leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Herbert klipper topparna!

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? Visst, de har alla varit Sveriges statsminister. Men de har också alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.

Herbert har koll på det mesta som sker i Gamla Stan, de flesta som bor och verkar här håller koll på och hjälper varandra.


Snacka om att befinna sig mitt i maktens högsäte! Herbert Patzer har klippt statsministrar, statsråd, regeringsmän men även skådespelare, dramatiker och författare sedan 1968 på Storkyrkobrinkens frisersalong. Ja, den enda statsministern på länge som inte hittat hit är nog Fredrik Reinfeldt, men det har kanske sina naturliga orsaker. Det är en salong med rejäla anor, redan 1859 öppnade man i Gamla Stan, vilket gör den till Sveriges äldsta frisersalong. Och närheten till just riksdagshuset och regeringskansliet har gjort det smidigt för de mäktiga politikerna att springa över för en klippning när helst man önskat.

PALME VAR STAMKUND
Den mest kända politikerna av dem alla är naturligtvis Olof Palme. Herbert höll hans hår i trim i hela 18 år.

– Hans hår var det bökigaste av alla, tack vare den där virveln. Den var inte helt lätt att tampas med, minns han.

Ingvar Carlsson är en annan stammis som gått till Herbert i 50 år.

– Han kör samma frisyr fortfarande! Det är en riktigt bra politiker men också en riktigt bra människa. Han är äkta och vi har blivit goda vänner genom åren.

På lördagar fick man betala lite extra för att bli fin. Skylten som välkomnar in är samma skylt som stoltserat sedan starten.

KLIPPNING 1 KRONA
Förutom att man tvingats byta lokal i Gamla Stan så är det nog bara priserna på klippning och rakning som ändrats nämnvärt. Och namnet. Frisör Herbert Patzer, heter man numera. Annars är det mesta sig likt. Möblerna i teak minner om ett stilrent 60-tal och på en vägg hänger en gammal tavla med priser från förr: Klippning, 1 kr. Förutom på lördagar. Då kostar det 1 kr och 25 öre.

– Men även om mycket är sig likt i lokalen så får man ju hänga med i svängarna vad gäller trender. Jag tror att jag varit med om varenda trend som funnits. Allt från Elvis-frisyrer och långt hippie-hår till mods och det kortklippta som gäller nu.

Trender kommer och går men Herbert har alltid varit mest förtjust i det kortklippta håret. Det ser ordentligt och prydligt ut, menar han.

STÖDPERMANENTA LÅNGHÅRIGA KILLAR
Hippie-eran däremot, var ingen hit för de svenska killarna.

– Jag minns att det var jobbigt för killarna på 70-talet, vi nordbor har egentligen inte sådan kvalitet på håret att det passar sig för lång frisyr så jag fick stödpermanenta en hel del killar så att de kunde få lite stadga och form i sina stackars stripiga hår, säger Herbert Patzer och myser åt minnet. 

Och han skräder inte orden när det gäller att bedöma vad som är snyggt eller inte.

– Den där fotbollskille-frisyren som varit inne ett tag, med rakade sidor och lite längre uppepå. Det ser inte klokt ut, de ser ut som byfånar hela bunten!

Olof Palme, Göran Persson, Ingvar Carlsson - alla har de signerat Herberts gästböcker.

ALLA POLITIKERS AUTOGRAFER
Överallt i lokalen finns tydliga tecken på att det inte är vilka killar som helst som klipper sig hos Herbert. Här saknas de sedvanliga skvallermagasinen eller modetidningar, istället kan man passa på att läsa Ingvar Carlssons memoarer eller bläddra i någon av de tre gästböcker som är fullproppade med spännande namn. Thorbjörn Fälldin, Gunnar Sträng, Olof Palme, Carl Bildt, Bosse Ringholm och Thomas Tranströmer.

– Även om jag inte alltid håller med om deras politik eller vad de står för så är man välkommen hos mig. Så jag har klippt folk ur alla politiska partier och till och med Sveriges Konung en gång, han hänger också där på väggen. Man får vara lite diplomatisk, jag jobbar med service. Men det är klart att man får favoriter, Ingvar Carlsson är en sådan.

Och ibland får han höra ett och annat som kanske inte ska lämna regeringskansliet. Som att Hans Holmér aldrig borde fått ansvara för utredningen om Palme-mordet. “Han lurade oss alla” ska man ha viskat i Herbets öra. Det är nog ganska få frisörer som får höra en sådan sak en vanlig arbetsdag.

SJÄLV BLIVIT EN VÄRLDSKÄNDIS
Att Herbert Patzer klippt och rakat maktens män i över 40 år har såklart gett eko med sig. Det är många tidningar som vill ha ett ord med frisören som har politikernas förtroende både vad gäller hår och känslor.

– Häromdagen fick jag ett meddelande med bild av några vänner som reste runt i Asien, då hade de hittat mig i Singapore Post. Det var ju ganska oväntat. Men jag tycker inte det är så märkvärdigt egentligen.

Det är kanske också därför som flera yngre män hittar hit. På senare år har det blivit trendigt att gå till barberare och utpräglade herrfrisörer och det märks av hos Herbert också.

– Jo visst kommer det en del småglin. Ofta är de runt 25-30 år och jobbar med media eller med lite konstnärliga yrken som film, de tycker att det är lite speciellt och “äkta” att klippa sig här.

Vid frisörstolen kan man välja fotoböcker
och biografier framför skvallermagasin.
Det var som tonåring Herbert föräskade sig i
Sverige och bestämde sig för att stanna här.

KOMMER FRÅN TYSKLAND
Hur kommer det sig då att en man från Tyskland fann sig att klippa Sveriges statsministrar? Jo Herbert var uppe och besökte släktingar i Sverige som tonåring en sommar för längesen och blev med ens förälskad i landet och bestämde sig för att bostätta sig här. Men hur skulle han få jobb? På Arbetsförmedlingen fick han ingen hjälp.

– De var värdelösa redan då! menar Herbert.

Det gällde alltså att ta saken i egna händer. Han satte därmed ut en annons i Dagens Nyheter om att han sökte jobb, fick napp direkt och sedan dess har han befunnit sig i Gamla Stan och klippt hår. Och aldrig ångrat en dag.

INGET SUG EFTER LEDIGT

– Jag har trivts oerhört bra sedan första dagen! Det här yrket handlar så mycket om relationer och här i Gamla Stan kommer vi alla så nära varandra. Jag är nog insyltad i det mesta som händer här, säger han som även blivit kallad för stadsdelens “skvallercentral”. Och trots sina många år i yrket och en ålder av 75 år finns det inget sug efter pensionering.

– Nej, nej, nej vad är det för dumheter? Jag är så pigg och kunderna tillåter inte att jag slutar, det är många som säger så hela tiden. Så det är bara att köra på, relationerna bidrar till att man vill fortsätta, säger Herbert Patzer och tar sopborsten för att göra golvet rent och redo för nästa kund som ska ta plats i stolen, och i den berömda gästboken.

Herbert fixar både klippning och rakning som sig bör. Salongen ligger bara ett äppelkast från Riksdagen och Regeringshuset.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm fungerar som en intensiv inpackning under natten för starkare och friskare ögonfransar och ögonbryn.
Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W-familjen har fått ett nytt tillskott i form av serien Biolage R.A.W. Scalp. För att ett sunt hår börjar med en sund hårbotten.
ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerar den nya limited edition kollektionen #ghdglacialblue i en frostigt blå nyans inspirerad av höstens och vinterns catwalk-trender.
SP Reverse från Wella System Professional

SP Reverse från Wella System Professional

Wella System Professional: SP Reverse är en serie som lugnar stressat hår, ger tillbaka elasticitet, smidighet och glans, med ett effektivt skydd mot frissighet.
Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Gold Lust Mystify Restyling Spray från Oribe återaktiverar gårdagens stylingprodukter, samtidigt som den vårdar och skyddar mot skador från värmeverktyg.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Aveda Congress i Minneapolis

Aveda Congress i Minneapolis

I samband med Avedas 40-årsjubileum anordnades den största kongressen hittills i Avedas historia i Minneapolis, Minnesota och Hair Magazine fick följa med.
Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Josefin Gligic Rognsøy

Josefin Gligic Rognsøy

Hon är grundaren av Backstager, jurymedlem och har jobbat med ingen mindre än John Galliano, Eugene Souleiman och Pat McGrath. Läs mer om Josefin Gligic Rognsøys spännande resa som hårstylist här.
Ola Lewitschnick och Emma Mills

Ola Lewitschnick och Emma Mills

Går du förbi Surebabyyes på dagen ser den ut som en helt vanlig salong. På kvällen däremot, då de flesta frisörsalonger är mörka och tysta, händer det alltsom spännande saker i källarlokalen i hjärtat av hippa Hornstull.

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.