smittar av sig. Nästan mot hennes vilja.

– Jag vill egentligen inte vara bra på att motivera. Jag tycker det är viktigt att vi alla, var och en, är ansvariga för vår egna motivation. För livet ÄR jobbigt och det kan vara svårt ibland. Men du måste vara din egna bästa motivator och få igång dig själv även om det känns tufft ibland. Pumpa upp ditt eget självförtroende, det är du som har ansvar för det. Att pumpa upp sitt eget självförtroende är hon bra på. Några minuter

efter att Hair Magazine träffar Inger Ellen ska hon ut på scenen framför alla sina medarbetare och försöka rappa live till en Eminem-låt. Och med hennes ledmotto, att alltid våga lite mer än vad som är “normalt”, så känns det helt naturligt.

 

Framtiden ligger i USA

Sen en tid tillbaka delar Inger Ellen sin tid mellan Norge och Florida och det känns mer än rimligt att Nikita Hair nu även ska erövra USA. Dessutom håller hon tillsammans med sin dotter på att ta fram ett Hair&Beauty-koncept under namnet Eleni&Chris. Eller ett äventyr som hon kallar det.

– När jag startade det här hade jag en dröm om att skapa ett riktigt Hair&Beauty Adventure, och nu gör jag det. Det känns verkligen som om att jag lever mitt i ett äventyr.

Med tusen medarbetare, fjorton barn, en släppt bok (Drivkraft), ett nytt beautymärke, nya salonger och en ny akademi på gång så är det ingen underdrift att säga att Inger Ellen Nicolaisen har kommit långt.

– Inte så illa jobbat av en ung hillbilly helt utan utbildning, eller hur!? säger Inger Ellen Nicolaisen och skrattar med hela kroppen så att de blonda lockarna skakar.

                               Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair
           Inger Ellen Nicolaisen startade sitt frisörimperium helt på egen hand,
                        helt utan utbildning eller kännedom om frisöryrket.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i andra utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Luminous Bronze Self-Tan Drops är koncentrerade brun-utan-soldroppar som blandas med den dagliga ansiktskrämen. Läs mer här:
KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

Hos HeadBrands hittar ni nu dessa två nyheter från KC Professional - ett dry shampoo och ett heat protection spray, båda fria från parfym.
HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

Flex Dry Brush ger en skonsam utredning och är dessutom värmeresistent - vilket gör den optimal att använda till föntorkning.
Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills Masque är en fuktbehandling som kompletterar varje hårstrå och ger fuktbalans i hela hårbotten.
Net teknisk kappa

Net teknisk kappa

Den tekniska kappan Net är elegant, behaglig och perfekt vid färgning. Det nätliknande materialet har en vatten- och kemikalieavstötande plastbeläggning.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

I helgen avgjordes den tredje semifinalen inför Årets barberare 2018. Ali Alahama från Troy Salon i Nybro utsågs till mellersta/norra Sveriges bästa barberare.
Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Linnéa Hessel (Q&A)

Linnéa Hessel (Q&A)

Vi har passat på att ställa några frågor till Linnéa Hessel, trainee på salong Noomi i Gävle, till kommande numret av Hair Magazine. Läs hennes svar här!
Trevor Sorbie

Trevor Sorbie

Under sin 50 år långa karriär har Trevor Sorbie inspirerat frisörer världen över, tilldelats utmärkelser, byggt upp en välgörenhetsorganistaion och mycket mer!

Annons

Nya videor se fler videor

Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!