leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Herbert klipper topparna!

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? Visst, de har alla varit Sveriges statsminister. Men de har också alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.

Herbert har koll på det mesta som sker i Gamla Stan, de flesta som bor och verkar här håller koll på och hjälper varandra.


Snacka om att befinna sig mitt i maktens högsäte! Herbert Patzer har klippt statsministrar, statsråd, regeringsmän men även skådespelare, dramatiker och författare sedan 1968 på Storkyrkobrinkens frisersalong. Ja, den enda statsministern på länge som inte hittat hit är nog Fredrik Reinfeldt, men det har kanske sina naturliga orsaker. Det är en salong med rejäla anor, redan 1859 öppnade man i Gamla Stan, vilket gör den till Sveriges äldsta frisersalong. Och närheten till just riksdagshuset och regeringskansliet har gjort det smidigt för de mäktiga politikerna att springa över för en klippning när helst man önskat.

PALME VAR STAMKUND
Den mest kända politikerna av dem alla är naturligtvis Olof Palme. Herbert höll hans hår i trim i hela 18 år.

– Hans hår var det bökigaste av alla, tack vare den där virveln. Den var inte helt lätt att tampas med, minns han.

Ingvar Carlsson är en annan stammis som gått till Herbert i 50 år.

– Han kör samma frisyr fortfarande! Det är en riktigt bra politiker men också en riktigt bra människa. Han är äkta och vi har blivit goda vänner genom åren.

På lördagar fick man betala lite extra för att bli fin. Skylten som välkomnar in är samma skylt som stoltserat sedan starten.

KLIPPNING 1 KRONA
Förutom att man tvingats byta lokal i Gamla Stan så är det nog bara priserna på klippning och rakning som ändrats nämnvärt. Och namnet. Frisör Herbert Patzer, heter man numera. Annars är det mesta sig likt. Möblerna i teak minner om ett stilrent 60-tal och på en vägg hänger en gammal tavla med priser från förr: Klippning, 1 kr. Förutom på lördagar. Då kostar det 1 kr och 25 öre.

– Men även om mycket är sig likt i lokalen så får man ju hänga med i svängarna vad gäller trender. Jag tror att jag varit med om varenda trend som funnits. Allt från Elvis-frisyrer och långt hippie-hår till mods och det kortklippta som gäller nu.

Trender kommer och går men Herbert har alltid varit mest förtjust i det kortklippta håret. Det ser ordentligt och prydligt ut, menar han.

STÖDPERMANENTA LÅNGHÅRIGA KILLAR
Hippie-eran däremot, var ingen hit för de svenska killarna.

– Jag minns att det var jobbigt för killarna på 70-talet, vi nordbor har egentligen inte sådan kvalitet på håret att det passar sig för lång frisyr så jag fick stödpermanenta en hel del killar så att de kunde få lite stadga och form i sina stackars stripiga hår, säger Herbert Patzer och myser åt minnet. 

Och han skräder inte orden när det gäller att bedöma vad som är snyggt eller inte.

– Den där fotbollskille-frisyren som varit inne ett tag, med rakade sidor och lite längre uppepå. Det ser inte klokt ut, de ser ut som byfånar hela bunten!

Olof Palme, Göran Persson, Ingvar Carlsson - alla har de signerat Herberts gästböcker.

ALLA POLITIKERS AUTOGRAFER
Överallt i lokalen finns tydliga tecken på att det inte är vilka killar som helst som klipper sig hos Herbert. Här saknas de sedvanliga skvallermagasinen eller modetidningar, istället kan man passa på att läsa Ingvar Carlssons memoarer eller bläddra i någon av de tre gästböcker som är fullproppade med spännande namn. Thorbjörn Fälldin, Gunnar Sträng, Olof Palme, Carl Bildt, Bosse Ringholm och Thomas Tranströmer.

– Även om jag inte alltid håller med om deras politik eller vad de står för så är man välkommen hos mig. Så jag har klippt folk ur alla politiska partier och till och med Sveriges Konung en gång, han hänger också där på väggen. Man får vara lite diplomatisk, jag jobbar med service. Men det är klart att man får favoriter, Ingvar Carlsson är en sådan.

Och ibland får han höra ett och annat som kanske inte ska lämna regeringskansliet. Som att Hans Holmér aldrig borde fått ansvara för utredningen om Palme-mordet. “Han lurade oss alla” ska man ha viskat i Herbets öra. Det är nog ganska få frisörer som får höra en sådan sak en vanlig arbetsdag.

SJÄLV BLIVIT EN VÄRLDSKÄNDIS
Att Herbert Patzer klippt och rakat maktens män i över 40 år har såklart gett eko med sig. Det är många tidningar som vill ha ett ord med frisören som har politikernas förtroende både vad gäller hår och känslor.

– Häromdagen fick jag ett meddelande med bild av några vänner som reste runt i Asien, då hade de hittat mig i Singapore Post. Det var ju ganska oväntat. Men jag tycker inte det är så märkvärdigt egentligen.

Det är kanske också därför som flera yngre män hittar hit. På senare år har det blivit trendigt att gå till barberare och utpräglade herrfrisörer och det märks av hos Herbert också.

– Jo visst kommer det en del småglin. Ofta är de runt 25-30 år och jobbar med media eller med lite konstnärliga yrken som film, de tycker att det är lite speciellt och “äkta” att klippa sig här.

Vid frisörstolen kan man välja fotoböcker
och biografier framför skvallermagasin.
Det var som tonåring Herbert föräskade sig i
Sverige och bestämde sig för att stanna här.

KOMMER FRÅN TYSKLAND
Hur kommer det sig då att en man från Tyskland fann sig att klippa Sveriges statsministrar? Jo Herbert var uppe och besökte släktingar i Sverige som tonåring en sommar för längesen och blev med ens förälskad i landet och bestämde sig för att bostätta sig här. Men hur skulle han få jobb? På Arbetsförmedlingen fick han ingen hjälp.

– De var värdelösa redan då! menar Herbert.

Det gällde alltså att ta saken i egna händer. Han satte därmed ut en annons i Dagens Nyheter om att han sökte jobb, fick napp direkt och sedan dess har han befunnit sig i Gamla Stan och klippt hår. Och aldrig ångrat en dag.

INGET SUG EFTER LEDIGT

– Jag har trivts oerhört bra sedan första dagen! Det här yrket handlar så mycket om relationer och här i Gamla Stan kommer vi alla så nära varandra. Jag är nog insyltad i det mesta som händer här, säger han som även blivit kallad för stadsdelens “skvallercentral”. Och trots sina många år i yrket och en ålder av 75 år finns det inget sug efter pensionering.

– Nej, nej, nej vad är det för dumheter? Jag är så pigg och kunderna tillåter inte att jag slutar, det är många som säger så hela tiden. Så det är bara att köra på, relationerna bidrar till att man vill fortsätta, säger Herbert Patzer och tar sopborsten för att göra golvet rent och redo för nästa kund som ska ta plats i stolen, och i den berömda gästboken.

Herbert fixar både klippning och rakning som sig bör. Salongen ligger bara ett äppelkast från Riksdagen och Regeringshuset.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya Redken Color Extend Blondage

Nya Redken Color Extend Blondage

Med nya Color Extend Blondage schampo och balsam från Redken kan färgbehandlat blont hår bli ljusare, starkare och se bättre ut.
Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

No Frizz Instant De-Frizzer är ett torrbalsam och en antifriss-spray med vårdande egenskaper som omedelbart tämjer upp till 92 % frissighet i torrt hår.
ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH är perfekt när håret behöver djuprengöras ordentligt och återställas till sitt naturliga tillstånd utan att ta bort naturliga oljor eller färg.
Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nya ghd Oval Dressing Brush är en klassisk groomingborste tillverkad av nylonborst, som både vårdar och ger glans.
Serene Scalp Family från Oribe - hos Tendenz

Serene Scalp Family från Oribe - hos Tendenz

Serene Scalp är serien som ger näring till både hår och hårbotten. Schampo. balsam och leave-on behandling arbetar för att skapa en hälsosam hårbotten.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Shiran Larsen

Jonas Shiran Larsen

1937 är ett nytt, komplett sortiment groomingprodukter för män som skapats av en av Danmarks främsta herrfrisörer; Jonas Shiran Larsen. Här kan du läsa om den stilrena och exklusiva serien, som enbart finns hos HeadBrands:
Ann Pettersson

Ann Pettersson

Ann Pettersson har en lång meritlista bakom sig som både frisör, utbildare och tävlingsfrisör. Sedan 2006 driver hon sin egen frisörskola i Örnsköldsvik i vackra Höga Kusten i norra Sverige.Läs den spännande intervjun här!

Nya videor se fler videor

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.