leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Jenny Karlsson - Frisör med konstnärlig ådra

Jenny Karlsson är frisören som vunnit priser och reser världen över för att visa upp sina färdigheter - men hon är framför allt en kreativ själ med både konstnärliga och modeinspirerade sidor.
– Jag har hela tiden en känsla av att jag just har börjat.

Jenny Karlsson - En frisör med konstnärlig ådra

På salongen Koivisto/Karlsson är det fullt ös. I den stilrena svarta och vita lokalen är det fullt med folk, kundernas stil matchar dessutom både inredning och personal. Det är en glad, varm och välkomnande stämning. Det märks att många är stamkunder. Och konstigt vore väl annars, för här huserar några av Sveriges absolut bästa frisörer. Jenny Karlsson, en av grundarna, är definitivt en av dem. Tillsammans med Teemu Koivisto startade hon sin egen salong när hon var 24 år. Ganska ungt kan tyckas, men så har Jenny också varit “den unga” i hela sin karriär. Hon vann tidigt utmärkelsen Best Student Award och hon blev den yngsta någonsin att vid 21 års ålder bli utbildningsansvarig på Toni&Guy i Sverige.

Vägen till frisör

– Som barn var jag hästtjej och hade inte en tanke på frisöryrket. Jag var dock även den kreativa och konstnärliga i familjen så i tidiga tonåren fick jag i uppdrag att börja klippa familjen, vilket gjorde att jag upptäckte hår som material. Att bli frisör blev under högstadiet en självklarhet. Hemma i Småland klippte hon håret på familj och vänner och när det blev dags att söka till gymnasiet var hennes enda val Växjös frisörgymnasium.

– Ända sedan jag var barn har jag gjort saker med händerna och alltid varit kreativ.

Att studera är en sak men det krävs engagemang och egna initiativ för att maximera inlärning och hitta sin egen väg, menar Jenny.

– Jag tror nyckeln till utbildning är hur du investerar i det. Runt plugget så testade jag allt, jag experimenterade och lärde mig av misstag. Dessutom arbetade jag på en salong under hela gymnasietiden för att få erfarenhet och för att lära mig mer. Min satsning under gymnasiet gjorde att jag fick jobb på Toni&Guy direkt efter studenten, vilket på den tiden var ”the place to be”. I London vidareutbildade jag mig till klipptekniker och sedan dess har jag endast klippt och stylat. Att specialisera sig gör att du kan bli ännu bättre på vad du gör. Att hela tiden utvecklas har blivit ett stort och viktigt mål för mig.

Jenny Karlsson på salongen Koivisto/Karlsson
En salong att vara stolt över, Jenny Karlsson är nöjd med det hon skapat - den stora loggan på väggen är ett sätt att visa det på.


Årets hårstylist

Viljan att hela tiden lära sig mer har gjort att hon nu befinner sig där hon gör. Hennes kreativa uttryck, pedagogiska förmåga och ledarskap i kombination med ett starkt driv har resulterat i egen salong, jobb som Redken International Artist och utmärkelse som bland annat Årets Hårstylist 2014. Men nöjd och belåten blir hon inte så lätt.

– Jag har hela tiden en känsla av att jag precis har börjat. Som kreativ själ tycker jag det är svårt att bli nöjd, vilket faktiskt kan vara en utmaning. Jag har med åren börjat förstå hur mycket tid och förberedelse jag behöver investera i ett projekt för att bli nöjd. Jag har även lärt mig att klappa mig själv på axeln och ta mig tid att fira en prestation innan jag tar mig an nästa utmaning.

Kreativ berg- och dalbana

Jenny pratar om en kreativ berg- och dalbana där man likt en författare kan få “skrivkramp” mellan varven. I början av karriären kunde dalarna vara svåra att hantera men genom erfarenhet har hon lärt sig, och ser dem nu mer som en välbehövlig paus som man kan fylla med yoga och ridning. Och pauser kan behövas, speciellt som Jenny hela tiden strävar framåt och hela tiden söker nya erfarenheter. För drivkraften finner hon i det nya. Att sätta sig i nya situationer och nya samarbeten gör att suget hela tiden finns där. Konstintresset har gjort att sedan ett år tillbaka samarbetar hon med fotokonstnären Nathalia Edenmont. Samarbetet gör att hon kan få uttryck för sin konstnärliga ådra, ta ut svängarna och tänja gränserna för de klassiska skönhetsidealen. Dessutom har hon ju ett företag att driva.

- Att vidareutveckla ledarskapet och utveckla salongens team och varumärke är något jag brinner för. Jag brinner för att se individerna i salongens team utvecklas och vi inspirerar varandra.

Jenny Karlsson - En frisör med konstnärlig ådra
Full koncentration!

Arbetar nära modebranschen

Varumärket bygger oerhört mycket på en närhet till modescenen. Jenny Karlsson har alltid tyckt att frisörbranschen lever lite i sin egen värld där man skapar egna trender som inte är så väl förankrade i verkligheten.

– Mycket av det som visas i hårmagasinen är frisyrtrender som en kund aldrig skulle be om eller ens vilja testa. De ligger för långt ifrån de trender som media och modemagasinen visar upp och som våra kunder inspireras av. Därför har jag alltid känt ett behov av att arbeta nära modebranschen så att håret och frisyren blir en del av en helhet.

                           Frisör Jenny Karlsson
               Jenny andas lugn och tänker noga innan hon svarar på frågor,
                          det märks att hon tar sitt yrke på stort allvar.


Att förverkliga sina egna idéer

Det gör också att Jenny gör en hel del modeuppdrag som hårstylist, både fotograferingar och modevisningar. Dessutom gör Koivisto/Karlsson egna kollektioner.

– Bilderna förstärker salongens profil och det är det mest kreativa jag gör på hela året. ”Ingenting är omöjligt” är lite av en devis jag jobbar efter. Att göra egna kollektioner är fantastiskt för då kan vi förverkliga våra idéer. Att vara hårstylist handlar annars om att förverkliga andras. Jag älskar att kunna få lägga mig i allt och göra mer än bara hår. Det kan vara att bygga upp miljöer med setdesign eller som nu senast designa och tillverka spektakulära smycken. Till min senaste, Triloka Collection har jag lagt ner mer tid än någonsin på all research, detaljarbete och förberedelse, men så är det en utav de saker som jag är mest stolt över någonsin.

 

Ett tjusigt stilleben hänger på väggen
i salongen, modeplåtningar och smycken
och accessoarer som hon själv skapat.
Det här mäktiga örhänget är både
+ ritat och gjort av Jenny själv.

Häftiga produktioner på Fashion Week

I flera år ingick hon också i Guido Paulas team och reste världen över för att styla de mest prestigefulla catwalk-visningarna tillsammans med honom.

– Det är några av de häftigaste produktionerna jag gjort. Jag minns särskilt Marc Jacobs sista visning för Louis Vuitton. Hela produktionen var så enormt påkostad och proffsig och att se den, den allra sista visningen på visningsdagen på fashion week, efter att ha jobbat dygnet runt tillsammans med ett supertajt team var en overklig och häftig känsla. Det var ett sånt där ögonblick som jag kommer minnas hela livet, att vara en del av när modehistoria skrivs.

                               
          På kundtoaletten hänger fantastiska bilder från salongens tidigare kollektioner.
           Modebilder och frisyrbilder i ett inspirerande collage med underbara ramar.


Utbildning är hjärtat i allt

Även om hon inte längre reser runt på världens alla modeveckor så blir det en del resande som International Artist för Redken.

– Det som är så fantastiskt med Redken är att de satsar enormt på utbildning. Genom dem har jag fått möjlighet att utveckla min pedagogik och presentationsteknik. Jag har genomgått Redkens International Mentorship Program i New York som är en utbildning i presentationsteknik och ledarskap. Så numera är jag Redken International Artist och har som första personen från Skandinavien äran att få utbilda på New York Redken Exchange. Att vara delaktig i en persons utveckling är bland det största för mig när det gäller det här yrket.

Hantverket och människan

Men hon brinner också för hantverket. Och människan.

– Jag älskar mötet med kunden. Att få direkt feedback och arbeta med form. Att skulptera fram något är nästan meditativt för mig, samtidigt som det konkreta i mötet med kunden är oerhört tillfredsställande.

Och huvudfokuserandet för Jenny Karlsson ligger trots alla andra projekt, på just salongen. Det är här hon trivs allra bäst. Och det är här vi lämnar henne efter intervjun. Hon möter sin väntande kund med en varm kram och det blir tydligt att hon är i sitt rätta element.

Frisör Jenny Karlsson
Stamkunder har hon gott om och hon välkomnar dem alla med värme.

Jenny Karlsson på salongen Koivisto/Karlsson
Jenny trivs på hemmaplan i sin salong där hon, trots allt annat hon gör, lägger sitt mesta fokus.

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines sjätte utgåva, 2015.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Eliminera guldiga och gula nyanser med Base Changer

Eliminera guldiga och gula nyanser med Base Changer

En pigmentrik och vårdande behandling som blandas i blekning, färg eller balsam för att effektivt eliminera guldiga och gula nyanser i alla mörkhetslägen.
Revlon Professional presenterar Color Sublime by Revonissimo

Revlon Professional presenterar Color Sublime by Revonissimo

Nu lanserar Revlon sin första ammoniakfria färgbehandling som gör det möjligt för kunden att själv välja doft. Färgerna ger ett vårdande och enastående resultat! Läs mer här:
Original Mineral - Hårvårdsfavoriterna i resestorlek

Original Mineral - Hårvårdsfavoriterna i resestorlek

Original Minerals praktiska travel size-produkter är perfekta att ha med på resande fot och finns i både schampo, balsam och stylingprodukter.
L'Oréal Professionnel presenterar Instant Highlights

L'Oréal Professionnel presenterar Instant Highlights

L’Oréal Professionnel kan nu stolt presentera nya Instant Highlights, deras första värme-boostade professionella system för expressblekning.
Tillskott i Be Fabolous serien från Revlon Professional Brands

Tillskott i Be Fabolous serien från Revlon Professional Brands

Nu tillkommer ytterligare tre fräscha produkter i BE FABOLOUS serien från Revlon Professional. Läs mer om dem här:

Annons

Nya shower se fler frisörshower

L'Oréal Professionnel och Toni & Guy bjöd in till ’London Fashion Week’ på Tivoli Hotel

L'Oréal Professionnel och Toni & Guy bjöd in till ’London Fashion Week’ på Tivoli Hotel

En fantastisk kväll hölls på Tivoli Hotel i centrala Köpenhamn när L'Oréal Professionnel bjöd in till en show tillsammans med Toni & Guy.
British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

Fler än 1500 av Storbritanniens största talanger inom frisörbranschen deltog vid eventet för att hylla landets mest kreativa och tekniska hårstylister.
Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

"Att se på skönhet som en helhet är en absolut en trend just nu", säger Catarina Pap de Pestény, VD och grundare av Acadermia som gick av stapeln på Stockholmsmässan. Se alla bilder från mässan här.
Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Tobias Norén och Staffan Johansson

Tobias Norén och Staffan Johansson

I hjärtat av Östermalm i Stockholm ligger en liten, liten bit av England. På salongen Rudeboys samlas anglofiler och musikintresserade lika mycket för att klippa sig som för att lyssna på musik och prata. – Vi vill att salongen ska kännas som ett vardagsrum!
Jessica Davinski

Jessica Davinski

Jessica Davinskis historia om hennes spännande väg till drömjobbet som frisörtekniker för Farouk Systems.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med knutar

I denna tutorial från Björn Axén får du lära dig att göra en fin uppsättning med knutar.
Björn Axén - How to get the look - Extrem volym

Björn Axén - How to get the look - Extrem volym

Här får du koll på hur du ordnar den mer extrema volymen. Lär dig hur du skapar volym som håller länge för dina kunder som vill göra ett stort intryck.
Video: Wella Making Waves utbildar unga i Kambodja inom frisöryrket

Video: Wella Making Waves utbildar unga i Kambodja inom frisöryrket

Making Waves är till för att hjälpa unga från de mest fattiga och utsatta samhällsgrupperna i Kambodja till en ljusare framtid inom frisöryrket. Se videon här!
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

En cool look som inte smälter in i mängden. Lär dig hur du kan göra uppsättningen med denna tutorial från Björn Axén.
Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine är stolta att meddela att vi expanderar till Finland. Det första magasinet skickades nyligen ut till de finska frisörerna.