leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Östlings Salonger - När inredningen har betydelse

Finsågade björkstockar, vitt kakel och betong. Hannele och Magnus är samborna som tillsammans med Moduline har skapat en salong för Borås medborgare och stans allra bästa frisörer. De har tidigare gjort många inredningsprojekt tillsammans men den stora salongen på Allégatan var ett projekt utöver det vanliga.

Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
 

På bästa läge, mitt i Borås, syns de stora panoramafönstren tillhörande Östlings Salonger lång väg. Den centrala placeringen vid Rådhuset kombinerat med duktig personal och välkomnande inredning har gjort att kunderna fullkomligt strömmat in i salongen sedan öppningen i mars i år.
- Vi förstod nog inte ens hur bra flöde det var här förrän vi hade öppnat, berättar Hannele. Vi väntade till efter öppningen med att ta ner plasten i skyltfönstren eftersom vi inte var helt färdiga med alla detaljer i salongen. Efter härlig feedback från alla som sett salongen tog vi till slut ner plasten och då stannade bokstavligen trafiken på gatan för stunden. Det var en lokal som ingen hade tänkt på.

Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.
Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.

Inredningen i Östlings salonger i Borås är inspirerad av nordisk natur och design.
Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design och är en salong där alla är välkomna.

En lyckad kombo
Östlings Salonger ägs och drivs av samborna Hannele Määttä och Magnus Clasén som tillsammans har ritat och inrett salongen. Idén till salongen kom från Hannele som har arbetat som frisör i 20 år. Hon har genom åren arbetat på flera olika salonger och upplevt långa dagar i dåligt ljus och bullriga miljöer.
- Jag ville skapa en salong där kunderna känner sig välkomna men framförallt där frisörerna trivs med att arbeta varje dag, säger Hannele. Jag vill att de ska känna ’här vill jag jobba!’.

Hannele och sambon Magnus kompletterar varandra och har genomfört många lyckade inredningsprojekt tidigare. Dock har inget varit lika stort som salongen på Allégatan.
- Hannele är duktig på färg, material och att skapa harmoni i lokalen medan jag är mer praktisk och skapade därför skisser och möbler, säger Magnus. Jag lärde mig att svetsa och tillverka inredning som passade salongen både praktiskt och visuellt.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.
Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.

Det bästa av allt
Lokalen Hannele hade hittat till salongen var en gammal nedlagd outletaffär som gått i konkurs, så allt behövde göras från scratch. De bestämde sig från början för att det inte fanns några genvägar, de ville ha det bästa av allt. Därför kontaktade de Tage på Moduline som hjälpte till med frisörstolar, schamponeringsstolar och utrustning till frisörerna.
- Vi har gjort mycket av inredningen själva, bland annat receptionsdisken, butiksinredningen och klippborden, berättar Magnus. Dock är alla delar som är väsentliga för frisören, så som schamponeringsstolar, frisörstolar, och vagnar från Moduline. Tage har lång erfarenhet av att bygga upp salonger så vi fick råd och tips när det gäller utrymmen och plats av honom. Det är ju inte så lätt att veta hur många schamponeringar som behövs eller får plats när man aldrig har byggt en salong förr.

Förutom Tages kunskap föll Modulines sortiment de blivande salongsägarna i smaken.
- Vi har jobbat jättemycket med ljus, färger och olika material och de hade precis det vi hade tänk oss, säger Hannele. Det var viktigt för oss att salongen skulle vara en familjesalong, att den passar både unga par, barn och Asta 83 år. Den bästa dagen var när vi öppnade för då insåg vi att vi inte skrämde bort någon med inredningen. Det var människor i alla åldrar som kom in och ville boka tid.

Östlings salonger i Borås.Klippspeglarna får varje kund att känna sig som en stjärna samtidigt som lamporna ger ett behagligt arbetsljus för frisörerna.
 

                                     Östlings salonger i Borås.
                                    Östlings salonger är en en familjesalong som
                                              passar alla, även de minsta. 


Professionalitet och nordisk skönhet
När kunderna kommer in i salongen syns det direkt att det är en stor salong, men inredningen är ändå ljus, mysig och välkomnande. Det är en stor blandning av material som harmonierar tillsammans och skapar en salong som andas professionalitet och nordisk skönhet.
- Vi gjorde en moodboard som vi satte upp hemma i vardagsrummet med alla olika material och idéer, säger Magnus. Vi jobbade mycket med inspiration från svensk natur. Kallt kakel kombinerat med varma tyger och finsågade björkstubbar blev en väldigt skön mix.

 


Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design.


Avskärmat med tyg
Salongen är indelad i olika rum med olika funktioner; schamponeringen i ett, klippstationerna i ett och receptionen i ett. Med hjälp av tyger som hänger från taket kan varje klippstation skärmas av från de andra i salongen och folket på gatan så att frisören och kunden kan få ett mer privat utrymme.
- I schamponeringen valde vi stolar från Gamma & Bross med shiatsumassage som är helt magiska att sitta i, säger Hannele. De är väldigt gedigna och känns som om de kommer att hålla länge, samtidigt som de har en fin design. Massagen går över hela ryggen och ner på vaderna. Nästan alla kunder vill ligga kvar en extra stund bara för att det är så skönt.

Östlings salonger i Borås består av ett glatt frisörgäng som tar hand om alla, stora som små.
Det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans, säger Hannele.


Bara de bästa frisörerna
Östlings Salonger hade bara ett par månader efter öppningen tolv frisörer, tre anställda i butiken och tre hudvårdsspecialister. Den stora framgången hos stadens frisörer ligger bland annat i inredningen.
- Vårt mål från början var att starta en salong med bara de bästa frisörerna i Borås, berättar Hannele. Det visade sig inte vara så lätt att få folk att vilja säga upp sig och byta till en salong som inte funnits tidigare, så när vi öppnade salongen var vi faktiskt bara tre. Det var lite läskigt eftersom vi hade köpt en så stor lokal, vi ville ju gärna att den skulle fyllas också.
Hannele och Magnus valde ändå att anställa en receptionist för att ge kunderna ett riktigt bra bemötande. Efter öppningen, när alla hade fått se den nya salongen, fullkomligt exploderade det. Salongen var fylld med kunder och hela tio av Borås bästa frisörer kom och erbjöd sig att arbeta där.
- Trots att jag älskar inredningen är det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen, säger Hannele. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans.
Hanneles dröm om en salong för alla, där frisörerna trivs, har gått i uppfyllelse. De utmaningar hon och Magnus fruktade innan öppningen var som bortblåsta när salongen släppte in dagsljuset genom de stora skyltfönstren för första gången.

Se även: House of Hairdressers

Östlings salonger i Borås.

  
På Östlings salongen är det viktigt att både frisörerna och kunderna trivs. Ljusa tygskynken skärmar av kunden och frisören från de andra i salongen och folk som går förbi på gatan utanför.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jens Eliasson

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Delta i Color Zoom Challenge och vinn en resa till Global Zoom

Delta i Color Zoom Challenge och vinn en resa till Global Zoom

Varje år ställer flera frisörer upp i den världskända Color Zoom Challenge. Nu är det dags igen! Skicka din tolkning av IN-FLUX Collection till Goldwell senast den 31 maj.
Global Zoom kommer till BARCELONA

Global Zoom kommer till BARCELONA

Global Zoom kommer i år att hållas i Barcelona. Eventet kommer att bjuda på massvis med inspiration, tips och råd och självklart kommer de nationella vinnarna presenteras. Följ med på ett av årets största frisörevent!
Jorden runt med KMS i Malmö

Jorden runt med KMS i Malmö

På Larsson & Langes bar Care Of i Malmö träffades stilmedvetna frisörer från södra Sverige för en kväll tillsammans med KMS, deras nordiska utbildningschef Daniel Blomqvist och utbildare Josefine Lindholm.
TOP HAIR i Düsseldorf - Rock your head!

TOP HAIR i Düsseldorf - Rock your head!

Drygt 35 000 personer besökte branschmässan TOP HAIR International Trend & Fashion Days i Düsseldorf. Här fanns verkligen allt för alla som älskar hår i alla dess former.
Med Schwarzkopf Professional i Åre

Med Schwarzkopf Professional i Åre

Schwarzkopf bjöd på massor av inspiration och trendspaning under en hel helg i det snötäckta Åre. Kursisterna fick ta del av bl.a. killtrender, balayagetekniker, makeup och Essential Looks.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Kasper Thomas

Kasper Thomas

Kasper Thomas kände att han kört fast i hemlandet och begav sig till Buenos Aires. Nu berättar han om livet i Sydamerika och ger tips till frisörer som vill arbeta utomlands
Sofia Geideby

Sofia Geideby

I mars utnämndes Sofia Geideby till Årets Frisör 2014. Och Sofia, som till vardags jobbar på Björn Axén, njuter av vinsten. – Jag lever i ett drömscenario just nu! Läs hela intervjun med Sofia här.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Fläta & lockar

Björn Axén - How to get the look - Fläta & lockar

Här kommer en ny tutorial från Björn Axén! Hør får du inspiration till en elegant och avslappnad hårstyling - Perfekt till sommarens bröllop!
Björn Axén - How to get the look - Enkel uppsättning till fest

Björn Axén - How to get the look - Enkel uppsättning till fest

I den här tutorialen får du hjälp med att fixa en snabb, enkel och snygg håruppsättning som helt klart kommer att uppskattas av dina festglada kunder.
How to get the look med Björn Axén - Barbershop

How to get the look med Björn Axén - Barbershop

I den här tutorialen från Björn Axén får du hjälp med att fixa en snygg frisyr på män med kort hår. Klicka in och låt dig inspireras!
Schwarzkopf Professionals Essential Looks SS17

Schwarzkopf Professionals Essential Looks SS17

Med inspiration från SS17 catwalks, presenterar Schwarzkopf Professional Essential Looks Modern Icon Collection.
Årets Frisör 2017 Åsa Pettersson på tv 4 nyhetsmorgon

Årets Frisör 2017 Åsa Pettersson på tv 4 nyhetsmorgon

Efter helgens stora tävling stod Åsa Pettersson från Hårgänget som vinnare. Här ser ni henne visa sina inspirerande kreationer på tv 4 nyhetsmorgon!