leverantörer

Frisörkurser

Webshops

M ROOM – där män kan känna sig som hemma

Europas största herrfrisörkedja, M Room, har hittat mark i Sverige. Närmare bestämt i Sundbyberg. Kedjan finns i flera länder och erbjuder barberartjänster för män i medlemskapsform. Hair Magazine träffade den svenske franchisetagaren Robert Rydell som ska etablera kedjan på den svenska marknaden.

M Room har kommit till Sverige

Mitt i hjärtat av Sundbyberg ligger en, än så länge unik, salong i Sverige. M Room, en herrsalong med ett finskt koncept, öppnade sina dörrar här i början av februari och harredan etablerat sig i området. Konceptet innebär att varje salong inom M Room-kedjan erbjuder medlemskap som inkluderar ett fritt antal klippningar utan tidsbokning.

- Sundbyberg är en bra stadsdel för Sveriges första M Room-salong. Det är som en egen liten stad med både kontor och bostäder.

Robert Rydell är den första att ta in franchisekonceptet i Sverige. M Room startade i Finland och är idag landets största arbetsgivare i branschen med över 60 salonger. Sverige är inte det första steget utanför Finlands gränser. M Rooms salonger finns bland annat i USA, Tyskland och Estland, och har flera andra länder på gång.

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.  M Room i Stockholm

Robert Rydell har startat upp den första M Room-salongen i Sverige, och ska snart starta upp nästa.


Lanseringen av konceptet

Robert började som lärling i sin mammas salong för 25 år sedan och har sedan dess varit hängiven frisöryrket. M Rooms grundare, Petri Sipiläinen och Toni Kylätasku, lärde Robert känna när han deltog i herrklippningstävlingar på 90-talet. Kontakten återupptogs för två år sedan när arbetet med att lansera M Room i Sverige tog fart.

- Det var mycket som skulle klaffa innan vi kunde lansera konceptet men vi lyckades ändå pricka rätt rent tidsmässigt. När vi öppnade var det inga lov i närheten och det geografiska läget gör att vi kan fånga upp både män som arbetar och bor i området.

 Sveriges första M Room

Strategiskt läge i Sundbyberg

Det strategiska läget är en del i att M Room byggt upp sin kundkrets så snabbt. Salongen ligger centralt i Sundbyberg mitt emot nöjespalatset Grand Garbo. Här passerar kommunalbussar, flygbussar, tvärbanan och massor av bilar varje dag. Dessutom ligger tunnelbanan och pendeltågen bara ett stenkast bort för de som vill komma förbi M Room även om de inte bor eller jobbar i området.

- Vi vill att det ska vara enkelt, att det inte behöver bli en stor grej att gå till frisören. Fotbollsfarsan ska enkelt kunna komma förbi med sina grabbar när det behövs, utan att boka tid.

 M Room har sin egen produktserie

M Room har sin egen produktserie med alla produkter en kille kan tänkas behöva för att ta hand om sig, för både hår, hud och rengöring.


Släpp ner axlarna

Tanken med M Room är att det ska vara en tidlös barberarsalong dit alla killar kan komma och släppa ner axlarna. Här finns inga damtidningar eller rosa produktflaskor på hyllorna.

- Många frisörsalonger är uppbyggda för att tilltala kvinnor. En kille längtar oftast inte till frisören, att klippa sig är bara något som är nödvändigt. Män längtar snarare därifrån så fort de har kommit in och det ska vara så smärtfritt som möjligt.

M Rooms egen produktserie

 M Room är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla  

Salongen är utrustad med böcker om skägg, playstation, darttavla och givetvis schyssta mansprodukter.


Som ett träningskort

Att det ska vara enkelt och smärtfritt är något som M Room tagit fasta på. Det var av just den anledningen som medlemskapen kom till.

- Det är som ett träningskort som kunderna kan utnyttja när de är i behov av det. För en kort frisyr kan det vara varje vecka, för längre hår kan det bli var tredje eller var fjärde. Tillgängligheten visas på hemsidan, så att de kan komma förbi med kort varsel.

Medlemskapen finns i tre olika nivåer; silver, guld eller platina. Medlemskapet ger medlemmarna flera olika fördelar beroende på nivå men framförallt har de tillgång till alla M Rooms salonger världen över, utan att boka tid. Genom en app eller via hemsidan kan medlemmarna se hur många som är i kö och vilken typ av medlemskap de har. Alla M Rooms salonger är uppbyggda på samma sätt, allt för att kunden ska känna sig som hemma.
- Oavsett om du som kund går in i Tammerfors, Åbo, Seattle, Berlin eller Stockholm ska du känna att du kommer in hos din barberare. Inredningen, produkterna, servicen och tjänsterna – allt ska vara likadant.

Se även: Anne & Co i Borlänge

 På M Room bokar kollar man tilgänglighet online och checkar in i butiken.

På nätet kan man enkelt kolla tillgängligheten i salongen för att sedan "checka in" när man är på plats.

M Cut Technique

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken. En viktig del i Roberts arbete med M Room är just att utbilda nya barberare i tekniken och att säkerställa att affärskonceptet efterlevs.

- Målet med M Room är att ta bort så många orosmoment som möjligt. Kunden ska inte behöva undra hur tjänsten kommer att utföras, det ska bli samma resultat oavsett vilken barberare som utför tjänsten. Självklart har alla barberare sin egen personlighet, man kan inte stöpa alla i samma form, men i det stora hela ska resultatet bli detsamma.

 Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

Barberarna som arbetar i M Rooms salonger är utbildade i M Cut technique, en teknik som grundar sig i tävlingstekniken

 

Varför behövs en frisörkedja för män?

Enligt Robert är fördelarna med en salongskedja för män många. Bland annat har killar lättare att slappna av när de känner att tjänsterna och atmosfären är anpassad för dem.

- Klippteknikerna skiljer sig ju också. Att arbeta med herrfrisyrer och skägg kräver speciell träning och ju mer du gör något, desto bättre blir du. Som frisör får du bättre koll på vad kunden genomsnittligt önskar, vilket betyder färre överraskningar. Det kan kanske kännas tråkigt men det är också en trygghet för frisörerna.

Salongen i Sundbyberg har idag fyra barberare och snart är det dags att öppna upp ännu en salong. När salongen blir självgående är det dags för Robert att jobba vidare med nästa salong och utbilda nya barberare i M Cut technique. I förlängningen kommer de även att ta in nya franchiseföretagare som vill öppna och driva M Rooms salonger i Sverige.

 

Sveriges första M Room  Sveriges första M Room

M Rooms första salong i Sverige ligger strategiskt mitt i Sundbyberg.
 

Läs även: Koafför & Barber – En öppen salong med fokus på detaljerna

Text: Camilla Svensson
Foto: Mikael Sjöberg

Denna artikel kan även läsas i fjärde utgåvan av Hair Magazine, 2016.

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Nya BEDROOM.HAIR från KEVIN.MURPHY finns nu hos Session.Map

Hos Session Map kan du nu hitta den rätta produkten för att skapa det där perfekt rufsiga "jag vaknade upp så här"-håret.
Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Nya Kepro Hair retouch hittar du hos Hairmail

Med Kepro ReTouch täcker du snabbt utväxten mellan färgningarna. Läs mer här!
Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Tendenz erbjuder 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid

Bredda ditt utbud av färgbehandlingar! Tendenz har nu 11 nya nyanser av Lumishine Demi-Permanent Liquid Colors från Joico!
Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Joico Blonde Life Brightening Veil spray - nu hos Tendenz

Återfukta och skydda ditt blonda hår med Joico Blonde Life Brightening Veil spray- nu hos Tendenz

Annons

Nya shower se fler frisörshower

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Stine Goya X L'Oréal Professionnel #COLORFULHAIR - Copenhagen Fashion Week

Den internationellt kända artisten Cim Mahony och hans begåvade team stylade håren på Stine Goyas modeller på den danska modeveckan, och använde L'Oréal Professionnels #Colorfulhair.
By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger X L’Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

By Malene Birger hade en inspirerande visning på modeveckan i Köpenhamn. Cim Mahony samarbetade med L'Oréal Professionnel för att fixa vackra hår till showen.
Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Ganni X L'Oréal Professionnel på Copenhagen Fashion Week

Under modeveckan i Köpenhamn hade Ganni allierat sig med Cim Mahony och L’Oréal Professionnel, som stod för de snygga frisyrerna som syntes på catwalken.
Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Salong Etage stylade hår på Recykling Fashion Show i Karlskrona

Kreativa frisyrer tog plats på scen på Recykling Fashion Show i Karlskrona när salong Etage stod för frisyrerna. Se bilderna från visningen här!
Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Wella Professionals på Prideparaden i Stockholm

Kärlek, frihet och allas rätt att vara sig själv och älska den de vill. Wella Professionnals var en av huvudsponsorerna till festivalen och hade självklart en vagn med i paraden. Läs mer här!

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Patrick Cameron (2014)

Patrick Cameron (2014)

Hair Magazine intervjuar Patrick Cameron om International Trend Vision Awards och hans passion för långhårsuppsättningar.
Pernilla Moberg (Q&A)

Pernilla Moberg (Q&A)

Hair Magazine fick chansen att prata lite med Pernilla som arbetar som frisör på salong LB, Mölnlycke och är medlem i både frisörlandslaget och yrkeslandslaget.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med lugg

Här kommer ännu en inspirerande tutorial från Björn Axén, denna gången visar de hur man kan få till en snygg uppsättning på kunder med lugg!
Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Björn Axén - How to get the look - Rosa 30-talsvågor

Lär dig hur du enkelt gör denna söta men coola frisyr i trendig rosa färg, så att du kan erbjuda den till dina kunder i salongen. Se hela videon här:
Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Paul Mitchell - What's Behind The Bottle?

Hos John Paul Mitchell Systems® finns det 5 hörnstenar som står bakom varje flaska. Se denna inspirerande video och lär dig mer om Paul Mitchell!
Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Missa inte Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiska Trevor Sorbie kommer till årets Salon International, han är den hårstylist som har vunnit mer priser än någon annan. Se denna video för en teaser om vad som väntar på mässan!
Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

Björn Axén – How to get the look – Föna med värmeborste

I denna tutorial får du hjälp att enkelt styla hår med hjälp av Magic Style Brush. Hårstyling har aldrig varit enklare! Se hela videon här!