leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Dani Abunar – Stjärnfrisör med stora visioner

Hair Magazine har träffat stjärnfrisören Dani Abunar för att prata fokus, företagande och framtid. Dani har vunnit otaliga priser både nationellt och internationellt och driver Victor | Noblesse i Göteborg tillsammans med sin livspartner Marlene. Tävlandet är en stor del av företagskulturen vilket har lyft både medarbetarna och salongens position i frisörbranschen.

 Dani Abunar är den kreativa frisören från Småland som vunnit otaliga priser både nationellt och internationellt. Idag driver han salong Victor | Noblesse i Göteborg tillsammans med sin livspartner Marlene.
Dani Abunar är den kreativa frisören från Småland som vunnit otaliga priser både nationellt och internationellt. Idag driver han salong Victor | Noblesse i Göteborg tillsammans med sin livspartner Marlene. 

På Victor | Noblesse vid Grönsakstorget i Göteborg är det full fart när jag kommer in på salongen för att träffa stjärnfrisören Dani Abunar. Dani själv står och putsar till det sista på sin kund. Jag slår mig ner i soffan bakom receptionen så länge. På bordet i loungeavdelningen står fyra Color Zoom-statyetter från årets tävling och i mitten ligger Danis bok Long Hair Couture. Dani Abunar är frisören från Småland som bland annat vunnit VM, EM, NM och SM och nu driver en av Sveriges främsta frisörsalonger, Victor | Noblesse. Hur han kom in på frisörbanan var mer en slump än ett val. Hans föräldrar ägde en herrsalong och Dani själv tänkte att det var en smart väg att gå eftersom att frisörer alltid behövs.
- Jag hade ingen direkt plan när jag började på frisörskolan, jag var ganska omogen. Mina föräldrar var frisörer så jag trodde att jag visste vad det innebar, men egentligen hade jag ganska dålig koll. Jag var absolut sämst i min klass det första halvåret. Efter att vi hade haft Joakim Roos på besök en vecka i skolan lossnade det för mig. Jag förstod helt plötsligt vad det handlade om, och då kom kreativiteten!

Läs även: Q&A med Dani Abunar

Dani Abunar, stjärnfrisör och ägare av salong Victor Noblesse.Framgången syns i resultaten. Sedan Dani och Marlene tog över Salon Victor 2011 har omsättningen tredubblats och vinsten har ökat med ungefär tio gånger.
 

Gillar inte jantelagen
Danis föräldrar kommer från Slovenien, f.d. Jugoslavien, och Dani själv är född i Kroatien men flyttade med familjen till Sverige 1981. Han känner sig både svensk och osvensk samtidigt, och jantelagen har han inte mycket till övers för.
- Strunta i jantelagen! Vad hade samhället varit om alla var stöpta i samma form? Samtidigt ska du inte tro att det bara är du som kan något. Vi måste få klappa oss själva på axeln ibland när vi gör något bra, men man ska inte vara kaxig och trampa på andra för att komma framåt. Det handlar om att få med sig andra på vägen.

Dani började tävla redan i skolan där han var med i junior-SM. Han var motiverad till att lyckas med tävlandet och satsade allt. När hans vänner var ute och festade tränade Dani på olika klipptekniker hemma på sitt rum. Att tävla gav honom ett positivt självförtroende, vilket han inte hade som barn.
- Jag var alltid hackkycklingen som liten eftersom jag kom från ett annat land och inte kunde språket. Det blev min verkliga drivkraft. Jag gjorde det jag kunde för att behålla glädjen och inte förlora modet under de jobbiga skolåren. Mina föräldrar, Franc och Marjana, var ett stort stöd för mig och visade mig mycket kärlek och värme.

Dani Abunar, stjärnfrisör och ägare av salong Victor Noblesse.  Dani Abunars bok Long Hair Couture.
Dani älskar glamour, lyx och avantgarde. I hans bok Long Hair Couture har han samlat sju av sina kreativa kollektioner, och fler är på gång.

Wall of Fame
När Dani är klar med sin kund får jag en rundvisning i salongen. Här jobbar 24 frisörer, tre receptionister och Danis delägare och livspartner Marlene. Salongen går i tre plan varav det första rymmer reception, shop, loungeavdelning och ett antal klippstationer. Här hänger även salongens Wall of Fame där vi bland andra hittar Victor Hulgaard, som grundade Salon Victor, Rolf Vollstedt som grundade Salong Noblesse, Ulla-Britt Hedin som vunnit SM hela sju gånger och Anela Muminhodzic som vann Årets nykomling 2015. På salongens Wall of Fame står nu 28 erkända frisörers namn som någon gång under sin karriär arbetat på salongen och lyckats i branschen.

Att tävlandet har blivit en del av salongskulturen är Danis förtjänst. Han lägger stor vikt vid att pusha och hjälpa sina anställda att våga satsa och tro på sig själva.
- Under hela min karriär har jag mest fokuserat på min individuella utveckling, men nu handlar det mycket mer om mina anställda och oss som salong. Jag har ett öga för det och erfarenheten för att kunna ge feedback, så jag delar med mig av allt jag kan. Vissa tycker att jag är en nörd, men det ger resultat. Att vi tävlar så mycket har lyft oss och salongens varumärke, både inom branschen men även för kunderna som också ser det. Vi har hittills placerat oss i alla tävlingar vi ställt upp i och hoppas den trenden håller i sig.

På Victor | Noblesse hänger salongens Wall of Fame där erkända frisörer som någon gång under sin karriär arbetat på salongen och lyckats i branschen presenteras.
På Victor | Noblesse hänger salongens Wall of Fame där erkända frisörer som någon gång under sin karriär arbetat på salongen och lyckats i branschen presenteras.


Utbildningar i egen regi
På plan två står det ännu fler frisörer och klipper och fönar för fullt. Här finns även labbet, en avdelning där fokus ligger på make-up och schamponering, som är helt avskild från allt annat med glasdörrar och dämpat ljus. På tredje och sista plan har Dani och Marlene skapat en akademi med flyttbara klippstationer, schamponering och en scen. Här kommer de själva att hålla utbildningar och även hyra ut lokalen till andra företag. Vi slår oss ner i varsin klippstol i akademin.

Extremt rika kunder
I samband med att Dani tog sitt VM-guld för landslaget hände mycket på den privata fronten och Danis motivation var i botten. Han bestämde sig för att förändra sin livssituation och flyttade därmed till London för att pröva lyckan. I skyltfönstret på en lyxsalong i varuhuset Selfridges såg han en annons om att de sökte en frisör. Dani bestämde sig för att söka och av 800 sökande från stora delar av världen var det han som fick tjänsten.
- Det var jättehäftigt att jobba där! Inredningen var influgen från Japan, där jobbade några av världens mest erkända frisörer och kunderna var extremt rika. En av mina stammisar var en kvinna som ägde en diamantgruva och jag hade till och med en kund som flögs in till London med privatplan bara för att klippas av mig. Det var häftigt men det var inte det jag letade efter just då.

Läs även: Victor Noblesse - En exklusiv salong utöver det vanliga

Victor | Noblesse vid Grönsakstorget är en stor, lyxig salong i tre plan varav det översta är en akademi där Dani ska hålla egna utbildningar
Victor | Noblesse vid Grönsakstorget är en stor, lyxig salong i tre plan varav det översta är en akademi där Dani ska hålla egna utbildningar samt hyra ut lokalen till externa aktörer.


Saxförsäljning dörr till dörr
Efter en tid lämnade Dani in sin avskedsansökan. Han berättar att hans pappa Franc, som ju också var frisör, grät när han fick reda på att Dani lämnat lyxsalongen för att sälja saxar från dörr till dörr. Dani hankade sig fram på saxförsäljningen i London i sex månader. Strax efter flyttade han och hans fru Marlene hem till Sverige igen. När Dani kom tillbaka till Sverige var hans plan att få igång saxverksamheten även här. Det gick bra till en början. Företaget växte och när de fick agentur för ett produktmärke behövde de ta hjälp av en investerare för att kunna anställa fler säljare. Tyvärr blev de inom kort blåsta på en stor summa pengar och kunde inte fortsätta med företaget.
- Det var en läxa vi aldrig glömmer, men den lärde oss mycket!

I samma veva hade Dani och Marlene precis fått barn och köpt ett hus i Onsala som skulle renoveras. Det var en svår tid för det unga paret. Victor Hulgaard, som hade salong Victor, hade haft koll på Dani och gav honom en plats i hans välrenommerade salong.

  

Visionären och realisten
Under tiden som Dani arbetade för Victor renoverade han och Marlene huset. Allt arbete de la ner gav utdelning och genom att sälja huset kunde de, efter en lång process, köpa och ta över driften av Salon Victor. De satsade allt. Det var ett vågat drag men det har absolut lönat sig. Omsättningen i salongen har ökat varje månad som paret har drivit den sedan 2011. Omsättningen har tredubblats och vinsten har ökat med ungefär tio gånger på fem år. Dani är noga med att framhålla Marlenes del i succén.
- Marlene är min själsfrände, både privat och i arbetslivet. Hon syns ju inte lika mycket på scen som jag, men hon är en lika stor del i både min och salongens framgång.

Som om hon visste att vi pratade om henne kommer Marlene in i akademin och deltar i intervjun. Dani och Marlene är gifta sedan tolv år och har två barn tillsammans samtidigt som de driver Victor | Noblesse med stor framgång. Den uppenbara frågan är då, hur går det ihop?
- Det är nog den frågan vi får mest, skrattar Dani. Såklart finns det utmaningar, vi har hört så många berättelser från andra företagare där det har gått dåligt och vi vill inte gå i samma fällor. Vi har delat upp det så att vi har olika, men likvärdiga arbetsuppgifter. Dani är mer kreativ och visionär medan Marlene är realisten, och det är nog deras olika perspektiv som gjort att salongen blivit så lyckad.

- Vi beräknar alltid kostnaden när vi ska dra igång ett nytt projekt, berättar Marlene. Då handlar det inte bara om kostnaden i pengar utan även vad det kostar oss som familj i tid och energi.

Marlene och Dani Abunar har varit gifta i tolv år och driver Victor | Noblesse tillsammans.
Marlene och Dani Abunar har varit gifta i tolv år och driver Victor | Noblesse tillsammans. Även om Marlene inte lika ofta syns i rampljuset som Dani är hon en lika stor del i salongens framgång. Här syns paret på en visning med Goldwell, där Dani är Nordic Creative Artist.


En mjukare ledarstil
Att ta över en etablerad salong med en stark kultur är alltid en svår uppgift. Dani och Marlene ville ändra sättet att driva salongen på och göra det till sitt eget, så att det passade deras egen stil. De tog lärdom från det de tyckte om och ändrade det de inte gillade.
- När vi tog över Salon Victor utgick vi mycket från oss själva, vad vi tycker är viktigt på en arbetsplats, berättar Marlene. Det är väldigt socialt i salongen och vi vill att alla ska få vara med och bestämma. Vi lyfter många frågor tillsammans med personalen i salongen så att det inte blir en stor bubbla, men självklart tar vi de yttersta besluten.

Det märks på frisörerna i salongen att de trivs tillsammans och att det är en härlig men högpresterande stämning bland dem. Rekryteringen av nya talanger till salongen fokuserar både på de ansökandes tekniska kunskaper och hur de fungerar tillsammans med de andra frisörerna i salongen.
- Det viktigaste är attityd och inställning, är de villiga så kan jag lära dem vad som helst, säger Dani. Innan vi anställer någon får de provjobba två dagar i salongen för att dels se deras tekniska nivå men även hur de passar in i teamet. I slutändan är det ju teamet som de ska umgås med varje dag.

I salong Victor | Noblesse arbetar 24 frisörer och tre receptionister och sammanhållningen dem emellan är en viktig del i salongens framgång
I salong Victor | Noblesse arbetar 24 frisörer och tre receptionister och sammanhållningen dem emellan är en viktig del i salongens framgång. Här ser vi Jose Hörnblad som klipper en kund.

Att ha kul ihop
När Dani och Marlene efter två och ett halvt år även köpte salong Noblesse stod de inför ännu en utmaning; istället för att konkurrera mot varandra skulle de båda salongerna slås ihop. Ett projekt som gick smidigare än väntat.
- Det har varit en omställning, absolut, säger Dani. Vi gav de anställda en vision om vart vi var på väg och klargjorde att vi ville att alla skulle vara med, och det har bara blivit bättre sedan sammanslagningen. Vi satsar mycket på visningar, tävlingar, fotografering av kollektioner och framförallt på att ha kul ihop.

Dani och Marlene strålar av lycka tillsammans och deras glädje smittar verkligen av sig. Nu har de nya tävlingar, planer och projekt på gång både för salongen och för Dani personligen.

Siktet inställt
Dani har många järn i elden och många planer för framtiden. Som Nordic Creative Artist för Goldwell åker han runt och utbildar frisörer i hela Norden. Vi kunde också se hans avantgardekreationer på Goldwells internationella event Global Zoom som hölls i Stockholm i år. Hans intresse för fotografering och kreativa hår kombinerar han genom att skapa nya kollektioner, både på egen hand och tillsammans med sina anställda i salongen. Kanske blir det en uppföljare på boken Long Hair Couture inom en snar framtid?
- Jag älskar glamour och lyx. I början av min karriär fokuserade jag mest på herrklippningar, men idag ligger mitt fokus primärt på damfrisyrer och avantgarde. Det är roligare att jobba mer med helhetsbilden: med hår, kläder och makeup. Jag skapar minst två kollektioner per år där jag både skapar håret, stylingen och fotograferar.

Även om Dani arbetar mycket kreativt och är på resande fot en hel del är det också viktigt för honom att vara på plats i salongen. Som regel försöker han vara där fyra dagar i veckan och på onsdagar har både han och Marlene ledigt för att spendera tid med familjen. Det är ett tight schema men Danis energi går inte att ta miste på. Han har siktet inställt, han vet vart han är på väg och hur han ska ta sig dit.

Läs även: Step by Step - kort, tuff frisyr av Dani Abunar

Dani Abunar har gått från att vara en av de sämsta i sin klass på frisörskolan till en av Sveriges mest erkända frisörer.
Dani Abunar har gått från att vara en av de sämsta i sin klass på frisörskolan till en av Sveriges mest erkända frisörer. Tävlingsinstinkten och drivkraften går inte att ta miste på, och han har stora visioner för framtiden.

Text: Camilla Svensson
Foto: Thomas Johansson

Den här artikeln kan även läsas i sjätte utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Redken presenterar nya serien Diamond Oil Glow Dry

Redken presenterar nya serien Diamond Oil Glow Dry

Redkens bästsäljande hårolja Diamond Oil Glow Dry får nu sällskap av tre nya hårvårdsprodukter för att uppnå bästa möjliga föningsresultat. Se de nya produkter här.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Delta i Color Zoom Challenge och vinn en resa till Global Zoom

Delta i Color Zoom Challenge och vinn en resa till Global Zoom

Varje år ställer flera frisörer upp i den världskända Color Zoom Challenge. Nu är det dags igen! Skicka din tolkning av IN-FLUX Collection till Goldwell senast den 31 maj.
Global Zoom kommer till BARCELONA

Global Zoom kommer till BARCELONA

Global Zoom kommer i år att hållas i Barcelona. Eventet kommer att bjuda på massvis med inspiration, tips och råd och självklart kommer de nationella vinnarna presenteras. Följ med på ett av årets största frisörevent!
Jorden runt med KMS i Malmö

Jorden runt med KMS i Malmö

På Larsson & Langes bar Care Of i Malmö träffades stilmedvetna frisörer från södra Sverige för en kväll tillsammans med KMS, deras nordiska utbildningschef Daniel Blomqvist och utbildare Josefine Lindholm.
TOP HAIR i Düsseldorf - Rock your head!

TOP HAIR i Düsseldorf - Rock your head!

Drygt 35 000 personer besökte branschmässan TOP HAIR International Trend & Fashion Days i Düsseldorf. Här fanns verkligen allt för alla som älskar hår i alla dess former.
Med Schwarzkopf Professional i Åre

Med Schwarzkopf Professional i Åre

Schwarzkopf bjöd på massor av inspiration och trendspaning under en hel helg i det snötäckta Åre. Kursisterna fick ta del av bl.a. killtrender, balayagetekniker, makeup och Essential Looks.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Olivia Jonsson (Q&A)

Olivia Jonsson (Q&A)

Trots sin unga ålder har hon ett flertal medaljer och fina utmärkelser i bagaget. Senast för bara några veckor sedan kammade hon hem ännu ett SM-guld, denna gång i kategoin 'Bridal'. Läs om duktiga Olivia Jonsson här:
Cia Carlsson

Cia Carlsson

Från garagefrissan i Lappland till Stockholm, London, Los Angeles och nu Amsterdam. Cia Carlsson har ett imponerande CV som tagit henne världen över. Nu driver hon en framgångsrik salong och ett agenturbolag för film och tv i Amsterdam.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Fläta & lockar

Björn Axén - How to get the look - Fläta & lockar

Här kommer en ny tutorial från Björn Axén! Här får du inspiration till en elegant och avslappnad hårstyling - Perfekt till sommarens bröllop!
Björn Axén - How to get the look - Enkel uppsättning till fest

Björn Axén - How to get the look - Enkel uppsättning till fest

I den här tutorialen får du hjälp med att fixa en snabb, enkel och snygg håruppsättning som helt klart kommer att uppskattas av dina festglada kunder.
How to get the look med Björn Axén - Barbershop

How to get the look med Björn Axén - Barbershop

I den här tutorialen från Björn Axén får du hjälp med att fixa en snygg frisyr på män med kort hår. Klicka in och låt dig inspireras!
Schwarzkopf Professionals Essential Looks SS17

Schwarzkopf Professionals Essential Looks SS17

Med inspiration från SS17 catwalks, presenterar Schwarzkopf Professional Essential Looks Modern Icon Collection.
Årets Frisör 2017 Åsa Pettersson på tv 4 nyhetsmorgon

Årets Frisör 2017 Åsa Pettersson på tv 4 nyhetsmorgon

Efter helgens stora tävling stod Åsa Pettersson från Hårgänget som vinnare. Här ser ni henne visa sina inspirerande kreationer på tv 4 nyhetsmorgon!