leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Östlings Salonger - När inredningen har betydelse

Finsågade björkstockar, vitt kakel och betong. Hannele och Magnus är samborna som tillsammans med Moduline har skapat en salong för Borås medborgare och stans allra bästa frisörer. De har tidigare gjort många inredningsprojekt tillsammans men den stora salongen på Allégatan var ett projekt utöver det vanliga.

Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
Schamponeringsstolarna från Gamma & Bross har inbyggd shiatsumassage som masserar ända ner på vaderna.
 

På bästa läge, mitt i Borås, syns de stora panoramafönstren tillhörande Östlings Salonger lång väg. Den centrala placeringen vid Rådhuset kombinerat med duktig personal och välkomnande inredning har gjort att kunderna fullkomligt strömmat in i salongen sedan öppningen i mars i år.
- Vi förstod nog inte ens hur bra flöde det var här förrän vi hade öppnat, berättar Hannele. Vi väntade till efter öppningen med att ta ner plasten i skyltfönstren eftersom vi inte var helt färdiga med alla detaljer i salongen. Efter härlig feedback från alla som sett salongen tog vi till slut ner plasten och då stannade bokstavligen trafiken på gatan för stunden. Det var en lokal som ingen hade tänkt på.

Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.
Namnet Östlings Salonger kommer från Magnus farmors pappa som ägde ett skomakeri, vid namn Östlings Skomakeri, i Katrineholm.

Inredningen i Östlings salonger i Borås är inspirerad av nordisk natur och design.
Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design och är en salong där alla är välkomna.

En lyckad kombo
Östlings Salonger ägs och drivs av samborna Hannele Määttä och Magnus Clasén som tillsammans har ritat och inrett salongen. Idén till salongen kom från Hannele som har arbetat som frisör i 20 år. Hon har genom åren arbetat på flera olika salonger och upplevt långa dagar i dåligt ljus och bullriga miljöer.
- Jag ville skapa en salong där kunderna känner sig välkomna men framförallt där frisörerna trivs med att arbeta varje dag, säger Hannele. Jag vill att de ska känna ’här vill jag jobba!’.

Hannele och sambon Magnus kompletterar varandra och har genomfört många lyckade inredningsprojekt tidigare. Dock har inget varit lika stort som salongen på Allégatan.
- Hannele är duktig på färg, material och att skapa harmoni i lokalen medan jag är mer praktisk och skapade därför skisser och möbler, säger Magnus. Jag lärde mig att svetsa och tillverka inredning som passade salongen både praktiskt och visuellt.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.
Hannele och Magnus äger och driver Östlings Salonger tillsammans.

Det bästa av allt
Lokalen Hannele hade hittat till salongen var en gammal nedlagd outletaffär som gått i konkurs, så allt behövde göras från scratch. De bestämde sig från början för att det inte fanns några genvägar, de ville ha det bästa av allt. Därför kontaktade de Tage på Moduline som hjälpte till med frisörstolar, schamponeringsstolar och utrustning till frisörerna.
- Vi har gjort mycket av inredningen själva, bland annat receptionsdisken, butiksinredningen och klippborden, berättar Magnus. Dock är alla delar som är väsentliga för frisören, så som schamponeringsstolar, frisörstolar, och vagnar från Moduline. Tage har lång erfarenhet av att bygga upp salonger så vi fick råd och tips när det gäller utrymmen och plats av honom. Det är ju inte så lätt att veta hur många schamponeringar som behövs eller får plats när man aldrig har byggt en salong förr.

Förutom Tages kunskap föll Modulines sortiment de blivande salongsägarna i smaken.
- Vi har jobbat jättemycket med ljus, färger och olika material och de hade precis det vi hade tänk oss, säger Hannele. Det var viktigt för oss att salongen skulle vara en familjesalong, att den passar både unga par, barn och Asta 83 år. Den bästa dagen var när vi öppnade för då insåg vi att vi inte skrämde bort någon med inredningen. Det var människor i alla åldrar som kom in och ville boka tid.

Östlings salonger i Borås.Klippspeglarna får varje kund att känna sig som en stjärna samtidigt som lamporna ger ett behagligt arbetsljus för frisörerna.
 

                                     Östlings salonger i Borås.
                                    Östlings salonger är en en familjesalong som
                                              passar alla, även de minsta. 


Professionalitet och nordisk skönhet
När kunderna kommer in i salongen syns det direkt att det är en stor salong, men inredningen är ändå ljus, mysig och välkomnande. Det är en stor blandning av material som harmonierar tillsammans och skapar en salong som andas professionalitet och nordisk skönhet.
- Vi gjorde en moodboard som vi satte upp hemma i vardagsrummet med alla olika material och idéer, säger Magnus. Vi jobbade mycket med inspiration från svensk natur. Kallt kakel kombinerat med varma tyger och finsågade björkstubbar blev en väldigt skön mix.

 


Inredningen är inspirerad av nordisk natur och design.


Avskärmat med tyg
Salongen är indelad i olika rum med olika funktioner; schamponeringen i ett, klippstationerna i ett och receptionen i ett. Med hjälp av tyger som hänger från taket kan varje klippstation skärmas av från de andra i salongen och folket på gatan så att frisören och kunden kan få ett mer privat utrymme.
- I schamponeringen valde vi stolar från Gamma & Bross med shiatsumassage som är helt magiska att sitta i, säger Hannele. De är väldigt gedigna och känns som om de kommer att hålla länge, samtidigt som de har en fin design. Massagen går över hela ryggen och ner på vaderna. Nästan alla kunder vill ligga kvar en extra stund bara för att det är så skönt.

Östlings salonger i Borås består av ett glatt frisörgäng som tar hand om alla, stora som små.
Det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans, säger Hannele.


Bara de bästa frisörerna
Östlings Salonger hade bara ett par månader efter öppningen tolv frisörer, tre anställda i butiken och tre hudvårdsspecialister. Den stora framgången hos stadens frisörer ligger bland annat i inredningen.
- Vårt mål från början var att starta en salong med bara de bästa frisörerna i Borås, berättar Hannele. Det visade sig inte vara så lätt att få folk att vilja säga upp sig och byta till en salong som inte funnits tidigare, så när vi öppnade salongen var vi faktiskt bara tre. Det var lite läskigt eftersom vi hade köpt en så stor lokal, vi ville ju gärna att den skulle fyllas också.
Hannele och Magnus valde ändå att anställa en receptionist för att ge kunderna ett riktigt bra bemötande. Efter öppningen, när alla hade fått se den nya salongen, fullkomligt exploderade det. Salongen var fylld med kunder och hela tio av Borås bästa frisörer kom och erbjöd sig att arbeta där.
- Trots att jag älskar inredningen är det absolut bästa med salongen utan tvekan personalen, säger Hannele. De är erfarna och duktiga och vi har så kul tillsammans.
Hanneles dröm om en salong för alla, där frisörerna trivs, har gått i uppfyllelse. De utmaningar hon och Magnus fruktade innan öppningen var som bortblåsta när salongen släppte in dagsljuset genom de stora skyltfönstren för första gången.

Se även: House of Hairdressers

Östlings salonger i Borås.

  
På Östlings salongen är det viktigt att både frisörerna och kunderna trivs. Ljusa tygskynken skärmar av kunden och frisören från de andra i salongen och folk som går förbi på gatan utanför.

Text: Camilla Svensson
Foto: Jens Eliasson

Den här artikeln kan även läsas i femte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Rapunzel of Sweden lanserar Deep Cleansing Shampoo

Rapunzel of Sweden lanserar Deep Cleansing Shampoo

Rapunzel Deep Cleansing Shampoo rengör håret effektivt och tar bort produktrester och överflödigt fett från håret. Läs mer här.
Nyhet hos Session Map - Full Dry Volume Blast från Living proof

Nyhet hos Session Map - Full Dry Volume Blast från Living proof

Möt Full Dry Volume Blast. Den skapar volym och textur som (nästan) är lika lätt som luft, för stora och långvariga resultat. Läs mer här!
Matrix presenterar nya BRASS OFF

Matrix presenterar nya BRASS OFF

Inför sommaren 2017 presenterar Matrix den nya hårvårdsserien BRASS OFF. En serie med produkter skapade för att neutralisera hårfärger. Läs mer här!
Kérastase presenterar nya Reflection Touche Chromatique

Kérastase presenterar nya Reflection Touche Chromatique

Inför sommaren 2017 tar Kérastase färgvård till en ny nivå med nya Les Touches Chromatiques - färgkorrigerande hårvård för färgbehandlat hår.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

L'Oréal Professionnels Hair Fashion Night 2017 på salong VITA

L'Oréal Professionnels Hair Fashion Night 2017 på salong VITA

Salong VITA i Stockholm stod värld för L'Oréal Professionnels trendsäkra event Hair Fashion Night som anordnades i hela 35 länder samtidigt. Se alla bilder här!
Trendiga flätor med amika i HeadBrands nya studio!

Trendiga flätor med amika i HeadBrands nya studio!

Det blev ett härligt intimt och lärorikt event när HeadBrands bjöd in till amika-event i sin nya fina studio i centrala Köpenhamn. Cirka 15 frisörer från hela Norden fick lära sig tre trendiga flätor. Se och läs mer här:
Intercoiffure World Congress i Japan

Intercoiffure World Congress i Japan

Håreliten samlades i Japan för Intercoiffure World Congress, som även detta år var fullspäckat med inspirerande visningar och galashower!
KMS event med Edwin Raaijmakers

KMS event med Edwin Raaijmakers

Ungefär 45 frisörer var på nya Goldwell & KMS Academy i Stockholm förra veckan för att se KMS artist Edwin Raaijmakers från Nederländerna som var på besök i Sverige. Läs mer här!
Intercoiffure Photo Contest 2017 - Finalisterna

Intercoiffure Photo Contest 2017 - Finalisterna

Intercoiffure Photo Contest 2017 är i full gång och nu kan de sex finalister presenteras. Se de inspirerande bidragen här.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Ann Pettersson

Ann Pettersson

Ann Pettersson har en lång meritlista bakom sig som både frisör, utbildare och tävlingsfrisör. Sedan 2006 driver hon sin egen frisörskola i Örnsköldsvik i vackra Höga Kusten i norra Sverige.Läs den spännande intervjun här!
Benjamin Martin

Benjamin Martin

"Jag vill alltid vara bäst. Det gäller mitt arbete med hår, och det gäller min dans". Och det är precis det drive som har hjälpt Benjamin Martin att komma dit han är idag - ansvarig för Wellas danska tekniker-team.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med blommor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med blommor

Varför begränsa blommor i håret till bara midsommar? Med denna videon lär du dig att göra en snygg uppsättning med blommor som du kan erbjuda dina kunder. Se videon här!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk uppsättning

I den här tutorialen får du hjälp med att fixa en somrig och romantisk håruppsättning som passar perfekt till sommarens alla fester och bröllop!
Björn Axén - How to get the look - Locka med locktång

Björn Axén - How to get the look - Locka med locktång

Låt dig inspireras av Björn Axéns senaste "How to get the look" video och lär dig att skapa de perfekta klassiska lockarna för sommarens fester!
Tondeo presenterar BLAZOR - Nytt revolutionerande verktyg

Tondeo presenterar BLAZOR - Nytt revolutionerande verktyg

The BLAZOR är ett revolutionerande hårklippningsverktyg som är enkelt och säkert att använda.
Wavy hjälper dig hantera din kalender!

Wavy hjälper dig hantera din kalender!

Med Wavys smarta bokningssystem är det enkelt att hantera kalendern på salongen. Ta en titt på hur du använder Wavy!