leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Herbert klipper topparna!

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? Visst, de har alla varit Sveriges statsminister. Men de har också alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.

Herbert har koll på det mesta som sker i Gamla Stan, de flesta som bor och verkar här håller koll på och hjälper varandra.


Snacka om att befinna sig mitt i maktens högsäte! Herbert Patzer har klippt statsministrar, statsråd, regeringsmän men även skådespelare, dramatiker och författare sedan 1968 på Storkyrkobrinkens frisersalong. Ja, den enda statsministern på länge som inte hittat hit är nog Fredrik Reinfeldt, men det har kanske sina naturliga orsaker. Det är en salong med rejäla anor, redan 1859 öppnade man i Gamla Stan, vilket gör den till Sveriges äldsta frisersalong. Och närheten till just riksdagshuset och regeringskansliet har gjort det smidigt för de mäktiga politikerna att springa över för en klippning när helst man önskat.

PALME VAR STAMKUND
Den mest kända politikerna av dem alla är naturligtvis Olof Palme. Herbert höll hans hår i trim i hela 18 år.

– Hans hår var det bökigaste av alla, tack vare den där virveln. Den var inte helt lätt att tampas med, minns han.

Ingvar Carlsson är en annan stammis som gått till Herbert i 50 år.

– Han kör samma frisyr fortfarande! Det är en riktigt bra politiker men också en riktigt bra människa. Han är äkta och vi har blivit goda vänner genom åren.

På lördagar fick man betala lite extra för att bli fin. Skylten som välkomnar in är samma skylt som stoltserat sedan starten.

KLIPPNING 1 KRONA
Förutom att man tvingats byta lokal i Gamla Stan så är det nog bara priserna på klippning och rakning som ändrats nämnvärt. Och namnet. Frisör Herbert Patzer, heter man numera. Annars är det mesta sig likt. Möblerna i teak minner om ett stilrent 60-tal och på en vägg hänger en gammal tavla med priser från förr: Klippning, 1 kr. Förutom på lördagar. Då kostar det 1 kr och 25 öre.

– Men även om mycket är sig likt i lokalen så får man ju hänga med i svängarna vad gäller trender. Jag tror att jag varit med om varenda trend som funnits. Allt från Elvis-frisyrer och långt hippie-hår till mods och det kortklippta som gäller nu.

Trender kommer och går men Herbert har alltid varit mest förtjust i det kortklippta håret. Det ser ordentligt och prydligt ut, menar han.

STÖDPERMANENTA LÅNGHÅRIGA KILLAR
Hippie-eran däremot, var ingen hit för de svenska killarna.

– Jag minns att det var jobbigt för killarna på 70-talet, vi nordbor har egentligen inte sådan kvalitet på håret att det passar sig för lång frisyr så jag fick stödpermanenta en hel del killar så att de kunde få lite stadga och form i sina stackars stripiga hår, säger Herbert Patzer och myser åt minnet. 

Och han skräder inte orden när det gäller att bedöma vad som är snyggt eller inte.

– Den där fotbollskille-frisyren som varit inne ett tag, med rakade sidor och lite längre uppepå. Det ser inte klokt ut, de ser ut som byfånar hela bunten!

Olof Palme, Göran Persson, Ingvar Carlsson - alla har de signerat Herberts gästböcker.

ALLA POLITIKERS AUTOGRAFER
Överallt i lokalen finns tydliga tecken på att det inte är vilka killar som helst som klipper sig hos Herbert. Här saknas de sedvanliga skvallermagasinen eller modetidningar, istället kan man passa på att läsa Ingvar Carlssons memoarer eller bläddra i någon av de tre gästböcker som är fullproppade med spännande namn. Thorbjörn Fälldin, Gunnar Sträng, Olof Palme, Carl Bildt, Bosse Ringholm och Thomas Tranströmer.

– Även om jag inte alltid håller med om deras politik eller vad de står för så är man välkommen hos mig. Så jag har klippt folk ur alla politiska partier och till och med Sveriges Konung en gång, han hänger också där på väggen. Man får vara lite diplomatisk, jag jobbar med service. Men det är klart att man får favoriter, Ingvar Carlsson är en sådan.

Och ibland får han höra ett och annat som kanske inte ska lämna regeringskansliet. Som att Hans Holmér aldrig borde fått ansvara för utredningen om Palme-mordet. “Han lurade oss alla” ska man ha viskat i Herbets öra. Det är nog ganska få frisörer som får höra en sådan sak en vanlig arbetsdag.

SJÄLV BLIVIT EN VÄRLDSKÄNDIS
Att Herbert Patzer klippt och rakat maktens män i över 40 år har såklart gett eko med sig. Det är många tidningar som vill ha ett ord med frisören som har politikernas förtroende både vad gäller hår och känslor.

– Häromdagen fick jag ett meddelande med bild av några vänner som reste runt i Asien, då hade de hittat mig i Singapore Post. Det var ju ganska oväntat. Men jag tycker inte det är så märkvärdigt egentligen.

Det är kanske också därför som flera yngre män hittar hit. På senare år har det blivit trendigt att gå till barberare och utpräglade herrfrisörer och det märks av hos Herbert också.

– Jo visst kommer det en del småglin. Ofta är de runt 25-30 år och jobbar med media eller med lite konstnärliga yrken som film, de tycker att det är lite speciellt och “äkta” att klippa sig här.

Vid frisörstolen kan man välja fotoböcker
och biografier framför skvallermagasin.
Det var som tonåring Herbert föräskade sig i
Sverige och bestämde sig för att stanna här.

KOMMER FRÅN TYSKLAND
Hur kommer det sig då att en man från Tyskland fann sig att klippa Sveriges statsministrar? Jo Herbert var uppe och besökte släktingar i Sverige som tonåring en sommar för längesen och blev med ens förälskad i landet och bestämde sig för att bostätta sig här. Men hur skulle han få jobb? På Arbetsförmedlingen fick han ingen hjälp.

– De var värdelösa redan då! menar Herbert.

Det gällde alltså att ta saken i egna händer. Han satte därmed ut en annons i Dagens Nyheter om att han sökte jobb, fick napp direkt och sedan dess har han befunnit sig i Gamla Stan och klippt hår. Och aldrig ångrat en dag.

INGET SUG EFTER LEDIGT

– Jag har trivts oerhört bra sedan första dagen! Det här yrket handlar så mycket om relationer och här i Gamla Stan kommer vi alla så nära varandra. Jag är nog insyltad i det mesta som händer här, säger han som även blivit kallad för stadsdelens “skvallercentral”. Och trots sina många år i yrket och en ålder av 75 år finns det inget sug efter pensionering.

– Nej, nej, nej vad är det för dumheter? Jag är så pigg och kunderna tillåter inte att jag slutar, det är många som säger så hela tiden. Så det är bara att köra på, relationerna bidrar till att man vill fortsätta, säger Herbert Patzer och tar sopborsten för att göra golvet rent och redo för nästa kund som ska ta plats i stolen, och i den berömda gästboken.

Herbert fixar både klippning och rakning som sig bör. Salongen ligger bara ett äppelkast från Riksdagen och Regeringshuset.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Luminous Bronze Self-Tan Drops är koncentrerade brun-utan-soldroppar som blandas med den dagliga ansiktskrämen. Läs mer här:
KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

Hos HeadBrands hittar ni nu dessa två nyheter från KC Professional - ett dry shampoo och ett heat protection spray, båda fria från parfym.
HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

Flex Dry Brush ger en skonsam utredning och är dessutom värmeresistent - vilket gör den optimal att använda till föntorkning.
Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills Masque är en fuktbehandling som kompletterar varje hårstrå och ger fuktbalans i hela hårbotten.
Net teknisk kappa

Net teknisk kappa

Den tekniska kappan Net är elegant, behaglig och perfekt vid färgning. Det nätliknande materialet har en vatten- och kemikalieavstötande plastbeläggning.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

I helgen avgjordes den tredje semifinalen inför Årets barberare 2018. Ali Alahama från Troy Salon i Nybro utsågs till mellersta/norra Sveriges bästa barberare.
Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Juha Niemi (Q&A)

Juha Niemi (Q&A)

Hair Magazine fick chansen att ställa lite frågor till Juha Niemi, frisören som driver Made by Kinna och frilansar för Matrix.
Margit Panczel

Margit Panczel

Margit Panczel är klubbmästaren i Intercoiffure Mondial som säger vad hon tycker och firar 40 år som salongsägare. Hair Magazine träffar Margit direkt efter jubileet för att prata om att vara orädd, målmedveten och att värna om miljön.

Annons

Nya videor se fler videor

Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!