leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Margit Panczel – En rivig jubilar

Hon är inte finkänslig, hon vet vad hon vill och hon lämnar ingen oberörd. Margit Panczel är klubbmästaren i Intercoiffure Mondial som säger vad hon tycker och firar 40 år som salongsägare. Hair Magazine träffar Margit direkt efter jubileet för att prata om att vara orädd, målmedveten och att värna om miljön.

 Margit Panczel, frisör sedan 40 år tillbaka,
Margit Panczel njuter av att ha jobbat som frisör i 40 år. Hon håller sig konstant uppdaterad på nya trender och tekniker och är en aktiv och målmedveten aktör i frisörbranschen.


Margit Panczel, vars efternamn betyder pansar på Ungerska, kom som flykting till Sverige 1972. Sedan dess har hon, genom hårt arbete och ett brinnande engagemang, gjort ett avtryck på den svenska frisörbranschen och byggt upp en framgångsrik salongsverksamhet i Uppsala.  Salong Panczel, som Margit startade direkt efter frisörutbildningen, firar nämligen 40 år i år. För att hylla salongen firades jubileet med en heldag av festligheter för både kunder, anställda, vänner och branschkollegor.

- Det var jättekul att få fira att salongen har funnits i 40 år tillsammans med många av dem som har tillfört något till företaget genom åren.

 

Svart, rött, grått och vitt

Hair Magazine träffar Margit i salongen som hon själv designat. Salongen går i svart, rött, grått och vitt och bakom schamponeringen syns en stor röd mun i mosaik. Här finns plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar samtidigt som soft musik strömmar ur högtalarna.

Produkterna på produkthyllan är organiska och miljövänliga så långt det går utan att rucka på kvaliteten. Margit tittar mycket på vilka ingredienser produkterna innehåller och har alltid miljön i åtanke.
- För mig är det viktigt att vi arbetar mot att vara en miljövänlig salong. Vi sorterar produkter, färgtuber, metall, foliepapper med mera och i salongen har vi bara ledbelysning och grön el. Alla kan inte göra allt men vi försöker tänka på framtiden och frågar oss: ”Vad kan vi göra mer?”

 Margit Panczel i sin salong, Salong Panczel i Uppsala
Salong Panczel i Uppsala är inredd i svart, vitt, grått och rött med en härligt röd mun i mosaik bakom schamponeringen.

I salongen i Uppsala finns det plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar
I salongen i Uppsala finns det plats för avslappning med ljusterapi och massagestolar samtidigt som soft musik strömmar ur högtalarna.


Från hudterapeut till egen frisörsalong

I Ungern arbetade Margit som hudterapeut, men i 70-talets Uppsala fanns det inte någon större arbetsmarknad inom den branschen. Därför bestämde sig Margit snabbt för att utbilda sig till frisör.
- Jag har alltid gillat att skapa och eftersom att jag hade en utbildning sedan tidigare fick jag dispens och kunde börja arbeta som frisör redan efter 1,5 år på frisörskolan.

Margit var redan då orädd och villig att satsa på sig själv. Direkt efter att hon tagit Gesällbrevet startade hon salong Panczel i en lokal på Drottninggatan i Uppsala.
- Utan att tänka så mycket hoppade jag bara in i det direkt. Jag har aldrig riktigt brytt mig om vad alla andra tycker, om det är en bra idé eller inte. I starten hade jag två anställda men efter bara fem år var vi 15 stycken i salongen.

Som person har Margit aldrig varit särskilt rädd. Hon har alltid sagt vad hon tycker och vågat vara annorlunda. Det är också något som hon har tagit med sig i sin roll som salongsägare.
- I min salong ställs det krav på kvalitet och att det är ordning och reda hela tiden. Jag har alltid producerat bra frisörer i min salong. Min ledarstil passar inte alla men de som arbetar hos mig utvecklas snabbt.

 Margit Panczel
Margit kom till Sverige som flykting från Ungern 1972. Sedan dess har hon gjort ett stort avtryck på den svenska frisörbranschen.


Nya klipptekniker till Sverige

När Margit ser tillbaka på åren som gått sedan hon började sin frisörkarriär är det med glädje och stolthet. Under 80-talet åkte hon två gånger per år till London och utbildade sig hos Vidal Sassoon, Alan International, Jingels, Toni&Guy m.fl.

- När jag började på 70-talet var det mycket läggningsvätskor, på 80-talet var det permanenten som dominerade och på 90-talet var det många olika färger och former som gällde. På utbildningarna i London fick jag lära mig mycket nya klipptekniker vilket var jättekul att ta hem till Sverige.
 


Rött är temat i salong Panczel.

    
Även konsten i salongen och på toaletten matchar salongens image. 


Målmedvetenhet och dedikation

Det är mycket som har förändrats inom frisöryrket sedan Margit började, på många plan. Konkurrensen är annorlunda, mycket på grund av att hyrstolar och tillfälliga anställningar har ökat lavinartat. Att ha en salong i 40 år är en bedrift som kräver målmedvetenhet och dedikation.
- Alla företag har upp- och nedgångar. För att lyckas driva ett företag en längre tid är det viktigt att hålla fast vid sin idé, även när det går dåligt. Vägra ge upp något som du tror på!

Salong Panczel har funnits på tre ställen i Uppsala under åren. Ett kort tag öppnade Margit även en salong i Budapest. Det visade sig att det var svårare än väntat att driva en salong i ett annat land så hon bestämde sig ganska snabbt för att lägga all sin energi på salongen i Sverige istället. Det har inte alltid varit en dans på rosor, men hur gör man då för att hålla gnistan uppe?
- Jag uppgraderar mig hela tiden, säger Margit och skrattar. Jag har gått många bra chefsutbildningar och deltar ofta i shower och event, plus att jag håller mig uppdaterad på trender och tekniker via internet. Jag hittar mycket inspiration på Youtube.
 

Produkterna i salong Panczel är noga utvalda med miljön i åtanke.
Margits produkthylla innehåller många spännande produkter. När hon beställer tittar hon mycket på vilka ingredienser produkterna innehåller och har alltid miljön i åtanke.

 

Klubbmästare i Intercoiffure Mondial

Margit har en lång meritlista där hon bland annat har varit ordförande i Utbildningsnämnden i tio år, ordförande i Sveriges Frisörföretagare Uppland i sex år och en aktiv medlem i  Idag är hon klubbmästare i ICD och har de senaste sex åren ordnat allt praktiskt kring föreningens årsmöten.

- Medlemskapet i Intercoiffure Mondial har gett mig otroligt mycket. Att få utbyta erfarenheter med kvalitetsfrisörer och faktiskt kunna stämpla mig själv som en sådan är ett privilegium. Det är en härlig gemenskap och med ICD har jag rest världen över för att ta del av utbildningar, visningar och inspiration.

 

Idag är Margit klubbmästare i Intercoiffure Mondial.
Genom medlemskapet i Intercoiffure Mondial har Margit fått ett stort utbyte av andra kvalitetsfrisörer i Sverige och världen över.
 

Att resa och att träna

I skrivande stund har Margit precis hämtat sig från 40-årsfirandet och ser fram emot att ägna sig åt sina två hobbys; att resa och att träna. I år bär det av till sommarstället i Rörvik i Stockholms skärgård, USA och tillsammans med ghd även till Sydafrika.
- Jag gillar värme och jag älskar att simma, berättar Margit. Jag är gammal simmerska och ser till att hålla mig i form. Även om det inte alltid blir simning tränar jag minst tre gånger i veckan.

Läs även: Vinnarna av Intercoiffure Sveriges Fototävling 2016


Vågar satsa och står aldrig still

Salongen i sig, precis som Margit, fortsätter hela tiden att utvecklas, vågar satsa och står aldrig still. Vad nästa steg i karriären är har Margit inte helt klurat ut än.
- Just nu njuter jag bara av att ha jobbat som frisör i 40 år, och så länge jag klarar av att göra jobbet bra och kunderna är nöjda, kommer jag att fortsätta att arbeta.

Margit delar gärna med sig av sin kunskap och sin erfarenhet. Att vårda frisörbranschen och vässa kunskaperna hos nya frisörer inför framtiden är något hon brinner starkt för. Viljan att ta in traineer och söka nya utmaningar är en del i Salong Panczels framgång genom 40 år.
- Det som motiverar mig idag är de unga frisörerna och att få bidra med duktiga hantverkare i frisörbranschen även i framtiden. Nu har jag två nya traineer som gör det extra roligt att fortsätta.

Som alltid är Margits inställning energisk och framåtdrivande, eller som hon själv uttrycker det:

- Kom igen, nu kör vi!

 Välkommen till Salong Panczel i Uppsala
Välkommen in på Salong Panczel i Uppsala.
 

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

SLICY Black – den eleganta, ergonomiska saxen nu i svart

SLICY Black – den eleganta, ergonomiska saxen nu i svart

Den eleganta och ergonomiska saxen Slicy finns nu i en lyxig svart utgåva.
evo fabuloso - färgstärkande balsam i 7 nyanser

evo fabuloso - färgstärkande balsam i 7 nyanser

evo Fabuloso är ett färgstärkande balsam som omedelbart förstärker hårfärgen samtidigt som det återfuktar, reparerar och ger håret glans.
Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture.

Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture.

Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture har utvecklats av backstage-stylister, och är en välanvänd backstage-hemlighet.
Structure + Shine från Goldwell

Structure + Shine från Goldwell

Structure + Shine Straightening Service ger dig det perfekta redskapet för att ge din kund det där vackra, släta håret hon alltid har drömt om. Läs mer här:
Paul Mitchell Skylight Frihandsblekning

Paul Mitchell Skylight Frihandsblekning

Paul Mitchells nya lerblekning är idealisk för frihandsapplicering, såsom balayage, slingor, contouring m.m

Annons

Nya shower se fler frisörshower

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

Fler än 1500 av Storbritanniens största talanger inom frisörbranschen deltog vid eventet för att hylla landets mest kreativa och tekniska hårstylister.
Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

"Att se på skönhet som en helhet är en absolut en trend just nu", säger Catarina Pap de Pestény, VD och grundare av Acadermia som gick av stapeln på Stockholmsmässan. Se alla bilder från mässan här.
Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.
Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands öppnade upp sin Creative Studio för en hands-on workshop för frisörer som ville lära sig mer om skäggtrimning, rakning och klassiska herrfrisyrer.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Cia Carlsson

Cia Carlsson

Från garagefrissan i Lappland till Stockholm, London, Los Angeles och nu Amsterdam. Cia Carlsson har ett imponerande CV som tagit henne världen över. Nu driver hon en framgångsrik salong och ett agenturbolag för film och tv i Amsterdam.
Ulf Oseroff Rosén

Ulf Oseroff Rosén

För att bota diskbråck och sin eviga rastlöshet startade Ulf Oseroff Rosén House of Hairdressers - en ergonomisk salong i ständig förändring. Läs om frisörsalongen som även är ett konstgalleri med gula detaljer.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

En cool look som inte smälter in i mängden. Lär dig hur du kan göra uppsättningen med denna tutorial från Björn Axén.
Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine är stolta att meddela att vi expanderar till Finland. Det första magasinet skickades nyligen ut till de finska frisörerna.
Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.
Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Denna tutorial från Björn Axén visar hur du skapar härliga lockar med plattång.
Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Följ med och se hur det såg ut när Hair Magazine var på plats på Salon International 2017 i London.