leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Den manliga fåfängan har fått skägg

Från hipster till ”Urban Beardsman” – Skäggtrenden är här för att stanna. Mer än att vara en accessoar blir skägget en livsstil för en växande skara män. Hair Magazine träffade Karin Fahlström från Barber Supplier för att titta närmare på vad skägget betyder för männen och vad som behövs för att starta upp en lyckad barbershop.


Hair Magazine har träffat Karin Fahlström från Barber Supplier som berättar om barberartrenden som har blivit en livsstil.

Att skägg är hett är knappast någon nyhet för frisörbranschen. Trenden, som kom med Södermalmshipstern iklädd medieglasögon och rutig skjorta, har spridit sig över hela landet. Men är det verkligen bara en trend? Groomingexperten Karin Fahlström från Barber Supplier menar att det är mer än så. För hipstern är skägget en accessoar som kan bytas ut, men för ett växande antal män har det blivit en livsstil.

- Trendsättare vill alltid göra något nytt men att ha skägg har blivit något mer än en trend, berättar Karin. Det har blivit en identitet. Tjejer byter frisyr lite då och då men killar har ofta samma frisyr hela sitt vuxna liv och med skägget får de mer karaktär.


Unika produkter tilltalar män och det finns många olika att välja mellan.

Skägget kom och stannade kvar
Karin Fahlström, marknadsansvarig och grundare av Barber Supplier, har varit en del av den manliga skönhetsbranschen i över 12 år och har daglig kontakt med så väl konsumenter som barberare. Hon har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

- Vi märkte att skäggtrenden slog igenom stort julen 2013 då efterfrågan på skäggolja ökade något enormt. Vi var först i Sverige med att ta in det och helt plötsligt blev det vår bäst säljande produkt.

Se även: Barber Supplier - Barberarnas egna frisörgrossist


Skäggoljan är en viktig produkt för ett välvårdat skägg. 


Justin Andersson från Sivletto är barberare ut i fingerspetsarna.

Något speciellt med män och skägg
Sedan dess har efterfrågan både på skäggvårdsprodukter och på duktiga barberare ökat. För tio år sedan fanns det bara ett fåtal barberare som specialiserade sig på manlig hårvård. Idag öppnar det nya barbershops hela tiden. Att män bryr sig så mycket om sin ansiktsbehåring är kanske okänt för vissa, men det är något speciellt med män och skägg.

- Män som har skägg delar ett outtalat band och ger varandra gärna komplimanger. Skägg är ju det manligaste du kan ha, och därför blir det inte fåfängt.

Ett snyggt skägg kommer inte av sig själv, och kanske är det just därför de skäggprydda männen bildar en gemenskap. De vet hur mycket tid och tålamod som ligger bakom en buskig skepparkrans eller ett välformat pipskägg.

World Beard Day
Barber Supplier har tagit fasta på den speciella relation som skapas mellan män med skägg. 2015 ordnade de den första svenska versionen av World Beard Day på Bar Brooklyn vid Hornstull Strand i Stockholm. Dit kom över 500 skäggentusiaster för att umgås, dricka öl och prata skägg. Wold Beard Day, är som namnet antyder, ett internationellt firande och infaller alltid den första lördagen i september. 2016 är det alltså den 3:e september och Barber Supplier kommer att satsa ännu mer än förra året.

- Det var så kul stämning förra året och vi vill att det ska bli en mötesplats för alla som är intresserade av skägg.

Se även: Världens skäggigaste event - World Beard Day


På World Beard Day förra året var det över 500 skäggintresserade gäster, de flesta med välskött ansiktsbehåring.

Skägg och tatueringar går ihop
Karin menar att barberare, skägg och tatueringar går ihop. Det är något vi också har sett i Hair Magazine, från den allra första upplagan där vi besökte Sivletto på Södermalm i Stockholm till senast när vi besökte Jessie's Barbershop i Örebro. Det är något annat än stilrena salonger med nordisk inredning.

- Inredningen och känslan i barbershopen är en stor del av upplevelsen av att gå till en barberare. En atmosfär anpassad för män gör att de känner sig välkomna och att de har något eget.

 
Att barberare och tatueringar går ihop syns klart på Jessica Gunnarsson från Jessie’s Barbershop.

Starta upp en barbershop
Att starta upp en barbershop idag kan bli riktigt lönsamt. Män med korta frisyrer klipper sig oftare än kvinnor och de bryr sig mer om kvalitet och service än om pris. Karin menar att det även är bra för branschen i sig att fler nischar sig mot herrfrisyrer och efterfrågan visar att hantverket behövs. För att lyckas med en barbershop är yrkesskickligheten A och O.

- Som med allt i livet gäller att ’ju mer du gör det, desto bättre blir du’. Utbilda dig, gå som lärling hos en barberare och öva, öva, öva.

Förutom att behärska hantverket är redskapen en framgångsfaktor. I de klassiska barberarsalongerna från 50-talet hade varje kund en varsin rakkniv som förvarades i salongen. Det är såklart fortfarande möjligt men knivar är dyrt och måste rengöras ordentligt efter varje rakning. Idag rakar de flesta barberare med shavetter, ett redskap där bladet byts ut, vilket både är mer effektivt och ekonomiskt.


I Sivlettos källarlokal på Södermalm känner männen sig som hemma.


Sivlettos produkthylla täcker en hel vägg och är full med produkter från unika märken som tilltalar olika kunder.

Historia och känsla
Unikt och genuint är ledorden för en bra barbershop och det samma gäller för produkthyllan.

- Produkterna som erbjuds i en barbershop ska inte gå att köpa i andra salonger eller butiker. De ska vara unika och bära på en historia men också förmedla en känsla som kunden kan identifiera sig med.

Barberaren måste själv anamma looken, bli experten och inge ett förtroende genom utseendet. Män vill gärna identifiera sig med sin barberare och är lojala kunder som gillar att gå till salongen.

- Barberaren får ofta en nära relation till sina skäggprydda kunder och de tycker om att umgås, på ett manligt sätt, även om det handlar om hår och utseende.

Med skägget har det blivit okej för de riktigt maskulina killarna att vara fåfänga, titta på andra män och gilla det de ser.


Karin Fahlström har varit i den manliga skönhetsbranschen i 12 år och
har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

Text: Camilla Svensson
Foto: Hair Magazine, Kicki Nilsson, Mikael Sjöberg, Issar Cerrato, Barber Supplier 

Den här artikeln kan även läsas i tredje utgåvan av Hair Magazine 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co hos Tendenz

Sand Castle Dry Texture Crème från R+Co ger textur till håret och absorberar överflödig olja samtidigt som ditt hår vårdas.Finns att köpa hos Tendenz.
SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

SESSION.SPRAY FLEX från KEVIN.MURPHY hos Session.Map

Det nya tillskottet hos KEVIN.MURPHY är den lätta och flexibla finish-hårsprayen SESSION.SPRAY FLEX. En snabb lösning för att fixera och kontrollera håret.
Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl 100 Year Anniversary Cordless Clipper hos Barber Supplier

Wahl firar i år 100 år med att släppa en jubileumsmodell baserad på Leo J Wahls första patent 1919. Klippmaskinen finns att köa hos Barber Supplier.
Nya ActyvaBio hos Gocciani

Nya ActyvaBio hos Gocciani

ActyvaBio är en professionell hårvårdserie certifierad enligt COSMOS ORGANIC-standarden som finns att köpa hos Gocciani.
Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Blonde Life Crème Lightener hos Tendenz

Crème Lightener från Blonde Life-serien ger en vacker blond färg, snabbt och effektivt och finns att köpa hos Tendenz.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sveriges fototävling är avgjord

Intercoiffure Sverige arrangerar årligen en fototävling för Intercoiffures medlemmar och för de som arbetar i en Intercoiffuresalong. Här är årets vinnare!
Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

Marianne Valström är vinnaren av Hårkontrolls modelljakt

För fjärde året i rad söker Hårkontroll efter tjejen med lika härligt hår som personlighet för att vara deras ansikte utåt under år 2019. Här är vinnaren!
Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Män i fokus på SEB MAN'S lanseringsevent i Stockholm

Sebastian Professional bjöd in till lanseringsfest för deras nya serie, SEB MAN, på Nosh and Chow i Stockholm. Läs mer om lanseringen här.
Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Stockholm Fashion Week bjuder på hårinspiration

Senaste veckan har Stockholms och modevärldens fokus legat på Stockholm Fashion Week. Här kan du se inspirerande frisyrer och hårstylingar från Instagram.
Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

Larsson & Lange stylar hår på Copenhagen Fashion Week

L’Oréal bjöd in Hair Magazine backstage för att följa frisörernas arbete innan Hoffmann Copenhagens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Martin Johansson (Q&A)

Martin Johansson (Q&A)

Lär känna Martin Johansson från Hårgänget, vinnare i kategorin Creative Vision i Wella Trend Visions nationella tävling 2018.
Dani Abunar

Dani Abunar

Hair Magazine har träffat stjärnfrisören Dani Abunar för att prata fokus, företagande och framtid. Dani har vunnit otaliga priser både nationellt och internationellt och driver Victor | Noblesse i Göteborg tillsammans med sin livspartner Marlene.

Annons

Nya videor se fler videor

Få en stark frisörkropp

Få en stark frisörkropp

Vi mötte upp Emil Kristensen, personlig tränare, för att få några värdefulla tips på hur man bygger en stark frisörkropp. Se filmen med övningarna här!
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

I denna video visar Matt Beck, från Free Salon Education, hur du skapar en snygg asymmetrisk bob i Pixie-stil med mycket textur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

När Sam Villa inte arbetar med hår älskar han att fiska och denna snygga frisyr är inspirerad av ett fiskenät. Här kan du se hur du skapar frisyren.
Skapa en Donut Braid med Sam Villa

Skapa en Donut Braid med Sam Villa

I denna video visar talangfulle Sam Villa hur du går från en hästsvans, till en donutknut och till sist samlar alla momenten i en charmig fläta.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

I denna video har brittiska Regis Salons samarbetat med Creative Director Kieron Fowles för att skapa två frisyrer som är perfekta till festen.