leverantörer

Frisörkurser

Webshops

EDGE Cosmetics tummar inte på kvaliteten

För det svenskägda ”familjeföretaget” EDGE Cosmetics betyder konsumentsäkerheten allt. De tre vännerna Robin, Joakim och Kristoffer startade och driver företaget som erbjuder miljö- och allergivänliga produkter utan att rucka på kvaliteten. Hair Magazine träffade en av vännerna, Robin Dubitzkij, på kontoret i Solna.

Robin, Joakim och dvärgschnauzern Francis på Edge Cosmetics
Robin, Joakim och dvärgschnauzern Francis på Edge Cosmetics.

En sprudlande glad dvärgschnauzer vid namn Francis möter Hair Magazine i dörren till EDGE Cosmetics kontor. Det svenskägda företaget grundades och drivs av tre vänner; Robin Dubitzkij och Joakim Wallin i Stockholm och Kristoffer Skott i Göteborg. Kontoret i Solna är nytt, fräscht och stilfullt inrett och kontorshunden Francis närvaro gör det extra välkomnande.

- Tidigare satt vi nere i lagret på bottenvåningen men så hade vi turen att detta blev ledigt och slog till, berättar Robin Dubitzkij.

 

En heltäckande leverantör

EDGE Cosmetics är en heltäckande leverantör som erbjuder produkter till frisörer med högt naturligt innehåll utan onödiga kemiska tillsatser. I utbudet ingår sex olika varumärken, inklusive deras eget stylingoch hårvårdsmärke EDGE Natural Haircare.

EDGE Cosmetics i Stockholm.

 
EDGE Natural Haircare är en heltäckande styling- och hårvårdsserie.


Filosofin fanns med från start

Filosofin att erbjuda miljö- och allergivänliga produkter utan att rucka på kvaliteten har funnits med redan från starten 2007. Den utvecklades bland annat som en reaktion från Robin mot att mycket i branschen handlar mer om yta än innehåll. - Många företag tar bort ingredienser, till exempel sulfater, parabener och PPD, eftersom konsumenter idag vet att de är skadliga. Ofta ersätter de ingredienserna med andra ämnen som är dåliga på andra sätt. Då blir det bara en form av marknadsföring utan substans. Robin hade sedan länge haft en dröm om att driva ett eget företag. Efter studier i Göteborg arbetade han ett par år som säljare för ett företag i frisörbranschen innan han beslutade sig för att följa drömmen och starta eget.

- Jag har alltid köpt mycket ekologisk mat och tror på att bra råvaror ger en bra slutprodukt. Jag vill sälja produkter som följer samma filosofi, så att starta EDGE Cosmetics kom naturligt.


Lagret i Solna är fyllt med allergi- och miljövänliga produkter.


Eget varumärke

Joakim och Kristoffer var inte sena att hoppa på tåget. Efter långt sökande hittade de en leverantör i Australien som mötte deras hårda krav, och så var produktionen av EDGE Natural Haircare igång.

- Det är lite ovanligt med ett eget varumärke i Sverige men vi ville göra det på vårt sätt.Den första produkten som lanserades var ett vax och efter det har det bara rullat på. Idag är det en heltäckande serie med både hårvårds- och stylingprodukter, men det tog ungefär fyra år innan serien var komplett.

- Vi skyndar långsamt. Ibland önskar jag att vissa saker kunde gå snabbare men i slutändan är det bättre att saker får ta sin tid så att det blir ordentligt gjort.

 Robin, Joakim på Edge Cosmetics.
EDGE Cosmetics huvudkontor i Solna har flyttat från lagret till fräscha, ljusa lokaler två trappor upp.


Funktionen i fokus

Målet för EDGE Cosmetics är inte att vara 100 % naturliga eftersom vissa kemiska ingredienser behövs för att ge ett bra resultat. Istället vill de tre vännerna erbjuda produkter med hög kvalitet sett till helheten. Att produkterna dessutom är allergi- och miljövänliga ser Robin mer som en bonus.

- De kemiska ingredienserna vi plockar bort har ingen oersättlig funktion för slutresultatet och kan bytas ut mot mer konsumentsäkra ämnen. Det är ändå funktionen som är i fokus. Vi väljer hellre en säker kemisk ingrediens om den ger ett bättre resultat, än en naturlig som inte håller måttet.

Just konsumentsäkerheten är något som Robin håller högt. De kunder som EDGE Cosmetics har idag har ofta ett intresse av hållbara produkter eller så har de själva upplevt skador från kemiska ämnen som hindrat dem i deras arbete.

   
Kontorshunden Francis välkomnar glatt alla som besöker det ljusa kontoret i Stockholm.


Ingen dans på rosor

Även om EDGE Cosmetics växer år för år, har det inte varit en dans på rosor. Som mindre aktör är det inte alltid så lätt att komma in i en bransch som domineras av stora, välkända varumärken. Robin berättar att det varit svårast att ta sig in på marknaden i storstäderna.

- Motsatt vad man kanske kan tro är salonger i små städer mer benägna att satsa på nya aktörer än salonger i storstäder. Vi var bland de första i Sverige med att ta in paraben- och sulfatfria produkter utan mineraloljor, men för åtta år sedan var det inte lika många som förstod och uppskattade det på samma sätt som idag.

 

Stora drömmar

Robin, Kristoffer och Joakim har kommit långt men har fortfarande stora drömmar. Nu, åtta år efter att det första vaxet släpptes, är det dags att förnya EDGE Natural Haircare och samtidigt satsa på att nå ut internationellt.

- Vi vill få en ny position på marknaden och i världen. Vi har flyttat produktionen från Australien till Europa för att minska transporten och få en ännu bättre kommunikation med producenterna.

 EDGE Cosmetics lager.


Ser sig själva som ett familjeföretag

De tre vännerna som driver EDGE Cosmetics ser sig själva som ett familjeföretag. Robin beskriver att motgångar tar hårt på dem samtidigt som det blir en helt annan belöning när de lyckas.

- Det är kul att slå uppåt. Även om det ibland har varit svårt att komma in på marknaden tappar vi inte kunder som valt att satsa på oss. Vi är ett litet företag där varje kund räknas, så vi gör allt för dem.

Robin är passionerad i sitt arbete med EDGE Cosmetics. Det märks tydligt när han pratar om allt från det första vaxet till den kommande expanderingen. Lätt och ledigt förklarar han alla ingrediensers funktioner och hur de passar in, eller inte, i företagets vision.

- Även om det här är mitt arbete så har det också blivit min hobby. Att gå till jobbet varje dag och vara glad och nöjd är en härlig känsla, det blir så när man jobbar med det man tycker är kul!

Robin Dubitzkij, grundare av Edge Cosmetics   Joakim Wallin, grundare av EDGE Cosmetics
Robin Dubitzkij (t.v.) och Joakim Wallin (t.h.), grundarna av EDGE Cosmetics

Text: Camilla Svensson
Foto:
Mikael Sjöberg

Den här artikeln kan även läsas i tredje utgåvan av Hair Magazine 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Holiday Boxes från Maria Nila

Holiday Boxes från Maria Nila

Maria Nila lanserar nya Holiday Boxes med deras nya exklusiva 100% veganska handtvålar! Läs mer här.
Årets julerbjudande från Schwarzkopf Professional

Årets julerbjudande från Schwarzkopf Professional

Nu när julen närmar sig erbjuder Schwarzkopf fina necessärer innehållande populära vård- och stylingprodukter. Vid varje såld julförpackning går 5 kr till Shaping Futures. In och läs mer här!
O&Ms volymprodukt Rootalicious - nu i mousseform

O&Ms volymprodukt Rootalicious - nu i mousseform

O&M uppdaterar styling och volymprodukten Rootalicious med ett nytt stilfullt utseende, nytt förbättrat munstycke och kommer nu istället i en ny mousseform.
Nya tillskott i Joico's shake-familj

Nya tillskott i Joico's shake-familj

Body Shake och Beach Shake är de hetaste nya tillskotten i Joico's shake-familj.
TIMELESS – två nya saxar från JAGUAR

TIMELESS – två nya saxar från JAGUAR

Saxar som har något att säga. Nya TIMELESS från JAGUAR är en hyllning till de oförglömliga saxklassikerna.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Wella Professionals TrendVision 2017 i London

Wella Professionals TrendVision 2017 i London

För 15:e året i rad anordnades den världsomspännande tävlingen Wella TrendVision Awards i London. Följ med bland nya trender ock kreativitet i massor!
Goldwell & KMS Global Zoom Event 2017 i Barcelona

Goldwell & KMS Global Zoom Event 2017 i Barcelona

I helgen var det ännu en gång dags för det storslagna Goldwell & KMS Global Zoom Event, denna gången i kulturstaden Barcelona. Läs och se bilder från eventet här:
Schwarzkopf Professionals Creative Weekend i Barcelona

Schwarzkopf Professionals Creative Weekend i Barcelona

Klipp, färg, styling och högaktuella trender. Schwarzkopf Professionals Creative Weekend i Barcelona var en riktig inspirationsboost inför hösten. Se alla bilder från helgen här!
Fullsatt när Schwarzkopf presenterade sin Nordic Salon Collection AW17

Fullsatt när Schwarzkopf presenterade sin Nordic Salon Collection AW17

Clarion Sign var fullsatt med förväntansfulla frisörer när Schwarzkopf Professional presenterade sin nya AW17-kollektion, samt bjöd på trendrapport och Look & Learn. In och se bilderna från kvällen här!
Färgstark helg med EDGE Cosmetics i Göteborg

Färgstark helg med EDGE Cosmetics i Göteborg

På Sankt Jörgen Park var det full fokus på färg när EDGE Cosmetics anordnade utbildningshelg i Göteborg för ett 30-tal frisörer från Norrtälje till Malmö.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Ida Rosbäck (Q&A)

Ida Rosbäck (Q&A)

​Läs vår frågestund med vinnaren av kategorierna Årets Dam och Årets Herr på Årets Frisörgalan 2014 - Ida Rosbäck!
Ellen Jansson (Q&A)

Ellen Jansson (Q&A)

Ellen Jansson vinnare av National Wella TrendVision 2017 svarar på frågor om bland annat vilka frisörer hon ser upp till och vilken kändis hon vill ge en ny frisyr!

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!
Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Lär dig hur du enkelt gör denna söta men coola frisyr i trendig rosa färg, så att du kan erbjuda den till dina kunder i salongen. Se hela videon här:
Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Hos John Paul Mitchell Systems® finns det 5 hörnstenar som står bakom varje flaska. Se denna inspirerande video och lär dig mer om Paul Mitchell!
Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiska Trevor Sorbie kommer till årets Salon International, han är den hårstylist som har vunnit mer priser än någon annan. Se denna video för en teaser om vad som väntar på mässan!
Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

I denna tutorial får du hjälp att enkelt styla hår med hjälp av Magic Style Brush. Hårstyling har aldrig varit enklare! Se hela videon här!