leverantörer

Frisörkurser

Webshops

En färgstark ledare med stor passion

Det är sällan man möter en ledare eller människa som Inger Ellen Nicolaisen, grundare av Nikita Hair. Hon har en ledarstil som är mer amerikansk än skandinavisk och tillsammans med en enorm energi är det nyckeln till hennes stora framgång.

Nikita Hair och Inger Ellen Nicolaisen har nu passerat drömgränsen med 1000 medarbetare
Nikita Hair har all anledning att fira med guldballonger. Man öppnar nya salonger hela tiden och man har precis passerat drömgränsen med 1000 anställda, förlåt medarbetare.


Positiv, stark, modig, omtänksam och med en enorm do-it-yourself- anda. Addera på en vilja att förändra, ett driv att bli avundsjuk på och en karisma som går igenom sten. Där har du norska ledaren, affärskvinnan och entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair. Med över sjuttio salonger i Norge är man nu på väg att inta Sverige på allvar.

 

Nya salonger i Sverige

Nyligen har man öppnat salonger i de heta shoppingpalatsen Mall of Scandinavia och MOOD gallerian mitt i centrala Stockholm. Man kan lätt tro att vägen till framgång har varit spikrak, välplanerad och byggd på en rejäl utbildning. Men, Inger Ellen Nicolaisen gör inte riktigt affärer på ett traditionellt sätt. Att varken vara frisör eller ekonom har inte hindrat henne att bygga ett frisörsimperium på egen hand, men nog har det varit kämpigt.

– Jag är verkligen inte född med silversked i mun. Jag flyttade hemifrån som 13-åring, var gravid när jag var 14 och hoppade av skolan tidigt. Framgång var nog det sista man förknippade mig med på den tiden. Min barndom var hård, riktigt hård. Men. Det finns alltid de som har det värre. Det gäller att vända allt till något positivt.

Läs även: Nikita - Nordens största frisörkedja!


Ger sig inte

Den synen på livet och på karriären är nog den största anledningen till att det gått som det gått för tjejen med en liten bebis på armen vid 15 års ålder. Ett år senare hade hon startat sitt första egna företag, en butik som sålde barnkläder.

– Det gick kanske inte så bra i den lilla byn i Norge, men jag GAV MIG INTE. Det var ju inte som om att bankerna gärna ville låna ut pengar till mig med min historia, men jag tar inte ett nej, så är det bara. Om någon säger nej så hittar jag bara en ny vinkel och övertygar den vägen. Man får vara lite påhittig.

Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair

Roligt med motstånd

Det hjälper nog om man gillar att ha lite motstånd, något som Inger Ellen Nicolaisen ju är van vid. Hon tar gärna en fajt.

– Under hela mitt liv har jag fått höra “det kommer aldrig att gå”. Då tänker jag bara “bring it on” och så kör jag. Det taggar mig!

Att hitta lösningar kännetecknar hela Inger Ellen och Nikitas ledarfilosofi. Istället för att kalla de anställda för just “anställda” så heter man medarbetare, alla är jämställda, man är kollegor. Alla medarbetare har en så kallad succéplan. Företaget vill utveckla och bygga talanger. Alla ska känna att man kan komma vidare och bli framgångsrik inom företaget. Alla är ivrigt påhejade av grundaren Inger Ellen.

 – Det är lite så jag är. Inget gör mig lyckligare än om jag kan inspirera någon att bli bättre. Jag älskar att stå bredvid och hålla handen när någon utmanar sig själv. Det är fantastiskt!

Peppar och lyfter

Hon har en riktigt moderlig aura och den speglar av sig både på jobbet och privat. Hon är peppande och pushande på jobbet men kan absolut frambringa konsekvenser om arbetet inte blir gjort. Privat har hon 14 barn. Ja, du läste rätt. Fjorton.

– Haha, ja det är inte klokt. Jag har tre egna barn och elva barn som kommer från mitt barnhem som jag driver i Litauen. De bor alla hos mig på gården i Norge, och flera av dem jobbar inom företaget, säger Inger Ellen stolt och med tårarna nära.

 

Behövde hjälp

Det var just efter ett besök på ett av Litauens barnhem som Inger Ellen förstod att även om hennes barndom varit tuff, så finns det alltid någon som har eller har haft det värre.

– Vi bor i ett av världens rikaste länder och många av de problem vi har, skapar vi själva. Det är inte klokt egentligen. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa till.

Nu driver hon Stiftelsen “A Hand to Children” som bland annat har ett barnhem i just Litauen.

 Nikita Hairs grundare Inger Ellen Nicolaisen har byggt upp sitt frisörimperium helt på egen hand utan utbildning.

Inte rädd för känslor

När hon pratar om sina barn blir hon rörd. Och det är en annan av Inger Ellens alla starka ledarsidor, att hon inte är rädd för att vara känslosam.

– Jag gråter ofta och jag gråter lätt. Jag blir väldigt lätt rörd, men är ännu närmare till skratt. Det finns ingen anledning att inte visa känslor! Sen får man inte vara rädd för lite negativitet. Vi behöver lite mörker för att verkligen uppskatta ljuset.

Se även: Nikita Hair Signature Collection 2016 - 'Eco-Librium'


Pusha dig själv

Inger Ellen är full av visdomsord och hennes inställning och energi smittar av sig. Nästan mot hennes vilja.

– Jag vill egentligen inte vara bra på att motivera. Jag tycker det är viktigt att vi alla, var och en, är ansvariga för vår egna motivation. För livet ÄR jobbigt och det kan vara svårt ibland. Men du måste vara din egna bästa motivator och få igång dig själv även om det känns tufft ibland. Pumpa upp ditt eget självförtroende, det är du som har ansvar för det. Att pumpa upp sitt eget självförtroende är hon bra på. Några minuter

efter att Hair Magazine träffar Inger Ellen ska hon ut på scenen framför alla sina medarbetare och försöka rappa live till en Eminem-låt. Och med hennes ledmotto, att alltid våga lite mer än vad som är “normalt”, så känns det helt naturligt.

 

Framtiden ligger i USA

Sen en tid tillbaka delar Inger Ellen sin tid mellan Norge och Florida och det känns mer än rimligt att Nikita Hair nu även ska erövra USA. Dessutom håller hon tillsammans med sin dotter på att ta fram ett Hair&Beauty-koncept under namnet Eleni&Chris. Eller ett äventyr som hon kallar det.

– När jag startade det här hade jag en dröm om att skapa ett riktigt Hair&Beauty Adventure, och nu gör jag det. Det känns verkligen som om att jag lever mitt i ett äventyr.

Med tusen medarbetare, fjorton barn, en släppt bok (Drivkraft), ett nytt beautymärke, nya salonger och en ny akademi på gång så är det ingen underdrift att säga att Inger Ellen Nicolaisen har kommit långt.

– Inte så illa jobbat av en ung hillbilly helt utan utbildning, eller hur!? säger Inger Ellen Nicolaisen och skrattar med hela kroppen så att de blonda lockarna skakar.

                               Entreprenören Inger Ellen Nicolaisen, grundare och ägaren av Skandinaviens största frisörkedja Nikita Hair
           Inger Ellen Nicolaisen startade sitt frisörimperium helt på egen hand,
                        helt utan utbildning eller kännedom om frisöryrket.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i andra utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya Redken Color Extend Blondage

Nya Redken Color Extend Blondage

Med nya Color Extend Blondage schampo och balsam från Redken kan färgbehandlat blont hår bli ljusare, starkare och se bättre ut.
Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

No Frizz Instant De-Frizzer är ett torrbalsam och en antifriss-spray med vårdande egenskaper som omedelbart tämjer upp till 92 % frissighet i torrt hår.
ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH är perfekt när håret behöver djuprengöras ordentligt och återställas till sitt naturliga tillstånd utan att ta bort naturliga oljor eller färg.
Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nya ghd Oval Dressing Brush är en klassisk groomingborste tillverkad av nylonborst, som både vårdar och ger glans.
Serene Scalp Family från Oribe - hos Tendenz

Serene Scalp Family från Oribe - hos Tendenz

Serene Scalp är serien som ger näring till både hår och hårbotten. Schampo. balsam och leave-on behandling arbetar för att skapa en hälsosam hårbotten.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Anthony Mascolo

Anthony Mascolo

Anthony Mascolo, International Creative Director för TIGI, berättar om sitt livs kärlek: hår.
Fiorella Geraci

Fiorella Geraci

Från Buenos Aires och Stockholm till Växjö och världen. Fiorellas kämparglöd och talang har gjort henne till salongsägare, medlem i Revlon Professional och Alterna Haircares internationella team, trefaldig vinnare av Style Masters och nu även nominerad till Årets Frisör 2017 i Avantgarde. Läs och låt dig inspireras av duktiga Fiorella Geraci!

Nya videor se fler videor

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.