leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Intervju med Henrik Danielsson från HeadOn

På en av hans fyra frisörsalonger i Malmö träffar vi Henrik Danielsson och får ta del av hans historia. Han började som hjälpreda i sin mammas salong, och är idag både frisör och salongägare av frisörkedjan HeadOn.


Henrik Danielsson med personal under salonginvigningen på Hamngatan.

Henrik Danielssons frisörsalonger klipper Malmö. Frisöryrket ligger i familjen - hans mamma drev en salong och var frisörlärare i Malmö. I tidig ålder började han hjälpa till i salongen med lättare uppgifter, men var faktiskt till en början inte intresserad av att bli frisör själv. ”Jag gjorde helt andra saker. Jag blev till exempel dykningsinstruktör och reste väldigt mycket med det. Men när cashen tog slut hjälpte jag till hos mamma", berättar han.

Med tiden började Henrik utföra mer avancerade uppgifter i salongen. ”En dag frågade mamma om jag inte ville börja klippa och då började jag sakta men säkert att göra det”. Och det var då han började få upp ett riktigt intresse för hår. ”Det var kul att klippa men svårigheten med det var att ha sin mamma som lärare”, berättar han skrattande. Henrik utbildade sig på en privat frisörutbildning i Norge. ”Jag hade ju aldrig arbetat på en annan salong än min mammas, så jag sökte upp den bästa frisörsalongen i Norge och sa att jag ville börja arbeta där för att lära mig. De kunde inte anställa någon på heltid då, men jag berättade att jag bara ville vara där för att lära mig och arbetade gratis. Och efter ett tag fick jag lön och blev heltidsanställd”, berättar han. Och Henrik menar att det är hans bästa råd till nya frisörer; har man inte jobb så bör man visa framfötterna och erbjuda sina tjänster och bara vara där och titta. Är man duktig  har man sedan stor chans att faktiskt bli anställd. 

Henrik arbetade på salongen i Norge och som dykinstruktör samtidigt. Efter att ha tagit gesällen bestämde han sig för att enbart fokusera på dykningen i en period; ”Jag ville inte riktigt släppa det”, berättar Henrik som fortfarande är väldigt fysisk aktiv. Fem gånger i veckan stiger han upp klockan 5 på morgonen för att ta sig en joggingtur. ”Det är då jag går igenom min dag och förbereder mig. Jag behöver träning för att kunna vara klar i knoppen”, säger han.


Salongen i Slottstaden.

Folk vill gå dit där mycket folk går
Henrik och hans fru flyttade tillslut tillbaka till Malmö, och han började då arbeta hos Larsson & Lange men bestämde sig snabbt för att öppna eget. År 2002 öppnade han den första HeadOn salongen i Slottstaden i Malmö. Till en början hade Henrik svårt att få med sig banken eftersom de menade att det redan fanns så många frisörsalongen i området. Men han ville inte släppa lokalen ”Den är väldigt fin med stora fönster, och man får känslan av att man står och klipper i själva parken”. Henrik berättar att konceptet i den första salongen var att öppna upp och visa att det fanns mycket folk och rörelse. ”Konceptet var att vi skulle vara minst 4 -5 frisörer i salongen  för att ge ett levande intryck. Folk vid gå dit där mycket folk går”, menar han.


Salongen på Möllan.

Nyckeln är att vara ute i verksamheten
Konceptet fungerade, och Henrik och hans frisörer fick snabbt börja jobba med väntelistor. Idag driver han fyra HeadOn salonger i Malmö, Slottstaden, Limhamn, Möllan och Hamngatan, och roterar mellan dem så mycket han kan. ”Jag tycker att det är jätteroligt att klippa hår, träffa kollegorna och jag tycker att det är viktigt för att på så sätt får jag grepp om känslan och om vad som behöver förbättras. Nyckeln är att vara ute i verksamheten”. Varje HeadOn salong har en salongansvarig så att Henrik kan behålla en överblick över alla fyra salonger.


Till höger: HeadOns Frida Holmbergs vinnande bidrag till Wellas nationella Trend Vision-tävling. Till vänster: HeadOns Åsa Perssons bidrag till Årets Frisör 2013, kategori herr.

På frågan ”varför frisörkedjor?” svarar Henrik att han ser en tydlig synergieffekt. ”Man behöver till exempel bara ha en hemsida och får inte ökade marknadsföringskostnader”, säger han och  understryker att han tycker att marknadsföring är väldigt viktig idag, och är något HeadOn lägger stor vikt vid. De är exempelvis engagerade inom tävlingar och vann årets nationella Wella Trend Vision Awards, de har varit nominerade för årets frisör inom flera kategorier och är aktiva inom sociala medier, har annonser i tidningar och arrangerar flertalet kundevent. ”Alla kundevent behöver inte handla om hår, just nu tränar vi till exempel inför midnattsloppet”, berättar han.


Salongen i Limhamn.

Salongsfilosofi
Henrik berättar att de på HeadOn fokuserar mycket på att ha en trevlig miljö. Ingen av salongerna ser likadana ut och de försöker anpassa inredningen efter salongplaceringen. Däremot vill de inte ligga i ett köpcentrum: ”Det är inte vårt koncept”, säger Henrik som vill att de ska kunna bestämma själva om hur länge och när salongerna ska vara öppna.

På HeadOn varierar priserna beroende på frisör, och de frisörer som har mest erfarenhet och arbetat på HeadOn längst kostar mer. Alla frisörer jobbar efter en välgenomtänkt mall och en salongsfilosofi om hur man bemöter kunden från att de stiger in i salongen tills att de lämnar. ”Går du och klipper dig hos mig ska du få samma tjänst som om du klipper dig hos en annan av våra frisörer. Trots att vi har olika klippstilar ska kunden få exakt samma tjänst”, säger han.


HeadOns Frida Holmbergs bidrag till Årets Frisör 2013, katergori dam.

Henrik utesluter inte att kedjan kommer att växa i andra städer i Sverige, men då i franchisemodell. ”Om jag äger en salong vill jag vara en aktiv ägare och vill egentligen kunna cykla mellan dem. Annars tappar jag hela konceptet med att kunna vara i alla salonger minst en gång i veckan, och det tycker jag är väldigt viktigt".

Text - Ena Salatic
Foto - Mikael Leijon

För mer information, besök www.headon.se eller kontakta Henrik Danielsson på henrik@headon.se

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Hos Session Map kan du nu hitta den rätta produkten för att skapa det där perfekt rufsiga "jag vaknade upp så här"-håret.
Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Med Kepro ReTouch täcker du snabbt utväxten mellan färgningarna. Läs mer här!
Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Bredda ditt utbud av färgbehandlingar! Tendenz har nu 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid Colors från Joico!
Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Återfukta och skydda ditt blonda hår med Joico Blonde Life Brightening Veil spray- nu hos Tendenz

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Den internationellt kända artisten Cim Mahony och hans begåvade team stylade håren på Stine Goyas modeller på den danska modeveckan, och använde L'Oréal Professionnels #Colorfulhair.
By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger hade en inspirerande visning på modeveckan i Köpenhamn. Cim Mahony samarbetade med L'Oréal Professionnel för att fixa vackra hår till showen.
Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Under modeveckan i Köpenhamn hade Ganni allierat sig med Cim Mahony och L’Oréal Professionnel, som stod för de snygga frisyrerna som syntes på catwalken.
Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Kreativa frisyrer tog plats på scen på Recykling Fashion Show i Karlskrona när salong Etage stod för frisyrerna. Se bilderna från visningen här!
Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Kärlek, frihet och allas rätt att vara sig själv och älska den de vill. Wella Professionnals var en av huvudsponsorerna till festivalen och hade självklart en vagn med i paraden. Läs mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jenny Karlsson

Jenny Karlsson

Jenny Karlsson är frisören som vunnit priser och reser världen över för att visa upp sina färdigheter - men hon är framför allt en kreativ själ med både konstnärliga och modeinspirerade sidor.
Ricard Larsson & Håkan Lange

Ricard Larsson & Håkan Lange

Kvalitet, service och engagemang är tre grundvärderingar hos Larsson & Lange. Det är vad som binder de åtta mycket individuella salongerna samman – samt en gemensam filosofi att utveckling och inspiration är ”drivet” i branschen.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!
Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Lär dig hur du enkelt gör denna söta men coola frisyr i trendig rosa färg, så att du kan erbjuda den till dina kunder i salongen. Se hela videon här:
Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Hos John Paul Mitchell Systems® finns det 5 hörnstenar som står bakom varje flaska. Se denna inspirerande video och lär dig mer om Paul Mitchell!
Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiska Trevor Sorbie kommer till årets Salon International, han är den hårstylist som har vunnit mer priser än någon annan. Se denna video för en teaser om vad som väntar på mässan!
Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

I denna tutorial får du hjälp att enkelt styla hår med hjälp av Magic Style Brush. Hårstyling har aldrig varit enklare! Se hela videon här!