leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Cybtekk Hair Studio - Färg utan gränser

Mormorshår, tuppkam och crazy colours. Cybtekk Hair Studio i Göteborg har ett lite annorlunda signum. Men så är ägaren Roger Persson också före detta punkare.

 Cybtekk salong i Göteborg.
Cybtekk ligger på gränsen mellan de mysiga stadsdelarna Haga och Vasastan i Göteborg.


Åtta år tillbaka och Roger Persson hade sagt tvärnej till en kund som bad om blonda slingor. Göteborgssalongen - eller snarare industrilokalen - som han då höll hus i saknade fönster, låg tre meter under marken och var med sitt punksyntiga signum långt ifrån det man brukar kalla ”mainstream”.

Men det var då och nu är nu. Att Roger stängde undergroundsalongen The Tube för att öppna Cybtekk Hair Studio 2007 berodde delvis på att han ville bredda sin kundkrets – utan att för den sakens skull släppa sin ”edge”.

 Cybtekks ljusa och välkomnande lokal.
Cybtekk är ljust och välkomnande, lite annat än industilokalen Roger Persson höll till i för åtta år sedan.


Wall of fame

Den nuvarande salongen, belägen i gränslandet mellan Vasastan och Haga – har såväl stora fönster som ett blandat klientel som spänner ”mellan åldrarna 15 och 80”. På väggarna hänger bilder på modeller i alla möjliga frisyrer och kulörer. I ena hörnan har man gjort en ”wall of fame”, en vägg där kända kunder fått sätta sin signatur. Band som Dead by April, Nitzer Ebb och Broder Daniel är några av alla som fått håret fixat på Cybtekk genom åren.

- Kommer någon in och vill ha blonda slingor idag, säger jag ja. För att sedan tipsa om att färga in några rosa också, säger Roger, just i färd med att tvätta ur stammiskunden Viola Holmgrens färgning

Se även: Frisyrkollektion 2.11 av Cybtekk Hair Studio

 Cybtekks egen ”Wall of Fame”.
Cybtekk har sin egen ”Wall of Fame”.


Crazy colours

- Innan hade jag en kopparorange nyans, nu ska det gå åt det skogsgröna hållet. Jag har gjort många galna färgningar i mina dagar, i min tonår hade jag bland annat grönt och rosa samtidigt. Jag vill ha färg, men passera som vuxen, haha. Jag litar på Roger fullt ut. Man kan säga att vi har ett ständigt pågående hårprojekt ihop, säger Viola som även hon sitter uppspikad på salongens väggar. Sedan några år tillbaka är hon återkommande modell för de hårkollektioner teamet på Cybtekk tar fram. I ramar runt om i lokalen syns Viola i frisyrer som spikrak page, mindre tuppkam och med sicksackklippt lugg med ett trämönsterfärgat hår. Alla självklart i olika toner, ”crazy colours” är nämligen lite av Rogers specialitet.

- Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar. Just nu kommer många som vill ljusa upp sina svarta hår inför sommaren. Idag hade jag en kund som regelbundet reser hit från Stockholm för att färga. Hon åkte härifrån med en neongrön nyans.

 


Färg är lite av Cybtekks signum - ”Vi gör färgningar som många andra frisörer inte behärskar", förklarar Roger Persson.


Hittade hem i London

Roger Persson föddes så gott som in i branschen. Hans pappa Uno var frisör med egen salong i Höganäs där Roger lekte – eller ”barnarbetade” som han skämtsamt säger – som pojke. Han älskade stämningen på salongen och att valet så småningom skulle falla på frisörutbildningen i Ulricehamn förvånade egentligen ingen. Nu var Ulricehamn ingen ultimat plats för en Sex Pistols-älskande yngling med tuppkam – det var däremot London som Roger begav sig till så fort tillfälle gavs.

- På den tiden, i slutet av 80-talet, var det ett problem att ha en för extrem stil i branschen. Särskilt i svenska småstäder där man skulle se så proper ut som möjligt.

Se även: Frisyrkollektion 10.29 från Cybtekk Hair Studio

Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.
Roger Persson klipper och stylar kunden Viola Holmgren.


Lärde sig den hårda vägen

Jobbet Roger fick i London var raka motsatsen till salongen han arbetat på i Sverige. Som anställd på den hypade punksalongen ”Hair by Fairy” i Covent Garden arbetade man från nio på morgonen till åtta på kvällen. Sex dagar i veckan och utan lunchuppehåll. En enormt bra skola trots slitet, hävdar Roger dock att det var. Att det sökte sig frisörer från hela världen till salongen innebar att man fick lära sig tekniker från jordens alla hörn.

- Men när jag inte kunde jobba för jag hade lunginflammation fick jag sparken. Och det var kanske lika bra det.

 Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.
Emma Falkensjö sköljer ur Viola Holmgrens nyfärgade hår.


Internationell trendsättare

Anställningen Roger fick därnäst innebar också den en helomvändning. På den prestigefyllda salongen Byrns i Soho tvingades han släppa allt som hade med stress att göra. Här gick noggrannhet och felfritt kundbemötande och teknik framför allt annat.

Roger ler åt minnet när han hade en kund som han rekommenderade samma frisyr som Liam Gallagher i Oasis. För att sedan fråga om han spelade i något band eller så. Kunden visade sig vara The Verve-sångaren Richard Ashcroft.

- När han hade gått gapskrattade hela salongen åt mig. Men senare fick jag ge Fran Healy från bandet Travis hans berömda tuppkam som resten av världen kom att ta efter, skojar Roger lite malligt.

 

Konsultation viktigt

Efter fyra år i London var Roger åter redo för Sverige. Livet som egen företagare beskriver han som tufft, men de senaste åren har Cybtekk haft bra vind i seglen. Om hans egen framgång har att göra med ett ökat intresse för extremare färger vet inte Roger, men valet att välja mer vågade kulörer, säger han, har definitivt slagit på bred front.

- Nyligen hade jag en kund som var ekonomiansvarig på ett kryssningsföretag. Hon ville ha neonblått hår, men det avrådde jag henne ifrån. Blått hår är jättesnyggt, men känns sådär i kontorsmiljö. Det är viktigt att ha en dialog om vad kunden tänker om sin framtida frisyr.

Frisören Martin Johansson Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio
Frisören Martin Johansson var nominerad i kategorin Årets Herr på Årets Frisör 2014-galan. Roger Persson, ägare av Cybtekk Hair Studio, har erfarenhet av frisörbranschen ända sedan barnsben.


Öppen men principfast

Roger är säker på att trenden med ”crazy colours” håller i sig, men mer än riktigt starka neonfärger tror han på en mer urtvättad, lite solblekt look.

- Just nu är granny hair megastort. Grått hår som gärna får skifta i lila. Mormorshår alltså. Med de orden sagda får man förmoda att Roger är öppen för det mesta. Finns det egentligen någonting han – likt de blonda slingorna – skulle säga nej till idag?

- Nej. Eller jo, alla som jobbar här måste vara rena och hela. Och ber någon mig sänka musiken ber jag dem dra åt pipsvängen, skrattar Roger Persson.

 
Hos Cybtekk handlar det mycket om färg och form. För tillfället är ”granny hair”, en grå nyans som gärna får skifta i lila, en populär hårfärg.

Text: Sofia Edgren
Foto: Thomas Johansson

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines fjärde utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Löwengrip Luminous Bronze Self-Tan Drops - Nu hos HeadBrands

Luminous Bronze Self-Tan Drops är koncentrerade brun-utan-soldroppar som blandas med den dagliga ansiktskrämen. Läs mer här:
KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

KC Professional - No Nothing Dry Shampoo & Heat Protection Spray

Hos HeadBrands hittar ni nu dessa två nyheter från KC Professional - ett dry shampoo och ett heat protection spray, båda fria från parfym.
HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

HH Simonsen Flex Dry Brush nu hos Tendenz

Flex Dry Brush ger en skonsam utredning och är dessutom värmeresistent - vilket gör den optimal att använda till föntorkning.
Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills

Masque Hair & Scalp Intensive Treatment från J Beverly Hills Masque är en fuktbehandling som kompletterar varje hårstrå och ger fuktbalans i hela hårbotten.
Net teknisk kappa

Net teknisk kappa

Den tekniska kappan Net är elegant, behaglig och perfekt vid färgning. Det nätliknande materialet har en vatten- och kemikalieavstötande plastbeläggning.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

Han tog tredje finalplatsen till Årets barberare 2018!

I helgen avgjordes den tredje semifinalen inför Årets barberare 2018. Ali Alahama från Troy Salon i Nybro utsågs till mellersta/norra Sveriges bästa barberare.
Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Nylansering av Schwarzkopf Professionals BC Bonacure

Schwarzkopf Professionals prisvärda produktserie BC Bonacure har nylanserats! Ta en titt på deras produktpresentation som nyligen tog plats i Stockholm.
Västkustens bästa barberare är utsedd!

Västkustens bästa barberare är utsedd!

Första semifinalen i tävlingen Årets Barberare 2018 är avgjord! Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg tog hem vinsten och kan nu titulera sig som Västkustens bästa barberare.
Wella Professionals ITVA i nytt format

Wella Professionals ITVA i nytt format

Nu är det öppet för ansökningar till Wella Professionals TrendVision Awards 2018. Skicka in ditt bidrag till #ColorVision eller #CreativeVision innan den 6 augusti.
Team Sweden – Behind the scenes

Team Sweden – Behind the scenes

Vid Intercoiffures nordiska kongress fick Team Swedens visning stående ovationer. Möt Joakim Roos och Linda Schuster som var med och skapade den hyllade visningen.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Christinah Sandåker Nicolaisen

Christinah Sandåker Nicolaisen

Från en uppväxt i det nordligaste Norge tillsammans med 13 syskon till en ledarposition i Sveriges största frisörkoncern, Raise Gruppen. Läs om frisörprinsessan, Christinah med "h".
Jessica Lundström

Jessica Lundström

Jessica Lundström vann svenska Style Masters Contest 2017. På Studio The Look i Linköping hänger tävlingsbilderna som gjorde henne till nationell vinnare.

Annons

Nya videor se fler videor

Inspiration till brudfrisyrer

Inspiration till brudfrisyrer

Bröllopssäsongen har börjat! Se videon som visar hur du skapar en fin, lite slarvig knut till den stora dagen.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Björn Axén - How to get the look - Bohemiska flätor

Följ med i videon där Sofia Geideby visar hur du gör en enkel, fin och somrig frisyr med flätor!
Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Video: Hair Magazine på Gocciani Weekend 2018

Hair Magazine var på plats under Gocciani Weekend 2018 i Stenungsund. Se vår video från helgen här!
De första hårtorkarna i salongerna

De första hårtorkarna i salongerna

I denna video kan du se vad som hänt med utrustningen i frisörsalongerna sedan de första torkhjälmarna flyttade in under 1920-talet.
Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Årets Frisör på Nyhetsmorgon!

Ett stort grattis önskar vi på Hair Magazine alla Sveriges duktiga vinnare i tävlingen Årets Frisör. Sofia Geideby tog hem storvinsten och blev Årets Frisör, samt vinnare av Årets Dam & Årets Team. Grattis!