leverantörer

Frisörkurser

Webshops

Fyra frisörer talar ut

Hair Magazine satte fyra av landets mest välrenommerade frisörer runt ett bord. Här är resultatet av deras samtal!


Annelie Ficks Pettersson, Anna Esping Helm, Jonas Wixner och Christer Hertzberg Haddad samlade runt bordet.

Timmen är tidig men humöret är på topp när vi samlas en söndagsmorgon i januari i en fotostudio i Stockholm. Kvällen blev sen för Christer Hertzberg Haddad, Anna Esping Helm, Jonas Wixner och Annelie Ficks Pettersson. De har alla varit med på Intercoiffures årsmöte dagen innan, en heldagstillställning med visningar, stipendieutdelningar och en högtidlig bankett. ”Såg ni när de dansade?” ”Vad pratade han och hon om egentligen?” ”Och vilken tjusig kavaljer hon hade i år då!” Kvällen gås igenom och kommenteras medan kaffekokaren puttrar och fotografen ställer i ordning studion. Det verkar helt klart ha varit en lyckad fest. Som den ordern som Intercoiffure är gäller det att hålla på traditionerna. Frack och långklänning, polonaise efter middagen och ordning och reda på damernas danskort. Vi bänkar oss kring ett bord och tar itu med dagens första ämne, och vad passar bättre än just – Intercoiffure Mondial.

CHRISTER HERTZBERG HADDAD
Ålder: 51 år.
Jobbar: Driver salongen The Grey i Stockholm.
Bakgrund: Har jobbat som frisör i 35 år, och drivit flera olika salonger både i Stockholm och i Karlstad. Gjort oräkneligt antal visningar och shower, jobbat för de flesta stora frisörföretag och stått på scenen över hela världen. Medlem i ICD sedan 1991 och president sedan sex år tillbaka.
Största wow-moment: Alla fantastiska shower både i Sverige och ute i världen, möten med fantastiska människor. Att jobba
med supermodellen Isabella Rossellini, Ingrid Bergmans dotter, var så klart väldigt speciellt.
Gillar bäst med frisöryrket: Kreativiteten, att få skapa med hår. Mötet med människor och möjligheten att ta lärdom av alla möten, det är så berikande.
Gillar sämst med frisöryrket: Det finns inget negativt. 

ANNA ESPING HELM
Ålder: 45 år.
Jobbar: Driver salongen På Håret i Finspång sedan 21 år tillbaka tillsammans med Pernilla Joge Stark.
Bakgrund: Tog gesällen 1990. Har tävlat på herrsidan och medverkat i fototävlingar på damsidan, jobbat som tekniker för Goldwell under 10 år. Har även varit anställd som frisör i Stockholm under en period. Arbetar aktivt inom SFF och är med i Utbildningsnämnden och examinerar frisörelever.
Största wow-moment: När jag fick representera Sverige i tävlingen Color Zoom i Valencia.
Gillar bäst med frisöryrket: Jag gillar nog allt som har med vårt yrke att göra!
Gillar sämst med frisöryrket: Att behöva planera så långt i förväg för att kunna vara ledig.  

JONAS WIXNER
Ålder: 38 år.
Jobbar: Driver ArT by WiXners i Umeå, som varit familjens salong sedan 1930.
Bakgrund: Jobbat som frisör sedan 1993, aktiv inom SFF sedan 1998, medlem i Intercoiffure Mondial sedan 2010. Sax & Klipptekniker för Tendenz 2007–2012, Tekniker och visningsfrisör för Grazette of Sweden sedan 2012. Nominerad till Årets Frisör 2014.
Största wow-moment: När jag blev invald i ICD, vilken grej!
Gillar bäst med frisöryrket: Att få stå på en scen inför flera hundra personer – en grym känsla!
Gillar sämst med frisöryrket: Ingenting. Det skulle vara all väntan och dötid på flygplatser och tågstationer när man reser så mycket som jag gör.

ANNELIE FICKS PETTERSSON
Ålder: 58 år.
Jobbar: Ägare av Salong Kaf i Örebro. Namnet är min mammas initialer, det var hon som startade salongen 1951.
Bakgrund: Började jobba som frisör 1973, var ofta i salongen som barn och tittade på när min mamma jobbade. Blev delägare i salongen 1978 och tog över någon gång på 90-talet. Jobbade på 70-talet som konsulent åt ett företag som hette Catzy, och
jobbade under 25 år för Hårologi of Sweden. Medlem i Svenska Friyrmoderådet och även president under 4 år. Medlem i
ICD sedan 1987, där jag även suttit i styrelsen.

Största wow-moment: Var med och stylade på Eurovision
Song Contest på Globen 2000. Men också när jag var med några kollegor från ICD i Kina och hade visningar. Jag har gjort mycket roligt!

Gillar bäst med frisöryrket: Att skapa och göra förändringar
och göra mina kunder vackrare.

Gillar sämst med frisöryrket: Vet faktiskt inte, älskar nog mitt yrke.

Ni är alla fyra med i Intercoiffure, som ju är en världsomspännande organisation för frisörer. Vissa jämför den lite ironiskt med en klubb för inbördes beundran, men vad innebär Intercoiffure för er?

Anna Esping Helm: Det är en vänskapsorganisation. För mig handlar det om att kunna dela med sig av inspiration och kunskap mellan olika länder, och även hjälp om det skulle behövas.

Jonas Wixner: Jag känner det som jag är en del av en stor familj, en möjlighet att få inspiration och tips av andra duktiga frisörer. Här finns ju människor man sett upp till och haft som idoler och som man nu sitter och käkar middag tillsammans med!

Christer Hertzberg Haddad: Som medlem har man ju fått en bekräftelse på att man håller en viss kvalitet som frisör. Det är en viktig sak med Intercoiffure, som organisation strävar vi efter kvalitet och det är bara de bästa i sin stad som får vara med. Ett medlemskap är ett ansvar, det gäller ju att leva upp till kvalitetsstämpeln man fått.

Annelie Ficks Pettersson: Du känner dig alltid välkommen i en Intercoiffure-salong, oavsett var i världen du befinner dig. Jag brukar alltid gå in och hälsa om jag ser en salong när jag är ute och reser.

Christer: Precis så! Jag var på en Sassoon-kurs en gång i Los Angeles och började prata med en annan Intercoiffure-frisör från Singapore. Det slutade med att jag skickade några av mina kunder till henne när de skulle ut och resa. Visst, det blir ju kanske bara några hundralappar hit och dit, men det känns bra att veta att ens kunder är i goda händer.

Läs även: Intercoiffure möter världen i Oslo

Den andra stora frisörorganisationen är OMC, som sysslar mycket med att organisera tävlingar världen över. Vad tycker ni om traditionen med frisörtävlingar?

Christer: Tävlingar är inte riktigt min grej. Jag förstår ju att de som håller på och tävlar måste vara jätteduktiga och att det ligger mycket träning bakom de här avancerade tävlingsfrisyrerna. Men det är inget som ligger mig varmt om hjärtat, jag är mer för fashion och trendfrisyrer.

Annelie: Nej, inte jag heller. Jag har nog inte tålamod att öva så mycket på en och samma frisyr!

Anna: Jag har tävlat en hel del och för mig har det varit väldigt kul! Jag tycker jag har lärt mig mycket på det. Man får en bra kunskapsgrund att stå på när man övar inför en tävling. Men sen håller jag med om att tävlingar oftast är riktade till andra frisörer, det är ju inte meningen att kunder ska se ut så!

Jonas: Jag är ju med i Årets Frisör i år, och den tävlingen är lite annorlunda.

Christer: Ja, där kanske jag skulle kunna vara med, det är ju mer fashion!

Jonas: För mig, som tävlar i kategorin Årets herr, handlar det om moment som jag gör varje dag med kunder i alla fall, så där är det inga konstigheter. Det roliga med tävlingen är helheten, att skapa en snygg frisyr, kläder, stämningen i bilden. Det här med bilder blir allt viktigare, allt fler frisörer står ju och tar bilder av sina kunder med mobilen och lägger upp på sociala medier.

Christer: Men är det inte mycket lösa delar man plockar i bara?

Anna: Jo, visst, det kan ju förekomma. Men då ska man ju kunna forma och hantera alla lösa delar. Det är fortfarande ett hantverk som kräver ett väldigt tekniskt kunnande.

Jonas: Det har ju också börjat dyka upp att folk använder en peruk som de stylar och sen bara sätter på en modell och plåtar av. Det blir ju lite konstigt, kan jag tycka.

Christer: Ja, det blir ju fejk. Precis som en modeplåtning när man bara fixar en frisyr så den blir snygg rakt framifrån. Jag minns en plåtning när vi låg flera stycken bakom en modell och lyfte ut håret med händerna! Det kan ju vara kul och bli en snygg bild – men det är ju inte verkligheten.

Läs även: Vinnarna av Årets Frisör 2014

Apropå verkligheten, ska vi prata lite om trender?

Anna: Jag tror håret kommer krypa upp och bli lite kortare framöver, ungefär axellängd. Sen tror jag mycket på lugg, det finns många exempel på skådisar som klippt lugg på senaste tiden.

Christer: Prinsessan av Monaco har klippt lugg! När hon klippte av sig håret för ett par år sedan var det många kunder som tyckte hon såg förfärlig ut, men nu tycker samma kunder att hon ser fräsch ut. Det tar några år för folk att vänja sig.

Annelie: Just nu är det ju verkligen att sticka ut att ha kort hår, men jag har många långhårskunder som tycker det är fint. Det gäller ju bara att ta steget, och då kan ju lugg vara en bra början.

Christer: Ja man undrar ju när de klippta håren ska komma tillbaka. Det har varit väldigt mycket långa, fönade hår nu. Tänk om någon artist eller en av våra svenska prinsessor kunde klippa av sig håret och skapa en ny trend, det vore väl dags! Som när Eva Dahlgren hade sitt blonda hår, som hon rullade på 90-talet. Då skulle ju alla se ut som hon.

Annelie: Man kan också se att tängerna kommit tillbaka, det är fler lockiga stilar nu. Lite mer kvinnligt och romantiskt. Men något som vore väldigt bra för branschen är ju om strukturbehandlingar blir mer vanliga igen.

Jonas: Som du, Annelie! Men man får vara väldigt noga med vad man säger. Ordet permanent går inte, då tänker kunderna på åttioåriga tanter.

Annelie: Tack Jonas! Det är jättemånga som sagt att jag är så fin i mina lockar. Och sen säger de: ”Va, har du permanentat dig? Kan man göra det nuförtiden?”.

Jonas: Jag gör ganska många strukturbehandlingar på killar numera. Det är många som vill få in bara en liten rörelse i en del av håret, kanske en böj framme i luggen eller nåt sånt.

Christer: Just nu är det ju väldigt mycket 70-tal, så det långa håret kommer vi börja få klippa upp lite mer tror jag. Annelie och jag som var med när det begav sig minns Farrah-klippningen, den tror jag kommer tillbaka. Vet ni ungdomar vad det är? Det var så som skådespelerskan Farrah Fawcett såg ut, väldigt mycket volym och uppklippta längder. En slags elegant hippie-frisyr.

Anna: Men en annan viktig trend just nu är ju att man vill kunna förändra sig, se ut på ett sätt ena dagen och ett helt annat sätt nästa dag. Lockigt ena dagen och blankt den andra.

Annelie: Internationellt sätt så tror jag att vi har gott rykte, att svenskafrisörer är duktiga och hänger med i trenderna. Stockholm och Örebro är verkligen långt fram.

Christer: Örebro?

Annelie: Nej, Sverige menar jag ju så klart! Fast vi är ganska bra i Örebro också!

Anna: Jag kan ju säga att förr var det väldigt stor skillnad på att jobba i Stockholm och i Finspång. Nu är skillnaden betydligt mindre. Nu vet jag ju inte hur det är i Örebro, men.. Skämt åsido, trenderna kommer ju oftast först till Stockholm.

Jonas: Fast nu går det väldigt mycket snabbare för trender att spridas. Folk lägger upp bilder i sociala medier och så vidare. Men även om det är viktigt att hänga med i gatumode och high fashion så måste man också kunna sin historia om man vill vara en bra frisör. Vi har många diskussioner om det på min salong, hur olika skådisar såg ut, olika modefrisyrer från olika tider och sådant. Allt kommer ju igen, förr eller senare.

Annelie: Ja, det är ganska ofta så att de unga tjejerna på min salong tror att de kommit på en ny frisyr, och så visar de den för mig och jag bara ”Ja så där klippte vi 1983!”.


Enigheter och oenigheter, men att de älskar sitt jobb - det är en sak de är eniga om!

Det talas ju ganska mycket om att det är tufft för frisörbranschen nu. Som frisör ska man inte bara vara duktig på att klippa hår, man ska också sälja produkter och vara en bra entreprenör. Vad säger ni, hur är det att vara frisör i dag?

Jonas: Förr i världen hade kockar låg status och frisörer hög status. Nu är det ju tvärtom, det räcker med att slå på teven så är det ju kockar och matlagningsprogram överallt. Men jag tror att det kommer vända, folk är så brydda med utseende och mode. Drömmen vore ju om vi kunde flytta på kockarna och göra tv-program som handlar om hår i stället!

Christer: Ja, alla tycker ju om att titta på någon som blir klippt, man är ju nyfiken på hur det ska bli. Och tv är alltid bra, det har ju en enorm genomslagskraft. Men om jag skulle kunna ändra på någonting i branschen just nu så är det att förklara för frisörer att alla inte kan ha kort lugg även om det råkar vara modernt just nu. Vi måste bli bättre på att jobba mer personligt och anpassa oss efter varje enskild kund.

Annelie: När jag har hållit kurser så har jag alltid sagt att din kund inte ska behöva byta frisör för att byta frisyr. Du måste vara bred i ditt kunnande, öppen för nya stilar och alltid försöka komma med något lite nytt varje gång. Annars riskerar du att tappa kunder.

Jonas: Det är superviktigt det som Annelie säger, att verkligen göra en ordentlig konsultation, även med stamkunder. Det gäller att kunna läsa av sin kund ordentligt.

Annelie: Jag har ett bra knep. Om en kund kommer in med en bild på en kändis och säger att den vill se ut så, då brukar jag hålla för ansiktet med tummen och sedan fråga – är det så här du vill se ut? Oftast visar det sig att det inte alls var frisyren som de gillade med bilden, utan något helt annat.

Jonas: Precis! Det som oftast är svårast är ju just kommunikationen med kunden. Brister man i kommunikationen får man lätt en olycklig kund.

Anna: Kunden kan ju visa en bild men man måste ändå diskutera om den passar, att färgen är bra och att den ska gå att sköta och funka för just den kunden. Där måste man ta sitt ansvar och våga säga om det inte passar och skapa en helt egen frisyr bara för henne i stället.

Christer: Jag tror att vi alla kan bli bättre på att sälja in rätt sorts produkter för rätt kund, och verkligen lära kunderna hur produkterna ska användas. En ansiktsterapeut har det lättare, där kan man ju visa kunden precis hur en speciell kräm ska appliceras och var den ska sitta. Att förklara för en kund hur en volume master ska masseras in i nacken eller hur man ska föna ett hår så att det blir snyggt från alla vinklar, det är mycket svårare!

Annelie: Ja men det är ju ändå ett härligt yrke vi har! Vi är inte bara frisörer utan även psykologer, mentorer, coacher. Vi ger mycket men vi får så mycket också!

Jonas: Jag har alltid sagt att om jag inte skulle kunna fortsätta som frisör skulle jag kanske kunna bli psykolog i stället. Fast jag vet inte, psykologer ska ju vara tysta och jag löser ju oftast kundernas problem åt dem. Så nu har jag kommit fram till att jag får bli bartender i stället!

Text: Cecilia Billgren

Foto: Mikael Sjöberg


Denna artikel kan även läsas i Hair Magazines andra utgåva, 2015.

Se fler frisörartiklar om frisörkurser, frisörshower och hårprodukter här!

Annons

Nya produkter se fler produktnyheter

Original Mineral - Hårvårdsfavoriterna i resestorlek

Original Mineral - Hårvårdsfavoriterna i resestorlek

Original Minerals praktiska travel size-produkter är perfekta att ha med på resande fot och finns i både schampo, balsam och stylingprodukter.
L'Oréal Professionnel presenterar Instant Highlights

L'Oréal Professionnel presenterar Instant Highlights

L’Oréal Professionnel kan nu stolt presentera nya Instant Highlights, deras första värme-boostade professionella system för expressblekning.
Tillskott i Be Fabolous serien från Revlon Professional Brands

Tillskott i Be Fabolous serien från Revlon Professional Brands

Nu tillkommer ytterligare tre fräscha produkter i BE FABOLOUS serien från Revlon Professional. Läs mer om dem här:
Portugisisk skäggvård hos Barber Supplier

Portugisisk skäggvård hos Barber Supplier

Portugisisk barberartradition och arkitektur är inspirationen till Antiga Barbearia de Bairr som nu utökas serien med skäggvård i tre delar. Läs mer här!
Nya EIMI Mistify Me från Wella Professionals

Nya EIMI Mistify Me från Wella Professionals

Wella Professionals introducerar nya EIMI Mistify Me hårspray, det perfekta verktyget för att omedelbart skapa och forma identiteter på språng.

Annons

Nya shower se fler frisörshower

L'Oréal Professionnel och Toni & Guy bjöd in till ’London Fashion Week’ på Tivoli Hotel

L'Oréal Professionnel och Toni & Guy bjöd in till ’London Fashion Week’ på Tivoli Hotel

En fantastisk kväll hölls på Tivoli Hotel i centrala Köpenhamn när L'Oréal Professionnel bjöd in till en show tillsammans med Toni & Guy.
British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

British Hairdressing Awards 2017 – Vinnarna!

Fler än 1500 av Storbritanniens största talanger inom frisörbranschen deltog vid eventet för att hylla landets mest kreativa och tekniska hårstylister.
Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

Acadermia 2017 - En helg med holistisk skönhet

"Att se på skönhet som en helhet är en absolut en trend just nu", säger Catarina Pap de Pestény, VD och grundare av Acadermia som gick av stapeln på Stockholmsmässan. Se alla bilder från mässan här.
Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Inspirationshelg med Goldwell & KMS

Det var ren inspiration på programmet när Goldwell och KMS bjudit in frisörer från hela landet till inspirationshelg i Göteborg. Läs och se bilder från helgen här:
Full fart på Frisöreventet 2017

Full fart på Frisöreventet 2017

Det var lång kö innan Frisöreventet 2017 slog upp sina dörrar för de förväntansfulla besökarna. Väl inne fick de ta del av massor av inspiration, de senaste produktnyheterna och visningar med bland andra Guy Tang.

Annons

Frisyrkollektioner se fler frisyrkollektioner

Annons

Frisörporträtt se fler frisörporträtt

Herbert Patzer

Herbert Patzer

Vad har Olof Palme, Thorbjörn Fälldin, Ingvar Carlsson och Göran Persson gemensamt? De har alla fått sitt hår trimmat av Herbert Patzer i Gamla Stan i Stockholm.
Natasha Toloue

Natasha Toloue

Att Natasha Toloue skulle bli frisör har det aldrig varit snack om då hon började sin bana tidigt i mammas salong. Nu är hon en av Sveriges främsta hårstylister och delar sin tid mellan Stockholm och London.

Annons

Nya videor se fler videor

Björn Axén - How to get the look - Extrem volym

Björn Axén - How to get the look - Extrem volym

Här får du koll på hur du ordnar den mer extrema volymen. Lär dig hur du skapar volym som håller länge för dina kunder som vill göra ett stort intryck.
Video: Wella Making Waves utbildar unga i Kambodja inom frisöryrket

Video: Wella Making Waves utbildar unga i Kambodja inom frisöryrket

Making Waves är till för att hjälpa unga från de mest fattiga och utsatta samhällsgrupperna i Kambodja till en ljusare framtid inom frisöryrket. Se videon här!
Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

Björn Axén - How to get the look - Uppsättning med smycke

En cool look som inte smälter in i mängden. Lär dig hur du kan göra uppsättningen med denna tutorial från Björn Axén.
Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine välkomnar Finland!

Hair Magazine är stolta att meddela att vi expanderar till Finland. Det första magasinet skickades nyligen ut till de finska frisörerna.
Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Björn Axén - How to get the look - Elegant uppsättning

Inför säsongens alla festligheter kommer här en tutorial från Björn Axén där du kan lära dig hur du snabbt skapar en elegant uppsättning på dina kunder.