leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Bobby Oduncu - Entreprenör med öga för det yttre

De flesta har någon gång hört talas om Bobby Oduncu; kändisfrisören med magrutorna som hänger på vimmelpartyn med bland andra Linda Rosing, Carolina Gynning och Hannah Graaf. Att Bobby blev Sveriges mest kända kändisfrisör är ingen slump. Det har krävt hårt arbete, driv och passion. Med framgång som många bara drömmer om och mardrömslika motgångar har Bobby Oduncus liv varit en berg-och-dalbana. Hair Magazine fick följa med Bobby en dag som, inte otippat, började med ett besök på gymmet.

 Bobby Oduncu, Sveriges mest kända kändisfrisör.
Efter 25 år i frisörbranschen, spaltmeter med skvallerskriverier och mingelbilder, dokusåpor och det verkliga livet har Bobby Oduncu blivit Sveriges mest kända kändisfrisör. 

Precis hemkommen från bröllopsresan med sin nyblivna man är Bobby Oduncu solbrun och lycklig. Kändisfrisörens bröllop har dokumenterats i alla möjliga medier och bland gästerna fanns många av Sveriges kändiselit. Trots att de allra flesta har lyckönskat paret finns det ändå några som har uttryckt sig negativt om giftermålet. Bobby var en av de första syrianerna som kom ut som homosexuell och fördomar är något han kämpat mot hela livet.

- Det är fortfarande tabu bland ortodoxt kristna att homosexuella gifter sig. Jag accepterar att folk tänker annorlunda, så länge de låter mig vara ifred att följa mina drömmar.

Giftermålet är ett stort steg som har uppmärksammats mycket, men det är något som jag och Jimi enbart gjort på grund av vår kärlek till varandra. Bobby är en man som går sin egen väg och vet vad han vill. Det blir tydligt redan vid fotograferingen på gymmet där han dirigerar fotografen så att han hela tiden visas från sin bästa sida. Driven och målmedveten, det har han varit enda sedan barnsben.

 Bobby Oduncu är utbildad personlig tränare och har en egen serie kosttillskott; Bobby by Self   Bobby Oduncu är utbildad personlig tränare och har en egen serie kosttillskott; Bobby by Self
Hälsa och träning är något Bobby brinner för. Han är utbildad personlig tränare och har en egen serie kosttillskott; Bobby by Self (ses på vänstra bilden).


Släktens favorit

Efter att ha tryckt i oss Bobbys sallad (ja, han har en sallad uppkallad efter sig på Sandy’s på Birger Jarlsgatan) bestående av grönsallad med kyckling och kalkon i senapsdressing slår vi oss ner i baren på Kung Carls Bakficka i Stockholm. Bobby beställer en kaffe med ett sugrör i.

- Jag dricker alltid kaffe med sugrör, så att jag inte missfärgar tänderna.

Som liten var Bobby snäll, tyst och beskedlig till skillnad från hans två bröder som var busiga och aldrig kunde sitta still. Detta gjorde Bobby till släktens favorit och hans mammas åtta systrar ville alla ställa upp och passa honom när det behövdes. Det var en moster som var Bobbys favorit, Mintea Adam som idag driver Hairstudio på Östermalm.

- Mintea var frisör redan när jag var liten, och det bästa jag visste var att få vara med henne i salongen. Jag älskade doften av permanentvätska och att få hjälpa till att sopa bort håret på golvet mellan varje kund.
 

Klippte utifrån läroböcker på högstadiet

Bobby Oduncu

På högstadiet skaffade Bobby läroböcker där han lärde sig att klippa steg för steg. Från böckernas beskrivningar lärde han sig att klippa i sektioner och passéer. Tjejerna i skolan stod alla på kö för att bli klippta av Bobby som njöt i fulla drag. Allt gick som på räls till dess att tjejernas föräldrar började ringa hem till Bobbys mamma och klaga på att Bobby hade förstört deras döttrars hår.

- Då förstod jag att jag faktiskt inte kunde klippa och att jag var tvungen att utbilda mig. Jag hade bra betyg från högstadiet men inte tillräckligt för att komma in på frisörskolan. Min mamma visste hur viktigt det var för mig att få jobba som frisör, så hon betalade en sex månader lång privatutbildning.

Bobby började utbildningen på sommaren direkt efter högstadiet och var därför klar redan innan alla hans tidigare klasskamrater gått klart första ring på gymnasiet. 

Han fick jobb som frisör direkt, han flyttade hemifrån och sen var karusellen igång.

- Jag åkte till London när jag var 17 år, men mamma hämtade tillbaka mig så det blev bara en liten vända den gången. När jag var 18 kunde hon inte längre bestämma över mig så jag åkte tillbaka. Jag var i London till och från under två år. Där var det mycket uteliv och fest, men jag kände att jag ville något mer.

Bobby Oduncu, kändisfrisören med ett öga för det yttre.

Drottninggatan 81

Bobby öppnade sin första salong tillsammans med en vän när han flyttade tillbaka till Sverige. När han ser i backspegeln var han nog lite för ung och hade fel fokus för att driva en salong just då. Han gav det ett nytt försök 2002, då på Götgatan i Stockholm, med salongen Bobby & frisörerna. Den salongen drev han tillsammans med sin kusin som sedermera tagit över driften helt och salongen heter nu Michael & frisörerna. 2004 öppnade Bobby Europas största salong; Drottninggatan 81. Lokalen var på 1250 kvadrat, uppdelad på tre våningar. Här huserade Bobby bland annat 14 frisörer, ett spa, laserbehandlingar och Wayne’s Coffee. Ett tag hyrde Bingo Rimér in sig och hade sin studio i salongen På det översta planet låg Bobbys Academy, Bobbys egen frisörutbildning där de höll nio månaders utbildningar i samarbete med Pivot Point.

- Salongen på Drottninggatan 81 är det absolut största jag gjort och jag saknar den enormt, men den är ett steg för sig.

 

Sveriges mest kända kändisfrisör

Det har skrivits metervis i tidningarna om Bobby som minglat på kändisfester, hans privatliv och alla projekt han varit en del av. För att nämna några har Bobby varit med i den svenska versionen av Extreme Makeover, Dolce Vita, Stylingaktuten, I huvudet på Gynning och Den rätte för Rosing. Han har ett öga för skönhet och har varit både stylist och jurymedlem för flera skönhetstävlingar de senaste åren, bland andra Fröken Sverige och Miss Universum.

Sting, P!NK, Enrique Iglesias, Kate Ryan, Swedish House Mafia, Victoria Silvstedt, Danny Saucedo, Molly Sandén, Andreas Wilson, Arja Saijonmaa, Orup. Genom åren har Bobby haft fingrarna i håret på otaliga celebriteter, så väl svenska som internationella. Han benämns ofta som Sveriges mest kända kändisfrisör, men hur blev han egentligen det? Nyckeln till Bobbys framgång som frisör till den svenska kändiseliten är enligt honom själv hans kunskap och hjärta.

- Jag började tidigt jobba med artister. Efter att ha fått fler och fler kända stamkunder, varav också många blev mina vänner, blev det ringar på vattnet. Jag har ett stort kontaktnät och jag vill gärna gynna andra och hjälpa folk så gott jag kan. Jag är också väldigt ärlig och vill mina kunders bästa. Jag fjäskar inte bara för att det är en kändis som sitter i stolen.

Ett år var han den tredje mest googlade personen i Sverige och både Blondinbella och Kenza delade med sig av sina besök hos kändisfrisören. Bobby var mannen på allas läppar!

 Bobby Oduncu, kändisfrisören med ett öga för det yttre.
Bobby Oduncu, kändisfrisören med ett öga för det yttre. 


Lite för bra

När allt går lite för bra och lite för fort, kan det vara svårt att sakta in och få perspektiv.

- Jag följde alla möjligheter som gavs mig, jag var blåögd och litade på fel personer. När väl något gick fel var det mitt namn som drogs ner. Jag ångrar ingenting för det jag har varit med om har format mig till den jag är idag. Dock har jag gjort mycket som andra sagt till mig att göra, för att det var hajpat och kul, och jag ville inte säga emot.

Bobbys salong på Drottninggatan 81 utsattes för två brandattentat 2009. Efter den andra branden fick han inte längre ha kvar salongen på grund av säkerhetsrisken för de som bodde i byggnaden. Bränderna i salongen var hatbrott och de skyldiga har dömts. Att förlora salongen tog hårt på Bobby. Han fick hjälp av sin kollega och vän Zübeyde Simsek som lät Bobby och hans anställda frisörer få plats i hennes salong. Idag huserar både Bobby och Zübeyde hos Natasha Toloue i hennes salong Natasha STHLM.

 Danijela, som är anställd hos Bobby, fräschar till frisyren innan fotograferingen.
Danijela, som är anställd hos Bobby, fräschar till frisyren innan fotograferingen.


Stängde av allt

Efter han förlorat Drottninggatan 81 drog han sig tillbaka från rampljuset. Han hade precis börjat komma tillbaka på fötter när hans livs största förlust drabbade honom. Han miste sin pojkvän sedan sju år tillbaka i en tragisk olycka.

- Jag förlorade honom i mina armar, det var mitt livs mardröm. Samuel var den första jag gick ut med offentligt, vi var alltid tillsammans. Han gjorde mig till en starkare, bättre människa. Jag har minnesluckor från tiden efter hans bortgång, jag stängde av allt. Alla visste om det.

Tidningarna och internet vimlade av hemska rubriker. Artiklarna om Samuel Gidlöfs bortgång var de mest lästa på Aftonbladet. Bobby kände blickarna från folk på stan och det enda han hoppades på var att folk inte skulle komma fram.

- Alla hanterar vi sorg på olika sätt. Jag tog ett år och avstod från allt som kunde vara dåligt för mig. Jag drack inte ens en öl. Jag hade nästan hela kändiseliten som kunder på den tiden men när jag inte längre var kvar i den rosa mingelbubblan var det många som försvann.

Bobby Odunco och kollegan Danijela utanför Natasha Sthlm där de båda jobbar.  
”Ska jag ta din telefon och snappa lite, Bobby?” frågar Danijela när vi kommer till Nastasha Sthlm där Bobby har sin verksamhet.


Tillbaka med nya, spännande projekt

Så småningom började Bobby komma tillbaka och hitta ljusglimtar i vardagen. Han började klippa fler igen och startade nya projekt, så som Bobbys Superhair, Bobby by Self, Scandinavian Mini Spa och White-Smile. Bobbys långa erfarenhet som frisör har legat till grund för kosttillskottet Bobbys Superhair som tagits fram i samarbete med Better You. Kosttillskottet är utvecklat för att passa en nordisk livsstil idag och fungerar lika bra på kvinnor som på män. Bobbys Superhair, som är skapat för att ge hår, hud och naglar ett lyft, finns nu i alla Life- och Hälsokraftbutiker.

Två år efter Samuels bortgång mötte Bobby sitt livs andra kärlek, Jimi. Efter det har Bobby fått tillbaka gnistan och allt han tar sig för går hans väg.

- Tänk vad det gör när man blir kär! Det är mäktigt att jag kunde bestiga den nivån och att jag idag är gift med min underbara man. Det är tack vare kärleken till honom som allt går så bra, allt blir så mycket lättare när man är lycklig.

 Bobby Oduncu är målmedveten och vet vad han vill.

Bobby är målmedveten och vet vad han vill. Genom åren har han drivit många framgångsrika projekt, till exempel en egen akademi, en egen hårvårds- och stylingserie och nu kosttillskotten Bobby by Self och Bobbys Superhair.


25 år i branschen

När Bobby ser tillbaka på sina 25 år i frisörbranschen är det mycket som har förändrats till det bättre.

- Människor är så mycket mer medvetna om att skönhet och hälsa går hand i hand idag. Produkterna och teknikerna har blivit bättre, vi tränar och äter bättre. Det finns så mycket mer idag än när jag började.

Idag har Bobby inte lika mycket inbokat i kalendern som i början på 2000-talet, när han var som mest i ropet. Han tar mer tid för sig själv, och varje morgon äter han och Jimi frukost tillsammans i lägenheten i Vasastan. Bobby är fortfarande Sveriges mest kända kändisfrisör, även om frisöryrket i sig delar Bobbys uppmärksamhet med allt arbete som kretsar kring hans olika projekt. Och Jimi såklart.

Läs även: Natasha Toloue - började som 10-åring

Min viktigaste ägodel är min telefon. Nej! Min vigselring såklart! utropar Bobby.
- Min viktigaste ägodel är min telefon. Nej! Min vigselring såklart! utropar Bobby.

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i  Hair Magazine, utgåva 5 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Kombinationen av fem exklusiva oljor i KayPro Treasure Oil-produkterna stärker och vårdar även det mest skadade hår.
Cera Curly i ny storlek

Cera Curly i ny storlek

Den populära locktången Cera Curly finns nu i en ny storlek! 32 mm! Läs mer här!
Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Nu lanserar Session.Map en ny förbättrad lera från ELEVEN Australia. Extra Hold Styling Clay har fått en ny, uppdaterad formula.
SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

Styling Professional (SP) är serien med stylingborstar från JAGUAR som är anpassade för att borsta igenom och reda ut alla olika hårtyper.
Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

En helt ny produkt som är enkel att fästa och används för att skapa volym och färgeffekter, och passar alla hårtyper.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.
Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands öppnade upp sin Creative Studio för en hands-on workshop för frisörer som ville lära sig mer om skäggtrimning, rakning och klassiska herrfrisyrer.
The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

Vid Movember World Record Shave Down i Malmö rakade barberare från The Barber by Larsson & Lange hela 304 män på sex timmar. Allt för ett gott ändamål!
Alternative Hair Show firade 35 år!

Alternative Hair Show firade 35 år!

Den extraordinära välgörenhetsshowen Alternative Hair Show i Royal Albert Hall var en upplevelse för ögat med ett uppvisande av kreativitet utan dess like.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Marwan ”Marre” Hitti

Marwan ”Marre” Hitti

Marre Hitti har länge varit kädisarnas förstahandsval. Efter sommarens prestigeuppdrag - att göra prinsessan Sofias håruppsättning - är han än mer i ropet.
Kasper Thomas

Kasper Thomas

Kasper Thomas kände att han kört fast i hemlandet och begav sig till Buenos Aires. Nu berättar han om livet i Sydamerika och ger tips till frisörer som vill arbeta utomlands

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.
Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Denna tutorial från Björn Axén visar hur du skapar härliga lockar med plattång.
Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Följ med och se hur det såg ut när Hair Magazine var på plats på Salon International 2017 i London.
Björn Axén - How to get the look - Kort hår

Björn Axén - How to get the look - Kort hår

I denna tutorial från Björn Axén visar de hur man gör en enkel styling av en kortare frisyr. Se hela videon här!
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!