leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Håriga smycken

Som en del av utbildningen på Konstfack fick smyckesdesignern Helen Carlson en vision om att skapa smycken av syntetiskt hår. Idag, flera år senare syns hennes kreationer på modevisningar och i prestigefulla modebutiker. Vi träffade Helen för att prata om varför hon började göra smycken av syntetiskt hår och vad hon vill skapa i framtiden.

Örhängena i syntetiskt hår går att klippa av vid önskad längd.Örhängena i syntetiskt hår går att klippa av vid önskad längd.

– Allt började med ett projekt under min utbildning på Konstfack där jag ville skapa pärlor av olika material. Jag hade lite syntetiskt hår liggandes och började skapa pärlor av det och på den vägen är det. Då kunde jag verkligen inte tänka mig att någon skulle vara intresserad av att bära dem på det sättet som det har visat sig att många är, berättar Helen Carlson.

Hon har medvetet valt bort de mer konventionella materialen för att istället satsa på att utveckla sina smycken i syntetiskt hår. Precis som både de rådande mode- och hårtrenderna just nu är även smyckestrenderna mer maximalistiska, experimentella och tillåtande. Helen menar att det idag finns en större frihet för det kreativa skapandet och att det även har växt fram en marknad för mer uppseendeväckande smycken.

– Mina storsäljare är örhängena i syntetiskt hår som finns i olika färger, vilket är perfekt för då kan varje kund hitta sin favorit. Det går även att anpassa längden på håret efter sina egna preferenser och man kan helt enkelt bara klippa av håret när man känner att man hittat en längd som passar.

Hennes kunder är främst kvinnor som vet vad de vill ha och hon beskriver sina smycken som något av en vattendelare. Antingen älskar man dem eller så tycker man inte om dem alls. Genom att väcka starka känslor och ett starkt ha-begär hos sina kunder har Helen byggt upp en trogen och lojal kundkrets som ser smyckena som en långsiktig investering.

– Mina kunder är väldigt passionerade och många köper dem för att använda under olika festliga sammanhang som exempelvis bröllop, vilket såklart är superkul och väldigt smickrande.

Ett av Helens halsband, tillverkat i syntetiskt hår.Ett av Helens halsband, tillverkat i syntetiskt hår.

Modevisningar och populära presenter
En av de roligaste och mest lärorika jobben så här långt var när hon specialtillverkade detaljer till Ann-Sofie Backs modevisningar i Paris och samarbetet med klädmärket Tove Berggren Studio.

Andra stora ögonblick är alla de gånger som hennes kunder har gett bort Helens smycken i present till sina nära och kära. Några av dem har ibland även råkat vara stora profiler inom mode-, design- och konstbranschen.

– Jag vill aldrig jobba med mer traditionella material, syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa. Med den outforskade marknaden kommer även en del utmaningar som exempelvis hur man som kund ska ta hand om smyckena för att de ska hålla så länge som möjligt.

Med varje par örhängen kommer därför även en galge på vilken man kan hänga upp sina örhängen på väggen, både för att skapa mervärde men också för att de inte ska trassla ihop sig. En annan utmaning är det faktum att håret inte är beständigt utan något som kräver lite omtanke. Smyckena kan exempelvis blekas om de får för mycket solljus.

– Mitt mål med mina smycken är att skapa mervärde för mina kunder, att de ska känna sig unika och kunna använda dem under en längre tid. Det ställer lite krav på förvaringen och det var i samband med det som jag kom fram till idén om galgen. Många märken tänker inte riktigt på det sättet.

Syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa, säger Helen Carlsson.Syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa, säger Helen Carlsson.

I framtiden vill hon fortsätta att utveckla sin design och utöka sortimentet med fler örhängen och mer diskreta halsband.

– De halsband jag har idag är lite för mycket ”show pieces” för att kunna användas i det vardagliga livet och jag skulle därför vilja ta fram några vardagshalsband. Det hade också varit kul att utveckla de färgglada örhängena och jag skulle framförallt vilja skapa örhängen med kreoler. Det är kombinationen av olika material som jag inspireras av och hur man kan skapa vackra smycken genom oväntade material och matchningar, berättar Helen.

Smyckesdesignern Helen Carlson.Smyckesdesignern Helen Carlson.

Framtidsdrömmar och visioner
I nuläget kan man beställa Helens smycken via hennes webbshop men hennes varumärke, H Carlson, säljs även i modebutiker som exempelvis i det prestigefulla danska modevarumärket Henrik Vibskovs butik i Köpenhamn.

– Jag har även anordnat några pop-up butiker i olika sammanhang och det är verkligen kul för då kan jag kommunicera direkt med både nya och gamla kunder, berättar Helen.

En annan designidé som hon skulle vilja genomföra är att gå tillbaka till den ursprungliga visionen som byggde på mer naturligt, syntetiskt hår vilket ger en helt annan känsla än de starka färgerna.

– Det är verkligen inte lika kommersiellt men det är viktigt att man som kreatör inte tröttnar, speciellt när man lever med något hela tiden. Det gäller att hålla sig inspirerad och det kan verkligen vara en utmaning ibland, men allt landar i att jag gör något jag tycker är väldigt kul.

Text: Hanna Cronsjö
Foto: Press/Viktor Sjödin

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm – för långa friska fransar

RefectoCil Care Balm fungerar som en intensiv inpackning under natten för starkare och friskare ögonfransar och ögonbryn.
Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W. Scalp - Serien för en sund hårbotten

Biolage R.A.W-familjen har fått ett nytt tillskott i form av serien Biolage R.A.W. Scalp. För att ett sunt hår börjar med en sund hårbotten.
ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerer Glacial Blue LImited Edition Collection

ghd introducerar den nya limited edition kollektionen #ghdglacialblue i en frostigt blå nyans inspirerad av höstens och vinterns catwalk-trender.
SP Reverse från Wella System Professional

SP Reverse från Wella System Professional

Wella System Professional: SP Reverse är en serie som lugnar stressat hår, ger tillbaka elasticitet, smidighet och glans, med ett effektivt skydd mot frissighet.
Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Oribe Gold Lust Mystify Restyling Spray hos Tendenz

Gold Lust Mystify Restyling Spray från Oribe återaktiverar gårdagens stylingprodukter, samtidigt som den vårdar och skyddar mot skador från värmeverktyg.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Aveda Congress i Minneapolis

Aveda Congress i Minneapolis

I samband med Avedas 40-årsjubileum anordnades den största kongressen hittills i Avedas historia i Minneapolis, Minnesota och Hair Magazine fick följa med.
Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Inspiration och grekisk kultur på Schwarzkopf Professionals Creative Weekend

Nästan 100 frisörer från Norge och Sverige spenderade helgen i det soliga Aten när Schwarzkopf Professional arrangerade årets Creative Weekend. Läs och se bilder från den inspirationsfulla helgen:
ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

ColorMANIA på Goldwell Global Zoom i Toronto

Goldwells stora, årliga happening, Global Zoom, gick i år av stapeln i den kanadensiska staden Toronto. De 3 000 frisörerna på plats fick uppleva ett event i världsklass med fullt fokus på färg i alla dess former.
Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Färgexplosion på Wella Professionals ’A World in Color’

Palettens alla färger var representerade på Münchenbryggeriet när de över 600 frisörerna anlände till Wella Professionals och ghd’s A World in Color.
Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Schwarzkopf Professional bjöd in till Look & Learn med Lesley Jennison

Traditionsenligt avhöll Schwarzkopf Professional en Look & Learn där frisörerna fick lära sig de nya trenderna från Essential Looks AW18, REdefiningYou. Dagen till ära var Lesley Jennison på plats. Läs och se bilder här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Michael Shaun Corby

Michael Shaun Corby

Hair Magazine intervjuar Alternas Global Creative Director och internationella stjärna Michael Shaun Corby
Tobias Norén och Staffan Johansson

Tobias Norén och Staffan Johansson

I hjärtat av Östermalm i Stockholm ligger en liten, liten bit av England. På salongen Rudeboys samlas anglofiler och musikintresserade lika mycket för att klippa sig som för att lyssna på musik och prata. – Vi vill att salongen ska kännas som ett vardagsrum!

Annons

Nya videor se fler videor

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Nõberu of Sweden fortsätter utmana stereotyper

Skönhetsmärket Nõberu of Sweden fortsätter att utmana bilden av manlighet med denna film som frågasätter stereotyper och uppmanar till att vara sig själv.
Lär dig att göra en peruk med Redken

Lär dig att göra en peruk med Redken

Här visar Redken hur man smart och enkelt kan göra en peruk som passar perfekt på Halloweenfesterna. Bara fantasin sätter gränser!
Enkel uppsättning till fest

Enkel uppsättning till fest

I denna video får du inspiration till hur du kan skapa en enkel, elegant uppsättning som passar till festliga tillfällen.
Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.