leverantörer

Frisörkurser

Webshops

M ROOM – där män kan känna sig som hemma

Europas största herrfrisörkedja, M Room, har hittat mark i Sverige. Närmare bestämt i Sundbyberg. Kedjan finns i flera länder och erbjuder barberartjänster för män i medlemskapsform. Hair Magazine träffade den svenske franchisetagaren Robert Rydell som ska etablera kedjan på den svenska marknaden.

M Room har kommit till Sverige

Mitt i hjärtat av Sundbyberg ligger en, än så länge unik, salong i Sverige. M Room, en herrsalong med ett finskt koncept, öppnade sina dörrar här i början av februari och harredan etablerat sig i området. Konceptet innebär att varje salong inom M Room-kedjan erbjuder medlemskap som inkluderar ett fritt antal klippningar utan tidsbokning.

- Sundbyberg är en bra stadsdel för Sveriges första M Room-salong. Det är som en egen liten stad med både kontor och bostäder.

Robert Rydell är den första att ta in franchisekonceptet i Sverige. M Room startade i Finland och är idag landets största arbetsgivare i branschen med över 60 salonger. Sverige är inte det första steget utanför Finlands gränser. M Rooms salonger finns bland annat i USA, Tyskland och Estland, och har flera andra länder på gång.

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.  M Room i Stockholm

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.


Lanseringen av konceptet

Robert började som lärling i sin mammas salong för 25 år sedan och har sedan dess varit hängiven frisöryrket. M Rooms grundare, Petri Sipiläinen och Toni Kylätasku, lärde Robert känna när han deltog i herrklippningstävlingar på 90-talet. Kontakten återupptogs för två år sedan när arbetet med att lansera M Room i Sverige tog fart.

- Det var mycket som skulle klaffa innan vi kunde lansera konceptet men vi lyckades ändå pricka rätt rent tidsmässigt. När vi öppnade var det inga lov i närheten och det geografiska läget gör att vi kan fånga upp både män som arbetar och bor i området.

 Sveriges första M Room

Strategiskt läge i Sundbyberg

Det strategiska läget är en del i att M Room byggt upp sin kundkrets så snabbt. Salongen ligger centralt i Sundbyberg mitt emot nöjespalatset Grand Garbo. Här passerar kommunalbussar, flygbussar, tvärbanan och massor av bilar varje dag. Dessutom ligger tunnelbanan och pendeltågen bara ett stenkast bort för de som vill komma förbi M Room även om de inte bor eller jobbar i området.

- Vi vill att det ska vara enkelt, att det inte behöver bli en stor grej att gå till frisören. Fotbollsfarsan ska enkelt kunna komma förbi med sina grabbar när det behövs, utan att boka tid.

 M Room har sin egen produktserie

M Room har sin egen produktserie med alla produkter en kille kan tänkas behöva för att ta hand om sig, för både hår, hud och rengöring.


Släpp ner axlarna

Tanken med M Room är att det ska vara en tidlös barberarsalong dit alla killar kan komma och släppa ner axlarna. Här finns inga damtidningar eller rosa produktflaskor på hyllorna.

- Många frisörsalonger är uppbyggda för att tilltala kvinnor. En kille längtar oftast inte till frisören, att klippa sig är bara något som är nödvändigt. Män längtar snarare därifrån så fort de har kommit in och det ska vara så smärtfritt som möjligt.

M Rooms egen produktserie

 M Room är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla  

Salongen är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla och givetvis schyssta mansprodukter.


Som ett träningskort

Att det ska vara enkelt och smärtfritt är något som M Room tagit fasta på. Det var av just den anledningen som medlemskapen kom till.

- Det är som ett träningskort som kunderna kan utnyttja när de är i behov av det. För en kort frisyr kan det vara varje vecka, för längre hår kan det bli var tredje eller var fjärde. Tillgängligheten visas på hemsidan, så att de kan komma förbi med kort varsel.

Medlemskapen finns i tre olika nivåer; silver, guld eller platina. Medlemskapet ger medlemmarna flera olika fördelar beroende på nivå men framförallt har de tillgång till alla M Rooms salonger världen över, utan att boka tid. Genom en app eller via hemsidan kan medlemmarna se hur många som är i kö och vilken typ av medlemskap de har. Alla M Rooms salonger är uppbyggda på samma sätt, allt för att kunden ska känna sig som hemma.
- Oavsett om du som kund går in i Tammerfors, Åbo, Seattle, Berlin eller Stockholm ska du känna att du kommer in hos din barberare. Inredningen, produkterna, servicen och tjänsterna – allt ska vara likadant.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 På M Room bokar kollar man tilgänglighet online och checkar in i butiken.

På nätet kan man enkelt kolla tillgängligheten i salongen för att sedan "checka in" när man är på plats.

M Cut Technique

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken. En viktig del i Roberts arbete med M Room är just att utbilda nya barberare i tekniken och att säkerställa att affärskonceptet efterlevs.

- Målet med M Room är att ta bort så många orosmoment som möjligt. Kunden ska inte behöva undra hur tjänsten kommer att utföras, det ska bli samma resultat oavsett vilken barberare som utför tjänsten. Självklart har alla barberare sin egen personlighet, man kan inte stöpa alla i samma form, men i det stora hela ska resultatet bli detsamma.

 Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

 

Varför behövs en frisörkedja för män?

Enligt Robert är fördelarna med en salongskedja för män många. Bland annat har killar lättare att slappna av när de känner att tjänsterna och atmosfären är anpassad för dem.

- Klippteknikerna skiljer sig ju också. Att arbeta med herrfrisyrer och skägg kräver speciell träning och ju mer du gör något, desto bättre blir du. Som frisör får du bättre koll på vad kunden genomsnittligt önskar, vilket betyder färre överraskningar. Det kan kanske kännas tråkigt men det är också en trygghet för frisörerna.

Salongen i Sundbyberg har idag fyra barberare och snart är det dags att öppna upp ännu en salong. När salongen blir självgående är det dags för Robert att jobba vidare med nästa salong och utbilda nya barberare i M Cut technique. I förlängningen kommer de även att ta in nya franchiseföretagare som vill öppna och driva M Rooms salonger i Sverige.

 

Sveriges första M Room  Sveriges första M Room

M Rooms första salong i Sverige ligger strategiskt mitt i Sundbyberg.
 

Läs även: Koafför & Barber – En öppen salong med fokus på detaljerna

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Två nya vårdande produkter från Kepro Kaypro Treasure Oil

Kombinationen av fem exklusiva oljor i KayPro Treasure Oil-produkterna stärker och vårdar även det mest skadade hår.
Cera Curly i ny storlek

Cera Curly i ny storlek

Den populära locktången Cera Curly finns nu i en ny storlek! 32 mm! Läs mer här!
Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Session.Map lanserar en förbättrad lera från ELEVEN Australia

Nu lanserar Session.Map en ny förbättrad lera från ELEVEN Australia. Extra Hold Styling Clay har fått en ny, uppdaterad formula.
SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

SP Series – högkvalitativa stylingborstar från JAGUAR

Styling Professional (SP) är serien med stylingborstar från JAGUAR som är anpassade för att borsta igenom och reda ut alla olika hårtyper.
Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

Rapunzel of Sweden introducerar Easy Clip-in

En helt ny produkt som är enkel att fästa och används för att skapa volym och färgeffekter, och passar alla hårtyper.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.
Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skägg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands öppnade upp sin Creative Studio för en hands-on workshop för frisörer som ville lära sig mer om skäggtrimning, rakning och klassiska herrfrisyrer.
The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

The Barber satte världsrekord till förmån för Movember Foundation

Vid Movember World Record Shave Down i Malmö rakade barberare från The Barber by Larsson & Lange hela 304 män på sex timmar. Allt för ett gott ändamål!
Alternative Hair Show firade 35 år!

Alternative Hair Show firade 35 år!

Den extraordinära välgörenhetsshowen Alternative Hair Show i Royal Albert Hall var en upplevelse för ögat med ett uppvisande av kreativitet utan dess like.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Bradley Smith

Bradley Smith

På Heathrow Terminal 5 ligger Bradley Smiths expressalong. Här bokar folk inte tid, de bara kommer förbi och sätter sig i stolen.
Roger Persson

Roger Persson

Mormorshår, tuppkam och crazy colours. Cybtekk Hair Studio i Göteborg har ett lite annorlunda signum. Men så är ägaren Roger Persson också före detta punkare.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.
Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Björn Axén - How to get the look - Locka med plattång

Denna tutorial från Björn Axén visar hur du skapar härliga lockar med plattång.
Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Hair Magazine deltog vid Salon International 2017

Följ med och se hur det såg ut när Hair Magazine var på plats på Salon International 2017 i London.
Björn Axén - How to get the look - Kort hår

Björn Axén - How to get the look - Kort hår

I denna tutorial från Björn Axén visar de hur man gör en enkel styling av en kortare frisyr. Se hela videon här!
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!