leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Herbert klipper topparna!

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? Visst, de har alla varit Sveriges statsminister. Men de har också alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.

Herbert har koll på det mesta som sker i Gamla Stan, de flesta som bor och verkar här håller koll på och hjälper varandra.


Snacka om att befinna sig mitt i maktens högsäte! Herbert Patzer har klippt statsministrar, statsråd, regeringsmän men även skådespelare, dramatiker och författare sedan 1968 på Storkyrkobrinkens frisersalong. Ja, den enda statsministern på länge som inte hittat hit är nog Fredrik Reinfeldt, men det har kanske sina naturliga orsaker. Det är en salong med rejäla anor, redan 1859 öppnade man i Gamla Stan, vilket gör den till Sveriges äldsta frisersalong. Och närheten till just riksdagshuset och regeringskansliet har gjort det smidigt för de mäktiga politikerna att springa över för en klippning när helst man önskat.

PALME VAR STAMKUND
Den mest kända politikerna av dem alla är naturligtvis Olof Palme. Herbert höll hans hår i trim i hela 18 år.

– Hans hår var det bökigaste av alla, tack vare den där virveln. Den var inte helt lätt att tampas med, minns han.

Ingvar Carlsson är en annan stammis som gått till Herbert i 50 år.

– Han kör samma frisyr fortfarande! Det är en riktigt bra politiker men också en riktigt bra människa. Han är äkta och vi har blivit goda vänner genom åren.

På lördagar fick man betala lite extra för att bli fin. Skylten som välkomnar in är samma skylt som stoltserat sedan starten.

KLIPPNING 1 KRONA
Förutom att man tvingats byta lokal i Gamla Stan så är det nog bara priserna på klippning och rakning som ändrats nämnvärt. Och namnet. Frisör Herbert Patzer, heter man numera. Annars är det mesta sig likt. Möblerna i teak minner om ett stilrent 60-tal och på en vägg hänger en gammal tavla med priser från förr: Klippning, 1 kr. Förutom på lördagar. Då kostar det 1 kr och 25 öre.

– Men även om mycket är sig likt i lokalen så får man ju hänga med i svängarna vad gäller trender. Jag tror att jag varit med om varenda trend som funnits. Allt från Elvis-frisyrer och långt hippie-hår till mods och det kortklippta som gäller nu.

Trender kommer och går men Herbert har alltid varit mest förtjust i det kortklippta håret. Det ser ordentligt och prydligt ut, menar han.

STÖDPERMANENTA LÅNGHÅRIGA KILLAR
Hippie-eran däremot, var ingen hit för de svenska killarna.

– Jag minns att det var jobbigt för killarna på 70-talet, vi nordbor har egentligen inte sådan kvalitet på håret att det passar sig för lång frisyr så jag fick stödpermanenta en hel del killar så att de kunde få lite stadga och form i sina stackars stripiga hår, säger Herbert Patzer och myser åt minnet. 

Och han skräder inte orden när det gäller att bedöma vad som är snyggt eller inte.

– Den där fotbollskille-frisyren som varit inne ett tag, med rakade sidor och lite längre uppepå. Det ser inte klokt ut, de ser ut som byfånar hela bunten!

Olof Palme, Göran Persson, Ingvar Carlsson - alla har de signerat Herberts gästböcker.

ALLA POLITIKERS AUTOGRAFER
Överallt i lokalen finns tydliga tecken på att det inte är vilka killar som helst som klipper sig hos Herbert. Här saknas de sedvanliga skvallermagasinen eller modetidningar, istället kan man passa på att läsa Ingvar Carlssons memoarer eller bläddra i någon av de tre gästböcker som är fullproppade med spännande namn. Thorbjörn Fälldin, Gunnar Sträng, Olof Palme, Carl Bildt, Bosse Ringholm och Thomas Tranströmer.

– Även om jag inte alltid håller med om deras politik eller vad de står för så är man välkommen hos mig. Så jag har klippt folk ur alla politiska partier och till och med Sveriges Konung en gång, han hänger också där på väggen. Man får vara lite diplomatisk, jag jobbar med service. Men det är klart att man får favoriter, Ingvar Carlsson är en sådan.

Och ibland får han höra ett och annat som kanske inte ska lämna regeringskansliet. Som att Hans Holmér aldrig borde fått ansvara för utredningen om Palme-mordet. “Han lurade oss alla” ska man ha viskat i Herbets öra. Det är nog ganska få frisörer som får höra en sådan sak en vanlig arbetsdag.

SJÄLV BLIVIT EN VÄRLDSKÄNDIS
Att Herbert Patzer klippt och rakat maktens män i över 40 år har såklart gett eko med sig. Det är många tidningar som vill ha ett ord med frisören som har politikernas förtroende både vad gäller hår och känslor.

– Häromdagen fick jag ett meddelande med bild av några vänner som reste runt i Asien, då hade de hittat mig i Singapore Post. Det var ju ganska oväntat. Men jag tycker inte det är så märkvärdigt egentligen.

Det är kanske också därför som flera yngre män hittar hit. På senare år har det blivit trendigt att gå till barberare och utpräglade herrfrisörer och det märks av hos Herbert också.

– Jo visst kommer det en del småglin. Ofta är de runt 25-30 år och jobbar med media eller med lite konstnärliga yrken som film, de tycker att det är lite speciellt och “äkta” att klippa sig här.

Vid frisörstolen kan man välja fotoböcker
och biografier framför skvallermagasin.
Det var som tonåring Herbert föräskade sig i
Sverige och bestämde sig för att stanna här.

KOMMER FRÅN TYSKLAND
Hur kommer det sig då att en man från Tyskland fann sig att klippa Sveriges statsministrar? Jo Herbert var uppe och besökte släktingar i Sverige som tonåring en sommar för längesen och blev med ens förälskad i landet och bestämde sig för att bostätta sig här. Men hur skulle han få jobb? På Arbetsförmedlingen fick han ingen hjälp.

– De var värdelösa redan då! menar Herbert.

Det gällde alltså att ta saken i egna händer. Han satte därmed ut en annons i Dagens Nyheter om att han sökte jobb, fick napp direkt och sedan dess har han befunnit sig i Gamla Stan och klippt hår. Och aldrig ångrat en dag.

INGET SUG EFTER LEDIGT

– Jag har trivts oerhört bra sedan första dagen! Det här yrket handlar så mycket om relationer och här i Gamla Stan kommer vi alla så nära varandra. Jag är nog insyltad i det mesta som händer här, säger han som även blivit kallad för stadsdelens “skvallercentral”. Och trots sina många år i yrket och en ålder av 75 år finns det inget sug efter pensionering.

– Nej, nej, nej vad är det för dumheter? Jag är så pigg och kunderna tillåter inte att jag slutar, det är många som säger så hela tiden. Så det är bara att köra på, relationerna bidrar till att man vill fortsätta, säger Herbert Patzer och tar sopborsten för att göra golvet rent och redo för nästa kund som ska ta plats i stolen, och i den berömda gästboken.

Herbert fixar både klippning och rakning som sig bör. Salongen ligger bara ett äppelkast från Riksdagen och Regeringshuset.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Frisörsaxen Kasho Damascus hos Frisörtjänst

Genom att kombinera gamla smidestraditioner med toppmodern och futuristisk teknik får vi resultatet Kasho Damascus.
Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

Nya värmeskyddet HEATED.DEFENSE från KEVIN.MURPHY

KEVIN.MURPHY presenterar HEATED.DEFENSE som är ett nytt leave in-skydd för håret. Skyddar håret mot både värmeverktyg och mekanisk skada.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Gem Lites Colorditioner är ett pigmenterat, färgbevarande och stärkande balsam som återuppbygger och reparerar bindningarna i håret. Finns hos Headbrands!
Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Nya stylingverktyget Cera Wandbar

Cera Wandbar är en ny locktång som tack vare dess ergonomiska vinkel ger massor av stylingmöjligheter utan att belasta din handled, axel eller armbåge.
Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliant Glow Brightening Oil från Joico

Blonde life Brilliand Glow Brightening Oil från Joico ger lyster i de ljusaste blonda håren samtidigt som den tillför näring och skyddar alla sköra hårstrån

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserade nya IGORA Vibrance i Göteborg

Schwarzkopf Professional lanserar nya, uppdaterade IGORA Vibrance. En flytande lättfärg med mer glans och fler nyanser, vilket ger fler användningsområden.
Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare bjuder in till inspirerande visning med Kirsten Demant

Kraft Haircare anordnade en lunchvisning tillsammans med Kirsten Demant från Davines. Visningen fokuserade främst på röda, svarta och blonda hår.
Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff i Örnsköldsvik

Trends 2018 by Hairstuff bjöd på allt från inspirerande shower på scen, nya produkter och trender till en trerättersmiddag och dans. Läs och se bilder här.
Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Sam Villa Weekend med Creative Headz & Redken

Förra helgen bjöds Sam Villa, Global Artistic Ambassador för Redken, in till det snabbt växande salongskonceptet Creative Headz för workshop med hela teamet.
Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals första TrendVison Creative Retreat Experience

Wella Professionals internationella TrendVision 2018 gick av stapeln i Lissabon, och frisörer från hela världen hade samlats för en Creative Retreat Experience. Se mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Natasha Toloue

Natasha Toloue

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.
Felicia Fröjd Weise (Q&A)

Felicia Fröjd Weise (Q&A)

Hair Magazine har fångat Felicia Fröjd Weise, vinnaren i Årets Nykomling 2017, för att få svar på några snabba frågor. Läs om vilken kändis som hon skulle vilja göra en ny frisyr på och varifrån hon får sin inspiration.

Annons

Nya videor se fler videor

2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.
Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

Lär dig att skugga rötterna med Jenny Strebe och Schwarzkopf

I denna video visar Schwarzkopf Professionals tillsammans med Jenny Strebe, @theconfessionsofahairstylist, hur du skuggar rötterna i en reversed balayage.
Julinspirerad hästsvans med ghd

Julinspirerad hästsvans med ghd

Ghd visar i denna video hur du gör en snygg, lockig hästsvans med hårpynt. Se videon här och gör dig klar för att styla julens alla kunder.
Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Frivilliga och Goldwell klipper hemlösa på Rådhusplatsen

Även i år ställde en rad frivilliga frisörer upp på Rådhusplatsen den 11 december för att bjuda på gratis klippning och styling till hemlösa.
Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

Naturliga vågor med textur med hjälp av ghd

I denna video visar ghd hur du får till den så kallade "I woke up like this"-look. Naturliga och definerade lockar för en cool och sexig look. Se videon här.