leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Wella Making Waves: En resa som förändrade liv

Vardagen som frisör i Kambodja skiljer sig markant från hur vi har det här i Norden. Det fick frisörerna Ravin Sandi och Maria Lysebjerg uppleva samtidigt som de förändrade livet för några av landets utsatta ungdomar genom Wella och UNICEF:s utbildningsprojekt; Making Waves. 

Making Waves är ett utbildningsprojekt som anordnas av Wella och UNICEF för att hjälpa utsatta ungdomar ut ur fattigdom.Making Waves är ett utbildningsprojekt som anordnas av Wella och UNICEF för att hjälpa utsatta ungdomar ut ur fattigdom.

Svenska Ravin Sandi från Hair Office i Karlstad och danska Maria Lysebjerg från Salon Lysebjerg i Næstved har varit med om en resa som förändrat livet för utsatta ungdomar i Kambodja. Innan de åkte hade de båda frisörerna ingen aning om att resan även skulle förändra deras egna liv.

- Resan med Making Waves har varit en känslomässig bergochdalbana, säger Maria. Det är obeskrivligt givande att få vara där för människor på det sättet och få möjlighet att dela med sig av den glädje man har till sitt yrke och känna hur inspirerade de här människorna har blivit.

Sedan 2011 åker varje år tio frisörer från olika delar av världen som mentorer för att delta i det ideella projektet Making Waves, ett samarbete mellan Wella Professionals och UNICEF. I år kom mentorerna från bland annat Danmark, Sverige, Australien, Storbritannien, Nederländerna och Nya Zeeland. Projektets vision är att erbjuda utsatta unga människor en praktisk utbildning genom mentorskap och förse dem med den kunskap de behöver för att skapa sig en ljusare framtid.

Tidigare har projektet besökt Vietnam, Rumänien och Brasilien och totalt har över 44 800 unga människor stärkts på deras väg ut ur fattigdom. I år var det ungdomar i Phnom Penh i Kambodja som fick möjlighet att ta del av projektet.

Läs även: Fratres M barberade Hair Magazines män till förmån för Movember

Under utbildningsprojektet Making Waves fick eleverna lära sig allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering.Under utbildningsprojektet Making Waves fick eleverna lära sig allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering.

Verkligheten i Kambodja
I Phnom Penh möttes mentorerna av en verklighet som var väldigt olik vardagen de var vana vid. Det var varmt, fuktigt och smutsigt. Fattigdomen var utbredd och klasskillnaderna var stora, och tydliga.

- Det var väldigt annorlunda, berättar Ravin. Frisörerna i Kambodja har inte samma förutsättningar att kunna ha, vad vi kallar, ett normalt liv. Vi såg allt från salonger ute på gatorna där de klippte utomhus eller under plåttak i slummen till exklusiva salonger inne i staden. Vi träffade många trevliga människor men det var också mycket som var jobbigt, men viktigt, att uppleva.

Maria berättar också om en tydlig kulturskillnad och det stora intresset som finns för frisöryrket.

- I Kambodja är det män som klipper män och kvinnor som klipper kvinnor. De människor vi träffade i salongen var väldigt intresserade av vårt arbete, speciellt kvinnorna. Vårt yrke är verkligen något som många kvinnor arbetar med och vill arbeta med.

Här lär Ravin en av eleverna att locka håret med hjälp av plattång.Här lär Ravin en av eleverna att locka håret med hjälp av plattång.

Kackerlackor och fladdermöss
Undervisningen hölls i en utbildningslokal mitt i stan. Även här var det stora skillnader mot vad de var vana vid.

- Vi kom till lokalen en dag innan eleverna för att röja upp och ställa iordning, berättar Ravin. När vi öppnade kartongerna med verktyg så kröp det ut kackerlackor som sprang runt på golvet. Det var kvavt och varmt. Vi hade fläktar men på eftermiddagen blev luften så varm att fläktarna bara blåste vidare varmluft.

Det var begränsad tillgång till elektricitet, speglar med sprickor i glaset och pallar med vingliga ben. Men det var ändå inte det värsta.

- Det jag minns allra tydligast var att det var fladdermöss i taket varje dag, säger Maria. De satt på väggarna och flög runt, framförallt på eftermiddagarna. Varje morgon fick vi torka bort fladdermusspillning från arbetsplatserna, golvet och speglarna innan eleverna kom.
Under deras tid i Kambodja fick mentorerna ytterligare perspektiv på livet.

- En dag åkte vi ut i slummen och fick se hur folk bodde där och då kändes lokalen helt plötsligt lyxig, säger Ravin. Allt är ju relativt och med kambodjanska mått så var det faktiskt bra lokaler vi var i.

Läs även: WELLA-UNICEF Making Waves 2016 i Vietnam

Utbildningslokalerna skiljde sig markant från vad vi i Norden är vana vid. ”Varje morgon torkade vi bort fladdermusbajs från arbetsplatserna, golven och speglarna innan eleverna kom”, berättar Maria. Utbildningslokalerna skiljde sig markant från vad vi i Norden är vana vid. ”Varje morgon torkade vi bort fladdermusbajs från arbetsplatserna, golven och speglarna innan eleverna kom”, berättar Maria.

Engagemang och nyfikenhet
Totalt var det 19 studenter som fick intensivträning och elva nybörjare som fick en introduktion till frisöryrket. Nytt för i år var att mentorerna även höll en ”training for trainers” session för sju frisörlärare för att bredda deras kunskap så att de kan fortsätta att leverera utbildning med hög kvalitet till eleverna.

- Eleverna var oerhört olika och kom från olika bakgrunder men det de hade gemensamt var deras ödmjukhet, enorma engagemang och nyfikenhet, säger Maria. Vi tvivlade inte på att de försökte lära sig så mycket de bara kunde.

Ett starkt team
Under projektets gång tränades eleverna i grundläggande tekniker, i allt från klippning och färgning till ergonomi och kundhantering. Genom att dela med sig av sin kunskap inspirerade mentorerna eleverna till att själva ta kontroll över sin framtid som frisörer och ge dem en stabil grund att stå på.

Trots att mentorteamet aldrig hade träffats före resan blev de snabbt ett team med stort T.

- Vi hade ett helt fantastiskt team och vi arbetade så bra tillsammans, berättar Maria. Det var befriande eftersom alla mentorerna var väldigt olika. Som grupp höjde vi både varandra och eleverna. Vi har verkligen blivit som en familj.

Mentorernas teamwork och glädje smittade av sig på eleverna.
Mentorernas teamwork och glädje smittade av sig på eleverna.

En ljus framtid
Mentorernas glädje smittade av sig på eleverna och gjorde att undervisningen blev både lärorik och kul. Den enda utmaningen som mötte dem var språket.

- Vissa av eleverna kunde lite engelska men de flesta förstod inte ett ord, säger Ravin. Vi hade två tolkar som hjälpte till men med tio mentorer och ett 20-tal elever var det svårt för dem att hinna med. Därför blev kroppsspråket otroligt viktigt, genom det kunde vi prata samma språk.

Trots språkförbistringen tvivlar mentorerna inte på att de har gjort en skillnad för elevernas framtid.

- Jag blir så sentimental när jag tänker på hur det kändes att uppleva hur tacksamma de här människorna var över det vi gjort, säger Maria. Att känna hur mycket det betydde för dem att vi investerade i dem, trodde på dem och såg en ljus framtid för dem.

Kroppsspråk är universellt och glädjen som elever och mentorer gav till varandra är obeskrivlig.Trots att eleverna inte kunde engelska var det inga problem att kommunicera. Kroppsspråk är universellt och glädjen som elever och mentorer gav till varandra är obeskrivlig. Eleverna ville få ut så mycket som möjligt av dagarna tillsammans med mentorerna. Elevernas engagemang och tacksamhet gick inte att ta miste på. De ville få ut så mycket som möjligt av dagarna tillsammans med mentorerna. 

Stor tacksamhet
Ravin och Maria är båda otroligt tacksamma över att ha fått varit en del av projektet och resan, inte bara själva resan till Kambodja utan även den personliga resa som den innebar. Trots att syftet med projektet var att hjälpa till att förändra livet för de utsatta eleverna i Kambodja är det tydligt att det även förändrat livet för mentorerna.

- Det är så viktigt att älska det man gör. Vi måste vara tacksamma för allt från lokalen vi jobbar i, att vi har tak över huvudet och att vi jobbar för att leva, inte för att överleva, säger Ravin. Jag har hunnit göra en del i min karriär hittills men detta är det ändå det jag är allra mest stolt över, det jag har gett till eleverna och till mig själv. Jag rekommenderar alla mina frisörkollegor att söka nästa år.

Även Maria rekommenderar andra frisörer att ta del av upplevelsen som volontär för Making Waves.

- Det går inte att beskriva vad det gör för en som människa att hjälpa utsatta människor på det här sättet. Man förväntar sig en resa där man ska åka och göra skillnad för dem men kommer hem själv med en känsla av att de här människorna har förändrat dig. De har visat dig hur du blir den bästa utgåvan av dig själv. Vem vill inte uppleva något sådant?

Text: Camilla Svensson
Foto: Wella Professionals och privat

Se fler bilder i galleriet!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

SLICY Black – den eleganta, ergonomiska saxen nu i svart

SLICY Black – den eleganta, ergonomiska saxen nu i svart

Den eleganta och ergonomiska saxen Slicy finns nu i en lyxig svart utgåva.
evo fabuloso - färgstärkande balsam i 7 nyanser

evo fabuloso - färgstärkande balsam i 7 nyanser

evo Fabuloso är ett färgstärkande balsam som omedelbart förstärker hårfärgen samtidigt som det återfuktar, reparerar och ger håret glans.
Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture.

Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture.

Catwalk Ponytail från Balmain Hair Couture har utvecklats av backstage-stylister, och är en välanvänd backstage-hemlighet.
Structure + Shine från Goldwell

Structure + Shine från Goldwell

Structure + Shine Straightening Service ger dig det perfekta redskapet för att ge din kund det där vackra, släta håret hon alltid har drömt om. Läs mer här:
Paul Mitchell Skylight Frihandsblekning

Paul Mitchell Skylight Frihandsblekning

Paul Mitchells nya lerblekning är idealisk för frihandsapplicering, såsom balayage, slingor, contouring m.m

Annons

Nya shower se fler frisörshower

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

Fler än 1500 av Storbritanniens största talanger inom frisörbranschen deltog vid eventet för att hylla landets mest kreativa och tekniska hårstylister.
Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

"Att se på skönhet som en helhet är en absolut en trend just nu", säger Catarina Pap de Pestény, VD och grundare av Acadermia som gick av stapeln på Stockholmsmässan. Se alla bilder från mässan här.
Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.
Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands öppnade upp sin Creative Studio för en hands-on workshop för frisörer som ville lära sig mer om skäggtrimning, rakning och klassiska herrfrisyrer.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Jonas Wixner

Jonas Wixner

Jonas Wixner skulle bli byggarbetare. Såga, snickra och bygga saker. Nu bygger han frisyrer i stället. Hair Magazine träffade Jonas Wixner som driver salongen i Örnsköldsvik som farfar och pappa byggt upp.
Benjamin Martin

Benjamin Martin

"Jag vill alltid vara bäst. Det gäller mitt arbete med hår, och det gäller min dans". Och det är precis det drive som har hjälpt Benjamin Martin att komma dit han är idag - ansvarig för Wellas danska tekniker-team.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

En cool look som inte smälter in i mängden. Lär dig hur du kan göra uppsättningen med denna tutorial från Björn Axén.
Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine är stolta att meddela att vi expanderar till Finland. Det första magasinet skickades nyligen ut till de finska frisörerna.
Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.
Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Denna tutorial från Björn Axén visar hur du skapar härliga lockar med plattång.
Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Följ med och se hur det såg ut när Hair Magazine var på plats på Salon International 2017 i London.