leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Den manliga fåfängan har fått skägg

Från hipster till ”Urban Beardsman” – Skäggtrenden är här för att stanna. Mer än att vara en accessoar blir skägget en livsstil för en växande skara män. Hair Magazine träffade Karin Fahlström från Barber Supplier för att titta närmare på vad skägget betyder för männen och vad som behövs för att starta upp en lyckad barbershop.


Hair Magazine har träffat Karin Fahlström från Barber Supplier som berättar om barberartrenden som har blivit en livsstil.

Att skägg är hett är knappast någon nyhet för frisörbranschen. Trenden, som kom med Södermalmshipstern iklädd medieglasögon och rutig skjorta, har spridit sig över hela landet. Men är det verkligen bara en trend? Groomingexperten Karin Fahlström från Barber Supplier menar att det är mer än så. För hipstern är skägget en accessoar som kan bytas ut, men för ett växande antal män har det blivit en livsstil.

- Trendsättare vill alltid göra något nytt men att ha skägg har blivit något mer än en trend, berättar Karin. Det har blivit en identitet. Tjejer byter frisyr lite då och då men killar har ofta samma frisyr hela sitt vuxna liv och med skägget får de mer karaktär.


Unika produkter tilltalar män och det finns många olika att välja mellan.

Skägget kom och stannade kvar
Karin Fahlström, marknadsansvarig och grundare av Barber Supplier, har varit en del av den manliga skönhetsbranschen i över 12 år och har daglig kontakt med så väl konsumenter som barberare. Hon har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

- Vi märkte att skäggtrenden slog igenom stort julen 2013 då efterfrågan på skäggolja ökade något enormt. Vi var först i Sverige med att ta in det och helt plötsligt blev det vår bäst säljande produkt.

Se även: Barber Supplier - Barberarnas egna frisörgrossist


Skäggoljan är en viktig produkt för ett välvårdat skägg. 


Justin Andersson från Sivletto är barberare ut i fingerspetsarna.

Något speciellt med män och skägg
Sedan dess har efterfrågan både på skäggvårdsprodukter och på duktiga barberare ökat. För tio år sedan fanns det bara ett fåtal barberare som specialiserade sig på manlig hårvård. Idag öppnar det nya barbershops hela tiden. Att män bryr sig så mycket om sin ansiktsbehåring är kanske okänt för vissa, men det är något speciellt med män och skägg.

- Män som har skägg delar ett outtalat band och ger varandra gärna komplimanger. Skägg är ju det manligaste du kan ha, och därför blir det inte fåfängt.

Ett snyggt skägg kommer inte av sig själv, och kanske är det just därför de skäggprydda männen bildar en gemenskap. De vet hur mycket tid och tålamod som ligger bakom en buskig skepparkrans eller ett välformat pipskägg.

World Beard Day
Barber Supplier har tagit fasta på den speciella relation som skapas mellan män med skägg. 2015 ordnade de den första svenska versionen av World Beard Day på Bar Brooklyn vid Hornstull Strand i Stockholm. Dit kom över 500 skäggentusiaster för att umgås, dricka öl och prata skägg. Wold Beard Day, är som namnet antyder, ett internationellt firande och infaller alltid den första lördagen i september. 2016 är det alltså den 3:e september och Barber Supplier kommer att satsa ännu mer än förra året.

- Det var så kul stämning förra året och vi vill att det ska bli en mötesplats för alla som är intresserade av skägg.

Se även: Världens skäggigaste event - World Beard Day


På World Beard Day förra året var det över 500 skäggintresserade gäster, de flesta med välskött ansiktsbehåring.

Skägg och tatueringar går ihop
Karin menar att barberare, skägg och tatueringar går ihop. Det är något vi också har sett i Hair Magazine, från den allra första upplagan där vi besökte Sivletto på Södermalm i Stockholm till senast när vi besökte Jessie's Barbershop i Örebro. Det är något annat än stilrena salonger med nordisk inredning.

- Inredningen och känslan i barbershopen är en stor del av upplevelsen av att gå till en barberare. En atmosfär anpassad för män gör att de känner sig välkomna och att de har något eget.

 
Att barberare och tatueringar går ihop syns klart på Jessica Gunnarsson från Jessie’s Barbershop.

Starta upp en barbershop
Att starta upp en barbershop idag kan bli riktigt lönsamt. Män med korta frisyrer klipper sig oftare än kvinnor och de bryr sig mer om kvalitet och service än om pris. Karin menar att det även är bra för branschen i sig att fler nischar sig mot herrfrisyrer och efterfrågan visar att hantverket behövs. För att lyckas med en barbershop är yrkesskickligheten A och O.

- Som med allt i livet gäller att ’ju mer du gör det, desto bättre blir du’. Utbilda dig, gå som lärling hos en barberare och öva, öva, öva.

Förutom att behärska hantverket är redskapen en framgångsfaktor. I de klassiska barberarsalongerna från 50-talet hade varje kund en varsin rakkniv som förvarades i salongen. Det är såklart fortfarande möjligt men knivar är dyrt och måste rengöras ordentligt efter varje rakning. Idag rakar de flesta barberare med shavetter, ett redskap där bladet byts ut, vilket både är mer effektivt och ekonomiskt.


I Sivlettos källarlokal på Södermalm känner männen sig som hemma.


Sivlettos produkthylla täcker en hel vägg och är full med produkter från unika märken som tilltalar olika kunder.

Historia och känsla
Unikt och genuint är ledorden för en bra barbershop och det samma gäller för produkthyllan.

- Produkterna som erbjuds i en barbershop ska inte gå att köpa i andra salonger eller butiker. De ska vara unika och bära på en historia men också förmedla en känsla som kunden kan identifiera sig med.

Barberaren måste själv anamma looken, bli experten och inge ett förtroende genom utseendet. Män vill gärna identifiera sig med sin barberare och är lojala kunder som gillar att gå till salongen.

- Barberaren får ofta en nära relation till sina skäggprydda kunder och de tycker om att umgås, på ett manligt sätt, även om det handlar om hår och utseende.

Med skägget har det blivit okej för de riktigt maskulina killarna att vara fåfänga, titta på andra män och gilla det de ser.


Karin Fahlström har varit i den manliga skönhetsbranschen i 12 år och
har sett skäggtrenden komma och stanna kvar.

Text: Camilla Svensson
Foto: Hair Magazine, Kicki Nilsson, Mikael Sjöberg, Issar Cerrato, Barber Supplier 

Den här artikeln kan även läsas i tredje utgåvan av Hair Magazine 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Care Silver Savior från Keune - nu hos Lombard

Care Silver Savior från Keune - nu hos Lombard

Care Silver Savior näringsrika schampo och balsam har en formula lika kraftfull i dess neutraliserande egenskaper som den är skonsam mot håret.
Nya Redken Color Extend Blondage

Nya Redken Color Extend Blondage

Med nya Color Extend Blondage schampo och balsam från Redken kan färgbehandlat blont hår bli ljusare, starkare och se bättre ut.
Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

Living Proof No Frizz Instant De-Frizzer hos Session.Map

No Frizz Instant De-Frizzer är ett torrbalsam och en antifriss-spray med vårdande egenskaper som omedelbart tämjer upp till 92 % frissighet i torrt hår.
ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH - ACV Cleansing Rinse från R+CO hos Tendenz

ACID WASH är perfekt när håret behöver djuprengöras ordentligt och återställas till sitt naturliga tillstånd utan att ta bort naturliga oljor eller färg.
Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nyhet! Oval Dressing Brush från ghd

Nya ghd Oval Dressing Brush är en klassisk groomingborste tillverkad av nylonborst, som både vårdar och ger glans.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".
Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Invigning av Davines Village och WWHT i Parma

Under de tre dagarna i Parma bjöds frisörerna på en helhetsupplevelse med massor av hår, hållbara initiativ och avgörandet i Davines World Style Contest.
Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

Revlon Style Masters firade 10 år i Barcelona

När en av världens största tävlingar, Revlon Style Masters Competition, fyller tio år kan man inte förvänta sig annat än ett storstilat firande.
Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Annie Ankervik och Sofia Geideby vinnare i Davines WSC 2018

Svensk storslam! Hair Magazine träffade de trötta men lyckliga vinnarna i Parma dagen efter vinsten vid Davines World Style Contest. Läs intervjun här.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Linnéa Hessel (Q&A)

Linnéa Hessel (Q&A)

Vi har passat på att ställa några frågor till Linnéa Hessel, trainee på salong Noomi i Gävle, till kommande numret av Hair Magazine. Läs hennes svar här!
Trevor Sorbie

Trevor Sorbie

Under sin 50 år långa karriär har Trevor Sorbie inspirerat frisörer världen över, tilldelats utmärkelser, byggt upp en välgörenhetsorganistaion och mycket mer!

Nya videor se fler videor

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.
Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.