leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Håriga smycken

Som en del av utbildningen på Konstfack fick smyckesdesignern Helen Carlson en vision om att skapa smycken av syntetiskt hår. Idag, flera år senare syns hennes kreationer på modevisningar och i prestigefulla modebutiker. Vi träffade Helen för att prata om varför hon började göra smycken av syntetiskt hår och vad hon vill skapa i framtiden.

Örhängena i syntetiskt hår går att klippa av vid önskad längd.Örhängena i syntetiskt hår går att klippa av vid önskad längd.

– Allt började med ett projekt under min utbildning på Konstfack där jag ville skapa pärlor av olika material. Jag hade lite syntetiskt hår liggandes och började skapa pärlor av det och på den vägen är det. Då kunde jag verkligen inte tänka mig att någon skulle vara intresserad av att bära dem på det sättet som det har visat sig att många är, berättar Helen Carlson.

Hon har medvetet valt bort de mer konventionella materialen för att istället satsa på att utveckla sina smycken i syntetiskt hår. Precis som både de rådande mode- och hårtrenderna just nu är även smyckestrenderna mer maximalistiska, experimentella och tillåtande. Helen menar att det idag finns en större frihet för det kreativa skapandet och att det även har växt fram en marknad för mer uppseendeväckande smycken.

– Mina storsäljare är örhängena i syntetiskt hår som finns i olika färger, vilket är perfekt för då kan varje kund hitta sin favorit. Det går även att anpassa längden på håret efter sina egna preferenser och man kan helt enkelt bara klippa av håret när man känner att man hittat en längd som passar.

Hennes kunder är främst kvinnor som vet vad de vill ha och hon beskriver sina smycken som något av en vattendelare. Antingen älskar man dem eller så tycker man inte om dem alls. Genom att väcka starka känslor och ett starkt ha-begär hos sina kunder har Helen byggt upp en trogen och lojal kundkrets som ser smyckena som en långsiktig investering.

– Mina kunder är väldigt passionerade och många köper dem för att använda under olika festliga sammanhang som exempelvis bröllop, vilket såklart är superkul och väldigt smickrande.

Ett av Helens halsband, tillverkat i syntetiskt hår.Ett av Helens halsband, tillverkat i syntetiskt hår.

Modevisningar och populära presenter
En av de roligaste och mest lärorika jobben så här långt var när hon specialtillverkade detaljer till Ann-Sofie Backs modevisningar i Paris och samarbetet med klädmärket Tove Berggren Studio.

Andra stora ögonblick är alla de gånger som hennes kunder har gett bort Helens smycken i present till sina nära och kära. Några av dem har ibland även råkat vara stora profiler inom mode-, design- och konstbranschen.

– Jag vill aldrig jobba med mer traditionella material, syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa. Med den outforskade marknaden kommer även en del utmaningar som exempelvis hur man som kund ska ta hand om smyckena för att de ska hålla så länge som möjligt.

Med varje par örhängen kommer därför även en galge på vilken man kan hänga upp sina örhängen på väggen, både för att skapa mervärde men också för att de inte ska trassla ihop sig. En annan utmaning är det faktum att håret inte är beständigt utan något som kräver lite omtanke. Smyckena kan exempelvis blekas om de får för mycket solljus.

– Mitt mål med mina smycken är att skapa mervärde för mina kunder, att de ska känna sig unika och kunna använda dem under en längre tid. Det ställer lite krav på förvaringen och det var i samband med det som jag kom fram till idén om galgen. Många märken tänker inte riktigt på det sättet.

Syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa, säger Helen Carlsson.Syntetiskt hår bjuder på så många möjligheter och det finns så mycket nytt att skapa, säger Helen Carlsson.

I framtiden vill hon fortsätta att utveckla sin design och utöka sortimentet med fler örhängen och mer diskreta halsband.

– De halsband jag har idag är lite för mycket ”show pieces” för att kunna användas i det vardagliga livet och jag skulle därför vilja ta fram några vardagshalsband. Det hade också varit kul att utveckla de färgglada örhängena och jag skulle framförallt vilja skapa örhängen med kreoler. Det är kombinationen av olika material som jag inspireras av och hur man kan skapa vackra smycken genom oväntade material och matchningar, berättar Helen.

Smyckesdesignern Helen Carlson.Smyckesdesignern Helen Carlson.

Framtidsdrömmar och visioner
I nuläget kan man beställa Helens smycken via hennes webbshop men hennes varumärke, H Carlson, säljs även i modebutiker som exempelvis i det prestigefulla danska modevarumärket Henrik Vibskovs butik i Köpenhamn.

– Jag har även anordnat några pop-up butiker i olika sammanhang och det är verkligen kul för då kan jag kommunicera direkt med både nya och gamla kunder, berättar Helen.

En annan designidé som hon skulle vilja genomföra är att gå tillbaka till den ursprungliga visionen som byggde på mer naturligt, syntetiskt hår vilket ger en helt annan känsla än de starka färgerna.

– Det är verkligen inte lika kommersiellt men det är viktigt att man som kreatör inte tröttnar, speciellt när man lever med något hela tiden. Det gäller att hålla sig inspirerad och det kan verkligen vara en utmaning ibland, men allt landar i att jag gör något jag tycker är väldigt kul.

Text: Hanna Cronsjö
Foto: Press/Viktor Sjödin

Nya produkter se fler produktnyheter

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Kiepe Color klippsaxar i 15 variationer hos Hairmail

Den nya serien Color från Kiepe innehåller 15 nya saxar. Colorsaxarna kommer i tre olika längder 5", 5,5" och 6" och finns i fem fina färgalternativ.
Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer Bodifying Blow-Dry Crème nu hos Tendenz

Transfoamer är en blandning mellan en volymprodukt och en kräm. Ett lättviktigt skum som ger både volym och mjukhet!
Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Denim Dress jeansförkläde nu hos Hairmail

Det praktiska jeansförklädet Denim Dress är avsett för dagligt salongsbruk. Material 100% bomull
COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY – som ett läppglans för håret!

COLOURING.ANGELS från KEVIN.MURPHY är en familj med fem färgförstärkande behandlingar. Fyra helt nya färger finns nu hos SESSION.MAP.
Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals EOS - nu i Sverige

Wella Professionals växtbaserade hårfärg EOS firar 20 år och lanseras nu i Norden. EOS får håret att se starkt och friskt ut utan att kompromissa med resultatet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.
Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Gemenskap och glädje på Session.Weekend i Göteborg

Session Maps fullspäckade inspirationshelg, samlande i år 500 vitklädda frisörer som umgicks, nätverkade och njöt av inspirerande undervisning.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jessica Lundström

Jessica Lundström

Jessica Lundström vann svenska Style Masters Contest 2017. På Studio The Look i Linköping hänger tävlingsbilderna som gjorde henne till nationell vinnare.
Natasha Toloue

Natasha Toloue

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.

Annons

Nya videor se fler videor

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!