leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Den manliga fåfängan har fått skägg

Från hipster till ”Urban Beardsman” – Skäggtrenden är här för att stanna. Mer än att vara en accessoar blir skägget en livsstil för en växande skara män. Hair Magazine träffade Karin Fahlström från Barber Supplier för att titta närmare på vad skägget betyder för männen och vad som behövs för att starta upp en lyckad barbershop.


Hair Magazine har träffat Karin Fahlström från Barber Supplier som berättar om barberartrenden som har blivit en livsstil.

Att skägg är hett är knappast någon nyhet för frisörbranschen. Trenden, som kom med Södermalmshipstern iklädd medieglasögon och rutig skjorta, har spridit sig över hela landet. Men är det verkligen bara en trend? Groomingexperten Karin Fahlström från Barber Supplier menar att det är mer än så. För hipstern är skägget en accessoar som kan bytas ut, men för ett växande antal män har det blivit en livsstil.

- Trendsättare vill alltid göra något nytt men att ha skägg har blivit något mer än en trend, berättar Karin. Det har blivit en identitet. Tjejer byter frisyr lite då och då men killar har ofta samma frisyr hela sitt vuxna liv och med skägget får de mer karaktär.


Unika produkter tilltalar män och det finns många olika att välja mellan.

Skägget kom och stannade kvar
Karin Fahlström, marknadsansvarig och grundare av Barber Supplier, har varit en del av den manliga skönhetsbranschen i över 12 år och har daglig kontakt med så väl konsumenter som barberare. Hon har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

- Vi märkte att skäggtrenden slog igenom stort julen 2013 då efterfrågan på skäggolja ökade något enormt. Vi var först i Sverige med att ta in det och helt plötsligt blev det vår bäst säljande produkt.

Se även: Barber Supplier - Barberarnas egna frisörgrossist


Skäggoljan är en viktig produkt för ett välvårdat skägg. 


Justin Andersson från Sivletto är barberare ut i fingerspetsarna.

Något speciellt med män och skägg
Sedan dess har efterfrågan både på skäggvårdsprodukter och på duktiga barberare ökat. För tio år sedan fanns det bara ett fåtal barberare som specialiserade sig på manlig hårvård. Idag öppnar det nya barbershops hela tiden. Att män bryr sig så mycket om sin ansiktsbehåring är kanske okänt för vissa, men det är något speciellt med män och skägg.

- Män som har skägg delar ett outtalat band och ger varandra gärna komplimanger. Skägg är ju det manligaste du kan ha, och därför blir det inte fåfängt.

Ett snyggt skägg kommer inte av sig själv, och kanske är det just därför de skäggprydda männen bildar en gemenskap. De vet hur mycket tid och tålamod som ligger bakom en buskig skepparkrans eller ett välformat pipskägg.

World Beard Day
Barber Supplier har tagit fasta på den speciella relation som skapas mellan män med skägg. 2015 ordnade de den första svenska versionen av World Beard Day på Bar Brooklyn vid Hornstull Strand i Stockholm. Dit kom över 500 skäggentusiaster för att umgås, dricka öl och prata skägg. Wold Beard Day, är som namnet antyder, ett internationellt firande och infaller alltid den första lördagen i september. 2016 är det alltså den 3:e september och Barber Supplier kommer att satsa ännu mer än förra året.

- Det var så kul stämning förra året och vi vill att det ska bli en mötesplats för alla som är intresserade av skägg.

Se även: Världens skäggigaste event - World Beard Day


På World Beard Day förra året var det över 500 skäggintresserade gäster, de flesta med välskött ansiktsbehåring.

Skägg och tatueringar går ihop
Karin menar att barberare, skägg och tatueringar går ihop. Det är något vi också har sett i Hair Magazine, från den allra första upplagan där vi besökte Sivletto på Södermalm i Stockholm till senast när vi besökte Jessie's Barbershop i Örebro. Det är något annat än stilrena salonger med nordisk inredning.

- Inredningen och känslan i barbershopen är en stor del av upplevelsen av att gå till en barberare. En atmosfär anpassad för män gör att de känner sig välkomna och att de har något eget.

 
Att barberare och tatueringar går ihop syns klart på Jessica Gunnarsson från Jessie’s Barbershop.

Starta upp en barbershop
Att starta upp en barbershop idag kan bli riktigt lönsamt. Män med korta frisyrer klipper sig oftare än kvinnor och de bryr sig mer om kvalitet och service än om pris. Karin menar att det även är bra för branschen i sig att fler nischar sig mot herrfrisyrer och efterfrågan visar att hantverket behövs. För att lyckas med en barbershop är yrkesskickligheten A och O.

- Som med allt i livet gäller att ’ju mer du gör det, desto bättre blir du’. Utbilda dig, gå som lärling hos en barberare och öva, öva, öva.

Förutom att behärska hantverket är redskapen en framgångsfaktor. I de klassiska barberarsalongerna från 50-talet hade varje kund en varsin rakkniv som förvarades i salongen. Det är såklart fortfarande möjligt men knivar är dyrt och måste rengöras ordentligt efter varje rakning. Idag rakar de flesta barberare med shavetter, ett redskap där bladet byts ut, vilket både är mer effektivt och ekonomiskt.


I Sivlettos källarlokal på Södermalm känner männen sig som hemma.


Sivlettos produkthylla täcker en hel vägg och är full med produkter från unika märken som tilltalar olika kunder.

Historia och känsla
Unikt och genuint är ledorden för en bra barbershop och det samma gäller för produkthyllan.

- Produkterna som erbjuds i en barbershop ska inte gå att köpa i andra salonger eller butiker. De ska vara unika och bära på en historia men också förmedla en känsla som kunden kan identifiera sig med.

Barberaren måste själv anamma looken, bli experten och inge ett förtroende genom utseendet. Män vill gärna identifiera sig med sin barberare och är lojala kunder som gillar att gå till salongen.

- Barberaren får ofta en nära relation till sina skäggprydda kunder och de tycker om att umgås, på ett manligt sätt, även om det handlar om hår och utseende.

Med skägget har det blivit okej för de riktigt maskulina killarna att vara fåfänga, titta på andra män och gilla det de ser.


Karin Fahlström har varit i den manliga skönhetsbranschen i 12 år och
har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

Text: Camilla Svensson
Foto: Hair Magazine, Kicki Nilsson, Mikael Sjöberg, Issar Cerrato, Barber Supplier 

Den här artikeln kan även läsas i tredje utgåvan av Hair Magazine 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Luminous Bronze Self-Tan Drops är koncentrerade brun-utan-soldroppar som blandas med den dagliga ansiktskrämen. Läs mer här:
KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

Hos HeadBrands hittar ni nu dessa två nyheter från KC Professional - ett dry shampoo och ett heat protection spray, båda fria från parfym.
HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

Flex Dry Brush ger en skonsam utredning och är dessutom värmeresistent - vilket gör den optimal att använda till föntorkning.
Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills Masque är en fuktbehandling som kompletterar varje hårstrå och ger fuktbalans i hela hårbotten.
Net teknisk kappa

Net teknisk kappa

Den tekniska kappan Net är elegant, behaglig och perfekt vid färgning. Det nätliknande materialet har en vatten- och kemikalieavstötande plastbeläggning.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

I helgen avgjordes den tredje semifinalen inför Årets barberare 2018. Ali Alahama från Troy Salon i Nybro utsågs till mellersta/norra Sveriges bästa barberare.
Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Marwan ”Marre” Hitti

Marwan ”Marre” Hitti

Marre Hitti har länge varit kädisarnas förstahandsval. Efter sommarens prestigeuppdrag - att göra prinsessan Sofias håruppsättning - är han än mer i ropet.

Annons

Nya videor se fler videor

Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!