leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Cybtekk Hair Studio - Färg utan gränser

Mormorshår, tuppkam och crazy colours. Cybtekk Hair Studio i Göteborg har ett lite annorlunda signum. Men så är ägaren Roger Persson också före detta punkare.

 Cybtekk salong i Göteborg.
Cybtekk ligger på gränsen mellan de mysiga stadsdelarna Haga och Vasastan i Göteborg.


Åtta år tillbaka och Roger Persson hade sagt tvärnej till en kund som bad om blonda slingor. Göteborgssalongen - eller snarare industrilokalen - som han då höll hus i saknade fönster, låg tre meter under marken och var med sitt punksyntiga signum långt ifrån det man brukar kalla ”mainstream”.

Men det var då och nu är nu. Att Roger stängde undergroundsalongen The Tube för att öppna Cybtekk Hair Studio 2007 berodde delvis på att han ville bredda sin kundkrets – utan att för den sakens skull släppa sin ”edge”.

 Cybtekks ljusa och välkomnande lokal.
Cybtekk är ljust och välkomnande, lite annat än industilokalen Roger Persson höll till i för åtta år sedan.


Wall of fame

Den nuvarande salongen, belägen i gränslandet mellan Vasastan och Haga – har såväl stora fönster som ett blandat klientel som spänner ”mellan åldrarna 15 och 80”. På väggarna hänger bilder på modeller i alla möjliga frisyrer och kulörer. I ena hörnan har man gjort en ”wall of fame”, en vägg där kända kunder fått sätta sin signatur. Band som Dead by April, Nitzer Ebb och Broder Daniel är några av alla som fått håret fixat på Cybtekk genom åren.

- Kommer någon in och vill ha blonda slingor idag, säger jag ja. För att sedan tipsa om att färga in några rosa också, säger Roger, just i färd med att tvätta ur stammiskunden Viola Holmgrens färgning

Se även: Frisyrkollektion 2.11 av Cybtekk Hair Studio

 Cybtekks egen ”Wall of Fame”.
Cybtekk har sin egen ”Wall of Fame”.


Crazy colours

- Innan hade jag en kopparorange nyans, nu ska det gå åt det skogsgröna hållet. Jag har gjort många galna färgningar i mina dagar, i min tonår hade jag bland annat grönt och rosa samtidigt. Jag vill ha färg, men passera som vuxen, haha. Jag litar på Roger fullt ut. Man kan säga att vi har ett ständigt pågående hårprojekt ihop, säger Viola som även hon sitter uppspikad på salongens väggar. Sedan några år tillbaka är hon återkommande modell för de hårkollektioner teamet på Cybtekk tar fram. I ramar runt om i lokalen syns Viola i frisyrer som spikrak page, mindre tuppkam och med sicksackklippt lugg med ett trämönsterfärgat hår. Alla självklart i olika toner, ”crazy colours” är nämligen lite av Rogers specialitet.

- Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar. Just nu kommer många som vill ljusa upp sina svarta hår inför sommaren. Idag hade jag en kund som regelbundet reser hit från Stockholm för att färga. Hon åkte härifrån med en neongrön nyans.

 


Färg är lite av Cybtekks signum - ”Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar", förklarar Roger Persson.


Hittade hem i London

Roger Persson föddes så gott som in i branschen. Hans pappa Uno var frisör med egen salong i Höganäs där Roger lekte – eller ”barnarbetade” som han skämtsamt säger – som pojke. Han älskade stämningen på salongen och att valet så småningom skulle falla på frisörutbildningen i Ulricehamn förvånade egentligen ingen. Nu var Ulricehamn ingen ultimat plats för en Sex Pistols-älskande yngling med tuppkam – det var däremot London som Roger begav sig till så fort tillfälle gavs.

- På den tiden, i slutet av 80-talet, var det ett problem att ha en för extrem stil i branschen. Särskilt i svenska småstäder där man skulle se så proper ut som möjligt.

Se även: Frisyrkollektion 10.29 från Cybtekk Hair Studio

Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.
Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.


Lärde sig den hårda vägen

Jobbet Roger fick i London var raka motsatsen till salongen han arbetat på i Sverige. Som anställd på den hypade punksalongen ”Hair by Fairy” i Covent Garden arbetade man från nio på morgonen till åtta på kvällen. Sex dagar i veckan och utan lunchuppehåll. En enormt bra skola trots slitet, hävdar Roger dock att det var. Att det sökte sig frisörer från hela världen till salongen innebar att man fick lära sig tekniker från jordens alla hörn.

- Men när jag inte kunde jobba för jag hade lunginflammation fick jag sparken. Och det var kanske lika bra det.

 Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.
Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.


Internationell trendsättare

Anställningen Roger fick därnäst innebar också den en helomvändning. På den prestigefyllda salongen Byrns i Soho tvingades han släppa allt som hade med stress att göra. Här gick noggrannhet och felfritt kundbemötande och teknik framför allt annat.

Roger ler åt minnet när han hade en kund som han rekommenderade samma frisyr som Liam Gallagher i Oasis. För att sedan fråga om han spelade i något band eller så. Kunden visade sig vara The Verve-sångaren Richard Ashcroft.

- När han hade gått gapskrattade hela salongen åt mig. Men senare fick jag ge Fran Healy från bandet Travis hans berömda tuppkam som resten av världen kom att ta efter, skojar Roger lite malligt.

 

Konsultation viktigt

Efter fyra år i London var Roger åter redo för Sverige. Livet som egen företagare beskriver han som tufft, men de senaste åren har Cybtekk haft bra vind i seglen. Om hans egen framgång har att göra med ett ökat intresse för extremare färger vet inte Roger, men valet att välja mer vågade kulörer, säger han, har definitivt slagit på bred front.

- Nyligen hade jag en kund som var ekonomiansvarig på ett kryssningsföretag. Hon ville ha neonblått hår, men det avrådde jag henne ifrån. Blått hår är jättesnyggt, men känns sådär i kontorsmiljö. Det är viktigt att ha en dialog om vad kunden tänker om sin framtida frisyr.

Frisören Martin Johansson Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio
Frisören Martin Johansson var nominerad i kategorin Årets Herr på Årets Frisör 2014-galan. Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio, har erfarenhet av frisörbranschen ända sedan barnsben.


Öppen men principfast

Roger är säker på att trenden med ”crazy colours” håller i sig, men mer än riktigt starka neonfärger tror han på en mer urtvättad, lite solblekt look.

- Just nu är granny hair megastort. Grått hår som gärna får skifta i lila. Mormorshår alltså. Med de orden sagda får man förmoda att Roger är öppen för det mesta. Finns det egentligen någonting han – likt de blonda slingorna – skulle säga nej till idag?

- Nej. Eller jo, alla som jobbar här måste vara rena och hela. Och ber någon mig sänka musiken ber jag dem dra åt pipsvängen, skrattar Roger Persson.

 
Hos Cybtekk handlar det mycket om färg och form. För tillfället är ”granny hair”, en grå nyans som gärna får skifta i lila, en populär hårfärg.

Text: Sofia Edgren
Foto: Thomas Johansson

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Quick Dry Heat Spray och Curlicue Cream från Maria Nila

Quick Dry Heat Spray och Curlicue Cream från Maria Nila

Två nyheter från Maria Nila. Quick Dry Heat Spray är ett skyddande och glansgivande värmeskydd. Curlicue Cream är en stylingkräm speciellt för lockigt hår.
Fyra nyheter i serien Good Society från Artègo hos Moduline

Fyra nyheter i serien Good Society från Artègo hos Moduline

Serien Good Society från Artègo har fått fyra nya tillskott: Ett glansgivande serum, en extra mjuk fiberstyling, ett frisyrformande gelé samt en volymmousse.
CC-Series Copper Ceramic och HD Calima Copper från Jaguar

CC-Series Copper Ceramic och HD Calima Copper från Jaguar

Koppar är trendfärgen som tagit sig från heminredningen och in i salongerna. Jaguar presenterar nya kopparfärgade tillskott.
Åtta nya nyanser i KayColor-serien från Kepro finns nu hos Hairmail

Åtta nya nyanser i KayColor-serien från Kepro finns nu hos Hairmail

KayColor ger håret näring och färg på samma gång. Nu finns de nya färgerna: Aluminium, Lavender, Blue, Emerald, Heaven, Coral, Candy Pink och Rose.
R+CO Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner hos Tendenz

R+CO Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner hos Tendenz

Den perfekta hårrevolutionen. Television Perfect Hair Shampoo & Conditioner ger fyllighet, glans, styrka, mjukhet och smidighet.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiska kongress i Interlaken

Frisörer från hela världen färdades genom häpnadsväckande vyer för att umgås över landsgränserna, utbyta erfarenheter och inspireras av varandra.
Inspiration, kunskap och gemenskap på World Beard Day i Stockholm

Inspiration, kunskap och gemenskap på World Beard Day i Stockholm

Skäggentusiaster från hela landet åkte förra helgen till Stockholm för att delta i Sveriges största barberarevent, Swedish Barber Expo!
Inspirerande hårstylingar från Stockholm Fashion Week

Inspirerande hårstylingar från Stockholm Fashion Week

Det har varit full fart på olika catwalks runt om i Stockholm i samband med Stockholm Fashion Week. Här har vi hittat inspirerande frisyrer och hårstylingar från årets modevecka som ni inte får missa!
De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

De svenska vinnarna i Color Zoom Challenge '18

Nu har de nationella vinnarna i Goldwells Color Zoom Challenge blivit korade. In och se vem som tog hem de prestigefyllda titlarna i år och får representera Sverige i Toronto i September.
Möt hösten med HeadBrands

Möt hösten med HeadBrands

I höst erbjuder HeadBrands spännande kurser där du som frisör kan boosta både dig själv och din fantasi. Här kan du läsa om några speciellt utplockade guldkorn; HeadBrands Experience, Mazella&Palmer och deras nya koncept "On Demand".

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Patrick Cameron (2014)

Patrick Cameron (2014)

Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron om International Trend Vision Awards och hans passion för långhårsuppsättningar.
Marta Spizewska

Marta Spizewska

Resor, glamourösa visningar och utbildningar världen över. Hair Magazine stal en pratstund med Marta Spizewska, kreativ chef för Wella i Norden.

Nya videor se fler videor

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lär dig mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Är du nyfiken på Wella Professionals Koleston Perfect Me+? Genom att ta detta 9 minuters-seminarium får du lära dig det du behöver veta.
Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Se hur du kan skapa en lob med rakkniv

Här hittar du inspiration till hur du skapar en lob med rakkniv. Videon visar steg för steg hur du går tillväga.
Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Video: Firande av Frisörens dag den 19 juni

Den 19 juni lanserade Hair Magazine Frisörens dag för att fylla frisöryrket. Se chefreaktör Camilla Svenssons tal till alla nordiska frisörer.
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspiration till härliga blow out brushes med denna video från Björn Axén. Här får du ta del av styling på modeller med hela fyra olika hårlängder och stilar.
Har du sett den nya glittertrenden?

Har du sett den nya glittertrenden?

Gör hela håret glittrigt, eller lägg in några slingor. Ska dina kunder på festival nu i sommar så kanske det kan vara en idé att föreslå denna festliga look.