leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Hairdressers Against AIDS

Den 1 december varje år är det World AIDS Day och L’Oréal Professional Products Division arrangerar därmed projektet Hairdressers Against AIDS - en förebyggande kampanj som stöds av frisörer världen över.


Dagens team på L’oreal Professional.

– Hairdressers Against AIDS är ett samarbete med UNESCO som började för 15 år sedan, där målet är att informera världen och samtidigt samla in pengar till forskning. Det finns ju faktiskt än idag inget botemedel, så pengar till forskning är så otroligt viktigt, säger Sofia Fagerlund, Education Manager för Redken och Pureology och en av projektledarna för Hairdressers Against AIDS i Sverige.

Öka medvetenheten
För att just samla in pengar och öka på medvetenheten kring sjukdomen anordnar L’Oréal Professional ett klippmaraton där man från morgon till kväll klipper och färgar, och där kunden betalar för sin behandling med kontanter rakt ner i pengabössan. I år går varenda slant som kommer i bössan till Noaks Ark´s barn- och ungdomsverksamhet.


Klirr i bössan! Den här dagen betalar kunderna kontakt, kanske åker det ner en extra slant av bara farten.

Noaks Ark arbetar för en begränsning av HIV-epidemin och dess följder för enskilda och samhället. De jobbar också för att öka välbefinnandet hos HIV-positiva och deras närstående. Genom opinionsbildning vill de öka medvetenheten om HIV och lindra HIV-positivas utsatthet i samhället.

Fann tryggheten hos Arken
– Det första jag gjorde när jag fick mitt HIV-positiva svar var att kontakta Noaks Ark. Jag kände stort behov av trygghet, att komma någonstans där jag inte var själv i det här och där jag kunde få stöd. Nu jobbar jag själv på “Arken” och hjälper andra, berättar Daniel Rahm som levt med HIV i två år.

– Noaks Ark är extremt seriösa och ger hjälp på alla plan för drabbade och för deras nära och kära, säger Sofia Fagerlund.´

Läs mer: Ny organisationsstruktur hos L'Oréal


Daniel Rahm arbetar på Noaks Ark och lever själv med HIV sedan ett par år tillbaka.

Unik satsning
Att frisörer ger sig in i kampen mot HIV och AIDS är unikt i sitt slag och det främsta syftet med kampanjen är att informera. Man har redan nått ut till över 1,5 miljoner frisörer i 36 länder och tillsammans ger man ett betydande bidrag till att bekämpa spridningen av sjukdomen. 

- Att ni som frisörer som inte alls är kopplade till sjukvården eller statliga verk är så engagerade, så oerhört viktigt. Detta gör nämligen att frågan lyfts på helt andra plan som till exempel sjukvården har svårt att nå, säger Jukka Aminoff, från Noaks Ark och som arbetat med sjukdomen sedan 1986.

Sjukdomen ökar
Sjukdomen har på senare tid blivit lite bortglömd och många är inte medvetna om att smittan faktiskt ökar i stora delar av världen. Men i Sverige har man kommit långt. Idag finns bromsmediciner som gör att smittsamheten dessutom försvinner hos dem som använder medicinen.

– Vi har helt fantastiska mediciner idag. Det som är viktigast i Sverige nu är information, att få folk att komma och testa sig så att man inte går med en obehandlad sjukdom för länge. De som idag lever med HIV och tar sin medicin lever som vilken människa som helst. Dessutom smittar man inte, säger Jukka Aminoff.


Jukka Aminoff från Noaks Ark förklarar hur läget ser ut i världen idag.

7000 smittade i Sverige
Cirka 37 miljoner människor i världen lever idag med HIV, men hälften av dem vet inte ens om det. Informationen och kunskapen är oerhört dålig i många länder. I Sverige lever cirka 7000 personer med HIV idag.

– Idag har jag faktiskt börjat tro på riktigt att vi kommer hitta ett botemedel inom en snar framtid. Det har redan hänt mycket sedan bara förra året så det ser mycket positivt ut, säger Jukka Aminoff.

Varför kan frisörer hjälpa?
Men varför kan just frisörer göra skillnad?

– Frisörer får en väldigt intim relation med sina kunder, det kan vara lättare för oss att börja prata om det. Vi träffar dessutom extremt mycket folk och det är så viktigt att vi kan prata om det och föra informationen vidare. Vi träffar många på ett enkelt och avslappnat sätt, så vi har en förmåga att kunna prata om allt möjligt, även sådant som kan anses tabu, säger Sofia Fagerlund.

Läs mer: L'Oreal - Med siktet inställt på miljö och hållbarhet


Taggat gäng innan dörrarna öppnar: Petra Eriksson-Rickle, Cecilia Klösel Sällberg, Sofia Fagerlund, Tommy Jönsson.

Allt uppbokat
Under årets Hairdressers Against AIDS håller man till i L’Oréal Acade-mys lokaler på Drottninggatan och när man öppnar dörrarna kommer kunderna direkt. Många har bokat sin tid långt i förväg. Dagens alla klipp- och färgtider är helt uppbokade.

– Det är så oerhört givande att se en omedelbar effekt av vart pengarna går, vi får en direkt feedback från Noaks Ark och vi ser att pengarna gör nytta och att vi också kan hjälpa till att tvätta bort stigman kring den här sjukdomen, säger Monica Berg Dowling som klipper morgonens första kund, nämligen Hannah Moström.

Bra att avdramatisera
– Det är tredje året i rad som jag är här på den här dagen. Jag tycker det är ett superbra projekt som på ett handfast och tydligt sätt gör skillnad, dessutom är det trevligt att få en klippning samtidigt som man hjälper till. Jag tror att det är ett smart sätt att avdramatisera det hela på, säger Hannah Moström.


Hannah Moström var en av de första att sätta sig i klippstolen. Här får hon behandling av Monica Berg Dowling.

Härlig stämning
Att kunna vara med och påverka är en gemensam syn och vilja som alla som är inne hos L’Oreal Academy idag delar. Det märks att både frisör och kund har ett gemensamt mål med dagens klippning och det är en härlig och glad stämning i lokalen. Livsbejakande.

– Det är så häftigt att det är en global satsning, att världens största skönhetsföretag gör det här ihop och vi alla har en del att spela i det här stora, säger Petra Eriksson Rickle.

Sträck ut en hand
Den här kampanjen är framför allt ovärderlig för dem som lever med HIV. Då fyra av tio svenskar fortfarande tror att HIV är lika smittande som förr så behövs det sannerligen utbildning. Det är fortfarande så att folk undviker dem som de vet är smittade. Folk är rädda trots att alla egentligen borde veta att man inte blir smittad av en handskakning.


Innan dagen börjar samlas hela gänget för att diskutera HIV och AIDS.

– Det finaste man kan göra för en annan människa är att sträcka ut en hand och det försöker jag göra så ofta jag får tillfälle, säger Daniel Rahm. En utsträckt hand. Det är medmänsklighet i sin renaste form. Hairdressers Against AIDS sträcker ut en hel famn.

Text: Nina Campioni
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i första utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nu hos HeadBrands

Hos HeadBrands hittar ni nu en ny pomada från Fudge som skyddar håret, ger bra stadga och har hög glans. Läs mer här:
Nu lanseras nya System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nu lanseras nya System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nya System Professional med EnergyCode™ Complex är en teknik som skräddarsyr hårvård till varje unik person med oändliga kombinationsmöjligheter.
KMS nya Style Primers

KMS nya Style Primers

Nu lanseras KMS nya Style Primers till START segmentet, som förbereder håret inför styling: avslappnat och enkelt – men med fantastisk stil. Läs mer om produkterna här:
@PURE PIGMENTS - Nyhet från Goldwell

@PURE PIGMENTS - Nyhet från Goldwell

Nu lanserar Goldwell en helt ny innovation inom hårfärg. @Pure Pigments öppnar dörren till en helt ny dimension av resultat: direktverkande pigment som skapar häpnadsväckande glans och lyster.
Barber Supplier utökar med barberarinredning med vintagekänsla från Barber Furniture

Barber Supplier utökar med barberarinredning med vintagekänsla från Barber Furniture

Barber Furniture är ett holländskt företag som specialiserar sig på old school barberarinredning. Se mer av sortimentet här!

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Färgstark inspirationskväll med Goldwell

Färgstark inspirationskväll med Goldwell

Under ett exklusivt event i Stockholm fick Goldwell-frisörerna ta del av tips, inspiration och produktnyheter tillsammans med Jay Mahmood och Dani Abunar.
Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internationella branschmässan TOP HAIR – DIE MESSE i Düsseldorf fanns det mesta för den som älskar hår i alla dess former. Läs mer och se bilderna här!
Vinnaren av Hårkontrolls modelljakt 2018 är korad

Vinnaren av Hårkontrolls modelljakt 2018 är korad

Med mingel, mode- och hårvisningar röstade juryn fram Hårkontrolls nya ansiktet utåt som kommer pryda varumärkets reklamkampanjer och annonser under 2018.
Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

Intercoiffures nordiska kongress levererade i världsklass

I år stod Sverige som värdland och styrelsen arrangerade en helg som verkligen innehöll allt och lite till. Läs mer och se bilderna här.
Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Bilder från röda mattan på Årets Frisör 2018

Sågs du på röda mattan på Årets Frisör? I så fall kanske du har fastnat på bild! Ta och titta igenom vårt "rödamattangalleri" för att hitta dig själv och kollegorna!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Guy Tang

Guy Tang

Han har 1,8 miljoner prenumeranter på sin YouTube-kanal, 2,1 miljoner följare på Instagram och en egen professionell färgserie. Hair Magazine har träffat kungen av färg - Guy Tang.
Tan Bergqvist

Tan Bergqvist

Sveriges vinnare av American Crew All Star Challenge 2016 är Tan Bergqvist, Salong Chic i Malmö. I år räckte det inte till internationell finalplats men Tan har fått blodad tand och har redan börjat planera inför nästa års tävling.

Annons

Nya videor se fler videor

De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!
Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston: Herrfrisyrerna som kvinnor älskar

Stylisten Ashley Weston presenterar fem olika herrfrisyrer som kvinnor bara älskar. Vi kan avslöja att både David Beckham, Brad Pitt och George Clooney är med.
Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Video: L'Oréal Professionnel Event i Paris 2018

Följ med när L'Oréal Professionnel i slutet av januari bjöd in till pressevent i Paris i samband med vårens lanseringar av två naturliga och hållbara nyheter.
Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Team KEVIN.MURPHY backstage med Ida Sjöstedt på Fashion Week

Se team KEVIN.MURPHY backstage på Fashion Week Stockholm 2018 under deras arbete med Ida Sjöstedts visning ICONIC.