leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Björn Axén - Med hantverket i fokus

En drivkraft att hela tiden bli bättre. En mission att sprida hantverket. En vilja att inspirera och ett mål på att höja statusen i frisöryrket. På Björn Axén Academy har man många och höga krav. Och de grundas alla i stark passion.

Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck - Powertrion som ansvarar för utbildningarna.
Powertrion som ansvarar för utbildningarna: Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck.

När man kliver in genom dörrarna på Björn Axén Academy möts man av glädje och energi. Glädje från dem som arbetar här och glädje från eleverna som går i skolan. Den upplyftande energin går nästan att ta på och överallt blixtrar leenden och skratt. Lokalerna fullkomligt bubblar av framtidsförväntan och yrkesstolthet.

– Vi brinner verkligen för hår! Vi är alla eldsjälar som jobbar här och vi brinner så för detta och för att höja statusen i vårt yrke, säger Helén Pellbäck, utbildningsansvarig.

Hon delar ansvaret för utbildningarna med kollegorna Lina Ressner och Petra Lundin. Tillsammans bildar de ett passionerat team. Ett team on a mission!

– Vi har höga krav och förväntningar på oss, det finns alltid en lust och energi att utvecklas, menar Lina Ressner. Helen fyller i:

– Vi vill hela tiden bli bättre, bättre på allt!

Läs även: Intervju med Johan Hellström från Björn Axén

Björn Axén eleverna tar hand om kunderna i salongen
Studenter övar också på alldeles levande kunder i akademins salong.


Växer med nya utbildningar

Till Björn Axén Academy kommer frisörer från hela landet. Antingen kommer man till grundutbildningen direkt från gymnasiet eller så söker man en ny riktning i sin yrkeskarriär. Utbildade frisörer söker inspiration genom att gå någon av akademins alla uppskattade kurser som varje termin erbjuds. Till vårterminen utökar man också utbudet med make up-utbildningar och en påbyggnadsutbildning som ger möjlighet för komplettering, till exempel för dem som utbildat sig utomlands och behöver få behörighet i Sverige, eller för den som inte lyckats ta sin examen och äntligen vill bli examinerad som behörig frisör med gesällbrev. Påbyggnadsutbildningen kan också vara perfekt för den som varit ifrån yrket ett tag och vill komma tillbaka.

– Vi växer så det knakar och jag tror våra nya utbildningar fyller ett behov. Många står mitt emellan att gå hela grundutbildningen eller att gå en dag/helgkurs. Påbyggnadsutbildningen är ett bra alternativ om man vill ta ett helhetsgrepp i sin yrkeskarriär, säger Petra Lundin.

Petra Lundin, en av de utbildningsanvariga hos Björn Axén. 
Petra Lundin menar att det inte finns något roligare yrke!


Make up tillhör helheten

Att man nu adderar make up-utbildningar till Björn Axén Academy låter kanske inte som något självklart val. Men efter noga övervägande kom man fram till att make up ju faktiskt är en del av helheten.

– Vi har alltid varit duktiga på brud och fest. Make up är ju också en tjänst vi erbjuder på alla våra salonger. Eftersom vi också är duktiga på utbildning så förstod vi att det här är något vi bör kombinera, säger Lina Ressner.

Björn Axén Academy har nu rekryterat erkänt duktiga make up-artisten Jessica Jarmteg och första utbildningen drar igång kommande vårtermin.

– Jessica är oerhört kunnig inom make up och hon hjälper oss nu att skapa den bästa utbildningen man kan tänka sig, berättar Lina Ressner och informerar om att det även kommer läggas till kortare make up-kurser i utbudet framöver.

Se även: 'Twist of Amber' av Björn Axén A/W 2015

Hantverk och trend

Björn Axén Academy har ett trendigt yttre med läckra bilder och välstylade shower. Trend är viktigt för företaget. Men hantverket är kanske än viktigare.

– Jag njuter med att jobba med hantverket, det hållbara. Det estetiska i yrket är fantastiskt, att förädla en människa, säger Helén Pellbäck.

– Det är också viktigt att betona att ALLA är välkomna hit, vi har märkt att en del tror att våra utbildningar inte är för alla. Ibland får vi frågan “Men, får vem som helst komma!?” och det är tråkigt. ALLA är välkomna, betonar Lina Ressner.

                           
                         Helén Pellbäck förklarar hur de nya utbildningarna
                                   kommer komma många till gagn.


Björn Axéns dröm

Björn Axén Academy bär också på mycket historia som fortfarande är högst påtaglig. Björn Axén ordnade själv utbildningar i sin egen lägenhet långt före akademin såg sitt ljus 2004.

– Björn närde en dröm om en skola tidigt och han är ständigt närvarande hos oss. Vi refererar ofta till att “Det här hade Björn tyckt om”, det kan gälla allt från en frisyr till en bild. Vi strävar alltid mot att göra honom stolt, säger Helén Pellbäck.


Elever övar på dockor i en av akademins fina utbildningssalar. Just ny bygger man fler.


Yrkesstolthet

Ni talar ofta om att höja statusen i yrket, behövs det?

– Det behövs kanske inte inom yrket men utåt sett. Vi tycker det är viktigt att andra yrkesgrupper ser oss som seriösa och ambitiösa. Jag gillar till exempel inte uttrycket “frissan” om frisörer, säger Helén Pellbäck.

– Det handlar om en yrkesstolthet, fyller Petra Lundin på och ger samtidigt beröm till Frisörföretagarna som man menar gjort ett jättejobb med att städa upp branschen och kvalitetssäkra utbildningar.

– Vi borgar för kvalitet, det är mer än en flashig hemsida man ska leverera. Vi kan inte floppa. Vi får inte släppa igenom något som är dåligt för då är risken att vi sätter vårt rykte på spel. Alla delar är viktiga i kvalitetssäkringen, menar Lina Ressner.

Se även: Hidden Gems av Björn Axén S/S 2015

Lina Ressner, utbildningsansvarig hos Björn Axén
Lina Ressner talar passionerat kring kärnan i branschen.


Inspireras av eleverna

Det är tydligt att frisörer älskar att inspireras och lära sig nytt då Björn Axén Academy har ett ständigt tryck på sina kurser. Men inspiration får man även som lärare på skolan.

– Det bästa med det här yrket är just eleverna. De är så gränslösa och oformade när de kommer till oss. Kreativiteten flödar och man blir oerhört inspirerad av deras orädda sätt och tänk, säger Petra Lundin. Helén Pellbäck håller med och fyller i:

– Att dela ut examen är så fantastiskt och häftigt. Det är det som driver mig. Att se andra lyckas och förverkliga sina drömmar. Det är känslosamt och vackert.


Före och efter

Hela frisöryrket är en enda stor dos inspiration menar Lina Ressner.

– Det är helt magiskt hur frisören kan förvandla en person. Den här idén om “före och efter”. Att se potentialen och estetiken. Jag har alltid älskat den vanliga människan som går ut från salongen som en härligare upplaga av sig själv. “En härligare upplaga av sig själv”. De orden klingar vackert i Björn Axén Academys energiska lokaler fyllda av morgondagens stjärnfrisörer.

 Receptionen hos Björn Axén styrs även den av elever.
Studenter tar också hand om receptionen, kundbemötande är en del av utbildningen.

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Hos Session Map kan du nu hitta den rätta produkten för att skapa det där perfekt rufsiga "jag vaknade upp så här"-håret.
Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Med Kepro ReTouch täcker du snabbt utväxten mellan färgningarna. Läs mer här!
Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Bredda ditt utbud av färgbehandlingar! Tendenz har nu 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid Colors från Joico!
Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Återfukta och skydda ditt blonda hår med Joico Blonde Life Brightening Veil spray- nu hos Tendenz

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Den internationellt kända artisten Cim Mahony och hans begåvade team stylade håren på Stine Goyas modeller på den danska modeveckan, och använde L'Oréal Professionnels #Colorfulhair.
By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger hade en inspirerande visning på modeveckan i Köpenhamn. Cim Mahony samarbetade med L'Oréal Professionnel för att fixa vackra hår till showen.
Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Under modeveckan i Köpenhamn hade Ganni allierat sig med Cim Mahony och L’Oréal Professionnel, som stod för de snygga frisyrerna som syntes på catwalken.
Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Kreativa frisyrer tog plats på scen på Recykling Fashion Show i Karlskrona när salong Etage stod för frisyrerna. Se bilderna från visningen här!
Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Kärlek, frihet och allas rätt att vara sig själv och älska den de vill. Wella Professionnals var en av huvudsponsorerna till festivalen och hade självklart en vagn med i paraden. Läs mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Dani Abunar (Q&A)

Dani Abunar (Q&A)

En snabb intervju med Dani Abunar där vi får spännande info om hans karriär, drömmar och framtid.
Michael Shaun Corby

Michael Shaun Corby

Hair Magazine intervjuar Alternas Global Creative Director och internationella stjärna Michael Shaun Corby

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!
Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Lär dig hur du enkelt gör denna söta men coola frisyr i trendig rosa färg, så att du kan erbjuda den till dina kunder i salongen. Se hela videon här:
Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Hos John Paul Mitchell Systems® finns det 5 hörnstenar som står bakom varje flaska. Se denna inspirerande video och lär dig mer om Paul Mitchell!
Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiska Trevor Sorbie kommer till årets Salon International, han är den hårstylist som har vunnit mer priser än någon annan. Se denna video för en teaser om vad som väntar på mässan!
Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

I denna tutorial får du hjälp att enkelt styla hår med hjälp av Magic Style Brush. Hårstyling har aldrig varit enklare! Se hela videon här!