leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Björn Axén - Med hantverket i fokus

En drivkraft att hela tiden bli bättre. En mission att sprida hantverket. En vilja att inspirera och ett mål på att höja statusen i frisöryrket. På Björn Axén Academy har man många och höga krav. Och de grundas alla i stark passion.

Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck - Powertrion som ansvarar för utbildningarna.
Powertrion som ansvarar för utbildningarna: Lina Ressner, Petra Lundin och Helén Pellbäck.

När man kliver in genom dörrarna på Björn Axén Academy möts man av glädje och energi. Glädje från dem som arbetar här och glädje från eleverna som går i skolan. Den upplyftande energin går nästan att ta på och överallt blixtrar leenden och skratt. Lokalerna fullkomligt bubblar av framtidsförväntan och yrkesstolthet.

– Vi brinner verkligen för hår! Vi är alla eldsjälar som jobbar här och vi brinner så för detta och för att höja statusen i vårt yrke, säger Helén Pellbäck, utbildningsansvarig.

Hon delar ansvaret för utbildningarna med kollegorna Lina Ressner och Petra Lundin. Tillsammans bildar de ett passionerat team. Ett team on a mission!

– Vi har höga krav och förväntningar på oss, det finns alltid en lust och energi att utvecklas, menar Lina Ressner. Helen fyller i:

– Vi vill hela tiden bli bättre, bättre på allt!

Läs även: Intervju med Johan Hellström från Björn Axén

Björn Axén eleverna tar hand om kunderna i salongen
Studenter övar också på alldeles levande kunder i akademins salong.


Växer med nya utbildningar

Till Björn Axén Academy kommer frisörer från hela landet. Antingen kommer man till grundutbildningen direkt från gymnasiet eller så söker man en ny riktning i sin yrkeskarriär. Utbildade frisörer söker inspiration genom att gå någon av akademins alla uppskattade kurser som varje termin erbjuds. Till vårterminen utökar man också utbudet med make up-utbildningar och en påbyggnadsutbildning som ger möjlighet för komplettering, till exempel för dem som utbildat sig utomlands och behöver få behörighet i Sverige, eller för den som inte lyckats ta sin examen och äntligen vill bli examinerad som behörig frisör med gesällbrev. Påbyggnadsutbildningen kan också vara perfekt för den som varit ifrån yrket ett tag och vill komma tillbaka.

– Vi växer så det knakar och jag tror våra nya utbildningar fyller ett behov. Många står mitt emellan att gå hela grundutbildningen eller att gå en dag/helgkurs. Påbyggnadsutbildningen är ett bra alternativ om man vill ta ett helhetsgrepp i sin yrkeskarriär, säger Petra Lundin.

Petra Lundin, en av de utbildningsanvariga hos Björn Axén. 
Petra Lundin menar att det inte finns något roligare yrke!


Make up tillhör helheten

Att man nu adderar make up-utbildningar till Björn Axén Academy låter kanske inte som något självklart val. Men efter noga övervägande kom man fram till att make up ju faktiskt är en del av helheten.

– Vi har alltid varit duktiga på brud och fest. Make up är ju också en tjänst vi erbjuder på alla våra salonger. Eftersom vi också är duktiga på utbildning så förstod vi att det här är något vi bör kombinera, säger Lina Ressner.

Björn Axén Academy har nu rekryterat erkänt duktiga make up-artisten Jessica Jarmteg och första utbildningen drar igång kommande vårtermin.

– Jessica är oerhört kunnig inom make up och hon hjälper oss nu att skapa den bästa utbildningen man kan tänka sig, berättar Lina Ressner och informerar om att det även kommer läggas till kortare make up-kurser i utbudet framöver.

Se även: 'Twist of Amber' av Björn Axén A/W 2015

Hantverk och trend

Björn Axén Academy har ett trendigt yttre med läckra bilder och välstylade shower. Trend är viktigt för företaget. Men hantverket är kanske än viktigare.

– Jag njuter med att jobba med hantverket, det hållbara. Det estetiska i yrket är fantastiskt, att förädla en människa, säger Helén Pellbäck.

– Det är också viktigt att betona att ALLA är välkomna hit, vi har märkt att en del tror att våra utbildningar inte är för alla. Ibland får vi frågan “Men, får vem som helst komma!?” och det är tråkigt. ALLA är välkomna, betonar Lina Ressner.

                           
                         Helén Pellbäck förklarar hur de nya utbildningarna
                                   kommer komma många till gagn.


Björn Axéns dröm

Björn Axén Academy bär också på mycket historia som fortfarande är högst påtaglig. Björn Axén ordnade själv utbildningar i sin egen lägenhet långt före akademin såg sitt ljus 2004.

– Björn närde en dröm om en skola tidigt och han är ständigt närvarande hos oss. Vi refererar ofta till att “Det här hade Björn tyckt om”, det kan gälla allt från en frisyr till en bild. Vi strävar alltid mot att göra honom stolt, säger Helén Pellbäck.


Elever övar på dockor i en av akademins fina utbildningssalar. Just ny bygger man fler.


Yrkesstolthet

Ni talar ofta om att höja statusen i yrket, behövs det?

– Det behövs kanske inte inom yrket men utåt sett. Vi tycker det är viktigt att andra yrkesgrupper ser oss som seriösa och ambitiösa. Jag gillar till exempel inte uttrycket “frissan” om frisörer, säger Helén Pellbäck.

– Det handlar om en yrkesstolthet, fyller Petra Lundin på och ger samtidigt beröm till Frisörföretagarna som man menar gjort ett jättejobb med att städa upp branschen och kvalitetssäkra utbildningar.

– Vi borgar för kvalitet, det är mer än en flashig hemsida man ska leverera. Vi kan inte floppa. Vi får inte släppa igenom något som är dåligt för då är risken att vi sätter vårt rykte på spel. Alla delar är viktiga i kvalitetssäkringen, menar Lina Ressner.

Se även: Hidden Gems av Björn Axén S/S 2015

Lina Ressner, utbildningsansvarig hos Björn Axén
Lina Ressner talar passionerat kring kärnan i branschen.


Inspireras av eleverna

Det är tydligt att frisörer älskar att inspireras och lära sig nytt då Björn Axén Academy har ett ständigt tryck på sina kurser. Men inspiration får man även som lärare på skolan.

– Det bästa med det här yrket är just eleverna. De är så gränslösa och oformade när de kommer till oss. Kreativiteten flödar och man blir oerhört inspirerad av deras orädda sätt och tänk, säger Petra Lundin. Helén Pellbäck håller med och fyller i:

– Att dela ut examen är så fantastiskt och häftigt. Det är det som driver mig. Att se andra lyckas och förverkliga sina drömmar. Det är känslosamt och vackert.


Före och efter

Hela frisöryrket är en enda stor dos inspiration menar Lina Ressner.

– Det är helt magiskt hur frisören kan förvandla en person. Den här idén om “före och efter”. Att se potentialen och estetiken. Jag har alltid älskat den vanliga människan som går ut från salongen som en härligare upplaga av sig själv. “En härligare upplaga av sig själv”. De orden klingar vackert i Björn Axén Academys energiska lokaler fyllda av morgondagens stjärnfrisörer.

 Receptionen hos Björn Axén styrs även den av elever.
Studenter tar också hand om receptionen, kundbemötande är en del av utbildningen.

Text: Nina Campioni
Foto:
Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines femte utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Kombinationen av fem exklusiva oljor i KayPro Treasure Oil-produkterna stärker och vårdar även det mest skadade hår.
Cera Curly i ny storlek

Cera Curly i ny storlek

Den populära locktången Cera Curly finns nu i en ny storlek! 32 mm! Läs mer här!
Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Nu lanserar Session.Map en ny förbättrad lera från ELEVEN Australia. Extra Hold Styling Clay har fått en ny, uppdaterad formula.
SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

Styling Professional (SP) är serien med stylingborstar från JAGUAR som är anpassade för att borsta igenom och reda ut alla olika hårtyper.
Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

En helt ny produkt som är enkel att fästa och används för att skapa volym och färgeffekter, och passar alla hårtyper.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.
Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands öppnade upp sin Creative Studio för en hands-on workshop för frisörer som ville lära sig mer om skäggtrimning, rakning och klassiska herrfrisyrer.
The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

Vid Movember World Record Shave Down i Malmö rakade barberare från The Barber by Larsson & Lange hela 304 män på sex timmar. Allt för ett gott ändamål!
Alternative Hair Show firade 35 år!

Alternative Hair Show firade 35 år!

Den extraordinära välgörenhetsshowen Alternative Hair Show i Royal Albert Hall var en upplevelse för ögat med ett uppvisande av kreativitet utan dess like.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Sofia Geideby (Det senaste med... 2017)

Vinnaren av Årets Avantgarde Sofia Geideby, som precis varit med och startat upp Kollektivet Kai, ger oss en update på det som nyligen hänt i hennes liv.
Natasha Toloue

Natasha Toloue

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.
Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Denna tutorial från Björn Axén visar hur du skapar härliga lockar med plattång.
Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Följ med och se hur det såg ut när Hair Magazine var på plats på Salon International 2017 i London.
Björn Axén - How to get the look - Kort hår

Björn Axén - How to get the look - Kort hår

I denna tutorial från Björn Axén visar de hur man gör en enkel styling av en kortare frisyr. Se hela videon här!
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!